Tuesday, June 17, 2014

Jalan2 Taiping ~ Sentosa Villa (day 1)


Ngeh...ngeh....ngeh.... pe kabaw semua.... lembab nooo nak entrykan cuti2 taiping aku nieh...muntah pitam patbelas kali nak edit gambor woi...hehehehe...aku plak bangsa jenis semua gambar kalo boleh nak tepek kat blog hah.... okey2, lepas di pilih2 ade laa 3entry pasal sentosa villa taiping ni yeak....korang jgn muntah darah plak bace kisah jjcm taiping aku ni tau, biar aku jek muntah sorang2 heheeheheheh ...jom layan day 1 kami...

*
*
*
*
*
*
*
V

takde le pagi2 no kiteorg bertolak...dlm kul 10 gak keluar umah....



bekpes dulu kat presint 15...



perjalanan okey sgt2..takde jem ke ape..sampai on time.... on waze terus sampai ke destinasi... pandai laki aku cari jalan sbb sentosa villa masuk dalam sikit jalannyer....lalu laa area2 perumahan org.. tak sangka kat situ letaknye sentosa villa....bercuti di sentosa villa ni pilihan aku sebenarnye...aku tertarik dgn suasana die.... pengalaman bercuti 'back to nature' gitu.... nak bagi miamijadayyan rase mandi sungai...kejar itik angsa semua.... mujur bukan musim buah, kalo tak merase laa tunggu durian gugur.... cume sayangnye mase aku book jenis villa byk yg full... yg jenis hotel ade kosong lagi... lagi pun ramai amik jenis villa sbab masing2 datang berfamily2 hah... puas hati dok satu umah teruskan....



reception jenis open air dan kene bukak kasut...



aku tanye mia mesin ape nie... dgn konpiden jawab "alaa mia tauuu, tempat air tebu kan"...... adoi bandarrrr sgt jawapan ko anak2.... dpt le die tgk mesin proses getah org zaman dulu2 hah....aku dulu mase kecik2 merase gak tgk bende ni...arwah atuk aku dulu ade kebun getah....



suasana kat sini mmg mcm kampung2... nyaman jek.... telinga ni dok dengar bunyi air sungai mengalir jek .... aku siap bawak ubat nyamuk ngan repellent mosquito tapi alhamdulillah takde pun nyamuk....


ikut plan nak pi bercuti kat area pantai timur....tapi tepakse tukar plan...taiping pun best whattttt heheheheeheh



cantikkan suasana kat sini kan...ni baru kat pintu masuk...kang aku tunjuk area2 sungai die yeak....



selfus dulu sementera papa dok urus bilik....



yeay dah dpt kunci...jom anak2! oh yeak sape yg keje gomen bawak le pas keje yeak...leh claim gomen rate....



kat sentosa villa ni takde swimming pool tau...tapi die ade natural pool yg berkonsep kan sungai/jeram playing pool....so jgn le memekak2 ckp air bekeladak laaa, air paras betis jek laaa.... dah ala2 ko mandi sungai kan.... air die dari burmese pool yg dekat2 situ rasenye.... seronok weyy dpt merase mandi sungai tapi dok hotel ...bukak2 pintu leh terjun sungai terus.... sini byk pool/jeram...mia nak pi tempat yg dlm sikit sbb nak swim...



very2 nice view kan..... tenang jee rase...




pokok durian berbuah lebat hah tapi lambat lagi kot nak gugur nye ..kecit2 lagi buahnyer.... melepas nak rase durian sentosa villa...



deco lobi pun sempoi2 jek... ade motor vespa ngan honda lampu bulat heheeheh



ade gak beskal tua.... bilik kiteorg kat tingkat due.... tak de lif yeak kat sini heheeheh so pandai2 le angkut bagasi korang hehehe.... 



abis jek snap terus ckp "papaaaaa...dayyan nak tatuh ni..cepat le dokom" hahahahaa



kiteorg amik superior room....king size bed.... extra bed leh mintak yeak...rm30 ke rm40...tak ingat lak aku....



jenis bilik yg lain leh klik ni sini.... aku tingin nak dok family villa tu.... tu le sape soh book last minit kan dah full.... pasni hope ade jeki merase dok bilik lain plak....



ade balkoni comel gitu...bawahnye pool ikan...anak2 aku kejenye campak roti laa biskut laa hahahaahah....



toilet 



kemain dayyan lepak santai kat balkoni...



meh posing ngan mama yea anak2...



pas lepak kat bilik jap kasi ilang penat, miamijadayyan mandi sbb panas sgt.... kiteorg keluar pi cari bende mencekik...lapo woiiii...



hah gitu leeee! kalo dah name lieyalatif pi cuti2 harus ade list JJCM... laki aku pening tgk list JJCM aku kat taiping nie hhahaahah sbb die kene cari jalan hahahaahh.... yong tau foo bomba lah, mee udang mak jah lah, popia ella lah, cendol bismillah lah, cendol ansari lah, kuew tiow doli lah.... semua dpt pi makan.... hepi perut aku heheeheh... ptg ari pertama tu kiteorg terjah yong tau foo dulu...nak rase sgt2 yong tau foo ngan abc comel kat sini....




dayyan layan laicikang sepah sampah sarap name di beri...penoh isi hah! suke laa die dpt hirup sendiri...



ABC comel.... hahaha ko tgk..segala jenis buah ade... betik, jambu, tembikai, epal.... sedap tapi aku pantang org letak ais krim perasa keladi...terus potong rase ABC tu.... tapi licin gak aku bedal haahahahaah



satu aku, satu miamija share....laki aku tekak org2 tua layan sirap limau ajek hahahaahah




tu diaaaaaaaaaaa.... yong tau foo rm24 aku hahaahha.... mase amik mcm sikit, sekali sampai kat meja terus pandang muke laki aku pastu buat muke kesian "nanti abang tolong abiskan yeak"...hahahaahah



sedap kuah die.... manis, masam, pedas semua ade.... kacang rangup tu buat lagi sedap!




byk betul kedai yong tau foo kat sini... mule2 pening gak nak makan yg mane...



ramai meriah mase aku pi tuh... ingatkan dah pukul 4 takde org makan.... tapau siap2 empat jenis nasi goreng utk dinner sbb  plan malam ni malas nak keluar....



sampai hotel letak makanan pastu turun nak pusing2 sentosa villa...tgk ape yg ade kat sini... ehh ade turkey...jinak betul tak lari .... jakun dayyan dok usya2 hah ....




haa nampak angsa 3 ekor angsa join kiteorg bergambo tu heheeheh...kat sini ade 3 ekor itik, 2 ekor turkey ngan 3 ekor angsa yg dilepas bebas.... sonok anak2 aku dpt kejar minatang2 nie...minatang2 ni plak jinak2...dah biase kot tgk org...minatang ni pun aku tgk mcm pandai jek, sbb die akan mandi kat pool dieorg..tak kaco area pengunjung nak mandi....



ha sape yg pegi family ramai2 tu leh amik jenis banglo tuh.... 



my man...man besar man kecik heheheeh



main jongkang jongkit plak dah....



tekinja2 hah main ketenteng2...kat sini ade laa tempat2 yg boleh main bende2 mcm nie.... ade gak meja pingpong, dart....



yeah!! we had so much fun here.... kiteorg tak abis pusing pun petang ari pertama tu... esoknye baru abis pusing...kat sini ade gak pondok2 BBQ....ade reban ayam, burung, arnab, kolam arowana...



jgn tertipu...tu biawak batu hhaahahah.... tapi itik tu betul.... sweet jek tgk view nieh... jgn risau tau, tempat yg itik angsa leh mandi mmg tak campur dgn tempat pengunjung mandi....



sungai die ala2 jeram ... bertingkat2 ... ikutlaa nak yg cetek pi yg cetek, nak dlm sikit pi yg dlm sikit...



tapi anak2 aku suke mandi kat area sini.... sbb sini ade anak2 ikan .... jakun masing2 kejar anak ikan... yg belah hujung sane tu dalam sikit so mia boleh swim....



ikut plan, tak turun air pun ptg nie .... dah masing2 tak sabar, dgn tak dan tukar baju swimming dah kuyup main air.... adoi jenoh le pasir masuk kocek seluar...keje aku la tu nak bersihkan nanti...



dayyan geli pijak pasir hahaahah... berkepit jek ngan apaknyer...aku lak esok baru basah2 join mandi...


tu jek laa kisah ari pertama.... tak abis lagi aku tunjuk view kat sentosa villa nie...tgu entry esok lusa tulat key haahahahaahah



*keek sentosa villa & JJCM taiping*






51 celoteh sahabat

video kena sekat lah pulak... hehehe... bestnya holiday awak..

June 17, 2014 at 9:12 AM

seronoknya..mmg nmpk real mcm rumah tepi sungai....best2x...yg xtahan tgk makanan...terus je perut berkeroncong...xsabar nk tu masa rehat nie...

June 17, 2014 at 9:23 AM

baca pon dah rasa seronok sangat lieya..
kalo bercuti tak jjcm memang tak sah ler kan..zee pon akak gugel dulu ape yang best pastu wat satu list..hahahahaa.. pening laki kena ikut arahan..
pepon yong tau foo tu nampak kebabom..
si dayyan, haiiii rambut lain dah... nampak tak berapa nak ayu tapi macho wooo..
mia dah leh swim best ler mandi sungai..mesti tunjuk aksi kan??

June 17, 2014 at 9:24 AM

Best nyer tgk sungai tu nyaman jew....ABC tu buat terliuq la...aiiii sedapnyer....

June 17, 2014 at 9:26 AM

bestnyer tgk percutian ko nih lieya.... mmg cantik n tenang je nengok sentosa villa tuh... ngn view lawo, redup je...
pastu tgk segala makanan tuh meleleh air liur aku tau....

dayyan nye otomen sama ngn aiyan, biru gtu gk... pi mana2 bwk ek geng baik dia tuh hehehe

June 17, 2014 at 9:34 AM

huhu~hamboi bergambar sakan uolls....
jeles tgk tau...cantik gak gambar2 nyer terang2...:)

June 17, 2014 at 9:41 AM

percutian yg sgt sgt kelassss gitu..anak2 bandau mmg kena pergi bercuti kt tempat2 cenggini..barulah havoc..dayyan lieya sama gak ngan dayyan kita tu, geli nak pijak pasir..ngade..tengok makanan pun dah terliur, apatah lagi rasanya..mesti sedap kan..hehehe

June 17, 2014 at 9:45 AM

nampak sangat best
lieya selalu bawak kami usha2 tempat2 yg jarang orang gi
tapi best!!!

rin pun suka tempat2 nature camni..
syiok je mata kan

June 17, 2014 at 9:50 AM

ni kalu aku bawak qausar, mau dia terjun dari atas batu masuk ke dalam sungai. hehehehe

June 17, 2014 at 9:50 AM

seronok nyerrr....iskk...nak kene masuk list ni!

June 17, 2014 at 9:58 AM

bestnya lieya... sgt mendamaikan jiwa dan tenang jer.... ilang stress...:)

June 17, 2014 at 10:03 AM

eh bestnyaaa... perak eh.. nanti carik.. menarik utk outing family ni.. baca tajuk ingatkan sentosa kat singapore tu.. kikiki

June 17, 2014 at 10:13 AM

Banyak-banyak negeri memang Perak kakak tak pernah explore lagilah Lieya. Tengok tempat yg Lieya pergi ni seronok betul. Terasa santai sangat.

Anak-anak manalah pernah nampak mesin gelek getah ini Lieya. Sekarang memang macam dah tak ada kan..

June 17, 2014 at 10:38 AM

pasni nak try stay sini la lieya... ritu kami dok flemington ngan kamalodge..
taiping mmg best! rindu tepeng!

June 17, 2014 at 10:42 AM

cantiknya view sentosa villa ni.. mmg terasa2 bercuti kat kampung.. air sungaikan sejuk.. leh bayangkan kenyamanan dia.. kalau bawak syampoo dengan sabun pun syok .. sebab akak pernah mandi kat sg congkak. mmg best la..

Lieya kalau bab JJCM mmg terbaik.. ko mmg pandai buat list makan yang sedap2.. abg din ckp nanti leh follow menu lieya JJCM kalau kita pi perak. hehehe

June 17, 2014 at 10:45 AM

Taiping dekat ngan umah...ntah ada kesempatan ke tidak tido situ...haha...tp bolehla nk bg cadangan kt hubby...kot2 la dia teringin tido situ kan...haha...tp tempat dia tu cam best jerk...hihi...

June 17, 2014 at 10:48 AM

beb...bestnya tenang je aku tgk..ko singgah tak tasik taiping tu...aku lama tak singgah sana...teringin je nak G lagi kat tasik peting tu...tp sentosa villa ni mmg best weii.....adoiii bestnya....

June 17, 2014 at 10:55 AM

wah bestnya kak.lieya nak try p la nnt org jauh dah sampai kami yang dekat x sampai2 lg hihihihi.....

June 17, 2014 at 11:16 AM

Cantiknya lieya..acik ada juga pi Taiping..tapi tak tau villa sentosa ni..acik tidu di Taiping Resort

June 17, 2014 at 11:17 AM

Selalu dok ulang alik taiping...pasai pa la x tau sentosa villa ni...huhuhu..

Macam best...mau try jugak la nnti...:)

June 17, 2014 at 11:25 AM

kalo lieya tak share, haram tak tau sentosa villa ni wujud..hehe. best gak ek stay tmpt2 nature gini...boleh layan mandi sungai tu yang best tu.

June 17, 2014 at 11:38 AM

serius cantik , menarik n tertarik tmpat ni..
mmg suasana kampung sungguh.. semua ada... mmg unik n klasik sgt..
pling suka kolam nature dia tu.. eyh..angsa tu x kjr org ke lieya?

June 17, 2014 at 12:07 PM

lupa nk gtau..lps ni klo ke pantai timur jgn lupa singgah kemaman.. pekena keropok lekor ori , satar n otak2... kemaman pon dkt je dgn cherating.

June 17, 2014 at 12:08 PM

tang makanan tuh biler scroll lg tetibe meleleh lak air liur...
hahahahhaaa

bestttnya cuti2

June 17, 2014 at 12:20 PM

Really seems a nice place with pokok durian, sungei, takde nyamuk, bersih, makan best and the burungs everywhere.

June 17, 2014 at 12:25 PM

Meleleh air liur tengok yong tau foo abc comel...walllaaaa weiii...Sedapnya nampak !! Tak boleh jadik ni...kena plan jenjalan ke taiping la pulak !

June 17, 2014 at 12:26 PM

Salam Lieyaaa!
waahhh... n3 jalan2 yang di tunggu2!!
tempat yang sangat mendamaikan! jauh dari suasana kota yang menyesakkan!
*ayatkalahwartawan!hahahaha

Tengok pada tempat nampak agak jauh dari kawasan pekan kan!
pandai Lieya & suami carik tempat bercuti.
kalo zura.. x de jumpa tempat2 tersorok camnih!

kawasan penginapan pon sangatlah cantek!
dekat jer dengan sungai.. suami zura mesti suka tempat2 macam nih.
boleh mancing x kat situ lieya??

kalo berjalan x carik makanan femes kat situ memang x cukup syarat kan!
kalo boleh semua makanan yg best2 kat situ nak dimakannye.
Malaysia memang kaya dengan makanan!!!*tetiba!

memang bagus lah bawa anak2 bercuti ke tempat2 camnih sesekali.
biar dorang dekat sikit dengan suasana kampung..
kejar2 ayam.. berkubang dalam sungai.
seronoklah dorang yer~

June 17, 2014 at 12:32 PM

tu dia .. seronoknya.. semua kawasan sunggai tu boleh mandi ke?? ada yg dilarang x.. ya aallah teruja saya tgk.. mmg masuk list ni nak ajak keluarga bercuti .. x pun buat family day .. mesti enjoy .. dekat dgn zoo taiping x?? kalau dkt boleg pg jgkkan... berbaloi² percutian mcm ni.. jjcm dah tentu² mee udang kuala sepetang nak di tujukan..

June 17, 2014 at 12:46 PM

bab menunggu entry jln2 ko mmg tak penah muntah aku pomp hhhhiiii

seronok sgt aku tgk :)

serius walaupun taiping tu sekangkang semut je dgn kuala kangsar tp tak penah aku pegi atau tau pun ada tempat gitu...

weehhhh aku suka back to nature..semua semualajadi kan..semua npk segar :)

eh..byk gak brg antik kt situ ye..ni laki aku kalo npk sure meroyan..gamaknya mesin getah tu kalo bole nk bawak balik pppffftttt

kt taiping ni senang cari mkn sbnrnya..byk gerai makan, byk makanan dan hg pun ok lieya..

aduhaiiiii tak sabar nk tunggu entry lagi ni!rajin sikit update sayang hhheee

June 17, 2014 at 1:16 PM

syioknyer sesekali bercuti ala2 kampung ni kan... masz penah gi tpt bercuti macam ni kat janda baik, pahang... taun 2009 kut. syiok dapat mandi sungai.. hihi

June 17, 2014 at 1:38 PM

terasa-rasa dah kenyamanannya tu lieya.. bestnyer....
ena pun x tau bila la nak hapdet belog..
jalan dah merata2 dah..
tp tak hapdet2.. huhuhu..

June 17, 2014 at 2:08 PM

Lieyaaa...bestnyaaaa. Akak selama hidup ni, pernah mandi sungai kat Ledang jer...itu pun keruh teruk. Yang ni nampak jernih la airnya. Bestnyaaaa. Bila nengok durian tu lagilah akak teruja. Akak ada la juga plan dengan hubby, musim durian tahun ni, kami nak menjelajah Perak dan pulun durian sedap2 dan murah2.

Yong tau fu Lieya tu akak nengok bukan main menyelerakan lagi...slurrppp....

June 17, 2014 at 2:40 PM

Bestnya tgok kaw sentosa villa ni..tenang jekk..sesekali mandi jeram syok jgk kan..pool2 ni dah biasa2 dah kann..ehh nk tnya ada lintah atau pacat x kat jeram tu..huhu omak geli dgn minatang alah tu hihi

June 17, 2014 at 2:42 PM

Ohhhh sorganya tempat ni beb...ko nyer citer mana pernah akk bosan nak baca...n3 ko sampai patploh episod pun akk akan baca....berinformasi sgt ni...besarnya portion Yong tau fu tu beb...menyenak perut kalau kena habiskan sensorang....Tunggu episod seterusnya...

June 17, 2014 at 3:19 PM

Amboi! Mak dok tepi tayang kasut biru jek....

Akak ok je tak ko pun baca entri ni sampai muntah-muntah. Nak juga feeling pitam-pitam, muntah kuning bila baca entri orang tapi tak berjaya lagilah, Lieya. Cuba lagi dengan next entry ya :)

Kalaulah akak ada kat situ dah si Mia jawab mesin tebu, cepat-cepat akak jawab balik - tak ahh...ni mesin jahit zaman atok moyang dulu-dulu !

Pssttt! Jangan beritahu sesiapa! Ni rahsia - Akak pun jumpa 'mesin tebu' tu kat Putrajaya tau, Lieya. Kalau tak memang akak pun tak kenal mesin apa. Nasib baik mereka letak kat kebun getah, so tahulah apa fungsinya :)

Amboi marbelesnya makanan...siap dengan list ek. Akak kalau terjah memang betul-betul tangan kosong. Kalau dah sampai hala tuju, memang blur je tak tahu nak makan apa ! Cute je Dayyan takut atuh beskal ek dik...Otomen engan jek, takkan atuh nyer...!

June 17, 2014 at 3:32 PM

Wahh bestnyaa.. Lieya punya cuti2 malaysia.. Tak tau plak ada tempat cantik gini.. Leh laa masuk dlm list cuti2 akak plak.. nanti.. Nanti jgn lupa wat list JJCM lieya yerk.. leh laa terjah.. tempat2 yang Lieya dah pernah pergi.. :)

June 17, 2014 at 4:03 PM

Bulan Dec lepas saya tido kat Sentosa ni...mmg best...nyaman aja...hijau...ada angsa itik bagai..hahaha..Yg paling best ada air terjun mengalir dalam tu kan....Satu aja yg saya rasa kurang sikit kat situ, tang makanan dia ..saya makan buffet breakfast dia la..tak byk variety, rasa pun kurenggg...Tapi takpa, sebab Taiping is food heaven! hahahaha

June 17, 2014 at 5:26 PM

Lupa nak komen tadi, pasal biawak batu tu! hahahaha..Mmg mula2 saya pun tertipu! Sekali tgk lama lama, awat lah tak bergerak gerak...hahahaha

June 17, 2014 at 5:27 PM

hai kak! lama x datang sini.vahhh sonoknya mandi sungai gitu.mst sejuk je air.akk,nape makin comei ni.suka ah!

June 17, 2014 at 5:27 PM

Beraapa ye sewa villa tu??macam teringin pulak nak pi..saya yang asal perak ni pun tak tahu tentang tempat nih..

June 17, 2014 at 7:58 PM

Waaa. Nak juling tengok gambar banyak. Padahal seronok sebenarnya tengok entry penuh gambar ni. Terbalik pula kitq ya, saya plan asal nak ke Taiping dan Penang, tapi akhirnya tukar ke Kuantan.

Seronoknya tengok kawasan villa tu. Tenang je. Teringat air sejuk dr Burmese Pool tu. Ai, yong tau fu pun sedap tu. Jelesnya.. bila pula nak ke Taiping ni?

June 18, 2014 at 8:40 AM

bestnye... tingin jgk nk g tp ermmm... tp paling best.. yong tau fu n ABC.. mengugat nafsu aku. haha

June 18, 2014 at 8:48 AM

akak nak gi sini masa cuti tepen.. tapi adik2 akak tak setuju sebab dia tak suka tempat gini.. katanya dia nak duk tengah pekan senang nak gi semua tempat... lagipoun percutian kami tu dua keluarga tanpa suami takut gak kot duk kat sini... ha. ha.. dasar penakut...
der penah baca review orang pasal tempatninampak menarik tertarik konsep berlainan kan... sesuai untuk pencinta alam... nak merasa suasana kampung..
yong tau fu belakang bomba tu seronok sebab banyak pilihan... lagipun hargapun berbaloi2... makan ramai2 seronok.. belah malam lagi happening tau...

June 18, 2014 at 12:26 PM

kty penah sekali g bercuti dlm hutan. kt kalumpang..mmg syiok..chalet dkt ngn sungai..dgr je bunyi sungai

June 18, 2014 at 12:47 PM

Ohhh gini rupanya Sentosa Villa...Cantik jugak tempatnya.....hotel dia pun mcm OK...tapi biasalahkan OKje...dah biasa duk kampung....kalau gi tempat gini mcm kurang nyaman pulak hehe.... prefer gi pantai mandi swimming pool hehe....
Apa pun selalu pergi pool pun boring jugakkan Lieya ....
Pandai aje Lieya cari tempat makan yeh...... mengancam sungguh ABC tu ...banyak buah pulak tu,.....
Adoiiii kecur dah tengok Yong taufu tu...Lama weyh tak makan YTF....

June 18, 2014 at 12:55 PM

Bestnya..tempat dia cantik.. =D

June 21, 2014 at 12:38 PM

Memang cantik..
Ari Rabu ni insyaAllah ke situ celebrate besday asben :D

June 23, 2014 at 10:34 AM

zura tengok gmbr2 sekitar resort ni buat zura teringat kt kg zura.. terngiang-ngiang plk bunyi unggas hutan, bunyi burung2 segala....

June 23, 2014 at 12:13 PM

lama tak menyinggah sini
wah...panjang entry kali ni
terasa cam join sama aje =)
cantiklah tempatnya lieya

July 1, 2014 at 1:47 PM

Banyak2 dalam entri ni yong tau fu bomba tu jugak yang berkenan. Hahaha. Sedap kot kak... Adeh

July 9, 2014 at 3:36 PM

fuh..memang tengah cari tempat yang aman damai macam ni..tak mandi ke kat sungai tu?nak berendam...

March 14, 2016 at 11:04 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy