Friday, May 23, 2014

mari mempopia ketam yeak anak2....

salam jumaat penghulu segala hari kengkawan....yeay sok sabtu.... sok nak pi tailor amik baju raye...hahaha....aku anto kat tailor bulan 3 ari tu......auwww..mak suke2....heheheheeh... okeylaaa jom layan pic cite pasal ketam lagi....sebelum ni lemak ketam kan....kali ni popia ketam lak heheheheheh


pic gile lame dah tahap basi ni hahaahahah...tapi takpe laa mak entrykan juga demi mase depan mak yeak hahaahahahaah....

*
*
*
*
*
*
V


tak silap aku ni mase sebelum aku gi kursus kat bukit fraser ari tu....nak tinggal anak2 laki kan so buat le stok kudap2 frozen..senang apaknye boleh goreng bawak kan bekal anak....alah simple jeee aku gune isi ketam ngan mix vegi jek... mix vegi tu kalo ditumis dulu lagi sedap....



aku ajar budak2 ni buat, pastu selebihnye dieorg buat.... aku tukang bukak kulit popia tu selai2 jek...



budak2 ni dah lame sebenarnye ajak aku membaking...tapi aku takde mood nak kuarkan mixer bagai... so dgn buat popia ni harap dieorg berpuas hati la hahahaahaha... takpe2, raye nanti mak ko berazam nak buat at least 2 jenis kuih raye...bodoh2 pun kuih suji ngan samperit....kuih senang kan...nanti kite baking2 time tu key...



mia buat senonoh sikit...si mija tu kene pantau....main taram jek buat...



lipat pun kemas jek takde bocor2.... 



dapat la sebekas gini... boleh laa buat goreng2 pagi2 due batang tuk bekal sekolah dieorg, buat kudap2 time rehat sekolah kafa tuh....dayyan pun suke makan...tapi die suke buang kacang peas dlm popia tu...GGgrrrrrr!!



tu saje kisah lieyalatif dan popia sempoinyeeee hehehehe...oh yeak, kan aku ckp dlm entry sebelum ni tak pi mane cuti sekolah ni....malam semalam dok depan pc ngan hubby, klik sane klik sane sekali dah terbook hotel daaaaaaaaaaaaaa ekekekeek..yeay! cuti sekolah ni kite pi dok hotel yea anak2, dok hotel tapi leh mandi air sungai, leh tgk alam dan fauna.....yahuuuuuuu.....tak sangka ade hotel bersuasana alam dan fauna mcm tu....



*keek buat popia*




50 celoteh sahabat

Rajin anak2 ko Lieya... Mesti diaorang minat masak2 ni macam maknya juga..

May 23, 2014 at 9:07 AM

tak pernha terfikir nak buat popia cenggini.

nak ke mana tu?hotel siap ada sungai?

May 23, 2014 at 9:13 AM

Rajin anak dara lieya latif

May 23, 2014 at 9:19 AM

wahhhh bagus nyer...rajin!

May 23, 2014 at 9:26 AM

senang dah mudah jer kan.. kalau rasa lapar boleh terus goreng jer..
hahhh nie mesti nak p Tanah Aina Farrah Soraya tue kan..kan..kan...heeeee =D

May 23, 2014 at 9:28 AM

aish..bler ternampak gambar popia ketam nie..nieyl ade sejarah hitam..
serius..nieyl buat gak popia nie..skali time goreng die meletop..hambek ko nieyl..
berparut tangan nie..sampai skrg..huhu~siap jadi bentuk bunga lagi...parut nyer..ish..
seriau dah nak buat..hihi~

May 23, 2014 at 9:32 AM

xsabar tggu hotel apa plak..kot bleh bawak zakwannayli pas zakwan sunat nnt. popia tu klu cicah ngan sos sedap gak kan.yumyum

May 23, 2014 at 9:42 AM

Hebatnya ni. Anak dara di sekolah rendah dah rajin dan pandai buat macam2. Seronoknya tu diorang rasa pengalaman ni kan..

May 23, 2014 at 9:42 AM

Kemasss jer. Bagus betul. Akak dah mula rimas nak memasak. Wet kitchen kat rumah Melaka tu pun dah jadi sarang burung dah. Al-maklumlah, open air. Tension dah jadinya nak masak. Lagipun dok kat rumah tu tak sampai 24 jam sebulan. Lamanyaaaa lagi nak pencen.

May 23, 2014 at 9:43 AM

aku dulu penah oder ketam popia ni..sedap mkn cicah sos..

senang aje buatnya kan, so pasni bole buat sendiri..rugi nau beli kkkeeeee

amboiiiiiiiiiiiiiiiii aku dah agak mesti nk berjln2 cuti ni..takdenya korang nk duk umah kan..i is jeles ok wwwaaahhhaaaaaaaaa...

tak sabar pulak nk tunggu entry hotel mana korang duduk tu :)

May 23, 2014 at 9:44 AM

bagus lieya ajar mia ngn mija ke dapur
ni nanti mesti teror ke dapur ni .

g mana lak kali ni ..tak sabar nak tau

May 23, 2014 at 9:53 AM

Rajinnya..best tu hotel ada air sungai....

May 23, 2014 at 9:59 AM

waahhh rajinnya anak dara.. hheeehe.. mak zati selalunya buat letak ketam je.. hhee. perghh sodap

May 23, 2014 at 10:09 AM

mmg nampak kemas mia tu buat.. anak sulung selalunya mmg boleh di harap.. jangan jadi anak no2, kurang boleh diharap dan mmg manja sikit (akaklah tu) hahaha

akak suka tengok mia mija ni berbento gi sekolah... sebenarnya bagus sebab selain dpt jimat duit, dpt juga makan hasil air tangan mama.. napelah farhan dan emily tak mau bawak bekal mcm mia mija kan.. alahai..

May 23, 2014 at 10:09 AM

popia tu cicah sos sedap kan...
nk buat gk..haha..
semua ak nk buat..tp bila nk ada masa ntah..ahha

wahh..cuti2 kt hotel alam fauna...
bestnya...kt mn ni? habaq la..

May 23, 2014 at 10:19 AM

mixed vege tu ko tumis sket, letak lada sulah ke, letak telo kasi hancur
sedap weiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
tak nak letak ketam
letak ayam carik2
aku selalu buat gitu
pasni
aku nak buat guna ketam la
kihkihkih

May 23, 2014 at 10:21 AM

Kakak pun selalu buat gitu tapi tak guna mixed vege.
Kakak guna taugeh, kobis dan carrot.

May 23, 2014 at 10:25 AM

Rajin nya bebudak tu. Aku pun rajin jugak. Tapi rajin bila part makan aje la. Hahaha.

May 23, 2014 at 10:37 AM

Sebelum anak2 melompat mak dah melompat dudlu dapa gi bercuti.

May 23, 2014 at 10:37 AM

rajinnya lieya dan anak2..seronok tgk..hehehe

May 23, 2014 at 10:40 AM

wah idea mudah dan ringkas nak mkn ni.boleh cuba..

May 23, 2014 at 10:54 AM

senang n sedap! simple but nice ;p

May 23, 2014 at 11:19 AM

Tak gi mana, tak gi mana tetiba terklik, terbooked pulak. Ada gak gitu ek, Lieya! Cakap ajelah memang dah plan pun nak jenjalan. Huhuhu....

Napa akak tak pernah terfikir nak buat popia begini... Selalu kalau dok kat rumah tu especially kat dapur, memang ketuk kepala 18kali pun tak tahu menu apa nak dibuat tau... Puas buka buku resepi tengok nak masak apa... OKlah, off to supermarketlah akak petang ni. Esok nak rasa sarapan popia isi ketam gak...

May 23, 2014 at 11:29 AM

wah anak dara dah boleh diharap ye,
senang dah tu, kira dah boleh kahwin lah...hehe

hari tu kata tak p memana, ni p pula
jelous ni

May 23, 2014 at 11:31 AM

Kena taruk garam x kt dalam tue? X pernah buat ni! Rasa nak cuba juga..:)

May 23, 2014 at 11:53 AM

perghhh cayalah.... nak g cuti yg jeles ni... nak jugakkkkk hehhee....
wat popia with isi ketam... mmm menarik.. dlm freeze ada isi ketam ingat nk goreng2 ri tu tp x jd hahaa....

lieya.. saja suggest... buat biskut raya nti try buat famous amos..
recipi ri tu nureen google jerr.. ambik yg simple2 jer n buat ngan anak dara
sedap lieya... :) licin... bleh tgk n3 lama nureen hehee
http://nureenasir.blogspot.com/2013/08/projek-tengah-malam.html

May 23, 2014 at 11:57 AM

Nmapk ko buat hati tu kemain melonjak-lonjak nak buat..tutup jer page ko ni..merundum terus niat..hahaha..dasar kan...bertabah lah anak2 mak kat umah yer korang dpt mak peyegan nak masak ni...

May 23, 2014 at 12:07 PM

Hai Lieyaaa.
Selamat Hari Jumaat yang sejuk lagi dingin..hahahaha

Lieyaaaa.. zura dah buat tau popia ketam nih.
masa tuh lieya ade tempek sekeping dr gambar kat atas tuh.
jadik zura tiru bahan2 dlm gambar tu jer lah.. hahahaha
menjadik!! tapi anak2 x bape nak layan sgt.. harapkan mama dia jer makan.
sabor jer lah.

untungkan anak2 dara dh besar.
ringan sikit beban mamanye.
tunjuk contoh sekali jer.. pastu bagi dorang buat.
hehehehe.

Mia nih rajin nolong mamanye.
ok lah.. dia pon memang suka makan masakan mamanye.
memang sesuai lah dia rajin menolong kan~

banyak jugak hasil gulungan anak2 dara Lieya.
boleh lah wat makanan kudap2 kan~
popia zura haitu habes sebab goreng bagi tetamu makan.
kira rezeki tetamu lah tu kannn dapat makan popia air tangan zura yg penuh kasih dan sayang..kakakakkaka

May 23, 2014 at 12:14 PM

Seronok dpt buat aktiviti bersama anak2..sweet moment..:-)

May 23, 2014 at 12:17 PM

baguih ni anak2 nak menolong kan...doakan aku pulok dapat anak pompuan, boleh menolong macam miamija ni kan

May 23, 2014 at 12:22 PM

Hotel kat mana tu...

May 23, 2014 at 12:52 PM

Kompem sedap tuh...tgok pun tau..
Bestnya cuti sek 2mggu tau..
Rin xp mana2 pun..uhuk

May 23, 2014 at 1:05 PM


Nampak Mia wat keje pun cermat je.. bagus nye..
Psst!! hotel kat mana tu? ;P

May 23, 2014 at 1:09 PM

menanges makkkk tengok nko siap buat bekalan kudapan frozenn Lieya weeehhhh .. terus berkumandang lagu "ibu mithali... ibu mithaliiii..." dengor tak niiiii.. sedap tu intinyaaa crab stick lagiiiii. seronok anak2 dara dah besarr.. sediakan bahan dah boleh tolong2 buatt.. aku nunggu masa Dania besor sikit ni jugak nak berjemaah wahahahahhaha

May 23, 2014 at 2:07 PM

you inspire me babe..
daripada beli frozen2 kat luar buat popia ketam gini pun sodapppsss..
nnt aku nak buat projek ni dgn anak2 aku pulak hehe

Hah dah book hotel utk cuti skolah?? hebakkkk... very the advance gittu :p

May 23, 2014 at 2:56 PM

Wah.. resepi mudah dan sedap nie. Tq liya..
eh.. yerlah.. ida pun dah x sabar nak bawak anak2 g bercuti ni.

May 23, 2014 at 3:14 PM

Rajinnya anak2 dara nie menolong mamanya..yer..

May 23, 2014 at 3:34 PM

sedapnya popia crab lieya ... cicah sos atau mayonis...best tu...:)

May 23, 2014 at 4:13 PM

mmg sedap nih lieya, kalu aku suke letak sosej suku keping... kalu goreng melelh2

May 23, 2014 at 4:49 PM

Bestnya baju raya dah siap. Daku ni tempah pon belum.

Macam sedap jer popia tu. Bley try nih.

May 23, 2014 at 5:19 PM

Mix vege tu okje kurang suka Lieya....tp boleh jer layan kalau org hidang hehe..
Sapa yg nak menggorengnya Lieya....Mia Mija? Ke cik abe....tak mungkin Dayyan hehe...Kalau Papa Zir idaknya dia tu....sanggup lagi makan luar dpd dia kena menggoreng!
Untunglah ada anak daras rajin

May 23, 2014 at 11:35 PM

Hari tu saya buat letak cheese… Budak2 kat rumah ni tak berapa makan… Mungkin rasa muak sikit kot…
Rajin Mia Mija tolong mama… Kemas pulak tu nampak hasil tangan mereka…

May 23, 2014 at 11:41 PM

mekasih share idea...
boleh try letak mixed vege jugak
dh lama gak tak menggulung ni

May 25, 2014 at 8:47 PM

oh..senang ajer nak buatkan..blh buat kudap2an waktu tengok tv kan :D

May 26, 2014 at 12:15 PM

wahh ketam lagi ha.. minggu ketam betul ni.. hihihihi..

May 26, 2014 at 1:24 PM

dah lama x buat sesi masak2 ngan dania...after this kena buat jugak la kan...

May 26, 2014 at 9:55 PM

esok dah mula cuti sekolah.. bestnya kalau dpt bercuti kan.... mesti anak² teruja dapat mandi sungai .. pg pangsun ker?? ke ... taman rimba kemesah best jugak tu blkg zoo... x sabar nak tunggu entry

May 27, 2014 at 11:45 AM

Kalau suka makan cheese, cuba buat popia letak crab stick tu dgn cream cheese sikit, tabur daun ketumbar...yums

May 27, 2014 at 8:09 PM

Hehe sy pn ske wt popia ketam ni tp sy letk additional sayur konon2 nk lg crunchy la hihi sy tumiskn carrot, kobis, daun sup & daun bwg dgn bwg putih sket pstu balut dlm kulit popia dgn crabstick skali. Memang sedaappp =)

May 28, 2014 at 1:52 AM

boleh tahan berapa lama yerk...mesti sedap ni sebab crabstick kan manis-manis rasa dia...

June 8, 2014 at 12:03 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy