Thursday, July 17, 2014

thursday ~ random photos {ragam puase lieyalatif & co.}




Assalamualaikum....


 alahai dah 19 ramadhan arini....kejap plak rase mase berlalu kan.... harini entry random photos yg biase aku up setiap khamis ade lain sikit...arini ade temanyer.... tema ragam puase lieyalatif & co. gituuuu heheheeh... jom le layan pic selambak yg ado ni....

*
*
*
*
*
*
*
V


  • persediaan aku utk bulan puase kali nie...tekad ni nak nyahkan at least 5kg so aku beli nestle fitness nie...konon bulat tekad tak mo amik nasi ler.... ade laa dlm 2-3 kali terjamah nasi sbb tak tahan sendiri masak lauk kari hahaahahaha.....alhamdulillah berkesan..sape follow aku kat IG ngan facebook dah nampak le aku up berat aku terkini...


  •  ni plak persediaan tuk anak2 .... takut dieorg letih haus kat sekolah so tiap2 pagi mmg aku bancuh kan air glukos nie....mmg dari dulu dieorg kalo puase aku bagi air ni time sahur....



  • minggu lepas cacak pelita.... bunga api takde ye anak2.... sian anak2 kat Gaza nun dok kene bom sane sini...so kite takyah lee main bunga api tahun nie...tenung jek pelita tu hahaahahah ..lagi pun si mija tu semput die menjadi2 plak skrang so kene pantang asap2 nieh...


  •  mujur awal2 puase ari tu en laki cuti belajar lagi.... bab2 pi pasar mmg tugas die lah....siap cuci lagi...aku balik petang tgl masak jek..... skrang die dah masuk keje balik...uwaaaaa...abis dah 'honeymoon' aku...



  • haa ni le hari aku terbabas makan nasi...sbb aku masak kari....sedap wey makan ngan acar ikan talang..... aku ni hantu kari....



  • salah satu menu berbuka sempoi aku.... sambal kering ikan bilis + tempe + kentang + kacang ... pastu lawan kang dgn masak lemak putih sayur kobis ngan telur dadar....bertambah en laki makan!

  •  tetamu kami dibulan puase.... kak mimi n hubby baru balik umrah so singgah stay kat umah kami semalam....


  • aku ni kalo sahur selalu buat nasi goreng ...tak pun nasi putih goreng telur ngan kicap atau ayam goreng...tu je laa laju budak2 ni makan.... buat pun utk dieorg sbb aku ngan laki aku sahur mmg telan serial ajek....sesekali tukar menu ala2 western sikit...roti telur pastu goreng sosej ngan fillet ayam....


  • ragam si mija kalo bangun sahur...paling liat nak bukak celik mata...tak mcm mia die laa laju makan time sahur siap puji sedap2 hahahahahah...tgk badan le kan!!

  •  sepanjang bulan puase ni mmg aku masak utk berbuka tapi weekend mmg aku off dapur...kiteorg berbuka kat luar..sesekali kan layan tekak anak2 yg letih puase ni .... biasenye mia mesti request nak spegeti bolognise...

minggu depan aku ade photoshoot raya...tahun ni buat whitestudio photoshoot, rm88 je promo!... tapi in sha Allah outdoor pun nak buat jugak kat johor.... ermmm nerves plak nak berposing2 hahahaha....



*keek ragam puase miamija*








50 celoteh sahabat

wow bestnya kari.. suka tgk mia makan

July 17, 2014 at 9:09 AM

berkesan ek nestle fitness utk turunkan berat badan.. farah pernah beli..rasa dia not bad sedap jugak kan..tp tue la kadang2 tekak dok cari nasi jugak...huhuhu...

wah dah pasang pelita dah.. farah baru plan nak p beli.. hehehe

menu sahur sekali tukar western pun okey jugak kan.. tapi menu nasi kicap + telur tue memang menu sahur terbaik.. kalau menu heavy2 tak tertelan pulak..=D

July 17, 2014 at 9:15 AM

wah peminat corelle & corningware yer.. sama la kita lieya.. jue time berbuka jer anak2 kalut nak baca doa.. hehehhe

July 17, 2014 at 9:16 AM

mood raya dh tiba...hehehe..rajin suami liya...makanan sedap2...

July 17, 2014 at 9:16 AM

salam kak lieya...lama nyer atie tak tinggalkan jejak kt blog akak kan...hehehhe....kak..nnti bt kan entry diet akak eh.....atie pun nak try diet skang nie.... :)

July 17, 2014 at 9:21 AM

waahhh..meriah menu bulan puasa nih ye..aiza boleh kata mmg gantung periuk hari biasa..buka rumah ibu & mil aiza je..weekend ler baru nak masak pon..
kuih tepung pelita/tako tuh..melambai² je..hahahaha..

July 17, 2014 at 9:23 AM

sambal ikan blis kacang tu memang awesome kan. kita sampai suruh mak kita buat banyak untuk jadikan stok lauk sahur...

July 17, 2014 at 9:32 AM

Rajin suami Liya..

July 17, 2014 at 9:43 AM

lieya..ko mesti slim giler kan?aku jugak mentekedarah tak ingat..tu belum raya..agaknya mcm peknen 3 bulan dah ha..hhhuuuuu

miamija nak ke minum glukos tu?aku rasa kalo hadi minum sure muntah monggek kt sinki..suruh minum susu pun kemain liat..mengantuk punya pasal!

menu sahur ko simple mcm aku..ada nasi goreng, maggie goreng, kdg2 telur dgn roti je..aku pun tak berapa mkn sgt sahur tp time buka tak pandang kiri kanan dah hhhhaaaaaa

lawak nau muka mija..hhhaaaa..mia tu biasalah time makan syurga bg dia tu :)

sedapnya ikan bilis tempe..tp kt umah ni tempe tu byk masuk tong sampah jawabnya..aku jugakkkk yg telan huh..

rajin suami ko lieya..suami aku suka jugak beli lauk pauk mentah tp nk mencuci membersih mmg tak la..tak pandai pun hhhheeee

July 17, 2014 at 9:49 AM

Akk suka jugak lauk kari ni beb..lagi sedap bila dah diperangatkan tu...cicah kari dgn lempeng nipis...sedapppnyaa...dak Dayyan sibuk jer nak pacakkan pelita jugak..

July 17, 2014 at 9:56 AM

rin kan lieya since kawen dengan hubs..baru suka makan kari..masak kari pun lulus la..inshaAllah..hahaha
tu suka snagat nasi kandar

July 17, 2014 at 9:57 AM

mak aih....milo ke tu yg byk tuh...stok utk bpe lama tu...lieya, fitnesse tu mkn ngan apa best ek

July 17, 2014 at 9:59 AM

ada lebih kurang 10 hari utk berpuasa...sempat kut saya nak slim dgn ber-Fitnesse..bahahaha
betul tu, takyah la main bunga api mercun bagai,.,kanak2 kat Gaza nak elakkan api, kita kat malaysia gigih nak main..so tenung aja pelita...ekekekekeke

July 17, 2014 at 9:59 AM

best tu...
lagi best part timbang2 tgk kt ig n fb lieya
bestnya klu dpt camtu :)

July 17, 2014 at 10:12 AM

Bagusnya suami Lieya ni. Ringan tulang betul. Akak kalau part dapur ni, akak conquer sorang-sorang jek :( Si Mia ni kalau part makan memang seronok tengok dia, sesuailah dengan badan. Eh, Dayyan tak mengacau masa berbuka ke? Masa sahur confirmedlah tak bangun kan...

Boleh Lieya makan cereal bulan puasa cam ni ek. Akak memang tak tahan godaan makanan bulan puasa ni. Maklumlah mak budak baru belajar puasa :) Kadang-kadang, sendiri masak, sendiri terliur. Boleh gitu ek :)

July 17, 2014 at 10:13 AM

ko buat photoshoot whitestudio kat mana..murah gak promo tu..nak gak sesekali buat kan...aku ni baru sekali je la gantung kuali..hahahhaha..tapi tak menahan la tgk si mija ni kan..hahahhah....aku nak tandang umah ko la...ko masak maverles2 la...

July 17, 2014 at 10:19 AM

Nak ikut Daddy Ziyyad. Apasal lambat nau Lieya upkan story nieh. Baca entry nie, baruuu akak nak insaf...huhuhuhuhu. Sempat lagi ke nak reduce weight ni Lieya oiiii. Mia tu akak rasa dia boleh ngam dengan Adam. Dengan passion for foodnya, dengan bolognese spaghetti nya.... Hmm...boleh..boleh....hahahahahha....

July 17, 2014 at 10:28 AM

I had a laugh reading about suasana sahur tu.
Mia is going to grow up being a commander of a helicopter squadron, submarine or something haha.

July 17, 2014 at 10:30 AM

itu diaaaaaa...siap de photoshoot raya lagi...kelassss!
feeling2 retis la tuh nanti yea....nieyl pun sepanjang bulan ramadhan nie masak aje..
Buka kat luar baru 4 kali..huhu~kadang2 penat gak masak sbb da xde idea nak masak ape...
Kadang2 lauk telur ngan kicap aje..tuh pun dah sedappp...:)

July 17, 2014 at 10:36 AM

waktu berbuka pn mmg lieya xmakan nasi ke? adeh, kalau akak mmg xtahan..lg2 akak xleh sahur mcm org lain so waktu berbuka tu mmg kena pekena nasi.

July 17, 2014 at 11:10 AM

cantiknya bilik anak dara :D

July 17, 2014 at 11:18 AM

Wahh tak sabar nak tgk gambar2 photoshoot raya lieya.. mesti meletopss..gitu..

July 17, 2014 at 11:34 AM

mula2 puasa tu sahur acik makan jugak nasi sikit lieya..tapi lama2 tak lalu dah..makan roti je buat alas perut

July 17, 2014 at 11:46 AM

saya pun penah makan juga nestle fitness tu
tapi angat-angat taik ayam je
tak makan pun lepas tu
camne nak kurusnyer...hehe

July 17, 2014 at 11:48 AM

Susah-susah nak celik mata tapi masih nak makan ok lagi Lieya.
Puasa pun tahan tak ada masalah..

July 17, 2014 at 11:57 AM

Hebatnya boleh tahan perut bersahur ngan cereal saje lieya!! Kita perut jenis x tahan kena mkn nasik jgk.haha

July 17, 2014 at 12:45 PM

sambil baca sambil terkekeh2 gelak..
part mija bangun sahur tu.. heheh kelakar je
Anis lg la.. kalu kejut sahur awal2 sahur je rajin bangun sendiri
skrg ni hari2 kena angkat kasi berdiri
pastu baru dier gerak g dapur..
mcm2 ragam anak kan
Ena pun terliur lieya tgk kari
eh! semua menu yg ada tu la..

July 17, 2014 at 12:50 PM

Asya main bga api 2-3x je.. trs kna semput n btuk.. tu la... x nak bg main.. tp dia beria nak main.. ni mmg dh stop trs bg dia main.. sbg ganti psg pelita j.. n beli api kelip2.. hehe..

Woww... murah tu hrga photoshoot raya.. jumpa j lieya hrga murah2 camtu.. mesti glemm thn ni

July 17, 2014 at 1:03 PM

br nak tnya, selera ke makan emping jagung je..pose2 ni..
diet ek..
masaknya sedap.. macam mana x makan.. oh..kita xleh x makan nasi.

July 17, 2014 at 1:03 PM

cantiknye rumah..

July 17, 2014 at 1:04 PM

Akak tak boleh tak makan nasi cumanya sekarang ni akak limitkan nasi sesenduk sahaja untuk berbuka dan sahur jugak. Timbang u tak tapi rasanya berat badan dah berkurangan sebab dah tak sakit tapak kaki.

July 17, 2014 at 1:18 PM

Salam perkenalan..
cantiknya rumah.. banyaknya beli nestle fitness.

July 17, 2014 at 1:20 PM

kemasnya bilik anak dara ko
kalau anak dara aku bersepah dah kekdahnya
rambut dah cam apa bangun tido anak dara hehehehhehehe

rumput ko cantik terbela
aku punya rumput kat umah
dah serupa apa la
wakakakakakkaka

rajinnya wat photoshoot
tak sabar nak tgk

July 17, 2014 at 1:23 PM

wahhh sampai tak tau ni nak komen ape..hahahaa..makanan tu tak tahan..asal lieyalatif up jer mesti terliur anak tekak..
kat umah zee smalam dorang main pop pop jer..hehehee..sedih..nak main pon tak tahu ceruk mana..last2 pakat baling kat balkoni..bunga api ade beli skit jer pon..
nak gelak tengok si mija baru bangun..rambut tu nape gerbang sangat..kihkihkih..

July 17, 2014 at 1:39 PM

terliur tengok ikan bilis kentang tu.. dasar anak jawa kan.. hahaha...

July 17, 2014 at 2:08 PM

Lieya...ajar along buat sambal kering ikan bilis tu plis..plis..plis....

July 17, 2014 at 2:56 PM

kak share la tips diet kt belog ni teruja nak tau ni ;p

July 17, 2014 at 4:09 PM

oho air glukos..... x teringat pulak nak bagi anak dara tu minum wat tambah tenaga time puasa, dah nak abes puasa dah.....
lambat la lieya up entry ni..... huhu

July 17, 2014 at 4:36 PM

kalau saya weekdays memang cuti bersilat kat dapur... giliran suami... hujung minggu baru boleh main masak2 kat dapur... tapi dah cuci bersih siap2 lagu tu, mmg cepat jer bila masak... sedapnya kerang dan sotong...
Kikiki, sabar aje la Lieya snap gambar Mija baru bangun tidur... dia tak baca ke blog lieya ni?
Tergoda juga dgn kari buatan sendiri... kelakar la Liya ni... kalau sy mmg tak tahan kalau tak makan nasi... tapi berat skrang dah merudum sgt2.. seluar pun dah byk jadi besar... adoi la...

July 18, 2014 at 4:12 AM

amboiii berfitnesssss :)

July 18, 2014 at 9:52 AM

mmg x caya tau tu berat lieya.. klau nureen dh preggy
tp usha gigih lieya berhasil.. harap nureen pon berhasil pas bersalin nanti
tgk mcm lieya lebih kurang tinggi nureen jer, yer ker?? hehehe
bab msk kari mmg nureen fail.. sbb tu jarang masak kari
menu yg ringkas n simple jer slalu nureen buat
tp sesekali try jgk yg renyah2 bila teringin kan heheheh

July 18, 2014 at 10:32 AM

Menangis terlolong-lolong aku tengok gambar makanan kau dik Leha oiiii.. nyampah tau... hahaha
Lieya, bagi aku contact number utk whitephotoshoot tu boleh tak.. murah giler harga promo tu...

July 18, 2014 at 11:23 AM

Salam Lieya..
slim lah kawanku sorang nih raya nanti..
ekekekeke

sedap x sirel tu Lieya??
nampak kat kotak cam menyelerakan jugak!
makan dengan susu ke Lieya??

Ohh.. ok eh anak2 Lieya minum tuh??
boleh tambah tenaga ye??
kalo tahu awal2 haitu boleh cuba bg Anis minum jugak.
Takpeee.. next year cuba bg dia minum tuh. InsyaAllah~

Alahaiiii.. kat putrajaya pon boleh semeriah ini.
dapat jugak anak2 merasa pasang2 pelita kan~
rumah zura pasang lampu liplap jer Lieya~

hehehehe.. suami tolong bersihkan lauk basah yer~
Rajin suami Lieya menolong. yang penting.. pandai pulak dia siang ikan yer.
Suami zura tak tahu lah boleh buat ke tak~ selalunye kalo ikan2 besar mmg dia yg siang.. kalo ikan kecik2 nih x pernah lah dia buat.. zura buat sendirik jer.

hehehehe.. zura pon sama lieya..
kalo ade masakan kegemaran zura.. konfem nak makan gak nasi sikit kan~
tak puas kalo x makan dgn nasi kan~

sedapnye sambal bilis+kacang tuh.
tapi zura x makan tempe.
cuma pilih ikan bilis n kacang jer lah.
sedapnyeeee.. makan time sahur pon layan nih.

Awal Lieya dapat tetamu.
boleh lah buat persediaan nak sambut tetamu raya nanti.
kalo ade open house.. jemput Zura tau~ hahahahaha.

Menu sahur Lieya pon mengiurkan!
kalo Anis dia makan nasi ngan kuah jer.
lauk jarang sgt dia amik. lagi selera makan gittu jer.
hehehehe

hahahahahhahaha.. gelak besar zura tengok gelagat Mija.
siannn.. mata x mo bukak~
mama dia x baik tau.. suka buli anak2.. hahahahaha.
aduhaiiiii.. rambut x tahan tengok tu~

sesekali bawa anak berbuka kt luar yer.
zura setakat nih memang berbuka kt rumah jer.
beli kat luar pon makan kt rumah.
x larat nak jadik tarzan bulan2 pose nih. hahahaha

July 18, 2014 at 12:06 PM

aku kagum dgn kegigihanmu itu menurnkan berat...weh dah 20 hari pose ni aku baru turun 1 kg..hah cer citer camno nak buek ni? huhuhuhu

July 18, 2014 at 2:30 PM

sambal kering ikan bilis, tempe, kentang tu peberet saya juga kak.mkn waktu sahur dgn nasi panas panas.

smga berjaya menrunkan berat badan ye :)

salam 20 ramadhan .sekejap je kan.
dh mula buat sekut ke kak?

July 18, 2014 at 4:42 PM

Sekali sekala terlajak makan nasi x pe lieya..hehe..

July 18, 2014 at 5:53 PM

rajinnya lieya sekeluarga wat photoshoot raya. kami x pernah lagi buat. teringin jugak nak buat. kali ni nak amik gambar kt studio. InsyaAllah..harap2 perancangan tu menjadi le..

July 21, 2014 at 10:12 AM

kecik2 dulu mmg minum air glukos. srkg ni tak teringat langsug nak bg kat anak jugak...poor mom...sob..sob

July 21, 2014 at 11:56 AM

ALAMAK!! DATANG MARATON BACA .. BZB LAMA X SINGGAH SEKALI TGK BANYAK CERITA TAK TAU NAK KOMEN YG MANA.. HIHIHIHI ....

BDK² NI MMG KENA BG SEMANGAT SIKIT KLU BAB POSE.. PANDAI LYA AMIK HATI DIA ORG HUJUNG MINGGU AJAK BUKA KAT LUAR.. HARI² MASAK PUN NAK CUTI JGKKAN...

July 24, 2014 at 1:08 PM

Adoiiiii okje nak gak kurus tpi nk makan nasi jugak ...acane tu ? Hehe.....tulah org kata kalau nk kurus tak yah ambik nasikan ...entah bilalah nak cuba agaknya....

selera betul anak dara sorang tu makan....tgh nak besau tu Lieya ....tak pe tak gemuk mana pun....
Hehe.....kakau okje pun mau dap dup dap dup jugak nak posing ...maklumlah nak dapatkan gambar yg paling cantik didunia hehe

July 24, 2014 at 1:48 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy