Friday, September 20, 2013

jom buat aiskrim ngan MiaMija....

Assalamualaikum....yeluww semua!... arini meh lieyalatif nak cite projek mega didapur dgn anak dares i.... ekceli  plan nak buat eskrim ni dah lame tapi tak buat2...mould eskrim pun dah lame beli kat daiso....tau tak kedai daiso? alaaaa kedai jual barangan jepun rm5 semua barang tuh....nampak mcm "eh murah la semua rm5"...tapi bile dah amik itu, amik ini ..time bayar cecah seratus gak kakakaakakakak.....so meh layan citer sambil tgk pic yeak adik2 kakak2.....



*
*
*
*
*
*
*

V


memandangkan biskut oreo mmg sentiase jek ade stok kat umah ni (almaklumla biskut peberet anak2) so projek kiteorg adalah buat aiskrim oreo....marilah menyuruh anak2 mematahkan biskut oreo ....


pastu aku kebek2 aku punye stok coklat kudap2 ade lagi dlm esbok so meh kite kreatif2 kononnnye boh coklat tu jugak...racik le kecik2 yeak....



ni mould yg aku beli kat daiso tuh...satu rm5 sajork....kalo korang nak beli, tolonglah beli mould yg depan tu...yg holder die ade batang kat tepi tu...sbb jenis yg tu senang nak tarik keluar bile aiskrim dah keras...lagi pun bile aiskrim cair mase budak2 mkn die akan bertakung dlm holder tu....mould yg belakang tu okey juga tapi payah nak tarik keluar bile nak makan....kene lalukan bawah air dulu baru leh tarik, lecehle kan sbb eskrim ko dah mencair sikit...




pastu ikut suke ko la nak susun biskut ngan coklat tu camne...ni si mia mija yg buat ....aku mmg bagi can dieorg buat sendiri...




rase mcm nak tambah lagi jek mould nie...pi daiso kang beli lagi lah seketul due.....



lepas boh biskut oreo ngan coklat tu, tuang fresh milk.....tapi disebabkan fresh milk ni tawar so aku tambah gule sikit...kang tak berase lak eskrim ko karang.....




yeah! dah siap....jom sumbat dlm esbok bagi keras....




tadaaaaaaaaaaaaa...dah siap! 



yg penting anak2 suke...manjang nak mkn cornetto lah, magnum lah...haaa meh makan eskrim malaysia edisi canggih nie heheheeheh




dah abis stok eskrim oreo aku buat lak eskrim jagung....




aku sedia bahan2, si mia yg buat..... 



aku buat layer2 gini...bawah jagung atas tu baru tuang air jagung .....tapi pada aku tak best laa buat camni.....lepas ni kalo buat lagi, aku godak je sekali jagung creamy ngan air jagung tu.....




siap sedia eskrim jagung tuk disejukbekukan....




tadaaaaaaaaaaaa...ini la hasilnyer.....sedap lemak2 manis susu pekat manis, air jagung ngan jagung creamy tuh....i kan peminat jagung kikiki....




saper nak?...meh lieyalatif juai sebatang rm3.50...hahaha kalah almond magnum youuuuu!!






**aiseymen weekend bulan ni manjang jek ade jemputan kawin....kenyang perut suke ati dpt mkn nasi minyak....







59 celoteh sahabat

amboi sedap nyer aiskrim oreo tu..ni kaalu aku tunjuk kat suri entry ni mau meraung suruh aku bt...nnti nk p daiso cari mould dulu..hehehe...

September 20, 2013 at 9:05 AM

wallaweiiii...
meleleh pagi2 tgk icecream tu...
kita sama... dok plan nk wat icecream dah lama, tp terperam jekk...
leiya mmg rajin la nureen tgk...
mcm2 buat utk anak2 mkn..
sronok...

September 20, 2013 at 9:21 AM

terbaik sey..
taruk buah kana..hah, konfem petang2 budak2 keliling rumah semua datang rumah nak beli

September 20, 2013 at 9:25 AM

lieya simple dan senang nak buat aiskerim ni...
bahan pun tak banyak guna...bole cuba nanti
suka aiskerim oreo tuh...mengancam betul

lepas ni tutuplah kilang aiskerim ha..ha..
mana tak bole buat sendiri...

September 20, 2013 at 9:25 AM

rajin ko ni sis....senang jer upanya nak buat eskrim ni yer....senang2 pun kalau pemalas mcm hakakkk ko ni..non ado jugak....senang ambik duit gi kedai acheh depan umah beli eskrim...dasarrr sgttt kannnn...

September 20, 2013 at 9:32 AM

uikss..sedap nye aiskrim jagung tuh..terus telan air liur..aiza dok buat aiscream yang scoop tuh..(yang biasa beli dalam bekas tuh..):)

September 20, 2013 at 9:42 AM

first time aku buat, aku letak candy kenyal dalam tu noks... kemain sedap... tapi aku tak amek gambar plak sebuk ngan kak icha yang tak sabar nak letak dalam peti es

September 20, 2013 at 9:46 AM

APA??? 3 hengget setengah!! pasti sodap banget ni!!!

September 20, 2013 at 9:46 AM

Dan dan nk p terjah daiso esok haha

September 20, 2013 at 9:54 AM

Ari tu ada buat aiskrim masih dok dlm draf tapi dah dekat setahun tak de mood nak menulis...hahhaaaa...

September 20, 2013 at 9:58 AM

tingin gak nak mould eskrim tu..nak pi cari la..skang nih dah jarang skit pi soping..
kalo bab eskrim ni memang cepat jer licin lieya..buat sendiri lagi jimat..

September 20, 2013 at 10:01 AM

ingt ko bt jenis yg kene blend campur itu ini... rupe2nyer lg mudah... boleh try jugak nih...

September 20, 2013 at 10:06 AM

Senang dan praktikal benda ni...eh saya pun nak ke daiso dan beli jugala.. naim ni ari ari nk makan ais krim... tak penah jemu.. buat gini boleh jimat sikig duit mak pak... ken? Syoknya tu....nak buat juga ais krim oreo mija ni....

September 20, 2013 at 10:10 AM

Terus gedik nk cr jgk nk buat...ahahaha

September 20, 2013 at 10:11 AM

amboiiii kemain rajin lieyalatif memprojek aiskrim dgn anak2 darenya hheheeeee...

ha'a aku pun ada beli bekas aiskrim ni kt daiso..mmg kdg2 membayor sampai berpuluh2 tp puas hati la barangnya banyak :)

eh..anak2 aku pun penggemar aiskrim..rasa mcm nk buat ujung minggu ni :)

September 20, 2013 at 10:13 AM

best betul ada anak dara dah besar ni. suruh je nanti diorg buat.

September 20, 2013 at 10:23 AM

huih sedap tu...nanti boleh try untuk budak2 ni jugak...kemain rajin la anak dara dier yek...buat aiskrim sendiri senang boleh makan bebanyakkan...aiskrim jagung tu menggoda sungguh...meleleh nengok tau...

September 20, 2013 at 10:27 AM

amboiiii...eskrem pun buat sendiri...kompomm lerrr budak2 nie suker...kejap2 bukak peti aiss kannn...k.azue pun suker g daiso tu..nnti nak carik lerrr..eskrem jagung tu nmpak sedap sgtt

September 20, 2013 at 10:29 AM

Karang batuk pulak asyik makan aiskrim je. Hehe

September 20, 2013 at 10:32 AM

aiseh rajin betul ko ngan anak2 ni kan..harus aku nak buat gak ni bagi anak2 teruja..

September 20, 2013 at 10:33 AM

wah.. sedapnya.. nk buat aiskrim sendiri jela lps ni.. lg sedap kot.. hehehe

September 20, 2013 at 10:39 AM

wahh sngnya kalo ada bekas dia tu.. hari2 dok mkn eskem je la ni ye..hihi..

September 20, 2013 at 10:46 AM

wahhh comeinya eskrim depa...nak kena terjah daiso jugak ni cari mould eskrim ni

September 20, 2013 at 10:47 AM

ok..ahad gaji..aku gi serbu daiso..bestnya..anak2 aku mesti suka ni..

September 20, 2013 at 10:52 AM

terbaiklah.. kami pun beli mold aiskrim ni..

September 20, 2013 at 11:06 AM

berdezuuuuuup nak p ajak hubby p beli benda nih...hihihihi,,tak sabaq nak try ...hihihii

September 20, 2013 at 11:08 AM

Assalam lieya..
Wahhhh.. janji mama rajin kan.. semua jadi punya..
Mia pun suka tolong.. senang ada anak dara kan..

September 20, 2013 at 11:08 AM

hahaha over kau nak jual askrem sampai tigahenggetsetengah..
gud idea Lieya.. balik kerja ni aku nak hanget KhaNish bawak gi Daiso beli mould.. hehethx Lieya :)

September 20, 2013 at 11:15 AM

Tempat akak sini tak adalah Daiso kalau ada nak juga kakak beli mould aiskrim tu Lieya. Tempting pulak tengok anak-anak Lieya makan aiskrim buatan sendiri..

September 20, 2013 at 11:35 AM

nak pinjam mia sehari.. nak suruh mia ajar buatkan sekrim... ,, nyumm nyummm...

yang nampak sedappppp sangat tu. sekrim jagung.. warghh dapp dapp dapp nyaa

September 20, 2013 at 11:51 AM

menarik buat aiskrim tu..yummm..

September 20, 2013 at 11:52 AM

yang jagung tu nampak betul2x menyelerakan

September 20, 2013 at 12:10 PM

Lieya, abang bangla yg lalu rumah akak jual eskrem femes paling murah pun RM2 tau... kalau jual eskrem jagung RM3.50 sebtg lbh baik akak gi daiso borong batang eskremnya!

September 20, 2013 at 12:23 PM

hoi gila mahal ko jual 3.50...sekel baru tau!

September 20, 2013 at 12:34 PM

mmg mahal tuu...
tapi sedap tak lieya? kalau sedap no hal punya beli mahal mcm tuu...

September 20, 2013 at 12:55 PM

Rajin lieya melayan anak dara buat eskrim. Akak pon nak ke daiso gak...cari mould tu...nampak macam senang jer aiskrim lieya ni !!

September 20, 2013 at 1:11 PM

aktiviti mcm ni best jugak kan..ok2...ai ai chip..nanti along pi cari menatang mould tu..

September 20, 2013 at 1:55 PM

huhuhu....memg kretip la eskrem nih

September 20, 2013 at 2:00 PM

OhEmGiiiiii.. sedapnyeeeee!
kreatif betol lah korang nih!
bikin terliur sahajaaaaaa~
nak buat jugak tapi masih x leh makan.. uwaaaa~

September 20, 2013 at 2:06 PM

salam k.lieya..
hihi..rajin akak buat aktiviti mcm ni..

sedapppnye... nk try buat jgk!

September 20, 2013 at 3:06 PM

hamboi....bukan men...wat eskem sendiri...
rayyan...aunt nieyl nak makan eskem yg rayyan wat..hihiihi~

September 20, 2013 at 3:39 PM

besh jugak buat aiskerim sendiri.
ni yg teringin ni .. harus beli jugak mould kat daiso.

September 20, 2013 at 3:51 PM

hahaha~sori kak...jgn marah yea...selalu taip btl jer..arini lak...sebab anak member name rayyan...sori2 yea...smile! :)

September 20, 2013 at 7:45 PM

Nieda dh lama nk cari mould aiskrim ni..hari tu p daiso setia alam xdeplak jual. Lieya beli kt daiso mana? Bleh kirim tak?

September 20, 2013 at 8:45 PM

Akak pun ada mould ice cream yg square tu beli kat daiso giler susah nak keluarkan kan!Akak ada beli 1 lg mould kat tesco harga lebih kurang je mudah nak leraikan itu yg penting.Kecur tgk aiskrem jagung tu ha

September 20, 2013 at 9:09 PM

adui klu buat ke aiman ni maunya hari2 dia mitak,tp kt sini takde daiso la..mana nak beli menatang tu ekk?nak yg harga rm5 jugak.hehe

September 21, 2013 at 5:42 AM

Mcm senang je buat aiskrim ya..

September 21, 2013 at 5:49 AM

alahaiiii.. sngnyer nak buat aiskem oreo itu.. ai like.. nnti leh la daku cuba.. biasa la kan aku sumer nk yg sng2 jer

September 21, 2013 at 7:41 AM

wah2...sedapnya aiskrim buat sendiri...tunggu la bis pantang nt, sy pun nk buat juga ;)

September 21, 2013 at 1:23 PM

kreatifnya mama mia mija nie....suka3x...
kisahnya!!!! akak slalu gak singgah kedai daiso kt MPrade tapi bila masuk xtau rega..belek2 letak..belek2 letak..kang mahai haru....hahaha....jakun sungguh..rupanya rm5 1 brg ek lieya.....aduyai

September 21, 2013 at 7:14 PM

Tahniah kpd chef Mia..... yay! Sedaplicious ek..

September 22, 2013 at 8:25 PM

wow! nampak sedap bangat...dah boleh buat sendiri kan aiskrim ni

September 22, 2013 at 9:29 PM

bagusnya......
kreatif betul maknya ni cari masa bonding ngan anak2 ni kan.. Tahniah!

September 23, 2013 at 8:00 AM

waaa sedapnya...aiskrim buatan malaysia....leh buat berperisa pelbagai yumee...

September 23, 2013 at 10:15 AM

perghhh nanges aku tengok isinyerrrrrrrrrr....!!! sedapnyer wehhhh.... lagi2 la eskrem jagung tuuu.. aku mmg tak leh nampak jagunggg... berantu oiiiitt!!!!!

September 23, 2013 at 11:07 AM

acuan eskrem yg ada takung tu cm best jer...senang gile lieya wat eskrem... jimat dan berkhasiat...

September 23, 2013 at 12:50 PM

wah best la eskrem tu...anak2 kompom lah suka kan

September 24, 2013 at 10:40 AM

Wow menarik nih. Buat eskem sendiri.

September 28, 2013 at 7:08 AM

Ala jelesnye..dh lame cari mould ni.susah btol nk dptkan kat k.trg ni.hu3

March 8, 2014 at 5:16 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy