Monday, July 21, 2014

ragam puasa lieyalatif & co.


Salam isnin semua.... tak kurang seminggu jek lagi kite nak sambut syawal.... tak sabar nak balik kampung sebenarnye.... cuti lame! yes!....ari ni jom layan kisah ragam puasa lieyalatif & co. ...ni kire penutup laa kisah ragam puasa  kami.....

*
*
*
*
*
*
*
*
V

  • aku suke buat mee kari sebab en laki suke makan... mase berbuka puase hari ape ntah aku buat mee kari ketam.... ikut resepi mat gebu....perghhhh sedap gilos!!.. manis isi ketam tu mmg ngam betul bile dijadikan bahan mee kari rupenye.....pasni mmg kerap lee aku buat...


  • sambal udang tuk di geng kan dgn nasi lemak.... tak silap ni mase awal2 puase gak...mia sebok nak makan nasi lemak mase berbuka....


  • kat opis aku ni ade buat pasar tani setiap ari isnin...tgk plak terubuk gemok2 rm7 sekor...ape lagi beli sekor pastu panggangkan...cicah air asam....perghhhhhhh!! berebut ngan en laki makan hahaahahahah



  • ragam sahur due beradik heheeheh... menu sempoi jek nasi panas + ayam goreng + labu masak lemak putih balance berbuka.....



  • nie pun antara salah satu mase sahur...aku buat nasi goreng telor letak nugget.....mcm biase mia makan beselera mcm makan tengahhari kahkahkah......


  • ni menu berbuka ni....aku buat bihun goreng singapura ngan ayam panggang madu.... boring lak dok buka nasi ari2....


  • mujur ade mia ngan mija bantu aku kat dapur ketang ketung masak pas balik keje...aku waktu kejer wp2 so biasenye sampai umah dlm pukul 5.30 lepas amik budak2 nieh.... pukul 6 start le masak...alah masak simple2 jek.... selalunye gilir2 laa, kalo hari ni turn mia tolong, esok turn si mija plak ...tolong potong2 sayur je...tgk le tu, pandai2 jek hiris sawi jadi mcm bunga rampai kah kah kah....


  • sahur sempoi ..... air glukos.... nasi goreng bayam....


  • menu sahur lagi.... ari glukos ...nasi goreng kunyit + crab stik.... senangkan keje aku ...asal sahur jek goreng nasik hahaahahahah.....

so...itu laa kisah ragam puase lieyalatif & co. utk tahun nie..... lepas ni stenbai lak citer2 raya plak heheeheheheheeh....




*keek lieyalatif*




Jul 15, 2014 | test buat ABC🍧 by lieya_latif on Keek.com

Jul 15, 2014 | homemade ABC🍧 by lieya_latif on Keek.com

42 celoteh sahabat

sedapnya mee kari. lama tak buat...

July 21, 2014 at 9:09 AM

yela..xlame aje lagi nak raya kan..shopping raya pun tak abis lagi nie..huhu~
kuih pun ada lagi yg nak di buat nyer...balang2 kuih semua x kuarkan lagi..huhu~
amboi..sahur makan nasi goreng..tapi same je ngan nieyl kak..senang cepat..haha~
tak perlu nak beria sangt kan ketang kentung di pagi2 buta..haha~
ha.bgs la miamija..tolong mama kat dapur..sekurang2 nyer cepat ckit mamanya masak..:)
sawi ke bunga rampai tuh dik..hihihi~

July 21, 2014 at 9:13 AM

Kakak baru semalam iftar dgn curry mee. Tapi kakak ni kan malas. Beli aje di Secret Receipe. Senang hihi..
Lieya ni rajin memasak ada aje idea nak mengolah..

Dayyan tak pernah bangun ke masa org sahur.

July 21, 2014 at 9:24 AM

Rajin tau kak lieya kita ni hehhe....mee kari tuh letak ketam mmg ngam kan rasa dia...aummmmm...anak2 akak rajin la menolong...tu yg buat lg semangat mama lieya nak masak hehhehe...akak bila nak jemput umah terbuka...leh rasa akak buat mee kari tu...menarik

July 21, 2014 at 9:35 AM

tak pe lieya..even nampak sempoi nasi goreng tu yg penting anak2 selera makan..kita yg masak pun puas hati :-)

July 21, 2014 at 9:38 AM

Tergoda pulak akak tengok mee kari ketam tu Lieya.. boleh cuba lepas ni :)

July 21, 2014 at 9:52 AM

untung la ada anak dara yang dah boleh membantu kat dapur.. hehehe..
semua menu2 lieya best2 la.. rajin lieya masak.. farah masak simple jer tue segan nak share kat blog..hahaha

July 21, 2014 at 9:55 AM

tgk gambar ni, teringin pulak nak buat mee kari..hehehehe..idea sudah mari.. :)
rajin jugaklah lieya masak2 time sahur..kami jarang bersahur yg berat2..
makan roti ngan milo panas pun dah cukup :D

July 21, 2014 at 9:55 AM

sedapnyer mee kari ketam tue....

July 21, 2014 at 9:56 AM

best2 nengok mee ketam ko tuh... telan liur berkali2... pekrh mmg meletup

aku kt umah pun menu simple2 je lieya, kt kampung dh biasa beerbuka simple2 je bile kt kl nih kawin org terengganu laki aku jns berbuka ngn nasi, kadang aku msk goreng2 biasa je... kalu dia nk nasi aku suh beli kt bazar... heheheh pandai kan aku

mia aku tgk mmg nmpak selera mkn tp si mija ngn rambut tuh,... nmpak sgt tpaksa mkn hehehe...

cpt je nk raya, ko thn ni raya melaka dulu ke johor?

July 21, 2014 at 10:14 AM

saya pukul 6:30 pun tak sampai rumah lagi
tak dan nak buat apa-apa
tu beli aje yang ringan-ringan
malam sikit baru masak yang berat
berapa lama cuti raya lieya
selamat hari raya ye...ati-ati drive

July 21, 2014 at 10:38 AM

mee kari ketam... wahhhh mmg bangkit selera mak yong nih
ketam gemok2 plak kan... pergghhhh...
tp kuah dia la nureen x reti, nanti terjah mat gebu jgk la tgk recipi...

lieya rajin pagi2 nk menggoreng nasi, nureen mmg idak lerrr
buat sndwish tue gagah lagi hihiiii....

July 21, 2014 at 11:18 AM

waawww kak lieya..lazett lazett makanan tuuu emmm..untung budak2 tuu dapat mak camnii..selamat hari raya aidilfitri..

July 21, 2014 at 11:20 AM

mee kari tu mmg menduga iman sungguh......

July 21, 2014 at 11:20 AM

lieyaaaaaaaaaaaaa sedappppppppppppppppp sgtttttttttttttttt mee kari ketam, sambal udang dgn terubuk bakor tu ha! tp aku tak berapa suka terubuk sgt sbb byk tulang..kt umah ni semua tak pandai mkn bertulang hhhaaa

aku pun sahur mmg simple sgt..paling rajin nasi goreng la..

sekejapan nk raya dah lieya..bercuti panjang la kita pasni ye :)..in syaaAllah

July 21, 2014 at 11:21 AM

Semua makanan sedap ni Lieya.. buka ragam puasa ni. Tapi menu buka puasa sedap ni. Haha.. mee kari nampal mabeles, ikan bakar pun sedap tu, ada lagi nasi goreng kunyit yang nampak sedap juga tu. Aii ini macam memang boleh naik badan. Tapi katanya Lieya diet, jadi Lieya masak je banyak sedap3 ni tapi Lieya makan sikit ya? Alahai...

July 21, 2014 at 11:36 AM

kebetulan pulak kita wat n3 ttg menu ramadan....
lbh kurg sama dgn akak, pg2 bersilat kt dapur goreng nasi. biasanya menu nasi goreng tu bila waktu berbuka mkn masakan berlemak mcm kari or msk lemak....

July 21, 2014 at 11:38 AM

Mia nye gelagat cam -rezeki jangan ditolak...

July 21, 2014 at 11:44 AM

mi kari!!! yummy!
xpenah lg buat mi kari berketam
nak try la nnt

July 21, 2014 at 11:46 AM

rajinnya lieya masak. biasalah ada anak dara ni mmg cam tu. anak sulong sy pun dah minat tolong kerja dapur. lega jugak rasanya

July 21, 2014 at 11:50 AM

Mee kari ketam sis????...sedapppp akk rasa..walaupun tak pernah rasa..terasa-rasa manis ketam tu...terliur liur lah pulak hah...haiahhhhh....

July 21, 2014 at 11:53 AM

SEDAPNYA MEE KARI KETAM... TERLIUR......

July 21, 2014 at 11:59 AM

Kecur liur nengk mee kari ketam tu...

July 21, 2014 at 12:15 PM

Alamak...mee kari ketam tu menggoda la !!

July 21, 2014 at 12:29 PM

Lieya, akak kalau jadi jiran awak, hari2 hulur pinggan gamaknya...hahahaha. Mee kari ketam tu setiap tahun hari raya ke-3 mesti mak akak masak macam tu. Memang sedap Lieya... Eh terubuk bakar..lamanyaaaa tak makan. Ish..ish...mana nak cari ni....huhuhuhuhu. Meehoon goreng singapore tu pun lama dah akak x masak... Slow2lah akak masak dapur lepas nie....

Cop, apa jadi dengan sawi bunga rampai tu? Masak apa?

July 21, 2014 at 12:39 PM

Rajin sngguh masak ni...kat umh ni...panaskan nasi lauk saje...ada la sekali goreng nasi...ni dah nak ujung2 ni...lagi la...bdk2 ni pun minum je x nak nasi...sonang keje maknya...):

July 21, 2014 at 12:49 PM

aku tak da sangat menu sahur ni, banyak cover yg berbuka lebey. panaskan..hahahahha..

July 21, 2014 at 1:07 PM

cumel nya mesin ice kacang tu beli kat ne...

July 21, 2014 at 1:51 PM

geram betul setiap kali aku tengok menu masakan ko Dik Leha.. bikin Kak Jah sakit jiwa dgn masakan ko..plus anak2 ko pulak jenis pemakan.. suka aku tgk diorang

Lieya.. ko kalau post gmbr mknan letak lah menu skali.. senang aku nak cedok nanti.. :))

July 21, 2014 at 2:14 PM

Salam Lieyaaaa~
memang macam2 ragam kan bulan pose nih.
maklumlah.. setahun sebula jer kita puasa. ragam anak2 lagi lah macam2.

Mee kari tuuuhhhhh~
bikin kecur ailio jer! pekat sungguh kuahnye~
kalo ikutkan, mee kari nih bukan feberet zura. tapi bila tengok Lieya punye gambar mee kari tuh! trus kecur ailio.. sedapnyeeeee!

Sambal undang lawan nasik lemak.
memang meletops kan!
kalo tambah petai dlm sambal tuh.. lagiiiiii terangkat!

bab kejut sahur anak nih yang mencabar sket kan~
dh bangun.. boleh plak makan sambil pejam mata.
bila tanya nak makan ini x? semuaaa x nak.
last2 dia makan nasi dengan kuah jer. sabor jer lah~

sedap plak nampak bihun singapore Lieya tuh.
telur gulung2 tuh x menahan tu. hahahaha.

eh.. kalo dh potong sayur cam bunga rampai~
nak guna untuk masak ape Lieya?? hahahahahah
tergelak besar zura tengok~ hahaha
Rajin betol Mia menolong mama dia kat dapur~

rajin Lieya bangun goreng nasi pagi2 hari.
zura setakat nih memang masak nasi jer..
pastu panaskan lauk berbuka.. kadang2 jer masak lauk lain utk sahur.. hehehe

July 21, 2014 at 3:39 PM

Selera tengok menu berbuka lieya...
Teringat akak, tahun lepas lieya buat outdoor photoshoot raya...kemain comel semuanya, tahun ni buat lagi ke ?
Selamat hari raya lieya sekeluarga...maaf zahir batin. Jemputlah datang ke rumah akak...

July 21, 2014 at 4:03 PM

Glupppppp!!
tgk mee kari tu lieya
dapnya..
Nasib baik kita baru lepas masak lemak ketam
kita pun penggemar mee kari tau..
Owh CMG nye resepi ek!!
Kita awal2 puasa pun selalu buat nasi goreng
Tapi awal2 je la.. lepas tu nasi pun si anis x pandang
wak muka moncong je bila makan nasi
Dia setia ngan coco crunch, x pun nestum, biskut, murtabak ke..
Ngalahkan org yg diet kekdahnya
Ni jenis tekak mak dier jugak ni.. x selera nak makan pepagi
Syok lieya tgk mia makan.. Terliur!
Bagus mia kat sekolah x de la letih kan..

July 21, 2014 at 4:06 PM

Dappp.. umm.. kak lieya post la resepi mee kari tu.. sedap nye nmpk

July 21, 2014 at 10:53 PM

Meletops nengok mee kari ketam Lieya tuh.. sedapnyaa..:)

July 22, 2014 at 10:59 AM

mee kari ketam belum try lagi..biasa bubh kerang jek..
ramadan sudah ke penghujung..

July 22, 2014 at 11:05 AM

Mee kari ngan sambar udang tu sangat menggoda lah kak leha oiiii. Kecur ailio dah ni.

July 22, 2014 at 11:31 AM

meriah juadah berbuka dan sahur lieya.... mee kari sedap terliyo akak....

July 22, 2014 at 11:47 AM

Rajinlah juga berkelentang kelentung masa sahur. Akak ni sahur takda masuk dapur okey. Buat air seorang satu mug je sudah. Masing-masing tak mahu makan, bukan salah omak malas masak tau :) Terliur pulak tengok ketam masak kari tu tapi takpa, dah tak mengidam lagi dah sebab tengah excited nak cuti raya. Seminggu tu, happy giler rasanya...

Kalau kat rumah akak, bahagian paha ayamlah paling famous amos. Tak kira masak apa, mesti nak direbut-rebut bahagian ni. So akak memang beli khas part ni je untuk masak gitu. Sampai paha masing-masing pun dah macam drumstick rasanya!

Ni cerita photoshoot agak-agak raya keberapa nak keluar. Tak sabar-sabar nak nengok hasil ni.

July 22, 2014 at 3:09 PM

yummm..
semuanya sedap2 n myelerakan..
ye la.. cpt je masa berjalan.. x smpai seminggu lg dah nak raya.. mesti eksited nak balik kampung kan

July 22, 2014 at 6:53 PM

akakpun suka mi kari...
sahurpun suka masakan nasi goreng... mudah dan budak2ni suuka nak makan...
ehm lama sesangat akak tak makan ikan terubukk bakarni... isyh kena belini...

July 23, 2014 at 11:23 AM

MEE KARI KETAMM DAPPNYA... ITU YG DI NAMPAKNYA DULUKAN.. ITU YG DITERUJANYA HAHAHAHA .. PADAHAL MCM² CERITA ADA... RAGAM POSE ADE..

July 24, 2014 at 1:10 PM

Okje lagi simple lieya panaskan lauk buka ajos haha....kalau tk de lauk lebih baru goreng nasi....itu pun tak de bayam bayam nya main buh telur ngan ikan bilis jer hehe...janji hado!

Tak pernah buat mee kari ketam....sedap yeh? Harus cuba jugak ni!

July 24, 2014 at 1:41 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy