Tuesday, September 10, 2013

mari buat nutella oreo cupcake!~


Assalamualaikum..salam selasa tuk semua...auw!! arini nak share story aku ngan anak2 buat nutella oreo cupcake...aku kan rajin layan anak dare aku baking2 nieh...aritu le si mia bising kate dah lame tak buat cake....so aku terus teringat satu resepi senang kacang putih punye!! so ape lagi, jom anak2 kite buat Nutella Oreo Cupcake...yeay!!!


*
*
*
*
*
*
*
V



resepi mmg dah berlambak kat google...tapi aku buat resepi yg dishare oleh sohabat ku ...cik puan hirda....hehehehe...ini resepinye aku copy & paste....

 aku pakai due biji telo sebab kat umah aku pakai telor omega tu...almaklum le kecit2 telurnye kan....pastu aku ubahsuai sikit dgn bubuh oreo as a filling cupcake tu, almaklum laa nak feeling2 masetercep kejap hahaha....




 hah amik! siap care2 pun aku copy sekali ...



tugas aku sedia bahan2 jek dan memberikan arahan...yg lain2 mmg mia n mija buat sendiri....mia mmg terra dah bab2 pecah telor ni...perfect die buat tanpa serpihan kulit telor pun....



mija je tekial2...lepas die pecahkan telor, aku le terkemit2 bijik mate nak kutip kulit telor yg bersepah jatuh dlm telor tadi....chait!!..... tu beza org rajin masuk dapur ngan org selalu ngelat masuk dapur...iyer ko!! mia lagi rajin tolong aku kat dapur kalo aku masak2...mija rajin ikut mood, tapi selalunye mood die lari tgk tv kat depan...



bendealah mixer ni pun kalo ade leh le keluarkan...kalo takde, pakai whisker pun okey jek...kater nak feeling2 masetercep kan so kene laa gune peralatan yg canggih2 sikit hihihi



aku kene pandai bahagi2 tugas... kalo tak ade yg sentap kang berebut2 nak buat keje...so mija tuang telor...



mia plak cedok nutella....



hah amik! same2 pegang mixer...adil dan saksama.....eh tetibe ade pic kaki kat sebelah mia hahaha tu bukan kaki entiti tau...tu kaki laki aku, die tgh bersantap....


pastu boh tepung 2 sudu bagi si mija kaco....boh lagi 3 sudu bagi mia plak kaco....hah adil gitu semua rase mengaco tepung....



dah siap adunan, aku tunjukkan care camne nak melapis oreo tu....pastu si miamija ikut....



 compang camping comot2 budak2 ni buat...ahh lantak le, tuk makan sendiri kan....



so ini laa nutella oreo cupcake yg dah siap di bakar.....sedap woo, makan2 pastu tegigit oreo...cume kalo aku buat lagi maybe aku kene kurangkan kuantiti tepung tu sikit....cupcake miamija ni kenyal plak, aku syak lebih tepung, tak pun mmg kene pakai tepung naik sendiri tuh...



budak2 ni excited bile cupcake jadi, siap ajak buat lagi esok2nyer...ermm kompem laa sebulan 3-4 botol nutella kene stenbai nieh!hohoho



sementara  mak ngan anak dare dok beteleku kat dapur buat cupcake....anak bujang aku sorang tu kemain lagi enjoy2 santai mcm bos besar hah .....nak tgk die buat ape?...meh tgk meh...


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
V


huh! kemahin mcm bos main game kat lappy...jahanam laptop aku kene hentak!

eh korang, mia mija pesan ni....cube tau resepi nih...kalo tak dieorg sentap kang! next projek nak ajak budak2 ni buat kek kurma plak....nyum!


*keek buat nutella oreo cupcake*





60 celoteh sahabat

nak sikit kak...leh lah cuba resepi ni...senang dan ringkas...yg penting mesti sedapkan...hihiii

September 10, 2013 at 9:04 AM

Adik dah khusyuk main laptop mana nak tengok kakak-kakak buat cupcake. Lagi best layan game.

Baguslah anak dara dua tu belajar Lieya. 3-4 tahun lagi Lieya goyang kaki kat dapur tengok aje...

September 10, 2013 at 9:09 AM

rajinnya la..kalau kita buat ni confirm anak dara kita suka tau..

September 10, 2013 at 9:12 AM

amboi sedapnya... gebu2 cup cakes tu.. nak kena buat gak nnti.. terliur dah ni

September 10, 2013 at 9:23 AM

nyum sedapnyer..uwais mesti suka ni...kemain lagi siteruna tu...melending ngan lappy yer...

September 10, 2013 at 9:24 AM

inilah untungnye ade anak pompuan. kan dah tetiber rasa nak ngandung. eh.....

September 10, 2013 at 9:29 AM

senang sungguhlah nak buat...huhu tp nak pki nutella punyelah byk..ngeh2

yg pasal kek kenyal tu kan lieya, mimie rasa sbb tepung tu...lieya pki unpolished flour dia mmg berat sket...kena tukar pki tepung gandum biasa atau pki jer tepung naik sdri tu...

September 10, 2013 at 9:31 AM

kemain lgi anak dara mmbaking...semangat !

September 10, 2013 at 9:37 AM

seronoknyer membaking ngn anak dara ko tuh.... msti puas hati kan udahla bt sndiri menjadi lak tu... pasni ko try buh kismis, ngn stoberi kering...sedap ko...

September 10, 2013 at 9:55 AM

rajinlah mia & mija ni...tabik spring kat ko sis..kecik2 lagi dah ajak anak2 masuk dapur...bagus sgtttt....

Jantan tecik tu amboiiii...kemain bersantai lagi...

September 10, 2013 at 9:55 AM

Rajinnya diorang tu nak buat kek, kalau kat rumah saya, adik2 main order je nak kek apa. Tak adil :p

September 10, 2013 at 9:57 AM

shedapnyaaaa.. amboi dayyang cam bigbos jerr

September 10, 2013 at 10:10 AM

Mudah je resepinya. Yg malas pun boleh jd rajin ;) akak lah tu... Nak save utk simpanan dulu. T.kasih ya...

Seronok tgk aktiviti keluarga di dapur mcm ni.. esok2 dah besar mesti rajin tlg mama dia.. adik pula baiknya tak kacau :)

September 10, 2013 at 10:23 AM

sedap ke nutella cupcake ni?tak penah denga, tak penah try dan tak penah makan hhheeeee...

wahhhhh anak2 dara ko mmg rajin la turun dapur..good job miamija..sonang omaknya kan..kan..kan...

mcm best je nk try hhheeee..mohon share resepi ye tuan rumah :)

September 10, 2013 at 10:30 AM

syoknya bila anak dara dah besar..leh masak bersama
boleh laa akak ajak mia buat juga nnt...er nama anak kita tersama lak ye,..hihi

September 10, 2013 at 10:34 AM

seronoknya ada dua anak dara yang rajin menolong masak.. tak lama lagi lieya dah boleh rehat dan tunggu makanan je ...l

berapa cup dapat kalau buat ikut resepi ni? nak buat untuk pot luck la nanti.... menarik juga, mak budak pun pasti suka ni..

September 10, 2013 at 10:43 AM

rajin miamija wat cupcake... simple tapi sedappp... nnt leh ajar Allyssa baking cam ni jugak...heheee....

September 10, 2013 at 10:44 AM

wow!de resepi nie...skrg nie xde mood nak masak la kak..nieyl dah berminggu x masak nie...mood masak ke laut...

September 10, 2013 at 10:56 AM

teringin nk cuba.... tq share resepi yer.

September 10, 2013 at 10:56 AM

wahhhhhh..

respect sama mama gojes ni..
bkn setakat gojes je.. pandai masaka2 pulak tu
pastu siap ajar anak2 lg main masak2..

terbaikkk

September 10, 2013 at 11:20 AM

Wow, nmpk menarik! Nk try gak la nnt :)))

September 10, 2013 at 11:22 AM

wah..meletopss lieya nampak cupcake tu..kalo letak topping lagi sedappp..
untungla ada anak dara..ni yang buat zee jeles nih..hohoho..

memang senang resepinya..nak try la nanti..

September 10, 2013 at 11:23 AM

resepi senang cmnipun rasa mls nak buat..haha mmg dasar pemalas skrg ni..hehe

September 10, 2013 at 11:27 AM

tudiaaaaa! senang keje mamanye..
Kasi arahan saja.. biasalah.. mem besar kan~
hahahahaha.
untung kan~ ade anak dara besar. leh lah kurangkan keje mamanye sikit.. hahahaha.. ye ke?? bukan tambah keje.. hahaha

September 10, 2013 at 11:31 AM

sedapnye siap ada seketul sekut oreo gitu.. zura tk prnh beli nutella sbb mahal.. hahahaahah

September 10, 2013 at 12:06 PM

lieya nampak mudah nak buatnya...
guna nutella...sedapnya..
nanti nak try juga..

September 10, 2013 at 12:20 PM

wah boleh cop utk dibuat menantu nie....rajin sgt2 n pndai pulak tu buat kek.....

September 10, 2013 at 12:21 PM

wahh.. bagus idea ni..nanti try buat proposal kat encik suami.. hihihi.. thanks lieya!

September 10, 2013 at 12:43 PM

boleh try ni. mudah je resepinya...

September 10, 2013 at 1:07 PM

meanarik nie..salin resepi skang.:)

seronok buat kek ditemani anak2 dara..ramai je yg tolong bantu..anak bujang rilex je layan game.haha

September 10, 2013 at 1:09 PM

wahhh... rajin sungguhlah anak2 dara lieya buat kapkek. pasni bolehlah buat lagi dan lagi ye!

ewaahhh...dayyan ada gaya jadi bos besar tu. hati2 dgn lappy mama ye.

September 10, 2013 at 1:11 PM

hahaha....siap snapshot tu.
takpe2.. silakan.
oh jadi kenyal2 ek. aku buat oklah pulak.
tapi letak oreo tu sht kretip okeh.. nanti aku try letak pulak.

September 10, 2013 at 1:24 PM

Wah, lepas beberapa kali leh antar miamija ni gi masuk masterchef. takut ada lak yg sentap bila salah seorang tak menang :D

September 10, 2013 at 1:45 PM

lepas ni nk try jugak la...
thanks for the resepi...

=)

September 10, 2013 at 1:49 PM

Nida pun ada buat...mmg sempoi. Bhn pun senang, xde bhn pelik2

September 10, 2013 at 1:53 PM

tengok resepi ngan cara buat senang jerk, tapi kemalasan melampaui segalanya... hor3

September 10, 2013 at 2:01 PM

ada resepi baru best ni...
wah bestnyerrr anak dara rajin tolong
bagus terap anak xtvt mcm nih

September 10, 2013 at 2:42 PM

hehehe mesti sedap ni kan !

September 10, 2013 at 3:35 PM

thanks akak share resepi ni...simple dan bahan2 pun mudah...cakap kat mia mija..nanti makcik wawa try hihi

September 10, 2013 at 4:30 PM

ahhaha bagus ko dik .. cannie memang kena gaya .. semua rasa kalo idok ade yg sentap kan .. bahagiaanyee mia mija .. dapat omak yg rajin layan ..

tul dik , kalau rajin jadi .. kalau idok x menjadi ekkee .. ayat ko jahanam laptop tuu buat aku tersedak dik muahahha .. dayyan2 .. adehhh

September 10, 2013 at 4:39 PM

wah rajinnya melayan
kalau saya mmg tak la..haha

September 10, 2013 at 5:42 PM

Rajin lieya melayan anak2 dara memasak.. orite le gitu.. esok senang.. arah je anak2 dara nie yg masak..mak leh goyang kaki jerk..ahakss..

September 10, 2013 at 5:46 PM

Nutella dah mmg sedap
Oreo pun sedap..

So, buat pulak cupcakes Nutella Oreo..confirmed sedappppppp ;)

Belikan Dayyan laptop satu...ekekekekekekeke

September 11, 2013 at 1:37 AM

Macam senang jek nak try la

September 11, 2013 at 1:52 AM

salam lia sedapnya nak try la bila weeken nanti ....ajak dak dayyan join memasak lagi sedap di buatnya

September 11, 2013 at 8:31 AM

Boleh la cube pas ni...sedap la.....rajin miamija nak membaking.plak tu rajin masuk dapur....ada potensi jadi menantu mithali

September 11, 2013 at 9:34 AM

Macam senang jerk..boleh terai ngan Mia & Chah nih..:)

September 11, 2013 at 10:05 AM

rajinya nak dara tu buat cupcake...mama bg arahan aje yek...hihihi

September 11, 2013 at 10:47 AM

bestnya ada anak dara yg boleh tolong ko masak2 nok...jeles aku...

aku nak try la buat resepi ko ni noks..tengs share ye..

amboi dayyan...mmg bos besar ko ye dik...babap bontot tu kang!!

September 11, 2013 at 11:59 AM

sedapnya cup cake tu..bikin aku terliur je tau..auntie nak boleh tak mia mija..hihihi..

September 11, 2013 at 11:59 AM

Sedapnya nengokkkk :)

Rajin anak2 dara dok menolong ;D

September 11, 2013 at 1:07 PM

elok la plak dayyan tak kacau mia ngan mija buat cup cakes, kalau akulah, mau si aryan tu ngacau sama.....bagus ajar anak2 wat aktiviti camni, harap2 sampai ke besar kekal begini

September 11, 2013 at 1:16 PM

nampak senang je kan nak buat. bahan pun ringkas. :)
haru mencuba ni :) thanx..

September 11, 2013 at 2:06 PM

emily dari dulu nak ajak akak baking2 ni. dia suka tengok mia dan mija baking2 ni.. kesian dia. nanti akak nak try buat gak la.. kene cari balik mixer letak kat mana.. dah lupa . hahaha

September 11, 2013 at 2:33 PM

simple jer recipi dia...
bleh try ni... nyum2 :)

September 11, 2013 at 3:43 PM

wajib buat ni.. tgk bahan nutella pon dah menjilat bibir ni hehhe

September 11, 2013 at 5:11 PM

Haha.. Kemain lagi Dayyan tu. Macam ada potensi nak jadi blogger jugak tu kak.

September 11, 2013 at 9:32 PM

rajin lieya layan kesukaan anak2.. akak plak kije nak cepat je.. kalau anak nak tolong suruh dia tolong sikit2 je.. yg lain2 ibu dia yg buat.. hhehe..

September 12, 2013 at 5:19 PM

Sedapnye..leh cube nih

September 12, 2013 at 8:10 PM

suka tgk sikap kejesama ank2 awk lya.. rajin betol la dorg.. bertuah dpt anak mcm dorg ye.. alhamdulillah..wahh sedap nmpk bila dah siap.. ;)

September 17, 2013 at 9:47 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy