Friday, June 20, 2014

Jalan2 Taiping ~ Sentosa Villa (day 2)


salam jumaat semua....yeay! bertemu weekend balik! heheeheh
jom sambung muntah lagi tgk pic day 2 kiteorg kat sentosa villa, taiping yea hahaahaha...


*
*
*
*
*
*
V



malam ari pertama tu masing2 tdo lenaaaaaa....penat main air gamaknye....
cait dayyan syok melombong plak!





hari kedua kul 9 dah keluar kiteorg.... plan ari ni nak bawak budak2 pi zoo taiping.... 



dlm otw nak cari port bekpes nampak plak lake garden yg matahari baru nak naik kan...ishh cantik kalo bergambar nieh....singgap jap snap2 sikit....



dah le citer 'kerana terpaksa aku relakan' tu ade tunjuk scene kat sini kan.... ohhh abg zen kuuuuu hahahaahahaha..... terus berpaling tadah kan keith foo kejap hahahaahah




scary tgk pokok2 yg dah beratus tahun usia ni kan.... melengkor2 dahannye ....tapi ni laa keunikan kat sini...




budak2 nak bekpes roti canai.... omaknye telan apam manis nie....




perut dah kenyang terus pi zoo taiping.... ramai gak org... ingat weekdays tak ramai ...tapi dah name cuti sekolah kan hehehehe



tiket...




jom anak2 kite naik tram dulu...pastu baru kite jalan kaki satu round ..... 



not bad gak zoo taiping nie...minatang nye menarik2 gak....takde laa aku snap byk pic kat sini sbb cuaca panas kan, jalan2 ketiak basah ni bikin aku rimas! hahaahah




dalam byk2 minatang yg ada, dayyan suke kat kanggaro jek.... yg lain die takut ....hahaahahaha






elehh mia..iguana tu dlm cermin berani laaa...cube kene pegang betul2 mau tekincit kat situ hahaahahahah




beruang kat sini aktif...tak le melengko jeeeee




pastu ade booth amik gambar ngan ular sawa..rm10 jek.... aku? sah2 dah dok jauh sebatu..... yg berani jek laa pi bergambor....aku ngan mija elok dah dok tepi2 jauh hahaahahh




2 jam gak dok dlm zoo tu...keluar2 jom pi jjcm...cari cendol bismillah....




order rojak ngan 2 cendol pulut kacang 2 cendol biasa....



not bad! sedap gak...



pastu si mia nampak org kayuh boat swan tu..sebok nak naik....apaknye melayankan jek laaaa...dlm hati aku dah mengucap panjang dah...tauu dahhh sah2 aku ngan laki aku kene kayuh bendaalah tuuu...dah terbayang2 dah kelecakan ketiak ngan celah kangkang dah hahahaaha



harga tiket...kiteorg amik yg rm20 tuh



mase ni tgh panas betul.... mmg aku ngan laki aku semput2 kayuh.... pusing gak le satu pusingan tasik tu haahahahahha.... turun sekilo kot!



pastu kiteorg balik hotel.... siap2 jamak semua jom turun main air...awal dah turun sbb nak mandi lama2.... haa ni le tempat main  pingpong... mcm pandai jek dayyan tuh..sedangkan dok baling2 bola jek pun...



air sejuk syok gile mandi....




aku pun join same.... lepas satu jeram ke satu jeram kiteorg pergi....




gemok2 arowana dlm nie...kalo jual ni ..kaya aku hahahah




pastu kiteorg pindah pi jeram lain sbb mia nak tempat yg dlm sikit die nak swim....



aku dah kesejukkan so pi jalan2 amik gambar dieorg jek laaa



pas puas mandi pi jalan2 area sentosa villa lagi...kan semalam tak sempat abiskan jalan2 area sini... tgk itik ngan angsa tu... jinak dok dtg tgk budak2 ni main ....




intai rabbit buat ape...



ni kalo dibiarkan ni boleh tetdo dok berayun dlm buai nieh...



haa ni pondok2 BBQ tu....sape yg dtg berfamily2 leh le buat bbq...aku setakat 5 kerat ni tak payah leeeee...baik buat kat umah je hahaahaha



comel kan pondok BBQ dieorg...




anak teruna layan berangan sambil tgk itik mandi...



malam tu masing2 letih lapoooo.... laju2 siap terus pi jjcm kat kuew tiow doli....dah sampai taiping wajib try sini org kata.... aku makan yg biase, laki aku makan yg special.... tgk udang nye bersepah2 hah.... tapi yg biase takde udang pun hahaahah cis sgt tau! kalo tau baik amik yg special....aku suke mcm ni, kuew tiow die tak pedas so leh share ngan anak2 ...nak pedas makan ngan cili kicap tuh....kuew tiow die gile selambak, ke tangki aku yg kecik hahaahahah




mia mija makan nasi ayam....mula2 masing2 makan sepinggan sorang.... pastu dah abis nak tambah lagi, order lagi 2 pinggan!!!....2 pinggan hah sekali hadap sorang....adoiii lapo sgt le tu penangan main air berjam2...




nampak tak perbezaan personaliti tuh...si mia selesa ngan tangan....si mija tetap bersudu garfu...



dayyan makan semangkuk nasi nasi ngan sup.....licin!





ni aku punye...kuew tiow doli biase....tak de udang ngan kerang...cait! kalo tau aku amik special mcm laki aku....berlonggok2 udang ngan kerang....



pinggan kedua anak2 aku...adoi korang ni bela saka ke ape.... tapi takpe, aku suke dieorg makan byk2.....


perut dah kenyang .... balik hotel terus cari bantal leee tdooooo heheheeh...tu ajek cite ari ke 2..... ari ke 3 will be the last entry key....see yeah!!





*Keek sentosa villa & jjcm taiping*







Jun 10, 2014 | Zoo taiping by lieya_latif on Keek.com




42 celoteh sahabat

Syok gila tgok korang berendam dlm air jeram..uihhh harus bodek2 laki nk g jgk kat cni..insyallah..ita kenan sebab suasana yg sejuk aman damai tu..hihi

June 20, 2014 at 9:16 AM

aku egat takkan jumpe pic dayyan sama otomen..ada jugak..mmg tak leh pisahkan...hahahah..mmg syawal geng la dayyan..hahahahha...alamak wei asal berpaling tadah pada abg keith ni.,...hahhaha..i tetap abg zen tau..hahahhaha... uit cendol bismillah tu jumpe tak mak si abg epol ni..hahahhahah....yang penting jarang2 nak tgk laki ko selfie kan...

June 20, 2014 at 9:26 AM

seronok nyer la haiiiii :)

June 20, 2014 at 9:39 AM

tmpt makan doli n cendol mmg tmpt lepak kitorg klu outing dulu...huhu, rindu tepeng!

June 20, 2014 at 9:49 AM

hahahaha...dak dayyan melombong baikkk punyaaa....best beb tmpt ni sesuai dgn jiwa kekampungan hakak okkkk....

June 20, 2014 at 10:00 AM

best..best..best...

cantiknya telekung miamija..pepel :)

zoo taiping tak byk sgt binatang dah lieya tp boleh la dr takde kan..tempatnya dah upgrade sikit, kalo dulu agak teruk jugak..

mmg cuaca tgh panas membahang, kalo berjalan tak basah keti mmg tak sah la..aku pun naik rimas jugak hhhiii...tp sbbkn nk gembirakan anak3 layan aje lah ye..

best betul tempat yg ko pilih ni..semulajadi sgt..nak2 jeram..terasa kesejukan..awat aku tak tau keujudan tempat ni ha??katak bawah tempurung betul la aku hhiiii..

dekat sgt dah lieya kuala kangsar ngan taiping, kalo tak bole jumpa2 say hai2 bye2 hhheeee

doli ni mmg kuewtiow terbaekkk la, nasi ayam pun sedap tu yg miamija bertambah tu..mia dah mcm hadi mkn lebih puas bertangan, tak payah nasi, mee, kuewtow, bihun pun mkn dgn tangan..

mmg best la lieya percutian camni..tak sabar aku nk tunggu lagi ni...

June 20, 2014 at 10:03 AM

Zoo tepeng lgi best dri zoo negara! Hehe...ikut sy la...:)

June 20, 2014 at 10:05 AM

best2 nengok ko nyer jln2 tuh beb, kali nih tempat jln2 tuh nmapk lebih syok... ngn keadaan yg hijau tenang mata memandang... cantik betul view n persekitaran kt sentosa villa tuh...

pastu tang menu2 mkn tuh... ko mmg teror bab2 cari mkn best2... mmg syok la

June 20, 2014 at 10:14 AM

puas entri lieya ni, permandangan air terjun ke cantik sangat, nyaman, suka. cantik berposing kat tasik tepeng tu :)

June 20, 2014 at 10:21 AM

amboiii dayyan... berani tu ngan ular... muka selamber jer takde perasaan..hahahaa...anak zee kemain lagi takotnya..

syok jugak taiping nih..
tempat lieya nginap tu pon nampak natural...ala2 kampung... suka sangat la... tu berendoi tu kalo ada angin sepoi2 memang kejap jer lelap..

bab makan2 pon boleh tahan... kemain makan sampai 2pinggan memasing... lapar sungguh gayanya tu...ke nasi tu sedap sangat?? hahaaa.. janji dorang hepi lieya... nak makan, makan ler... tak makan pon susah hati gak kita..

June 20, 2014 at 10:22 AM

hamboi2....main ari ari2 yea...:)
bukan men suke lagi dayyan ya...
Gambar makanan x sah klu xde dlm setiap entry akak kan...huhuhu~

June 20, 2014 at 10:23 AM

aduusssss.... klau k.teaw grg mmg fvret nureen
mmg terlio abes tgk k.teaw tue..
sedapnyaaaaaaa......
walaupon taiping ngan penang x jauh tp x pernah smpi lagi nk mkn kat c2 huhuuu...
suasana kg sgt kat c2kan ... tenang n damai

June 20, 2014 at 10:24 AM

bestnya tempat tu..

eh night safari tu nape tak night? siang je eh.. boleh la plan pegi family trip nanti.. hihi

June 20, 2014 at 10:45 AM

Lieeyaaaa...menggodanya air sungai tu. Akak suka nie Lieya...aduhhhh....

June 20, 2014 at 11:06 AM

Bestnya mandi sungai waktu panas2 cam sekarang kan...

June 20, 2014 at 11:26 AM

rasa2nya cuti macam ni lebih syiok la lieya..
makan mandi makan mandi..
suka kita tau..
budak2 pun happy...
plus tempat pun cantik

June 20, 2014 at 11:42 AM

Dalam byk2 aktiviti lieya...aktiviti mandi sungai kt villa jgk yg paling best!! Haha...

Kt taman tasik taiping mmg pokok dia besar dan melengkar..tp cantik...selalunya ramai jer pengantin duk bergamba kt situ..

June 20, 2014 at 12:02 PM

bestnya dapat pg zoo taiping, kali pertama pg 2003 kot kikiki dah 10 tahun x jejak sana...

villa ni seronok yer.. mandi² siap ada itik lg berenang jugak...

yaallah nasi ayam tu sikit tu yg bertambah tu mmg ptt 2 pinggan hihihihi .. anggap je lah mcm tu selain kelaparan lps mandi.

June 20, 2014 at 12:02 PM

tgk review ko mcm best je tempat ni Lieya.. pool dia pun air jernih..
InshaAllah kalau ada rejeki nanti aku nak try jugak lepak tempat ni.. boleh refer kt blog ko jjcm kat mana yg best kannn :))
anak2 kau enjoy sangat nampaknya..

June 20, 2014 at 12:02 PM

syoknyer weh mandi sungai..aku dok bayangkan panas2 ni berendam mmg nyaman giler... Nak pergi jugak..

Suka gak tgk budak2 mkn banyak...risau kalo kurus sgt ni. tapi kalu mkn mmg pelahap byk tp masih kurus, sah ler ada saka..kahkahkahkah.

June 20, 2014 at 12:03 PM

Kakak tengok anak-anak juga yg seronok sangat Lieya.
Kalau auntie ikut auntie nak duduk buai tu sama boleh tak Dayyan. Boleh putus buai hihi...
Apa pun mandi-manda memang best kalau jenjalan musim panas..

June 20, 2014 at 12:09 PM

syoknye lieyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
heheh..
siyes sokmo rasa mcm diawang2an je bila
datang "umh" lieya ni..
syok cuci mata..
amboi mia.. syok kemai dok swim
Lieya.. mana anta mia mija swim ek?
ena nak anta anis swim
tp x tau mana yg ok
bkn apa..
ats nasihat doc juga
dia kan asthma..
g tau ek..
klu x pom.. lieya blh x wasap ena
kat no. ni.. 0123747586
klu blh la.. hehehhe

June 20, 2014 at 1:09 PM

Aku telan air lio ni tggu mknan aku time2 tghr ni lak tgk mknan kt blog ko! Wohooo..,. Nk kuey teaw! Ekeke

Aku dh borink dh beb msuk zoo tepeng ni..tiap2 thn bw nureen g sini..nnt ler tggu lg dua thn bw najlaa lak..ekeke

June 20, 2014 at 1:15 PM

Very v3ry nice photos... taugeh banyaknye...mmmm...everything is nice in this post.

June 20, 2014 at 1:29 PM

kahkahkah padan muka ko
sapa suruh order koay teow biasa
kan dah tak de udang ngan kerang
len kali sebelum order tanya dulu
eh aku pun lom pernah makan sini lagi
ramai bagi review best kan tempat ni

tak tahan tgk muka dayyan
redha je duk tengah pastu ada ular
hahahhahaha

eh bagus la angsa tu tak attack kan
selalu angsa ni setau aku suka attach org

June 20, 2014 at 1:36 PM

tetiba rasa lapar tengok makanan petang-petang nie..

June 20, 2014 at 2:17 PM

menarik ni lieya.. nko ni sentiasa ada je freshhh ideaaa.. baguih baguih. sekali sekala bawak derang back to nature kannnn

selain dari bermanja2 dengan alam paling aku suka trip makan2 nko ni... kecur air liur aku tengok haishhhhhhh

aku pun kebetulan gi Perak wedding adik ipar tapi tak terpegi gak Zoo Taiping nuu.. cam menarik je kan.
Budak2 kan suka tengok haiwan2 yg pelbagai ni kannn.

ehhh si kakak makin sihatt aku tengok hihihihi.. bahagia sungguh anak2 nko. ari2 makan air tangan makk
memanggg bertuah sungguhhhhhhhhh.. salute nko bebb

June 20, 2014 at 3:21 PM

Lieya ni kalau bercerita siap pakej dengan gambar ohsem memang buat akak ni terkebil-kebil nak join sama tau :) Ni nak tanya pi Taiping sebab nak bercuti ke sebab nak feeling-feeling ala drama 'Kerana Terpaksa Aku Relakan' tu?

Seronokkan dapat mandi sungai. Budak-budak bandar ni memang kena ajar mengenali alam sekitar kalau tidak mahu tak kenal (Ceh, macam maknya kenal sangat jerk bunyinya !) Awat si Dayyan keras kejung je posing dalam buai dalam gambar first tu? Mesti cuak gila dalam hati tapi kerna terpaksa kuturutkan ajelah kehendak mak aku yang suruh posing gitu :)

Kuey teow Doli tu akak try kat TTDI jek... Maklumlah Taiping belum sampai lagi. Nak gak berkayuh-kayuh lakibini mengemudi swan dalam tasik. Basah ketiak pun takpalah, at least ada gak feeling-feeling masa tengah bercinta walaupun ada jek yang mengekor di belakang :)

June 20, 2014 at 3:29 PM

syiok nyer santai atas boyan sambil layan angsa tepi sungai.....

June 20, 2014 at 4:05 PM

lama tak ke Taiping. dah memacam ada ek

June 20, 2014 at 4:20 PM

Lieya....sejuk separuh perut emak mengandung mengadap anak anak solatkan Lieya walaupun yg sorang tu khusyuk korek bijih hehe...Tak terfikir lagi nak jalan jalan kat Taiping ....mcm kurang best jer Lieya...
Tp mmg cantik gambar Lieya kat pokok berdahan panjang tu...masuk le photobook...

Lain kali order CKT special....kalau dah udang banyak cenggitu sapa tak geramkan hehe

June 21, 2014 at 12:42 AM

Seronoknya mandi sungai tambah2 cuaca panas macam sekarang.

June 21, 2014 at 12:43 AM

salam singgah. best kan cuti2 sekolah jenjalan. memang happening ^_^

June 21, 2014 at 11:16 AM

farah nie penakut nak mandi air sungai.. takut lindah masuk hahaha..
aduhai lama tak makan k.teow doli.. huhuhu

June 21, 2014 at 12:30 PM

syoknya sis :)

meriah benor..
ohh albino..
lama dh x pi zoo tepen.
tman tasik tepen mmg best :)
walaupon gerun nengok pokok beratus tahun tu, tapi bila bergambar mmg cun kan hasilnya. hihi

June 22, 2014 at 4:24 PM

bestnya mandi sungai, dah lama tak rasa kesejukan air sungai... huhu..

June 23, 2014 at 9:16 AM

suasana resort tu betol2 mcm kt kg..merasa la anak2 lieya termasuk lieya sekali berkubang dalam sungai yerk..apo la ko ni tk tahan sejuk la, berendam kejap je dh serender..bdn tk byk lemak ko tu yg cpt sejuk !!.. hahaah !!

oo kew tiau doli tu cm kew tiau goreng biasa yer..ingat berkuah cam char kew tiao.. uihh udang bersepah-sepah !!

June 23, 2014 at 12:09 PM

Bestnyaa tgk air sungai tuh.. tengah cuaca panas2 nie mmg best laa berendam yer.. :)

Wahh sedapnya akak tgk kueyteow tuh.. mmg menarik sebab byk plak udangnya..yer.. :)

June 23, 2014 at 5:31 PM

Salam perkenalan akk...bestnyer g jln2 ngan anak2...t anak dh ensar nk bw jln2 jugaklah...

June 24, 2014 at 8:48 AM

ceeeeewahh..kakak pandai main pingpong noo nanti ajaq uncle main nooo hehehehhe..saja mai singgah nooooooo

June 24, 2014 at 12:05 PM

wah seronoknya aktiviti family ginikan
tapi serius tempat dia cantiklah
teringin juga nak ke sana...bilalah agaknya

July 1, 2014 at 2:00 PM

nak jugak celoteh kat sini.... hhehee...Taiping ni kampung en.suami, tapi sejak kawen dgn die..tak tahu pulak lah ade sentosa villa nie..tanyer die pun..die mcm tak tahu kat mane..kami balik taiping harussss ronda2 kat lake garden tu..hehee..bab makan pulak..rata2 kami makan tat kala lapar..hehee....dayyan manja sbb die boy sorang kan..miamija pulak rajin melayan..hihiii..mee udang mak jah....nasib lieya g tengahari/petang..cer kalu g mlm hari..huhuuu..padat sgt tau...tpi kan..mee die tu agak keras kan..kita biasa sti celur dulu..baru lah agak licin je masuk tekak....ape pun..sedap!!!!

July 4, 2014 at 3:51 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy