Tuesday, July 24, 2012

buah melaka/onde2 kuih peberet sepanjang zaman..



haaaaaaaaaaaaaaa!!! korang mesti syuker gile kuih ni kan.....bulat2 hijau, dalam ade gula melaka, disaluti plak kepala parut.....aku kalo ari biase takde laa 'cari' sangat kuih ni...tapi kalo bulan puase...yes!! ini adalah kuih peberet aku disamping kuih tepung pelita......ni alkisahnye ari ahad lepas laaa...malas nak gi param kan..sebab tau dah, awal2 puase ni sure ramai dok kemaruk ke param, sure ramai org...so malas nak gi, tu dok pikior2 kuih ape nak buat ngan miamija nie....aku ni bukan reti pun buat kuih tradisional2 nie......tapi buah melaka ni pass laa nak buat heheeheheh....baruuu laa gadis kampung ayu kalo reti buat kuih buah melaka hik hik hik....


*
*
*
*
*
*
*
*
V


kebetulan nak bagi miamija leka berpuase tu yg ajak dieorg buat kuih ni....so dpt le lupekan rase lapar dahaga dieorg sat.....dieorg pun excited nak buat sebab dah lame tak 'mendapurkan diri' bersama2 mamanye nie hah....




buat separuh jek tepung ....buat banyak2 kan tak abis lak...nanti2 leh buat lagi...




anak dare yg gigih menggentel heheheh...tugas dieorg gentel tepung tu bulat2, aku lak tukang boh inti.....tapi serius ckp laa, kalo dah dieorg ni amik port tolong same mmg aku tak bagi le jiran sebelah  merase hahaahah...(ape laa nak balas pinggan akak sebelah umah ni, ahad tu die bagi sepinggan nasi safran ngan ayam masak merah!)



khusyuk menggentel!



tadaaaaaaaaaaaaaa....dah siap!!....tapi tu laa dah mcm makan buah melaka misteri kekdahnye..sebabnye, mase ujung2 nak siapkan, aku bagi can mia mija boh inti dlm tepung tu....ade yg takde gula...ade yg gula sikit hahhaahahahaha....nasib laaa..seb baik tak bagi jiran...kalo tak sure jiran ngumpat punye kedekut boh gula melaka wakakaakakak



ni kalo kat param ni singgit dpt 5 ketoi....pitam!.... yg besar2 lak singgit dpt dlm 3 ketoi....dabel pitam!
eh tak leh pitam2...kang batai pose heheeheheh




so ni le menu ahad ari tu....nasi butter, ayam lemon, sayur campur, takoyaki versi jawa ngan buah melaka....syukur alhamdulilllah nikmat Allah...yg penting takde pembaziran sebab semua lauk2 aku buat portion kecik2...



semalam sempat masak kari ayam kan...arini sah2 aku memasak di kafe wakaakakakaka!





** taska dayyan dah keluarkan surat cuti raye...so dah boleh plan cuti laaa....rasenye aku amik 17 sampai 24 tu laa cuti raye...seminggu lebih dari cukup tuh......tapi jeles ngan en laki sbb die dah cuti teruussss lepas raye tu huk huk huk






52 celoteh sahabat

lieya camna ngan puasa mia mija kelmarin?

July 24, 2012 at 9:32 AM

bestnya kuih tu....feveret ieyda ni kak. Ingt hari nie pun wat kuih onde2. semlm dh wat cek mek molek

July 24, 2012 at 9:33 AM

kuih buah melaka ni pun mmg feveret kty and family gak nie..

tu lah kalo buat sendiri mmg berbaloi2..kalo beli..rm1 baru 5 ketul..gula nya sikit..

July 24, 2012 at 9:37 AM

x sempat lagi nak buat kuih puasa kali nie...asyik melayan mabuk dan loya jer nie lieya...

July 24, 2012 at 9:37 AM

akak suka wat onde2 buh keledek sikit...barulah rasa dia tak kenyal sangat...hehehe

July 24, 2012 at 9:39 AM

hahaha..rindu wei nak wat kuih ni..
tq beb..aku tgh pk nak wat aktiviti mengkuih ngan suri..
ini lah kuih nyer..hehhehe

July 24, 2012 at 9:40 AM

buah melaka feveret saya....maklum ler asalll dari melakee....

July 24, 2012 at 9:42 AM

seronoknya aktiviti mia mija.. mmg leka la derang mengentel.. sib baik tak leh ngap2 masuk mulutkan.hehehe

July 24, 2012 at 9:46 AM

kuih ni bukan feveret saya..hehe

July 24, 2012 at 9:49 AM

kuih ni feveret akk forever! sbbkan suka akk gigih buat selalu walau renyah..

untungnya lieya ada assistant comel..oklah tu dah boleh harap buat kuih hehe comel.comel..jd menantu makcikyati nak tak? hewheww

July 24, 2012 at 9:54 AM

bleh aje bagi kat jiran, dengan pesanan, ikhlas dari hati ye wkakkakakakkakakakka
rajinnya anak2 ko...kalau anak aku mau bersepah satu umah tuh

July 24, 2012 at 9:56 AM

buah melaka ni feveret akak jugak ni...klu mkn tak ingat dah bape yg masuk dlm mulut...cofirm banyak...kihkih...

akak suke yg kaler ori punye...kaler putih...:)

July 24, 2012 at 10:00 AM

memang kuih peberet sepanjang zaman.. kalau bulan puasa wajib derkan... baruler rasa puasa... rajin anak dara...

July 24, 2012 at 10:05 AM

ada assistant tu. siap dua org lagi bagi bantuan. muahaha... nasib baik dayyan tak join sekali.

July 24, 2012 at 10:25 AM

hihi~nieyl pun nak buat jugak..tapi x terbuat2..hehehe~ingat nak kasi kat mak mertua sbb aritu mak mertua de kasi makannan kan...nak pulang kan bekas...huhu~

July 24, 2012 at 10:28 AM

sebab tgk buah melaka ko ni la.. semlm aku gagah balik kerja pi cr bahan.

tapi mak tradisional kooo.. x guna pewarna2 ni.. amik je daun pandan berlambak kat belakng umah tu.. blend!! elok ijo kalernya!

sekali siap, shahnun komplen, apsal ada tebal, ada ok? kompem!! yg ok tu sure sure aku gentel. yg tebal tu bibik le punya kerja.. haishhhh...

July 24, 2012 at 10:37 AM

masak sendiri memang berbaloi...tak lalu tengok lauk kat Param...

July 24, 2012 at 10:40 AM

mmg sedap buah melaka..nak2 lak buat sndiri mkn panas2 gula tgh tu suam2 je wahhh maveles
buat sndiri la bebaloi leceh skit tp puas ati
aku pun plan nk cuti 17-24 tu..standard arr aku coti seminggu

July 24, 2012 at 10:43 AM

yg beli tak sedap...gula melaka sebesar kuman hehe...kedekut...kelapapula mcm dah nak bau basi...
buat sendiri lagi syok...kelapa tu kukus kejap...boleh tahan lama...sahur pun tak berbau lagi...

July 24, 2012 at 10:45 AM

uik...buah melaka...teringat nenek aku aku selalu buat...huhu...sedapnya noks....meh bagi aku sepinggan nok...

aku pulak masak utk berbuka sabtu ahad hari tu je, bila dah start keje, balik keje mmg aku tak sempat nak masak, maklumlah rumah jauh...huhu...

July 24, 2012 at 10:49 AM

opsssss buah melaka meletup dalam mulut kita..
ayooorrrrkkk.. kecur lagi air liur kita..

bagusss anak dara.. membantu.. sok kaysah dah besar nak kena ajar masuk dappur gak laa.. ringan sikit kerja mak dia..

July 24, 2012 at 10:56 AM

wah bestnyer wat sama2 anak beranak ye

July 24, 2012 at 11:05 AM

Suka nya daku tgk anak darakod yg rajin Nie.....

Fevert daku gk nie...

July 24, 2012 at 11:37 AM

rajin anak dara tu....x baper nak suka..x tau la nape..dulu kecik2 siap berbeut tuh...

July 24, 2012 at 11:38 AM

slamat berpuasa to all you guys

July 24, 2012 at 11:39 AM

senang je kan nk bt buah melaka nih tp aku tak penah bt pun... ahak2, aku ni ada sumpahan, kalu bt kuih yg manis2 msti fail... ahak2 ampeh tul kan... (dasar mls)

July 24, 2012 at 11:49 AM

Adoiii suke sgt kuih ni... Tak bulan puasa pun suke jugak...

July 24, 2012 at 11:51 AM

rajin budak2 tuu melayan buat buah melaka tuu ..
alhamdulillahh .. memang boleh diharap kan ;)

July 24, 2012 at 12:10 PM

bagus betul la mamanya...
kasi anak2 leka ajak menggentel sekali.. kompem leka kan..

td pagi tetiba dok tingat buah melaka ni.. tup tup ada kat sini.. heheh.. kalo rajin nak buat juga lah wiken ni.. kalo malas?? makan je la apa yg hado.. hahahha...

July 24, 2012 at 12:10 PM

eh kita pun ske buat kuih melaka ni..asben pun jenis suka giler ngan buah ni..

tp aku kalo bulan pose mmg pemalas lipas nk buat kuih bagai..rajin sungguh ko..mmg tabik!

simple je lauk ko b'buka kan..janji sedap dan licin..takde pembaziran betul!

July 24, 2012 at 12:15 PM

perkkkk kuih peberet nie..bila gigit jekk meletup dlm mulut..kalau letak gula melaka lebih lagiiiiii best..

aihsss xleh jadi nie..kena cari bahan n blik menggetel buah nie jgak..hahahaha...rajin tul anak dara lieya tu hehe

July 24, 2012 at 12:34 PM

sama lah kita lieya...js pun suka kuih ni...my peberet tu...lum smpt beli lg..nk buat cam tak abis plak...hehe...


kalau beli maybe rm1 pun dh cukup....hihi..org malas camtu la jwpnya...

July 24, 2012 at 12:57 PM

waaa..menu best2 la kat umah lieya.. ;) buah melaka ni mmg poooojaan hati bila pose (x pose pun suka jugak) lia klu buat mmg selalu suruh anak2 bedara tu menggetel...suka kemain dia org klu dapat kacau2 mama kat dapur... :)

kuih muih kat bazaar ramadhan skrg ni makin mahal kan kebanyakkannya 3bj/RM1..tu yg kdg2 'paksa' diri jd rajin buat sendiri...

July 24, 2012 at 1:18 PM

sedapnyer buah melaka..... lama x makan, nak buat sendiri x pandai, tunggu balik kg baru leh merasa... kalu kat kg masz org jawa panggil kuih kelepon.. hehe pernah dengar?

July 24, 2012 at 1:22 PM

kelapa parut la sayang ku masterchef lieya, hehe
bukan kepala..takpe bulan pose, boleh dimaafkan ;)


sedapnye...kite tak pass lagi buat kueh ni
walau nampak senang, haha!
apa raaa...
nk kene try gak ni =)

July 24, 2012 at 1:27 PM

Salam Ramadhan Lieya :)

July 24, 2012 at 1:32 PM

best nyer makan kueh buah melaka. dulu kecik2 selalu jugak tolong mak buat tapi warna putih je, tak letak pun warna hijau. dah beso ni tak buat lah pulak, beli ado.. hahahah... tapi yang beli mesti gula melaka tu sikit tet jer

July 24, 2012 at 1:33 PM

amacam pose your darling doters semalam...
i pun suka makan kuih nie sis...
senang nak buat lak tu....
dapat assistant lagi lah senang :D

July 24, 2012 at 1:44 PM

Kuih favorite nieda sepanjang zaman ni lieya..thn ni x berkesempatan lg buat..cepat mengah. Nk buat kuih onde2 ni berdiri lama2 skt kaki.perut dh makin maju ke depan. huhu

July 24, 2012 at 1:52 PM

Sedapnyaa tgk kuih onde2 Lieya tuh.. Hmm mmg laa kalau beli kat PARAM sikit je dptnyaa. Baik buat sendirikan puashati.. :)

July 24, 2012 at 1:59 PM

Best tgok org de 2 anak dara ni..
Huhuhu mak mertua ajak buat kuih ni petang esok ntah jd atau tak..

July 24, 2012 at 2:58 PM

ghajen la kamu.. =)
kite pakai tunjuk2 jah.. hahhaha

July 24, 2012 at 4:01 PM

Fuh!!!!xmenahan tgk...feveret akak n anak2 jugak tu....lagi sedap di buat oleh 2 anak dara comel tu..bagi auntie sikit boleh???

July 24, 2012 at 5:03 PM

sedapnyer.. salah satu pencuci mulut wajib bulan ramadhan ni.. ntah bila lya nk buat gak ni.. nk ajak asya gak la join buat ni..

July 24, 2012 at 6:12 PM

aku pun first kuih tradisional yg aku pandai buat kuih melaka ni lah..cuma this year aku rasa malas nak buat..x abis je nti..masing2 jenis melantak nasi sepinggan penuh...huhu..

July 24, 2012 at 10:32 PM

peh rajinnya...kagum...good idea la lieya utk bagi diorang khayal dan feel lagi rasa puasa tu buat kuih :)

July 25, 2012 at 5:23 AM

rajin miamija ye....

akak pun lepas raya cuti 2 bulan.. hehehe..

July 25, 2012 at 10:22 AM

nk jugak onde2...uhukss
aku ada cita kelakar mkn onde2 ni.tercekik onde2..dasar sgt kan.hahaha

July 25, 2012 at 3:41 PM

feveret sy jugak buah melaka nih.. pose kali nih x sempat lg nak cari.. nak buat x berapa rajin lak sbb sorang je yg beria makan kot.. hehe..

July 25, 2012 at 3:55 PM

faveret zahirul jugak nih.. tapi mama dia malas nak buat sendiri..

July 26, 2012 at 9:00 AM

cedapnyer....saya baru jer semalam beli ingat balik kampung baru nak buat....nak mak jugak yang buatkan....baru best hihi....memang rajin la lia ni...

July 26, 2012 at 12:46 PM

sedap2 onde2 ni hehe..jemput2 ler follow blog sy ye c:

May 6, 2013 at 1:08 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy