Tuesday, July 8, 2014

MiaMija masak ayam percik...




Assalamualaikum semuaaaa....

dah ramadhan ke 10 kite kan...pejam celik pejam celik kang tau2 nak raye jek....kat opis aku lak baru edar jadual perancangan cuti raya, uih berkobar2 rase nak cuti panjang sempena raya nanti nieh....aku tak amik cuti sebelum raye tapi aku amik 4 ari lepas raye tu....eh citer raye nanti2 le kite borak...jom layan pic anak dare aku masak ayam percik gula merah heehehehe.....


*
*
*
*
*
*
*
V


biasanye weekend mmg aku tak masak...plan nak buka luar tapi ari sabtu jek kiteorg lepak berbuka kat wadihana bangi tu sbb si mia nak makan spegeti bolognise.... ahad tu dok plan2 nak buka kat mane si mia ckp nak makan mama masak je laaaa..... ermm nak tak nak kene laa thaw ayam....pastu aku ajak anak2 dare aku masak ayam percik... aku bagi arahan jek ngan kopek lengkuas yg lain2 dieorg buat....dari kopek bawang, kunyit, halia semua aku ajar....eh basuh ayam tu aku gak le..tak lalu aku kalo budak2 ni yg basuh hahaahahahah



aku ikut resepi kat blog sape ntah.... tapi ni sukatan tuk 4 ekor ayam...dah mcm bela saka plak kalo aku masak 4 ekor ayam...heheehh so aku adjust sbb aku masak ayam separuh jek... sedap resepi ni sbb die manis2 gula merah....


ayam percikkan senang tak yah  nak tumis main lebur jek semua....pastu kang bakar kejap kat magic pan...part masak tu aku le buat....



campak bahan, campak santan, campak asam keping...ok done! jom masak...



bagi le can budak2 ni kacau gaul sikit.... bagi lebih2 kang takut terbalik kuali aku hahhaahah



aku suh mia potong sayur petola.... buat tumis bawang putih campur ngan tauge sikit....jadi le lauk sempoi2 buat berbuke.... time berbuke ni lapo2, goreng ikan bilis ngan kicap cili padi pun boleh licinn nasik hahaahahah




tadaaaaaaaaaaaaa...tu le hasil anak dare masak.... ayam percik gula merah, toge + petola tumis air + kerang goreng pedas...kuih2 beli param jek....



kiteorg kat umah biase azan  magrib je, berbuka makan kuih2 dulu....pastu naik solat magrib....siap mengaji semua pastu baru turun makan nasik.... konon tak mo bagi perut berat le waktu magrib.....tapi masalahnye skrang tetap berat perut bile nak solat isyak ngan terawih haahhahah.....


ermmm tekak ni mcm nak makan ayam kfc yg baru tu laaa...adoiyai ngade2 tol tekak puase nie taw!



*keek riadah kat belakang rumah*





48 celoteh sahabat

kak leha.. ayam tu bakar tak?

July 8, 2014 at 9:09 AM

meriah ank2 yg masak

July 8, 2014 at 9:17 AM

bestnya anak2 dara da boleh tolong. anak dara saya suka je nak menolong tapi kecah je lebih

July 8, 2014 at 9:21 AM

seronok ada anak2 dara membantu..anak2 dara akak terperap dalm bilik jer..kalau tolong pun kopek bawang jelah..:)

July 8, 2014 at 9:25 AM

bagusnya mia n mija pasni mama berehat depa ber2 ja masak...... untung mama....

July 8, 2014 at 9:27 AM

Dah boleh harap dah anak2 Lieya ni ye...
Saya baru ajar anak sikit2 je...

July 8, 2014 at 9:31 AM

dah anak dara sangat dua bradik tu... untung la omak leh goyang2 kaki bagi arahan.. heheheee..
kerang cili tu cam menarik lieya...harus dicuba gak ni..
lain plak resepi ayam percik tu..dah macam ayam rendang sebab sekali harung masuk kuali..selalunya kalo kat kelate bakar dulu..

July 8, 2014 at 9:37 AM

esok2 senang anak dara da pandai masak

July 8, 2014 at 9:41 AM

Mia...Mija. Aunty malu tau... Aunty pun x pernah masak ayam percik. Tak tau pun. Tak berani pun. Syabas yer...

Psst Lieya, dah ada yang booking lom? Akak booking buat menantu leh?

July 8, 2014 at 9:52 AM

sodap nyer kak leha.... bagus lah anak2 dara 2 org tuh... ringan tulang boleh la bt calon menantu nnti

July 8, 2014 at 9:54 AM

beruntung anak dara dah besra.. boleh tlg kat dapur masak hihihihi ....

July 8, 2014 at 10:01 AM

ya Allah..seronoknya anak dara dah besor panjang ye lieya..smua dah boleh harap..miamija ni dah beso nnt mmg rajin turun dapur :)

aku baru pertama kali ni dengo ayam percik gula merah..confirm sedap ni..kt umah ni kalo ayam percik mmg laju je depa..aku tak rajin buat so slalu depa beli kt param hhhhaaaaa

tp ingat ptg kang nk buat la..mcm best pulak tgk ko buat hhhhiiiii

bagus eh korang mkn kuih dulu, solat siap mengaji lg tu pastu baru mkn nasi..tp mmg pastu berat nk tarawikh pulak ye hhhhaaaaa...

July 8, 2014 at 10:17 AM

rajin la korang anak beranak...seronok tengok...insyaallah nanti nak ajak juga qistina masak masak gini...

July 8, 2014 at 10:21 AM

alhamdulillah... anak dara dah boleh bantu di dapur..ringan sikit kan...

July 8, 2014 at 10:26 AM

anak2 dara kau menurun ko le lieya oi... rajin ke dapo. baguih sesangat. untung le mu...

July 8, 2014 at 10:42 AM

aku kan serba salah
suh anak dara aku masak abis berkecah dapur
tak larat aku nak ngemas
plus si aryan tu menyebok gak
haishhhhhh
kalau setakat anak dara berdua tu ok lagi
baguslah anak2 nak mama dia masak
wei
kami sekeluarga smalam pun tekak ngada2
lepas buka makan nasi, jam 9.30 malam masuk keta
berdesup pi mc donald
kahkahkah
nak makan ice cream kekdahnya
end up makan burger bagai
hahahahahhaha

July 8, 2014 at 10:57 AM

rajinnya anak2 dara membantu... senang kan dah besar2...

July 8, 2014 at 10:57 AM

wauuuu ayam percikkkkk
terbayang2 tgh grill tu cam ner...
sedapnyaaa pandai miamija masak hehehe

July 8, 2014 at 11:03 AM

Aleesya skrang ni pon dah pandai tolong sikit2..tu pon kalau mood dia rajin..

ayam tu nampak sedap la..nanti nak buat jgk la..hihi..

July 8, 2014 at 11:13 AM

xsabo tunggu nayli beso
nak ajar n ajak masak sesama hehe
bestnya kan kasi arahan jek haha!

July 8, 2014 at 11:26 AM

Cam best je resepi ayam percik tu...:)

July 8, 2014 at 11:28 AM

rajin anak dara..... pinjam jap bleh..

July 8, 2014 at 11:52 AM

Bagus, bagus anak-anak dara Lieya ni. Kecik-kecik dah belajar memasak. Ikut perangai omaknyalahkan. Terliur pulak tengok ayam percik. Akak masak yang senang-senang je untuk juadah berbuka. Kuih-muih setakat ni memang takda kecuali kalau my kakak hulur sepinggan dua :) Itupun tak habis dimakan kami tiga beranak. Si Adik memanjang jek nak 'berbuka' di rumah my sis. Tak sayang family betullah si kecik tu!

July 8, 2014 at 11:54 AM

Rajinnya anak² dara ni. Lpas ni mommy bley relaks lah sbb ada anak dara blh tolong masak kan ☺

Thanks for the resipi lieya. Bley try nih.

July 8, 2014 at 12:14 PM

Bagus laa Lieya dah ajar anak2 dara tuh memasak.. Tgk dia orang pun ringan tulang nak membantu. Senang laa nanti bila dia orang dah besar dah pandai masak..

July 8, 2014 at 12:23 PM

tengok ayam percik tu teringin nak buat...tp tula mikir hubs tak makan ayam..uhuk..malas nak buat tau..hari ni dok pk nak masak apa la erk

July 8, 2014 at 1:00 PM

Kalau nak ajar anak kita masak kena bagi dia on-hands macam inilah Lieya.
Memang kita buat lebihnya tapi dia tahu dah apa bahan yg diguna dan banyak mana
Tunggulah 3-4 tahun lagi Lieya dah macam kakaklah agak-agak malas mereka ada di rumah suruh aje dia buat.

July 8, 2014 at 1:43 PM

tengokkk mula lah gigil kaki tangan kak jah tengok dik leha masak ayam percik.. sebab kak jah tak pernah buat lagi.. ok nanti kak jah try yer hehehe

July 8, 2014 at 1:44 PM

Rajin betul ko menggodek ayam percik ye Lieya.. udah akak teringin tau :)

July 8, 2014 at 3:02 PM

Amboiii pandai anak dara lieya masak yer..kecik2 dah ke dapur.. bagus2..=D

July 8, 2014 at 3:06 PM

Biar dorang rasa keseronokan di dapur..

July 8, 2014 at 4:11 PM

seronok la budak2 kan kalu dpt nolong kt dapo. anak jantan aku tu pun excited sesgt la time aku ajak buat kek. Blh godek2 main tepung. Dh moden yerk sekarang ayam percik bakar dlm magic pan jer.. hahahaa.. bile ko hidangkan semua mknn, aku terliur tang air tu je plk.. Dh la skrg panas berdesing, sakan aku togok air batu..

Wey mek lieya, aku rindu ko tau tak..setiap hari nunggu entry baru ko. Tp ko pemalas nk up story baru, kecewa aku taww... hahaahaha !!

July 8, 2014 at 4:20 PM

best nya ada anak2 dara tlg masak ek..meriah rumah...pandai ank2 akak ek nk mkn air tgn mama dia jugak ;p

July 8, 2014 at 5:32 PM

bgusnya.. kecik2 dh rajin duk dapur.. menantu pilihan ni

July 8, 2014 at 6:18 PM

Untung anak dara dah besar2.. dah boleh buat teman kat dapur... Sekali sekala jadi mandur kat dapur.. takde la kekok bila dah besar nanti :)
Mak ai, resepi sampai 4 ekor ayam... sesuai guna resepi ni utk buat kenduri berbuka beramai-ramai nanti.. boleg take note ni..
Masak sendiri walau simple, tetap rasa sedap...

July 8, 2014 at 6:24 PM

Dah train anak dara...gud job ler mamanya!
Ok la tu...tggu 2 3 thn lgi...mama da bole goyang kaki la...ye tak...:)

July 8, 2014 at 10:15 PM

untung ada anak dara rajin tolong,.senang mama bagi arahan jek..hehe

July 9, 2014 at 1:37 AM

Nampak mudah je masak ayam tu..kena try ni..akak lak cuba gak makan air dengan kurma dulu lepas tu solat..tapi x bolehlah..perut anak x menahan...

July 9, 2014 at 6:09 AM

rajinnya anak dara tu masak lieya.. best nya ada anak perempuan.. huhuhu teringin betul nak baby girl ni....

July 9, 2014 at 8:28 AM

Ghajinnye lah MiaMija tolong mama masak..Anak dara aiza, bukan x leh nak tolong..sat gi kang berkelahi je keje nih..org nih nak buat tuh..org nih nak buat tuh jugak..adeh lah hai anak..

July 9, 2014 at 9:06 AM

sukenya aturan cara ko sefamily berbuka kan..mmg macam kat masjid...mmg salute la kat kak leha vogue ni kan..jhahahhahahah

July 9, 2014 at 9:29 AM

Haii Lieyaaaa!
Sihat ke?? camner puasa?? dh cuti pra raya ke??
Zura penuh lagi setakat nih. hehehe.

Masak ayam percik versi negeri mana nih??
kalo mak zura masak percik.. versi kelantan.
ayam tuh bakar dulu..kuah masak asing.. dah siap kuah baru campak ayam yg dh bakar tuh dlm kuah percik tuh. zura memang malas nk buat percik versi mak Zura tuh.. leceh~ dasar pemalas kan~ hahahaha.

bertuah Lieya anak dara dh besar.
dh boleh tolong macam2 dah.. zura pon dh start ajar anis buat keje dapur sket2.
potong2 sayur memang pas kat dia jer skrg nih.
basuh pinggan pon dia dah boleh dah.. ringan sket beban kita kat dapur kan~

Meriah jugak juadah berbuka Lieya.. rajin Lieya masak macam2.. heheh.
Kagum sangat.

July 9, 2014 at 11:26 AM

wah anakd ara dah boleh diharap
boleh kahwin dah tu...hehe

samalah kita, saya tak pandai berbuka makan nasi
biasa makan kuih or buah aje
malam sikit baru makan nasi =)

July 9, 2014 at 12:57 PM

rajinnya anak2 dara mamalieya ni...boleh buat menantu la....hik3x...

July 10, 2014 at 8:48 AM

Untunglah dah ada anak dara pandai masak....senang mak! Hehe....
Lieya...dah katanya maknya rajin, anak pun rajin jugak yek....
Alamak...dah awak ckp ikan bilis goreng ngan cili padi goreng, udah teringin pulak tekak ni....lma tk buat weyh

July 15, 2014 at 7:58 AM

Rajinnya anak dara berdua ni menolong..
bagus sayang, moga berterusan ye.. :)

July 16, 2014 at 8:34 AM

Dah boleh harapdh anak dara berdua ni...

July 17, 2014 at 3:29 PM

syiokk akak anak dara dh boleh diharap.
suka lettew mamanya kan :)

menarik je ni aym percik gula merah.
blh try.thanks akak berkongsi :)

July 18, 2014 at 4:33 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy