Monday, February 22, 2016

kami ke penang meminang anak dare org (part 2)


Assalamualaikum semua!!

uhuk uhuk uhuk....busyyy...baru ade can sambung citer aku yg tergendala...bos outstation non stop, dok urus pemergian die...pastu terlayan plak citer korea..haa mule laa aku tak bukak blog huhuhu....okey2 ari ni jom sambung balik kite dgn kisah 'kami ke penang meminang anak dare org" ekekekekeek.... ni part last le nieh....moh layan gambar sambil i cerite ceriti...

*
*
*
*
*
*
V


hantaran dari belah lelaki...belah kami le .... sempoi2 ajek sebab nak bagi stabil dok dlm keter kan...perjalanan jaoh oiiii hehehehe...ade set telekung siti khadijah, sejadah dan al-quraan, sireh junjong, cupcakes butterscoth, coklat, persalinan baju dan kain, pandora, barang kemas dan jambangan bunga tanda hantaran....kat entry sebelum ni dok tanye dah bagi hantaran ke mase bertunang...eh bukan, tu bukan hantaran duit tu....tu mcm simbolik atau tanda ajek.... jumlah duit yg digubah tu rm111.11 simbolik pada hantaran rm11111.11 nanti mase menikah....



ni le rombongan dari johor...



majlis merisik ni sekali buat dengan bertunang...ye laa kami jauh2 kan datang.... senang jalan buat sekali harung....



belah lelaki diketuai oleh laki aku...abah aku tukang angguk ajek haahahaha.... mujur laki aku bab2 berkata2 ni pandai...so die laaa jd jurucakap pihak kami....siap bawak buku catitan lagi hah....



aku?...tugas aku feeling2 gadis ayu dengar jek laa ape yg diperbincangkan hakhakhak... tgk gambar ni rase untung jugak anak dah besar2 nie...... solo2 jek duduk kontrol ayu aku hah hahaahahaah



pung pang pung pang... kata sepakat dimeterai...tarikh nikah, majlis belah lelaki bile, majlis belah pompuan bile, mas kawin semuaaaa lah!...senang keluarga belah perempuan nie...tak byk cerita.....alhamdulillah mak abah aku dpt besan yg baik2...adoii dayyan ni buruk gambooo aku...boleh die menonggang botol susu plak hahahaahahah



ini lah bakal adik ipar aku....eh tak mo la sebut bakal2.... adik ipar ajek...dah bertunang kan...heheheheeh..... eh nampak tak sirih junjung tepi pelamin tu, gigih mak aku gubah bawak dari johor ...ko bygkan perjalanan sireh ni dari johor - putrajaya - penang.... sireh ngan bunga betul lak tu....risau jekk kalo layu ke kering...degil, aku suruh guna yg plastik ajek asalnyer....



upacara sarung cincin merisik dan bertunang.....



tgk tangan mak aku...ngalahkan org yg bertunang ....berinai melingkau2 gak dieee hahaahaaha



alhamdulillah..selamat sudah!



ape lagi...sesi bergambo2 la plak....



moga perhubungan dipelihara dan diberkati Allah taala.....amin



ralat aku, lupe snap hantaran belah pompuan.... nak mintak photographer malas le plak...jadi le nampak sipi2 tuh....



tak tahan dah aku bau sedap kat khemah.... jom serbu makan.... menu mmg superb... gulai daging kelantan...nasi kerabu pun ade....sambal belacan style kelantan pun ade... hoii gile aku makan tak menambah...mia mija tambah 4 kali...semata2 makan nasi putih ngan lauk gulai daging tu...suke betul dieorg....dulu ade kirim ngan kawan rempah gulai kelantan tu tapi tak sedap le aku buat....ntah ape yg kureng....terus tak buat lagi dah....



tapi sebelum makan ..air jek due gelas masuk perut...panas bedeting weyyy kat sane...



siap settle semua kami balik ke homestay...petang tu aktiviti jjcm.... konon nak masuk pulau pi pekena pasemboq..sekali tgk kereta bersusun masuk pulau terus kensel...jgn cari nahasss weyyy.... so pi beli jeruk ajek.... sambil2 tu aku posing kat bendang yg tgh menguning....lawo wey!


 *video miamija di sawah padi*
video


sian anak2 aku jakun tgk pokok padi haahahaha... siap petik sepokok...


sempat gak pi cod inai celup merah nieh, mujur adik tu nak anta kat homestay aku.... aku ni suke berinai kalo nak tau.... dasat skrang ade inai celup.... celup je jari dlm bekas inai tu, tunggu kering pastu bilas.... dah mcm nini coklat celup2 tu plak...hahaha



pemborongan jeruk madu pak ali berlaku ngan jayanyer.... mak aku borong kemain banyak sebab nak buat acar buah katenyer....tp mase aku pi ni stok jeruk mempelam abis so tak byk le ade dlm pack jeruk tu....



mlm tu pi pekena char kuew tiow kg pelet....aku tanye kawan fb yg mmg org kepala batas kat mane char kuew tiow dekat2 situ n sedap....die suggest tempat nie....gigih kami mengwaze....tak dpt makan pasemboq, dpt mkn char kuew tiow penang pun jadi laaaaa....


bukan cili jeruk dah ....cabai jeruk terus dieorg bagi...



tu diaaaa..char kuew tiow kg pelet.... mmg sedap giler.... kalo tau sedap gini, aku order due pinggan terus sekali ngap!



order gak sepiring besar udang masak sos special.... puas dok ratah udang mlm tuh!...bulan 8 nanti pi antar rombongan menikah, laki aku ajak lagi pi sini....



kami bertolak balik pagi selasa tu ...mcm biase, kiteorg suke gerak lepas subuh.... sejuk2 kan... alhamdulillah...aku sampai putrajaya pukul 3ptg mcm tu....mak abah ngan adik aku yg dok johor sampai johor dlm pukul 5-6 petang gitu....perjalanan clear tanpa jem....legaaaa


dengan ini, tamatlah kisah 'kami ke penang meminang anak dare org' hehehehe...mcm aku ckp bulan 8 nanti in sha Allah kami ke penang lagi untuk majlis yg lagi besar....takyah ikat lame2....hehehehe.... dah lama umah kampung aku tak de rewang2 kerja kawin nieh.... siap le nanti kecah2 kenduri kawin.... kampung aku ni lain sikit, masih mengamalkan rewang2 masak2...kalo aku, suke catering ajek...bersih ajek rumah takde kecah2...tapi tu la kan...ape2pun ikut ajek cara org lama....




**ngidam punye pasal tak dpt makan nasi kandar kat penang, pi pekena pelita nasi kandar cyberjaya..... sedapnye lahaiiiii!!






39 celoteh sahabat

Morning akak....
seronok laaa...nieyl esok ngan lusa kena pegi INTAN kursus 1serve untuk PA...
en.shah tu dah macam YB dah nieyl tgk..hihihi...
comey beg akk tuh..terserlah warna dia...:)
kalau pegi penang x sah la klu x borong jeruk...:)
banyak lagi benda yang akk boleh borong kat penang tau...
adik ipar nieyl duduk penang..so,boleh di katakan setiap 2 bulan dia akan amek order..
jeruk pak ali,ketupat palas,peneram yg paling sedap..:P

February 22, 2016 at 9:11 AM

seronoklah dik leha dapat adik ipar baru tak lama lagi..
semoga semuanya akan berjalan lancar ya nanti..
Wah dik Leha kalau bab2 makan bukan main lagi ya.. CKT tu memang nampak menyelerakan weh.. susah nak dapat CKT sedap kat KL ni.. kot ado tu setakat namanya.. bila order rasa hampeh benau.. huhu

February 22, 2016 at 9:20 AM

Sekarang ramai yg buat gini Lieya bila meminang terus bertunang sekali.
Adik kakak dulu pun macam ini sebab jauh dari Johor ke Kedah sana. Lebih kurang adik Lieya inilah. Lega seketika tapi tik-tok-tik-tok tahu-tahu dah bulan lapan. Kesanalah lagi:)

February 22, 2016 at 9:33 AM

aku kalo balik penang, kompom G char keowteoy sg dua..pergghhh nala best..hahahhaha

February 22, 2016 at 9:52 AM

Meriah je masjlis bertunang tu.. Semoga segalanya dipermudahkan untuk majlis perkahwinan dioarang nanti.

February 22, 2016 at 10:15 AM

saya klau balik kedah mesti singgah Sg Dua pekena char keowtaw sg dua. Tp kat sini pun dah ada cawangan sg dua tuh. kat bukit jalil sana. rasa pun hampir sama cuma mahal skit.

February 22, 2016 at 10:22 AM

awat gambar kt bendang tu sket je

tahniah, comel adik ipar ko ar
sweet je
moga dipermudahkan hingga ke urusan akadnya nanti

February 22, 2016 at 10:23 AM

Lia, bagus husband Lia..jadi jurucakap siap dengan buku catitan. SUre dah biasa tu kat tempat keje begitu..point-point penting kan..nanti kang, takut juga lupa nak cakap ape..takpun takut keluar topik lak! hahaha! gurau jer...Mak Lia pun hebat tau! macam Mak Nany jugak gayanye..orang tua kan..nak yg ori jugak. Macam mana la korang bawak tu, mesti sepenrti bagai menatang minyak yang penuh.. :) babaiii

February 22, 2016 at 10:31 AM

Merisik terus bertunang...senang jimat keje..jimat duit jimat segalanya lah...akk suka dok rewang2 kenduri kat kampung ni beb...tp tulah..time rewang2...tu diaaa gelak sakan...bila habis kenduri tetamu dah balik...sedara mara mula beransur pulang....menitik air mata tgk rumah...dari dapur membawalah keruang tamu.....kecahhhhhh kauuuu.....

February 22, 2016 at 10:34 AM

Kak lieya ku sayang!!!!!!
Amboiiiiiiii kakak aku ni weh berposing tengah sawah bendang cayalah!
Tahniah untuk bakal pengantin tak lama lagi tu...bulan 8 ye majlis besar tu ke kak lieya best yeee...sweet sgt tema meminang anak dara tu hehehhe...kak lieya terima kasih komen entry julia pagi2 pasal cerita kambing ahahhahhahaha saje nak test kak lieya tergoda tak hehhehehe lebiu kak!

February 22, 2016 at 10:52 AM

wahhh meriah nyer! senang kan merisik terus jalan je bertunang deal deal kawin je..lepas ni bulan 8 la pulak ye!

February 22, 2016 at 11:01 AM

Aduhai kecur pulak tengok char kuey teow ko tu Lieya..
Rasa nak mencakor dinding ni hahhaha..
Bila lak akak nak ke penang tu..
Ikut lieya bulan 8 nanti boleh hehhee..

February 22, 2016 at 11:05 AM

Nanti pejam celik pejam celik dah bulan lapan. Boleh lah makan pasemboq. Hihi. Aduh duhh udang tu buat daku terliur. Hahaha ! Baru tahu ada inai celup. Senang dah sekarang :)

February 22, 2016 at 11:36 AM

seronoknya g bendang. impian lea tu lieya nak bergambar kat bendang.hahahaha. x tercapi lg hajat nak bergmabr kat bendang. nasi kandar memang kat penang pun jadi. tapi dapat dekat pelita pun alhamdulillah

February 22, 2016 at 11:40 AM

mmg ayuuuu je ko sensorang kt situ :)

wahhhhhhhhhhh..best la lieya pasni jjcm kt penang je la ko kan..adik ipar org sana..sonoknyaaaaaaa

cantik dan simple je tp meriah aku tgk..paling best makan la kan..penang kalo tak kena kari mcm tak sah kot hhhheeee

ko sama cam anak aku awatif..hantu inai ok!!sanggup aku beli online inai semata2 dia meroyan2 nk pakai..aduyaiiii

ko jual ke inai celup tu? tahan lama tak?

February 22, 2016 at 11:44 AM

tajuk mmg sesuai... ke penang utk meminang...

meriah majlis.... bakal pantin pun comei je
jeles nengok inai ko lah... merah menyala...
aah mak bakal pantin pun bukan main merah jari siap melingkor2 lg... spoting mak ko

udahla pg aku mkn kuih je, ko tayang lak char kuew ish2... dugaan

February 22, 2016 at 11:50 AM

mmg jimat.merisik terus tunang.ikat pon tak lama. ok la.
seronok buat kenduri rewang2 ni sama mcm kg saya juga. ikut aya pon suka gak buat katering leh makk ayah rehat, kan !!

tpi tu la, dh smngt kerjasama di kg msh kuat dan utuh ecewah. hiks

selamat bertunang semoga hubungan terjalin kekal ke jannah.aamiin

pppsstt: a'aa kak. nasi royale tu ala2 nasi lemak cuma warna kuning. hihihi. kalau akakk ke kedah leh la try nasi lemak royale hijau kuning. terbaek !!!

February 22, 2016 at 11:50 AM

nasi kandar pelita jugak yg win kan lieya
tahniah lagi skli utk adik lieya..
wahh..dapat orang utagha naaa...

February 22, 2016 at 12:00 PM

wow org penang tp jamu lauk kelantan ... unik tu ...syok la org utra hat pi kenduri tu sama dpt mkn lain dr lain ....

February 22, 2016 at 12:09 PM

rumah mak ku pulak bakal kecah cuti bulan 3 nih. ngeeee

February 22, 2016 at 12:14 PM

Takpa Lieya, kali ni tak dapat, bulan 8 nanti bantailah semua jangan terlepas!Hahaha!

Oh, sekarang ada inai celup macam tu ya? Akak ni baru tau, Lieya oi. Tapi... layakkah akak berinai lagi? Hahaha!

Rewang style orang kampunglah best. Baru terasa betul-betul majlis kahwin. Memanglah berkecah tapi seronok. Sekarang ni nak senang memanglah catering tapi feeling pi majlis kerja kahwin tu dah tak sama macam zaman dulu-dulu.

February 22, 2016 at 12:34 PM

Wow cili padi tuh.. ikss..pedass
borong jgn tak borong.. jeruk..madu.. sedapnyaa..

February 22, 2016 at 12:46 PM

X LAMA DAH MAJLISNYE TU KAN LIEYA
KEJAP JE MASA BERLALU NANTI..

ALAMAK!!
CAPSLOCK RUPANYA..
HALAL LA YE LIEYA.. HEHEH

February 22, 2016 at 1:06 PM

Selamat bertunang buat kedua2 mereka. Smg kekal hingga ke jannah

February 22, 2016 at 1:42 PM

bertambahlah lagi ahli keluarga lieyalatif ;) semoga dipermudahkan segala urusan .

February 22, 2016 at 1:46 PM

Wahhhh bestnya....semoga dipermudahkan la yer....

February 22, 2016 at 3:29 PM

kemain depa tak dpt pasembuq dpt charkoteaw penang best dh tu..charkoteaw png memang terbaik.pasemboq png pun terbaik..tp kena pndai pilih n tau port yg sedap la.hehe..

bulan8 ye..takde cuti sekolah kan time tu..jalan pn clear Insyaallah.syok la klu dpt jjcm png nti

February 22, 2016 at 4:50 PM

Rewang-rewang, kecah-kecah le best Lieya. Letih tapi puas hati...

February 22, 2016 at 5:27 PM

wahh dah tambah cawangan ahli keluarga kat Penang yerrrr... seronok la lepas ni leh JJCM penang lagi . Tahniah Lieya bakal terima ahli keluarga baruuuuuuu.. ni yg rajin buat photoshoot tu ek Lieya. Tunangnyer pun comeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy gituuu hahhhh

Mia Mija sempat lagi tu main bendanggg.. bestnyer cantik permandangan damai mata memandanggggggg

February 22, 2016 at 6:40 PM

seronok tgok family baru Lieya..tak lama je lagi kan...

February 22, 2016 at 7:07 PM

Sekali jln je lieya..tak penat dok ulang alik..dh le jauhhh
Tgk jeruk tu geramnyaa..klau akak mmg borong 1 bakul..
Dok kg mmg stylenya gitu kan nk rewang2..baru meriahhh

February 23, 2016 at 12:19 AM

Tahniah...syoknya dpt gi penang..akak pun suka..bab2 cr makan di penang

February 23, 2016 at 1:11 AM

alhamdulillah selamat dah.. moga dipermudahkan segala urusan sampai ke majlis nikah nnt...

February 23, 2016 at 9:55 AM

deco hantaran tu walaupon simple tetap cantik..
tak lama dah nak kenduri besar..mesti mak ayah kat kampung tengah sibuk buat persediaan kan lieya..seronoknya..
jauh tu johor ke penang..

February 23, 2016 at 10:20 AM

tolonglah makanan kt penang sume sedap2...

aku suka suasana kenduri kawen.. tp mlgnya dah xde adik beradik nk kawen. tgu sepupu yg kecik2 tu kawen pulak.

February 23, 2016 at 11:42 AM

Meriahnyaaaa! Tahniah dan selamat bertunang utk adik..:)

February 23, 2016 at 4:02 PM

meriah majlis pertunangan adik lieya.... tahniah diucapkan....

mesti x sabarkan nak tggu hari perkahwinan.... mesti meriah sebab ada gotong royong masak nasi kenduri....:)

February 24, 2016 at 9:38 AM

musykil plak akak ni ha Lieya... kenapa pulak belah pompuan tu hidang masakan Kelantan... bukan ke dok Penang? ke dorang asal dr Kelantan... yelah siap gulai Kelantan, nasi kerabu bagai.... hehehe...

March 2, 2016 at 10:14 AM

nanti tgu turn nikah..cnfirm lg meriah

March 2, 2016 at 1:18 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy