Wednesday, September 12, 2012

Kisah Mija admitted @ KPMC Kajang


salam rabu semua.....arini aku tak mo nak berWW....arini ni nak bercerita panjang lebauuu....nak tanak korang kene bace gak cite aku ni tau heheeheheh....ye laa dah 2 ari tak update blog so bile update kene la kasi panjang2 sikit ekekeekek...dah2...takmo mukadimah panjang sgt sbb entry ari ni panjang gilos....korang cepat gi amik air ngan nasi goreng sepinggan dok depan pc bace citer aku kali yeak heheheeheheh



*
*
*
*
*
*
*
V


kisah bermula bergini......kamis malam tu, si mija dah start batuk2...haaa budak ni kalo dah start batuk2 tu maknenye semput die nak datang menjengah le tu...so ape lagi standby laa bagi die sedut gas die tuh....tak sangka plak tak jalan ....jumaat pagi tu semput lagi sampai cikgu sekolah call ....bawak gi klinik maria amik gas.....dah okey tgk....malam tu plak die tercungap2 lagi ....haishh teruk plak nampaknye kali nieh...so terus laa kami neee nooo neee nooo (bunyi sound effect ambulans sikit) ke spital....mula2 nak gi KPJ Kajang....tapi en laki kate pi KPMC Kajang laa sbb tu jumpe dulu.....so bermula laa episod kami berkampung di KPMC selama 2 ari 2 malam......





ni laa keadaan anak aku yg becok bile kene semput...senyap sesenyapnye...kalo tanye soalan pun jawab sepatah sbb tercungap2 nak tarik napas.....



sampai2 spital, register bagai, terus masuk wad...doktor suruh on neb 3 jam sekali....dpt gas spital ni laa baru mija okey sikit...tdo pun lena...napas pun tak turun naik dah ....aku tak gi lagi spital mase nie...en laki ngan mija berdua jek masa nieh.....




doktor cakap saluran penapasan bengkak n kahak byk, sbb tu semput datang n mija bernapas tercungap2.....mmg tu laa simptom kalo kene semput...so esoknye doktor suruh buat xray nak tgk paru-paru mija camne....




so setiap 3 jam laaa bilik kene ketuk dek nurse tuk pantau keadaan mija....bagi gas, amik suhu n bp...cek kandungan oksigen dlm badan.....





sabtu pagi baru laa aku ngan mia n dayyan datang plak....





tgk laa si gedek2 kat belah sane tuh....kepoci berebut ipad ngan org sakit....adoiii bertuah betul budak kecik ni tau!





seb baik ari tu die makan pujuk suruh sharing2...kalo tak mane ade, kompon2 die sorang nak kongker ipad...




ni ubat penting yg mija kene amik....khas tuk paru-paru die....pagi tu keje aku dok mengelap muntah kahak si mija jek laaa....sampai berak pun berak kahak....mmg byk gile laaa keluar....gas yg mija amik tu laa yg clearkan kahak dlm saluran pernafasan die....




mood sharing die kejap jek....kan die diva terhangat....sudahnye die kongker sorang2!! kakak2 pun malas nak layan bertekak ngan budak kecik sorang nieh....




legaa tgk mija, ari sabtu die dah much better....ckp pun dah laju tak tercungap2...ni die tgh tunjukkan camne die kene xray dada.....




haa time ni jugak laa keajaiban berlaku....tgk le si mia, kemain baik lagi layan si mija...sejuk hati aku tgk hah.....kalo tak, baiknye 3 minit, 10 minit gaduh.....





doktor datang tuk cek....doktor tak hepi plak tgk result xray dada mija....peparu tak bersih, ade jangkitan kuman sikit, kahak pun still byk lagi doktor kata so doktor suruh tambah admit lagi semalam.....ape lagi, suruh en laki balik umah bungkuih kain baju kiteorg tuk bermalam kat wad lagi semalam....siap berangkut toto n bantal lagi hah heheeheheheh..sebijik la mcm keadaan aku beranakkan dayyan kat spital annur bangi tuh....




aku ade ckp ngan doktor nak beli gas mcm ni ..senang laa kat umah ...ape2 jadi leh standby, harga pun tak le mahal sgt, aku dah survey dlm rm300++....tapi doktor plak tak bagi, sbb selalu terjadi penggunaan oleh parents tak terkawal....takut nanti effectnye lagi teruk...so mak kensel le nak beli....





si dayyan jakun jek tgk akaknye kene amik gas ni heheeheh




phewwww!! legaa aku kalo mamat ni dah tdo...dah le kemain susah nak suruh tdo skrang ni...asek main..main...main....




sian en papa letih jadi runner.....putrajaya - kajang - kajang - putrajaya....udah le ade mase2nye leh tahan gak jem kat area kajang nieh.....




tuk ari pertama ni kiteorg request soft diet tu mija.....so bubur laa die dpt tuk lunch n dinner....





halamak! raksasa gordon dah bangun....mmg penat layan si gedek2, aku rase die bosan kot dok dlm bilik  nie....tu dah sampai meroyan die tu, die capai le ape2 yg boleh di campak ...seb baik tersasar tak kene pale apak ko hahaahahahaah.....panggilan raksasa gordon tu kak mia la yg bagi tu heheeheh




minum petang dpt bubur kacang.....luak 2-3 sudu jek....makcik cleaner yg kutip pinggan datang pun pelik tgk bubur kacang tak abis....alah makcik, kami satu family tak suke bubur kacanglah....kalo bagi bubur jagung sure licinnn heheheeheh



  kat sini takde tempat yg interesting tu budak2, abis2 pun bawak dayyan jalan2 kat lobi spital....naik bilik balik die dah start membosan....die sorang jek la bosan, org lain syok ulang2 tdooo hahaahahahaha




terima kasih tuk puan izah & co yg sudi datang melawat.....tgk ar tu, gedek2 kemain lagi nak ikut org balik....panjang langkah ko dik yeak!




ni plak menu dinner....bubur gak lagi....



pastu org sakit request mekdi...gigih le en runner pi tunaikan hajat hati anak dare die....aku tido lena plak kat spital ni hahahaahaha.....walaupun nurse datang setiap 3 jam tuk bagi gas kat mija tetap tak mengganggu gugat tdo aku ...dasar kuat tdo kan hahaahahaha




haaa ni plak ahad esoknyer.....siap2 mandi semua, kiteorg kuar pi cari bekpes....mia tinggal teman mija....singgah mkn kat D'Muar Kajang.....tertarik sebab ade sate pagi2...mcm kat muar plak....




aktiviti ari kedua same gak mcm semalam....dayyan tetap dgn aktiviti baling kasut, selipar atau ape2 jek laa yg boleh dibaling, mia mija layan tv atau ipad, en papa ngan lappy die, aku biase laaa tukang amik gambar hari kejadian....tu pasal gambar aku takde langsung! ceh!




kelepak kelepek dengor selipar kene baling...lantak le ko dik yg penting ko tak melalak ....




nak bagi die penat payah betul...mmg tenaga harimau tol budak sorang nie...so aku suh laki aku geletek die sampai die penat....kang sure tetdo tuh....




tapi budak ni over, gelak siap jerit2....aku pi tanye nurse kat depan kaunter tu dengar tak suare dayyan, dieorg kate ...dengar kak!...hahahaah dasar mengikut keturunan mak ko la ni, suare kuat..sepelaung leh dengar.....




ntah baper hengget duit aku abis kat kerusi urut nieh.....tapi nak bagi budak kecik ni tak bosan punye pasal layankan jek laaa....bagi duit sekeping pastu suruh die masukkan duit tu .....satu jam pun dayyan boleh layan tanpa boring sbb die tak dpt masukkan duit tu properly hahaahaha......so aku syok berurut, die plak fokus masukkan duit yg tak masuk2 hahahahaha




pastu paw aku air....tu mmg pekara biase....




akhirnye raksasa gordon tewas gak....tdo jugak die hah....lega semua org hahaahahaah




doktor datang, citer2 pasal perkembangan mija...so far semua okey dah...so doktor bagi balik arinie....yeay!!





sempat aku rakam dr azwan cek mija....dr azwan ni kelako...kemain gedik anak aku melayan....



menu lunch ari kedua aku request normal diet....dpt le nasi lauk ayam masak lemak, toge goreng ngan pisang.....bekpes plak mmg ari2 die bagi roti ngan jem ngan milo.....



disebabkan mija suke gile ngan dr azwan ni so aku ngan laki aku sepakat tukar terus paed tuk mija....so lepas ni teruskan checkup jek ngan dr azwan....yg penting tak kaco waktu keje...




so ni laaa ubat2 dan bil sepanjang menginap di kpmc hehehehehe.....eleh poyooo nak tunjuk bil ribu2.....ehhh jgn le gitu....ni nak citer nie, kiteorg tak bayar ape2 pun dari jumlah dlm bil tu...sebabnye....



sebabnye kami ade ini (medical card)....he he he...syukur laaa en papa sediakan medical card tuk kami setiap sorang, so bile dugaan2 mcm ni datang dah ade jalan penyelesaiannye.....tak rugi mencarum bulan2 kat insurans sbb bile jadi bende2 mcm ni kite tak yah risau....ye laa kesihatan ni ade pasang surutnye...belum tentu sihat walafiat selama2nye kan....ade mase kite diuji.....bukan laa aku memandang rendah pada spital kerajaan....eh tak laaa...spital kerajaan pun okey what...sah2 aku keje KKM kan...cume en laki nak make sure family die 'selesa' jek....


so dalam pukul 6lebih petang kiteorg kuar wad....kuar lambat sikit sbb kene amik gas terakhir n biase laa prosedur kalo gune medical card ni nak discharge take time sikit.....sampai umah dlm kul 8 malam pastu terus gigih aku menglaundry baju bajan selimut toto yg ade.....letih nok...tapi hepi sbb tgk kesihatan mija dah okey....hope lepas ni semput jahat tu tak menyerang lagi.....amin







** yeay!! adik aku yg nurse tu dah selamat bersalin....baby gurl....berat 3.1kg.....nanti mak long, paklong, kakmiamija, abg dayyan balik hugs n kiss baby yeak...muahhh....




50 celoteh sahabat

cian mija
mmg gituew biler anak yg selalu mulut mcm popcorn tetiba sakit dan diam mmg terasa sgt khen....nasib baik dah oke...alhamdulliah....berkampung la kat sepital yg ala2 otel tue khen...

September 12, 2012 at 9:10 AM

Alhamdulillah...dah sihat kembali...dah balik umah..:)

September 12, 2012 at 9:14 AM

salam,kak lieya.. kembar saya pun baru nak dapat asma.. Bila batuk ja, mesti tak boleh nak tido mlm. Saya ada ke klinik, doc cakap jangan mandi ngan air sejuk atau makan buah-buahan, kahak mesti ada punya. Lagi satu, saya ada beli mesin neb jenama pari.. dalam 300++, kalau kembar nak jadi semput, baru la saya akan neb depa. Hopefully,mija sihat sepenuhnya..

September 12, 2012 at 9:14 AM

tersangat betul la cik lieya wei.. carum bulan2 kat insuran pastu kalo ada apa2 pegi je hospital yg boleh cover medical fee.. kdg org tak perasan benefit insuran ni.. waktu senang ada duit takpe if xde insuran.. time sesak?? org kata, sediakan payung sebelum sesak napas.. ahahhaha.. dah macam agen insuran pulak aku ni..

September 12, 2012 at 9:18 AM

Get well soon dear... Maybe skrg ni musim hujan je, tu yg budak senang keje semput ni....

September 12, 2012 at 9:19 AM

Wah.. seronok nya baca cerita seritut ni.. hehe wahh.. adik lieya dah bersalin? brapa minngu ek? apa apa pun tahniah sebab bertambah org baru dalam keluarga sebelah lieya.. hehe

September 12, 2012 at 9:21 AM

alkisahnya.. memang panjang lebarler.. harap mija semakin sihat... dan terus sihat..
akak tak leh tahan gambar doktor, nurse semua ada.. baguih ko lieya...

September 12, 2012 at 9:23 AM

banyak minum ais kot kak...tue yang semput datang balik tue...kesian betul tgk mija...hope lepas nie tak der semput2 lagi...heheh

September 12, 2012 at 9:26 AM

syukur mija dah ok.
kalau ank tak sihat mmg kelam kabut..dan sebolehnya nak bg yg terbaik utk rawatan dorang kan.

akk doakan ank2 lieya sentiasa sihat selalu hendaknya.

September 12, 2012 at 9:38 AM

hehe..tgk bilik mija teringat bilik yang same ai bersalinkan anak ke-2 thn lepas...haha....sis...ok ke MAA takaful ni....tghr ni ai de appoinment dgn agen insurans tok 2nd child ni...tp prudential BSN takaful lah...kawan de suggest MAA ni...*mari buat perbezaan*

September 12, 2012 at 9:47 AM

mija ni kepenatan beraya kot..tu yg smpi masuk wad....cecepat sembuh ye mija...

September 12, 2012 at 9:53 AM

alhamdulilah...sihat kembali...

September 12, 2012 at 9:58 AM

kesian tengok mija..teruk jugak ye bila kena semput macam tu..

September 12, 2012 at 10:14 AM

alhamdulilah mija dah shat..sama lah dgan adam kalau masuk wad sbb semput..dak kecik lg susah..tiap kali nk ambik gas meraung2 dulu..kecian tgok..

eh bil dia tak lah mahal sgat berbnding dgan ampang puteri..duduk 2 hari maunya cecah 3,4 ribu..huhu

eh eh dah bersalin ke..alhamdulillah..

September 12, 2012 at 10:17 AM

syukur alhamdulillah mija dah sihat..

September 12, 2012 at 10:18 AM

Alhamdulillah...:-)

Kena ada gak mediacal kad nie for emergency kan..:-)

September 12, 2012 at 10:19 AM

Simpati pd mija...kecik2 dh ada penyakit asma...sama mcm anak ieyda jgk, masa lahir sampai umur setahun penyakit tu mmg kerap menyerang, tp bila dh masuk 2 thn, sikit2 dh hilang. mak ieyda suh bg madu lebah asli...alhamdulillah, lepas bg terus hilang. Yg sepatutnya kene admit kt hospital, terus xperlu. Cubalah akak bg madu lebah asli tu...

September 12, 2012 at 10:27 AM

hikss...klako la tngk resakse gordon tu....hiksss....alhamdulillah mija dh sembuh ek...n tahniah kt adik ko yg nurse tu ek...bertambah la cucu en.latif...heeeeeeee

September 12, 2012 at 10:38 AM

Salem.. lieya, anak anak such uzrei pun dah mula nak ada sama, hari tu batik.. doc cop kena pantau pemakanan dia.. sebab tanda2 asma tu dah ada.

September 12, 2012 at 10:42 AM

lar ni musim demam
acik dilla pun sempot ni
takecare jaja

September 12, 2012 at 10:47 AM

pttlah sunyi sepi blog ko... rupenyer mija tak sihat ek... dulu mia ada semput gk ke? sian tgk mija masa gambar mule2 tuh... sian kt bdk2 kene amik gas kan, nsb lah mija tak kene cucuk2 utk masukkan ubat cam aiyan dulu... serik kalu teringtkn heheheh...

semoga mija cpt sihat...n kene kurangkan pergerakan skit,tak blh lasak2...

September 12, 2012 at 11:28 AM

betul betul betul... medical card tu sgt2 perlu bebila kecemasan... tapi aku ada GL kompeni gaks... hehhehe...
aku pon ada semput so mmg terasa seksa kalau kena attack.. ni lagi lah budak2 kan... sayu jer rasa tengok kena sedut gas tu... hmm alhamdulillah takat ni anak2 aku takde menurun... semoga mija sihat2 sokmo yer... syohh jauh2 semput jahat tu..... ;-)

September 12, 2012 at 11:42 AM

salam ala ciannya mija jahat betul la kahak ni kan....kesian mija...tapi lagi bagus dengan medical card ni. laki aida pun ada jugak tapi masih belum merasa nak masuk wad hik2 sok dah masuk baru leh guna....alhamdulilah mija dah sihat sepenuhnya.pasal dayyan memg kelakar kan...dia la pengubat hati mamanya...

September 12, 2012 at 11:52 AM

Sian kak mija...
Get well soon dear...
Tahniah kpd adik kak lieya jgk...

September 12, 2012 at 11:55 AM

la patut la tak b'blog :)

eh kesiannya mija ye..teruk la tu ye sampai masuk hosp..get well soon dear!

hadi anak aku pun kalo batuk kemain lama mmg takut dia kena asma sbb kalo ikut keturunan bapaknya mmg ada hhhuuuuu...

kdg2 semput jugak tu tp alhamdulillah tak teruk mana cuma saluran p'nafasan bengkak :(

hai la dayyan ye..aktif bebenor...sama mcm awatif, kalo dah tido smua lega sesgt2!!!!hhheee..

makin hari makin comei dayyan ni ha dgn rambut bolat2 tu..geram!

September 12, 2012 at 12:03 PM

huhuhuhu..guna gak medical card tu..aku belum ada pun lagi ni...alhamdulillah..mija dah ok...

September 12, 2012 at 12:05 PM

mcm tu jugak la pengalaman ena 2,3 kali dok ber kg di spital.. tp tu la nasib baik ada medical card ni kan.. senang sikit.. x de la kita sakit kepala nak bayar gedebuk mcm tu sekali kena..

ena dulu beli mesin nebulizer tu tp bila nak guna hanya mengikut arahan doktor saje.. tak guna sendiri suka2 tanpa arahan.. selalu pegi klinik dulu.. 1st amik gas kat klinik, lepas tu doc akan bekalkan solution utk guna kat rmh utk tempoh bbrp kali penggunaan.. bila dah abis.. kita balik jumpa doc.. dier akan check.. kalo kata dah ok.. so, kita stop la.. x de dah nak bg lg ikut suka2.. Alhamdulillah.. setakat ni masih mengikut arahan.. jd tak de lah kita nak ulang alik spital or klinik berkali2 dlm sehari..


September 12, 2012 at 12:25 PM

la siannyer, KA kalau budak2 kecik yg sakit mmg x sampai hati!

September 12, 2012 at 12:47 PM

moga mija kembali sihat dan cergas.......
seronok semua datang teman mija kat hospital.....

tahniah dapat anak buah baru lieya......

September 12, 2012 at 12:50 PM

alhamdulillah mija ok dh

mmg pjg cite ko nie..hihi

September 12, 2012 at 1:18 PM

laa...mija masuk hospital rupanya
gara2 semput..
tu ler lieya...bila dah start batuk ...tu tanda semput nak datang....sama cam Batrice
...mmg inhaler ada standby kat rumah..
tp once aku tengok dia batuk lain macam jer....
aku terus gi hospital amik gas....coz' amik gas hospital nie cepat sikit surut semputnya tu..
tak daya dah aku nak berkampung kat hospital kerana batrice semput..kesian tengok dia....

September 12, 2012 at 1:36 PM

betul tu, kalau bukan jenis frequent attack, better jgn beli mesin nebuliser tu...risau overuse nanti..

rasa rasanya anak u just having asthma attack...takde pneumonia kan...hope she's getting better...

September 12, 2012 at 2:43 PM

Nmpk selesa wad tu..ada duit lebih mmg bagus ambil insurance ni..
Lily kan nama adik lieya?tahniah..mak buyong ni plak dup dap tunggu turn..minggu hi dh 34 weeks,,hihi

September 12, 2012 at 3:02 PM

walaupun panjang tp enjoy baca citer lieya nih.. kesiannya mija bila dtg semput ek.. dpt rasakan betapa susah nk bernafas walaupun x pernah alami.. semoga mia terus sihat walafiat ye.. amin.. macam2 kerenah dayyan yer.. comel betul tgk gambo dia sengeh kena geletek tuh.. geram rasa cam nak cubit2 pipi tuh.. hehe..

September 12, 2012 at 4:34 PM

fuh berpoloh baca dik ..
semua nak komen ahahhaha
alhamdulillahhh mija dah ok .. memang x sangka lah kan .. hal2 macam nie memang kena standby sokmo dik .
akk nie x der layie register insurans utk anak2 .. hurmm kena prepare awal2 lah nampak gayanyee ..

paling x tahan tgk gaya dayyan nak ngecekk air tuuu ahahahhaha ... x menahan tgk stail dia berdiri tuu ekeke ;)

September 12, 2012 at 5:14 PM

alhamdulillah..dah beransur sembuh & keluar wad..aritu ade tgk status lieya psl mija kna warded ni..

asya pon ade lelah n kena sedut 2 jnis inhaler.. kalo dia byk minum air batu+mkn aiskrim+cuaca sejuk+demam mula la dia batuk2..bila batuk2 tu, mulalah lelah.. tp stakat ni, mmg x pnh lg warded.. & skarang pon dh lama lya x sedut gas kat asya sjk cba perubatan alternatif.. cba la lieya bwk kt pusat perubatan alternatif cam darul syifa ke.., mana tau kot2makin ok...

September 13, 2012 at 1:34 AM

Syukur Alhamdulillah dah sihat budak kecit tu.... amobi dayyan, interframe memanjang...

September 13, 2012 at 8:12 AM

alhamdulillah mija dah sembuh...
syok jugak sekali sekala berkampung di sepital kan...hehe..

tahniah buat adik lieya...:)

September 13, 2012 at 8:44 AM

salam kenal dari saya :)
kenal awak dari blog gieyana.com..:)

September 13, 2012 at 11:27 AM

bahaya ek bile kena athma attack ni..takut..lagi kalu first time kena..

kelakar tgk si gedek dayyan ni..ade jek akalnye ye..baling slipar tu chumels ok!

eh, suke giler tgk die posing tunjuk nak mintak air kt esbok kedai tu...geram tgk die rase nk cubit2..hahaha

September 13, 2012 at 12:28 PM

kesian mija..moga cpt sembuh ye....take care.

September 13, 2012 at 2:17 PM

gigih aku baca entry ko weiiii...memang panjang weiiiii......memang susah kalau anak ada lelah, semput atau asthma kan.....neb aje yang boleh membantu.......harap ko sabar, pemakanan derang tu kena jaga sket wei, yang sejuk2 cuba elakkan....seronok tgk aksi dayyan....sebijik mcm anak aku si aryan, aku tak tau camner derang leh ada tenaga sebanyak tu tak reti tido2....anak aku pun suka baling2...hari tu kepala bibik aku bengkak dia baling ngan remote tv.....hahahhahahaha

September 13, 2012 at 2:35 PM

erm, moga mija lepas ni terus baik2 jerk ye.....

September 13, 2012 at 4:50 PM

semoga mija cepat sembuh ye. Lieya kalau boleh pastikan lieya tak terdedah kepada pencemaran habuk dan udara tercemar.pemakanan pun penting jangan bagi mija makan makanan yang berminyak sangat ye. take care

September 13, 2012 at 9:05 PM

sihat dah mija
hope now dah sihat sepenuhnya
risau klu anak sakit kan

skang dh ramai ada kesedaran nk ada insurans with medical..time2 emergency gini la diperlukan..mmg x salu guna kna byo bulan2 tp klu btl2 diperlukan kan dah senang kan kan..

tahniah dpt anak buah baru ye korang
ce tgk ada dpt muka sesapa x

September 14, 2012 at 10:42 AM

Alhamdullillah..mija dah beransur sembuh.. Moga lepas nie.. sihat walafiat..

Suka tgk dayyan cutenyaa bila dia tido..

September 14, 2012 at 5:43 PM

kesiannyer mija..
mija ade asthma ke lieya?
eh, anak sedara kite pun kena warded raya ke2 ritu, kecik lg 4 bln gitu..
sian nengok mija terlentang gitu..
apepun, dayyan mmg rileks aje konker ipad tu..
ahaha.. gaya macho beb!

September 14, 2012 at 9:37 PM

Slm sis ambik insurans ni sbulan bpe ye

March 23, 2013 at 3:01 PM

Slm sis ambik insurans ni sbln bpe bayaran dia ye

March 23, 2013 at 3:03 PM

Dr Azwan ni pakcik saye huhuhu. very caring. mak die baru meninggal last year sbb cancer. :(

June 19, 2013 at 3:24 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy