Wednesday, May 21, 2014

MengKETAM bersama family....


salam rabu kawan2.... 


org semua dok berwordless wednesday kan today...aku takmo....nak membebel byk2 arini hahaahahah...alah takde laa membebel ape pun...just nak citer kisah aku mase cuti wesak ari tu...ngidam2 nak makan ketam so gigih pi pasar borong cari....rezeki aku lah gamaknye, ketam nye gemok2 koooo...isi padat siap ade yg bertelur lagi hah....puas dpt makan....beli 6 ekor gemok2....



konon nak goreng separuh buat berlada ngan separuh lagi masak lemak cili api...sudahnye aku humban je satu periuk buat masak lemak cili api hahaahahah dasar pemalas!



so aku masak lauk sampingan kangkung goreng belacan, ayam masak kunyit ngan telur asin...

 


nampak tak isi die putih2 yg padat tu....perghh puas hoi dpt menyedut... 
 



tang sepit2 biase laa aku yg tukang pecahkan... miamija pun aku korekkan siap2 isinye... senang dieorg makan...dayyan jek tak makan langsung ketam ni sbb die ade ekzima takut gatal2 die menjadi lagi....baru nak baik gatal2 die kang merenyam plak balik gara2 ketam....
 



saje letak pic ketam ni byk2 hahaahaha ...nak bagi terliur kuasa dua kat korang hahahaaha... balik johor minggu depan nak suruh mak aku masak ikan mayong laaa..lagi2 ikan mayong yg ade telur die tu....fuhh dpt jek ikan mayong asam pedas, aku dah leh puase ramadhan dgn aman dan damai kahkahkah perangai terliyo mcm budak2...





muke khusyuk dayyan makan heheeheh..tahun depan dah 4 tahun...tgh pikior2 lagi nak teruskan dok taska ke atau masukkan sekolah plak....
 


lisyinnnn hah! terima kasih pada alu lesung yg membantu aku dlm proses ketuk2 mengetuk part sepit ketam nieh....heheeheheh

 
walopun dah dpt ketam tapi aku tetap nak pekena ketam kat bagan lalang....abang jom kite!




**cuti sekolah bakal dtg lagi...yeay!! mcm tak pi mane2 pun cuti nie...sbb en laki sibuk final sems kan... mia mama anta pi kem solat la yeakkkk heheheehe...mija tak cukup umur 9 tahun lagi, kalo tak aku anta berjemaah kem solat sekali....




58 celoteh sahabat

Sedapnya la ketam, tapi aku tak boleh masak ketam kat umah sebab hubby aku alergik sama dengan anak aku eczema..So seafood ni memang takde laa, huhu..Memang terliur nengok gambar ketam kau masak ni tauuu

May 21, 2014 at 9:26 AM

dah la mmg ngidam ketam ni..lama dok cari tp xjumpa yg berkenan..telan ailio je dr awal baca sampai abes hehe... kitorg pun xkemana cuti skool, zakwan nak sunat
aah ye la, nayli pun 4thn thn dpn..tp sbb dia lahir 25/12 cam ksiannya nak g skool sbb dia paling muda kot nnt huhu

ps: tq lieya! kasi idea bernas, potluck n makan kt taman..anak2 ramai senang dorg nak huhahuha..

May 21, 2014 at 9:28 AM

baru makan ketam penang mari...hehehe...jarang dapat makan ketam..aty tak reti sangat masak ketam ni..selalu buat goreng jer.. kalau kuah2..macam lain jer rasa..ke ketam ada resepi lain sikit...ngeee...

May 21, 2014 at 9:48 AM

xbaik lieya tau... penangan gambar² tu membuatkan air liur meleleh....terbayang²....jgn malam ni mimpi ketam lieya dah..hahahhahaa

May 21, 2014 at 10:34 AM

Uwaaaa terliur tgok lieya oiii..cantik giler kaler nasal lemak tu sure sodappp kann..haha
Eh dayyan ada eczema ke..can dia jgn bg dia mkn seafood tau..hihi

May 21, 2014 at 10:42 AM

ooooiiiiii la mmg gemok2 giler ketam ko lieya!

mmg terliur2 kuasa dua ni..aku jarang jumpa ketam gemok, kt sini kurus2 tak cukup isi..menyampah aku..itu pasal jarang beli ketam..

ketam masak lemak mmg sedap kan..mak mertua aku rajin buat..masak berlada ngan sup pun sedap kan :)

nk beli ketam la ujung minggu ni..eh tetiba hhheeeeee

May 21, 2014 at 11:00 AM

Amboi tangkap leleh nengoknyer..ada lak kangkjng goreng belacan....ngigau cam nih...
sayang lizz ni alahan takleh mkn ketam kang gatai satu badan...tp kalo gini punya masakan nya mmg takder pantangnyer...ngap jer hehe...

May 21, 2014 at 11:00 AM

waaa...ketaaammmm
kt rumah aku nie...aku berdua jer ngan Batrice yg hantu ketam
tp yang lecehnya...
aku ler jadi tukar hancur ketam tu..
nasib gigi mak perkasa tau...
hemlin pun sama...makan ketam..aku gark yng tukang keluarkan isinya...

May 21, 2014 at 11:11 AM

Taptapppp airliyo akak nitik lieya oii.. gara2 tgk ketam msk lomak sedap ko.. hihi..

May 21, 2014 at 11:12 AM

pejam mata sambil baca entry nie
sedap gilers nie..kelaparan ..huhuhuhu

May 21, 2014 at 11:23 AM

Heee... kakak baru dua hari lepas pun masak lemak ketam macam ini. Abang beli ketam kat Gelang Patah murah-murah Lieya. Sekarang kalau beli ketam memang tengah banyak isi. Puas makan Lieya.

Bujang comel tu pandai makan sendiri ke Lieya. Anak dara kecik kakak pun masih kena buangkan shell masa makan.

May 21, 2014 at 12:01 PM

feveret akak ni...huwaaaaaa....

May 21, 2014 at 12:05 PM

ohoiiiiiiiiiiiiiiiii sedapnya ketam
saja je letak pic byk2 kasi org kecur ye
sekel kang!

May 21, 2014 at 1:30 PM

alahai sedapnya my feveret ni.... harus mncari ptg ni.....

May 21, 2014 at 1:35 PM

Salam Lieyaaaa!
Zura nih terlebih sihat dah.. hahaha.
nak pergi honeymoon tu x tahu bila.. tapi cam dh bersedia.. MOU pon dah dipersetujui..
hahahahaha.. tapi! belom start menabur biji benih lagi.. tunggu waktu seperti yang dipersetujui dalam MOU. hahahahahahaha.

***********************
Ohhhooiiiiii... nasibbbbb lah haini x puasa!
kalo tidokkkkkkkkk! seksa bin hazabedah nak habeskan n3 nih.

sedapnye lieyaaa.. ketam yang ade telur tuh!!
bila makan rasa lemak2 manis jer kan!

Kalo ikutkan, Zura nih sebenarnye x reti nak makan ketam.
sampai lah dh kawen nih.. kalo makan ketam.. Cinta lah tukang kopek ketam tuh.. Zura dan anak2 tunggu ngap ajer. hahahahaha.

selalunye zura rebus jer ketam. x reti nak masak menu lain.
bila tengok menu Lieya masak nih! kemain kecur air liur.
aduhaiiiiii.. bertabah lah wahai perut. nanti mak usahakan carik ketam yer. hahahahaha

betol tuh lieya.. kalo ade masalah gatal2 baik jgn makan seafood.
kang kalo dh start gatal.. x de ubat.. garu jer lah ubatnye.. sampai habes calar2 kulit.
Sian Dayyan~

Tudiaaaaa.. tinggak kulit jer!
berbaloi2 kalo makan sampai licin cam nih.

May 21, 2014 at 2:15 PM

pandai ye lieya pilih ketam tuh..byk betol isi dia.. dulu zura tak suka makan ketam, leceh nak kupas kulit segala.Tapi bulan puasa tahun lepas, banyak kali dok repeat masak ketam.. Nerves iolls igtkn mengandung..wahahahaaha !!! Sejak drpd tu dah suka dah makan ketam. Ketam masak cili campur telo pun best gak lieya... nommm nommm !!!!

May 21, 2014 at 2:42 PM

ni betol2 buat orang terliur mek lieya.. ahahaha..
gambar kemain banyak gi taruk..
orang kata kalo nak ketam gemok kena gi tengah2 bulan dalam 15hb keatas.. (ehh yang jual ketam ler ckp)

peberet kitaorang gak ni ketam masak lemak..
part paling malas nak kopek isi ketam ler..
kalu zee tang sepit tu memang tak sentuh langsung..soh laki jer yang settlekan..
tapi yang sebenornya part tu la sedap..dapat irup kemanisan ketam tu...perghhh..

gi bagan lalang best gak tu..
sebabkan entri coconut shake tu, semalam laju2 book hotel ke melaka..
takde ape2 kang sampai la ke cocnut shake klebang..kehkehkeh..

May 21, 2014 at 2:51 PM

nanges hantok kepala tengok ketam Lieya tu hehehe..
terus terbukak selera nak cari ketam jugak..
tapi Zaza mcm Dayyan jugak.. tak boleh mkn ketam nnt gatal2
baru realise dah tua2 ni tak boleh mkn ketam.. selama ni elok je bedal apa2 seafood pun hehhee

May 21, 2014 at 3:07 PM

untung la dapat beli ketam besaq2 macam tue.. memang puas hati makan.. =D

May 21, 2014 at 3:20 PM

sedapnya ketam
kena yang isi padat tu perghh terangkat kaki :)

May 21, 2014 at 3:31 PM

Terbaek.. laa tgk masakan ketam.. sedapppnnyaa..

May 21, 2014 at 3:34 PM

pergh memang terliur dibuatnya.. tp skrg ni tgh pantang seafood. jgnkan ketam, udang dgn sotong pun bo layan gak... huhu

May 21, 2014 at 3:50 PM

musim juga ketam ni..
kadang tu tak ada isi..

May 21, 2014 at 3:54 PM

musim juga ketam ni..
kadang tu tak ada isi..

May 21, 2014 at 3:54 PM

Lieyaaaa....!!!!! Kijam tau...kijam...huhuhuhu. Ketam masak lemak cili api...mak oiii..ngencess dek. Akak dah ler tengah meringkuk gastrik nie ha. Seminggu tak leh makan pedas...huwaaaa.... Nampak plak ketam yg ada telur tu....adoiiiiii

May 21, 2014 at 4:05 PM

sedap yerrrrrrr...hebat la sis masak ketam...nakkkkkkkk

May 21, 2014 at 4:09 PM

Sedapppppnya KETAMMMM...akk suka buat goreng berlada pas tu pecahkan telur tu...gumuk2 padat2nya isi...mmg puas hatilah makan...

May 21, 2014 at 4:12 PM

Saje aje kan letak gambar ketam byk2… Nasib baik saya pun peminat tegar… hihihi
Memang musim jugak kot ketam ni… Kat sini pun sama… Nak masuk summer ni baru boleh makan ketam… Tapi kalau betul2 summer, mmg murah sgt ketam kat sini… Nanti nak tayang jugak ketam kat blog, dgn lobster2 sekali… hahaha, niat pun dah tak baik kan…

May 21, 2014 at 4:22 PM

kezaliman sungguh kwn ku nih... ni yg rasa2 cam nk cari gak ketam nih... telan liur aku berkali2... sabar2...
aku prefer msk lemak gini dr msk merah ke apa sbb msk gini banyak kuah...

May 21, 2014 at 4:33 PM

panggil sedap sekali, ketam masak cili api untuk ketam bunga ni.. memang terbaekk ooo

May 21, 2014 at 4:39 PM

Ko mmg..,,nasib baik aku bkn penggemar ketam. Anak dara jer yg suka! Mak x leh mkn sgt ketam psl allergic mcm dayyan! Aci x? Ekeke..:p

May 21, 2014 at 4:41 PM

aduhhh sedapnya.. kite memang suka gila ketam

May 21, 2014 at 4:42 PM

@elly nadyra
Kak, sama la macam kau kan? Kau kan suka letak gambar food banyak². Entry rojak la kata kan.

Kan?

Kan?

Kaannnnn?

May 21, 2014 at 5:13 PM

@Tihara

Kak Tiha, kau nak belanja aku ketam tak? Roger eh.

May 21, 2014 at 5:14 PM

dayyan dah nampak beso....ehehhee...
kemain lg mkn ketam yea...
masak lemak ni lg pedas lg sodap kan kak!

eiii kene cr ketam jgk ni....nk masak lemak jugak...hahaha

May 21, 2014 at 5:17 PM

beso nyer ketam, mahal tak lieya
dah musim ketam ke sekaramh huh, nak beli jugalah
terliur tengok ketam lieya ni =)

dayyan sebaya aisy kan
sekejab aje masa berllau, tapi saya tak mahu masukkan sekolah lagi
tunggu besor sikit, lima tahun nnati =)

May 21, 2014 at 5:41 PM

Dah 15 tahun rin kawen lieya..
Tak pnh beli ketam masak sndiri haha.
Sadis giler..
Punca sb rin xblh mkn elergic..
Suka tp takut nk mkn..
Kesian ank2 pun xdpt mkn..tp derang biasa mkn kt umh tokayah derangla

May 21, 2014 at 10:18 PM

Boleh bayang liaya comot-comot makan ketam haha..lepas ni cuba buat sup ketam pulak..terasa keketamannya he he..

May 21, 2014 at 11:45 PM

adoi ada telur lagi ni aunty terliur, dayyan tunduk ja, mama masak sedap kann :)

May 22, 2014 at 12:52 AM

kecur liur ena juga lieya oiii.... menjejes dah ni... acaner?? hehehehe

May 22, 2014 at 7:21 AM

ntah bila nak nerai makan seafood kat bagan lalang tu...
mcm jauh noo tak sampai2.. hasihhhh!!

May 22, 2014 at 7:26 AM

adoiii tertengok plak entry ni harini.. akak puasa.. terliur2 lak tengok ketam cili api ni.. akak baru jek makan ketam berlada 2 hari lepas.. tetap jugak terliur ketam ko ni lieya.. hehehe.. akak pun sama feberet mcm ko, asam pedas ikan mayong.. mau 3 pinggan tambah tak toleh kiri kanan...

oo shah pun final exam kan. sama la dengan abg din.. kita sama2 doakan kejayaan mereka, semoga lulus dgn cemerlang.. derang berjaya, kita jugak nanti tumpang senang. kikiki

May 22, 2014 at 8:49 AM

nureen pon baru mengetam 2 mgu lps
mmg isi gemok2 tgh bulan mengambang la katakan.....
tgk menu tu
perghhhh terliur kuasa 3 dh ni... hahhaa

May 22, 2014 at 8:57 AM

perliur tngok... dah lama giler xmakan ketam.. ketam masak lemak memang terbaik.. lepas mkn isi, nyonoyt kullit die lak.. hehehe.. nyam nyam

May 22, 2014 at 9:19 AM

sedapnya maklong masak... dayyan dah macam orang besau.. tak sabar nak tgk bento miamija yg terbaruu

May 22, 2014 at 9:23 AM

perrrrhhhh sedap tu ketam gulai lemak..:)

May 22, 2014 at 11:47 AM

terbaiklah..
kecur air liur saya.huhuhu..

May 22, 2014 at 12:22 PM

sedapnye ketam.. sy xpandai masak masakan yg seafood ni.. huhu..
tapi menjejes da air liur ni nengok ketam tu..

May 22, 2014 at 4:44 PM

dulu kan aku kena pasang CROWN tau kat gigi belakang tu tempat kunyah tu.
So aku tanya Dentist "ada apa yang aku tak boleeh makan atau gigit?"
Dentist cakap "Semua pun boleh makan, boleh gigit, kecuali kulit ketam".
kulit ketam ni kuat semacam..

May 22, 2014 at 6:14 PM

ko kan lieya...
ak ni dh la peminat ketam...
mula dh tingin nk cari ketam nie...huhu
dpt ketam gemok2 mcm ko dpt ni..best pah!

eh dayyan kat taska dia tk de school ke?

May 23, 2014 at 10:14 AM

ok, ini kita terliur!

May 23, 2014 at 10:42 AM

OMG.OMG.OMG!!

Sampai hati Lieya buat akak cam ni. Nak nangis-nangis akak tengok gambar ketam tau, apalagi masak lemak cili padi tu. Huhuhu.... nasib baik tak mengidam. Tapi takpa...akan kuusahakan juga mencari ketam nanti. Kalau suruh my eldest sister masak ni lagi marbeles rasanya dari masak sendiri :)

Samalah kita Lieya. Kalau nak puasa tu mengalahkan budak-budak. Macam-macam permintaan dalam hati. Sendiri kena belilah kan...takkan nak suruh budak-budak pulak belikan untuk mak budak. Hehehe....

Alalalala Mr Crab....come to Mommy, bebeh!

May 23, 2014 at 11:41 AM

Tengok masak lemak ketam tu, teman dah lapor dah nie...

May 23, 2014 at 12:53 PM

Uuwwaaaa...sedapnya ketam. Dah lama tak makan ketam. Ni yg rassa nak cari ketam balik nih.

May 23, 2014 at 5:22 PM

Nampak sedap ketam lieya masak ni. Mmg pandai anak beranak makan tu. Nampak licin je isinya. Ketam masak pedas di bagan lalang, wah lieya sebut ni buat saya teringat la. Sedap yu. Bila nak g sana lagi?

May 23, 2014 at 10:36 PM

Anak anak mmg suka ketam ni Lieya....lagi lagi si bongsu mmg ni feveret dia. Selalunya mmg masak lemaklah yg dia mintak...satu lagi goreng berkari....
Selalu kalau masak okje tak makan pun....hisap hisap kaki jer...kasi diaorg puas makan so lambatlah nak mintak lagi ....
Eh...kalau okje mau jugak humban sekali harung dlm periuk hehe...maleh weyh nak mssak mcm mcm....

May 24, 2014 at 8:15 PM

Nasib baik dah mengketam dah last saturday....puas hati...memang musim ketam banyak isi la sekarang kan...

May 26, 2014 at 9:56 PM

nasib baiklah baru masak ketam jugak.. tp masak sup ketam jer, sebab demamkan.. kalau masak lemak x lalu.. alhamdulillah lps makan ketam segar sikit....

May 27, 2014 at 11:51 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy