Thursday, July 3, 2014

thursday ~ random photos



cak! aucak! heheheeheh....lameee noo menyepi.......aku kurang sihat sikit sebenanrye....demam selsema....satu rumah tgh batuk2 nieh,  si mija pun semput dtg balik gara2 makan tembikai byk...aku pun beli kemain mcm nak buat kenduri hahahaah ye laa sape tak geram tgk tembikai merah2 murah2 kat aeon big tuh.....hurmm, jom2 layan citer random photos aku kali nie key....


*
*
*
*
*
*
V


  • hahahaah mesti korang nak tikam2 aku kan .... dah tau puase2 nak letak gak pic mknn...alaaaaa sikit jeeeee.... hehehehe citer hari jumaat lepas opis aku buat jamuan sambut puase...tema kali ni 'masakan kampung'.... pagi sarapan nasi lemak seremban ditaja sorang officer kat sini... pastu kiteorg pakat2 bawak potluck dessert sorang sikit....aku bawak puding jagung...lunch plak order katering lauk ayam masak lemak cili api, sambal udang petai, kembung masak kicap, ulam2 sambal belacan.....


  • sejuk mate hati jiwa raga tgk anak makan sampai menjilat pinggan kahkahkahkah!


  •  yg ni plak bikin panas mate hati jiwa raga.... adoiiii pakai kasut tak leh masuk pun melalak... susu lambat buat pun melalak....adoiiiii manje2 bebenooo anak bujang sorang aku nieh!
 



  • juadah berbuka hari kedua kami.... asam pedas ikan siakap, pajeri terung ngan kacang panjang goreng fishball...kuih plak beli tepung pelita.... hope same mcm tahun lepas, juadah berbuka  selagi mampu aku masak sendiri, balik keje je ketang ketung aku kat dapur...kuih2 jek beli kat param...tu pun aku pesan ngan laki aku beli laa sejenis dua jek, jgn byk2...takut aku kalo membazir...lagi pun 30 hari puase kot, boleh sgt nak beli sehari sejenis dua...cukup 30 hari semua kuih ko leh rase hah hehehehe...jgn le ikut napsu mase membeli tu....


  • muntah darah tgk kain berbakul2 gini.....suasana kene tenang aman damai baru boleh settle lipat hohohoho



  •  sebelum gi taska suap semangkuk nasi dulu....kakak2 nye aku bentokan mknn kan...utk dayyan suap kat umah jek sebelum pi taska...boleh laa suap2 sebelum pi taska sementara en laki tgh cuti belajar nie....



  • ni plak menu berbuka hari ke 3....aku buat sagu gula melaka...kebetulan cuti sakit kat umah tu gigih menyagu tu...sedapnyeeee sejuk2 lalu kat tekak wey!


  •  antara result sekolah agama miamija....tahniah mia sbb dpt no 1 dlm kelas...mija plak no 5 dlm kelas..... dulu markah teruk, nombor pun last2....lepas aku buat beberapa perubahan dari segi pemakanan, cara belajar nampak laa perubahan yg baik...lepas ni misi naikkan peratus markah plak....sekolah kebangsaan tak dengar plak pasal result peksa...kalo sekolah org lain siap boleh check online lagi...sekolah anak aku? hurmmmmmm....kene tgu hari report card day le gamaknyer...



  • bento miamija di hari2 terakhir sebelum bulan puase..... utk pagi mee goreng sempoi...utk lunch nasi putih + bayam masak lemak + kembung sambal....keropok kaler2 tuk kudap2 rehat kafa kang...

 yeay! abis dahhhh hehehehee.... ape nak masak berbuka nanti nieh..dah thaw kan ayam...nak buat nasi minyak ngan ayam masak beriani lah..heheeheheh...aku lagi suke bulan puase sbb masa memasak aku petang balik keje...kalo bukan bulan puase kene masak pagi2 buta...kalo tak kuat iman, sayang nak lepaskan bantal woo.... huhuhuhu






*keek lieyalatif*




57 celoteh sahabat

hat baju berbakul tu mmg muntah darah.. paling tak suka nak lipat baju.. hehehehhe

July 3, 2014 at 9:04 AM

aku pun setakat semalam..stil main masak2 petang..balik keje pun 5.30 ptg...mmg aku halau anak2 dara ku tgk tv..aku apalagi ..masaklah...ko ada tulis tukar cara pemakanan...pemakanan mcm maner tu lieya...interested lak aku ni

July 3, 2014 at 9:06 AM

Dasyat te mwnu makan kat sini. Terus plan nak cari sagu dalam esbok. Nak buat juadah yang sama.. hihi

Tahniah buat mija.. sejuk hati tgk result tu.. kena tunggu hari terbuka pun ok juga..surprise sikit

July 3, 2014 at 9:12 AM

Kagum...kagum..... Semuanya masak sendiri. Memang cemerlang la Lieya.... Superb!

July 3, 2014 at 9:18 AM

Mmg x larat tgk tang berbakul bakul tu...tp apa nk dikata kan...terapaksa juga. ..sama la kita...selagi ada daya...tenaga....juadah berbuka nak masak sendiri...insyallah la kan....

July 3, 2014 at 9:38 AM

klu bulan puasa nie...jenguk je semua blog..pasti ada gambar makanan punye kak..hehehe~
dayyan nie manje sgt nie...nanti mama bagi dayyan adik baru tau..:P
wow!rajin nyer la kakak nieyl sorang nie...sakit2 pun gagah yea..
Semoga cepat sembuh kak...:)

July 3, 2014 at 9:38 AM

nak gak lieya share, cara pemakanan tue...
bab masak mmg tabik spring la kat lieya.. nureen pon sepjg 4ari puasa ni mmg masak.. kueh jerr beli...
ri ni dok pikiq x tau nk msk apa lg
kain berbakul x tahan tue...
nureen buat masa la alhamdulillah lepas maghrib ja melipat.. cikit2..
pernah gak jd berbakul mcm ni, sakit pinggang oooooo duduk lelama

July 3, 2014 at 9:41 AM

ooo...tak sehat rupanya..ingatkan ke mana dah..take care yer..
pandai mia dapat no 1 lam kelas..anak kita tak tahu no berapa..cikgu tak bagitau..huhu..

July 3, 2014 at 9:46 AM

sihat dah sahabat?harap2 seisi keluarga ok ye..

tahniah mia! mmg kdg2 kita kena pantau jugak lieya pelajaran depa kt umah..sama mcm aku, pengalaman dr alya yg tak tau mengeja (6thn) membuatkn aku lebih concentrate dgn depa..

alhamdulillah result dia dah ok cuma hadi menurunnnnnn...ini mmg nk kena ketuk kepala ni hhhaaaaaaaaa

good job lieya..masakan ko tak penah menghampakan pun..semuanya npk sedap kalo tak, takde la mia menjilat pinggan tu ha hhhiiii

aku pun seboleh mgkn cuba memasak, kuih muih beli kt param je la..tak reti nk buat pun hhheeeee

selamat berpuasa lieya!!!

July 3, 2014 at 9:49 AM

Syiokkan lieya dpt masak berbuka pose utk ank2 dan suami..rasa nikmat dia lain mcm tau..

Tahniah to ank2 lieya sbb dpt no1 n 5 dln exam sek agm

July 3, 2014 at 9:58 AM

kak rinduuunyaaaaa lama x update.majuk ah mcm ni!

July 3, 2014 at 9:59 AM

Bab masak asam pedas tu xleh tahan kak leha oiii..terliur opss poser oii..haha
Alahai dayyan sama ler dgn adam manja bebeno wlpun dah ada adik..hilang sabor jap..

Neway slmt berpuasa kpda kak leha sekeluarga yeak..hihi

July 3, 2014 at 10:01 AM

selamat berpuasa lieya..take care! nijam memang musim demam selsema
tengok bakul baju tu teringat kite nye jugak..sesemut kaki tetiap ari menyetelkannye hihi
dah lama tak makan asam pedas...anak tengah menyusu pulak tu perot sensitip, tak leh makan pedas2 huhu
anak paling kecik mmg selalu manja lebih..nangih, jerit memang dah lali kat telinga haha

July 3, 2014 at 10:02 AM

fifi pun banyak kain nak lipat.. takleh lipat kalau zahirah ada sama.. fifi lipat dia buka fifi lipat dia buka.. pastu umi simpan balik kain dalam bakul ajak zahirah tidur.. kikiki

July 3, 2014 at 10:05 AM

moga cepat sembuh lieya..batuk tu yang perit..dah la cuaca kang ni panas..puasa plak lagi..
tahniah buat mia mija.. bangga kan ngan dorang..
si along result peksa sek agama cemerlang sampai ada yang full markahnya 100 tapi nombor sedih...belas2 gak dapatnya.. agaknya bebudak skang nih otak pandai2 kot..heheee..faktor pemakanan ke ape??
kain tu kalo dah malas samapai seru sama la kita..longgok jer setempat...makin banyak makin la malas..
tengok sago gula melaka tu teringin plak tekak ni..nak buat..nak buat..

July 3, 2014 at 10:06 AM

alhamdulillah dh masuk hari ke 5 kita berpuasa ye... alhamdulillah juga akak masih lagi masih masak menu tuk ber buka puasa.... masih lg bertahan x mo beli kat psr ramadan... beli kuih je....
telior akak tgk menu sagu dan nasi tomato ko lieya....:)

July 3, 2014 at 10:08 AM

amboiiii bakul tuuuu...tak menahan tgk..hihihii..

July 3, 2014 at 10:15 AM

Lieya kira okey lagi la baru 2 bakul.. farah dah ada 4 bakul..acaner tue.. tambah2 bulan posa nie lagi la malas nak lipat kain..sekali pikir macam nak jer panggil orang mai tolong lipatkan..kih..kih..kih..

Adoiii la lucu tengok gelagat dayyan....=D

July 3, 2014 at 10:17 AM

tahniah anak-anak pandai dapat no1 matkah makin bagus.. sebab buat perubahan permakanan dan cara pembelajaran, kena share ni :) anak sampai hirup pinggan sebab sedap sangat tu, rasa puas dia enjoy kan..

July 3, 2014 at 10:19 AM

aduh mengancam semua makanan kooo...hehe. kite sameler. ptg2 masak sempoi2. kuih beli 2-3 jenis. stkt ni gigih lagi masak sbb malas nk keluar. hehe

July 3, 2014 at 10:33 AM

peberet aku tu sagu gula melaka weiiii.... senang ke nak buat sendiri. mao coba laaaa

July 3, 2014 at 10:34 AM

akak pun kain baju menimbun ni lieya.. dah tarik bakul nak melipat... pehtu tolak balik.. adoi... kalau tak lipat nampak sabtu ahad ni lagi tambah menimbunlah...

July 3, 2014 at 10:35 AM

wahaaaa... best tang potluck sebelum pose tuh

dayyan sama lah cam aiyan, nk pakai kasut kalu tak blh2 mencuba sambil nngis... kadang susun lego tak menjadi pun melalak...

bagus tul si mia, sgt menghargai time ko msk...

tgk ko nyer sagu tuh trs rasa nk buat sbb sume bahan2 ada kt umah tu...

cer ko share psl pemakanan utk bdk2 tuh... nk jgk aku tau

July 3, 2014 at 10:40 AM

tahniah mia n mija..teruskan usaha!
tahniah nugak kat mama n papanya :)

dayyan, walau nanges cemana pun tetap comel! geram la! :)

part lipat baju, kite suka, hehe..rileks je tgk tv sambil lipat, tuptup dah siap dah semua.. tp bila malas datang mmg dipandang sepi jek la haha..! takleh soh org lain tolong lipatkan, nnt mesti nak lipat semula, sbb lain cara lipatnya kot hehe

July 3, 2014 at 10:51 AM

banyaknya baju tu...paling malas nak lipat baju..basuh baju takpe..

July 3, 2014 at 10:54 AM

Sama jek si Dayyan ni dengan Adik kat rumah. Manja berlebih-lebihan. Kalau tegur sikit jek, mahulah meraung tahap mati bini jek. Akak pun masak sendiri juga Lieya. Belum jejak lagi PARAM. Main menu je takda dessert bagai. Kalaulah nampak anak akak jilat pinggan macam Mia, mahu akak lompat galah kegembiraan. Tetiba pulak datang emo balik... Huhuhu....

Agak-agak sempat ke kalau akak nak berberiani untuk berbuka puasa nih.... Jealous pulak :)

July 3, 2014 at 11:05 AM

okeh.. terliur tengok terung, ikan sambal tu.. eh eh banyak pulak..

kami pun sama tau.. malas gila nak melipat baju.. huhu..

take care..semoga cepat sembuh lieya

July 3, 2014 at 11:56 AM

Dayyan... kenapa ni sayang. Ini ikut peel mama atau papa ni. Balik raya tanya nenek ye.
Kalau ikut mama kata pada mama jgn salahkan Dayyan sebab darah mama ada dlm diri Dayyan kan:)

Kakak lebih banyak membeli dari masak Lieya.

July 3, 2014 at 12:14 PM

salam lieya...sedap nooo nengok mia mkn berselera sungguh...caiyok2 mmg seronok nengok anak makan sehingga menjilat pinggan hehe...amboi otomen pakai kasut nangis ek...nak adik tuh baru ok...hehe..
telio lak nengok sagu gula melaka lieya tu...

July 3, 2014 at 12:16 PM

Lieya!!!! Harus nko sharekan tips2 'perubahan' yg dinyatakan itewwwwwwwwww. Aku pun budak2 ni tetengah gitu nomborrrnye adehhhh!
Tahniah Mia Mija TOP 5 dalam kelassss...hebat hebat!! sejuk perut mak eh ble la ngandung lagik... ehekkkk!

Rajin nko masak Lieya. Paling best tgk anak makan siap hirup kuah kat pinggan licin! Aku dapat bayangkan betapa lebar nyer sengih nko Ekekekek. Aku pun tgh berusaha gak ni masak lajk sendiri selagi sempat huhu tapi part buat kuih mmg belum berjaya lagi la

July 3, 2014 at 12:25 PM

tau gambar makanan jer banyakni.. takper akak off harini... okjer ler layan...
result anak akak di sekolah agama dan kebangsaan tak memberansangkan..
akakpun rasa nak buat rombakan besar2anler ...

July 3, 2014 at 12:29 PM

salam ramadan lieya,
sejuk je rs sagu gula melaka tuh. tgk gmbr je dah tau sedapnya...
btw..selamat berbuka puasa dan selamat bersahur.

July 3, 2014 at 12:50 PM

rajinnya lieya masak. sama jela cam kiter ni. kena tunggu jiwa tenang baru leh lipat kain.. hehe

July 3, 2014 at 1:44 PM

pukul berapa balik kerja time bulan posa ni
tu utnung jadi staff goverment...hehe
saya tak sempat masak
kalau buka aje, beli kuih sikit

lepas maghrib baru saya dok sibuk balik kat dapur

July 3, 2014 at 2:04 PM

hamboi dia punye sikit gambo makanan, dari awal entry sampai ke akhir entry.. isk3

erm, dayyan tu manja nak adeq tu... hihi

July 3, 2014 at 2:09 PM

rajinya sis masak hebat2 menu nya ;p
selamat berpuasa...

July 3, 2014 at 2:52 PM

love the photos especially the candid one of Mia hirup the kuah terus dari pinggan tu...

July 3, 2014 at 3:04 PM

Berselare hingga menghirup pinggan anak dara tu Lieya..

Tak sihat ye lieya.. cepat sembuh ye..

Bab nak lipat kain tu.. memang nak termuntah.. bab tu yg akak paling tak suka
rasa nak cari jer mesin lipat kain ehe :)

July 3, 2014 at 3:20 PM

Tak der nyer aku percaya gambo makan2 ko sikit...muka dak dayyan tak boleh blah..nak pakai kasut cuba dah berkali-kali lah tu..tu yg melalak..hahaha...

July 3, 2014 at 3:37 PM

Sakit jiwa je kalau aku dtg baca thursday random by Lieya Latif ni tau.. asal masak mst makanan yg sedap2.. hehehe
ehh menggunung kain baju nak kena lipat.. tak suka betul kerja2 yang melibatkan kain baju.. basuh baju, sidai baju, lipat baju.. paling tak suka skali IRON BAJUUUUU huwaaaaa :(

July 3, 2014 at 4:24 PM

hamboiiii dia...sagu gula melaka tuh ce kongsi resepi sikit...
sedap bebeno lalu kat tekak mkn sejuk2 kan hahahaha


ehhhehhh bnyak plak gambo makanan akak laa
menguji tahap keimanan ptg2 ni
kehkehkeh~~~

July 3, 2014 at 4:26 PM

Bagus Mia!!! Tak sia sia mak masak..licin licau pinggan....hahaha
Kuih tepung pelita tu mmg susah la nak cari yg sedap...saya dlm misi mencari kuih tepung pelita yg best kat param...keh keh keh

July 3, 2014 at 5:29 PM

Haha cik abang tecik give up.....sabo Dayyan oiii....
Kat rumah ni pun ada sorang anak dara suka tido...naik rimas tau okje kalau dah memanjang tido.
Rajin menyagu nampak....mai bak semangkuk dua....terliur pulk nengoknya

July 3, 2014 at 8:46 PM

siotnyer entry semua gmbr mknn..aku scroll sampai telan liur..ciss sgt.. hahaahah !! tetiba rasa nk buat sagu gula melaka. Lemak2 manis ni kompom anak2 aku suka nih.. Esok nk buat la sebekas...

July 4, 2014 at 7:58 AM

Bab baju nie mana-mana ibu berkerjaya same je prob nyer...hihihi

July 4, 2014 at 9:51 AM

kalau kita masak anak makan semangat
alahaiiiii berbaloi rasanya masak kan
aku mmg tabik la bab memasak ngan ko ni sebab aku tak mampu jadi cam ko

bab kain tu, aku pun serupa
bagi aku, hari2 kena basuh
lipat kemudian tak pe

meriahnya makan2 opis ko kan
selalu gak opis ko wat camni
best!

July 4, 2014 at 11:04 AM

Hai Lieyaaa!
cam ner diet di bulan pose??
dh makin selim ke?? kenapa lah Zura rasa Zura nih makin kembang??
hahahaha.. stress~

Meriahnyeee Lieyaaaa... Zura suka lah tengok gambar2 orang ber potluck nih.
maklumlah.. kat opis zura x de xtvt camnih.. nak buat pon x tergamak sebab ramai cina.
takut tak yakin pulak nak makan makanan dr dorang.. hehehe.

Mia memang terbaikkkkk!!! selera sangat dia makan kan!!
Tapi kalo tengok pada masakan yang mamanye masak.. memang patut makan berselera cam nih.
hahahahaha.

Adoiihaiiiii.. Dayyan~ Dayyan~
hahahaha.. boleh lah geng dengan Delisha.. sama jer gayanye.. x boleh pakai selipa pon menjerit macam kena dera.. hahahahaha.

Amboiii.. kemain meriah juadah nye.
Senang hati kan bila boleh masak sedirik juadah berbuka.
tengok kat paper BH hari nih dah ade kes keracunan makanan.. huhuhu.
Harap2 kita di beri kesempatan lah nak masak sendirik kan~

Tudiaaaaa... 2 bakul!!
ini kita boleh geng!! hahaahahha... Zura pon 2 bakul jugak setakat semalam.
kakakakaka.. tunggu weken lah baru lipat. skrg x de daya lah nak melipat baju.

Amboiiiii.. senang hati betol otomen hensem kita nih.. makan sambil layan tab yer.
pulak tu ade orang suap.. beruntung laaaa.. hahahaha.
habes x semangkuk tu dia makan Lieya?

Waahhhh.. nampak menggiurkan jer kuih sagu tu Lieya.
kongsi lah resipi.. bleh gak tiru nanti.. hehehe.

Tahniah MiaMija... Moga akan terus cemerlang dalam semua bidang k~

Lieyaaa.. bulan pose nih.. tengok kopok kaler2 pon terliur.
hahahahaha.. kalo bulan x pose x de plak teringin nak makan kopok tuh.
dasar nafsu betol lah kan!
hahahahaha..hadoiii!

July 4, 2014 at 11:41 AM

kita hanger semua baju.. dr ampain terus pakai.. haha.. tak kuasa nak melipat..
sibuk haha

July 4, 2014 at 12:40 PM

Sedapnya nampak sagu tu...terus nak gugel buat ni..
Selamat berpuasa lieya sekeluarga..

July 4, 2014 at 1:41 PM

fuh2..bulan2 posa tayang makanan....kuat iman..kuat iman.haha

bab nak melipat baju tu samalah kita.berbakul tak berlipat.mak mertua dtg rumah beliau yg tolong lipatkan.huhu

tahniah miamija...aiman sek kafa dpt no sepuluh.hehe..

perangai dayan sebijik afia..tak dpt ambik kasut pun nangis..

July 4, 2014 at 2:21 PM

Wow makanan yg sedap2.. terliur laa plak petang2 gini..

Tahniah Mia Mija..

July 4, 2014 at 5:17 PM

uuuu sedapnyaaaa bayam masak lemak. tengok time berpuasa ni memang la kannn... btw u memang rajin masak kan!

July 4, 2014 at 5:20 PM

TAHNIAH mia n mija...caiyok3x...teruskan usha..berkat doa mama masa masak utk kalian.

July 6, 2014 at 12:53 PM

Moga keadaan lieya dh beransur sembuh skarang ye..

Alhamdulillah... tahniah buat miamija.. top5 tu dah kira bgus sgt2. Dpt topten 10 pon dh syukur sgt2.

July 7, 2014 at 10:01 AM

mmg terbaik la kak lieya ni....

tahniah mia n mija belajar rajin2 tau....

moga kak lieya sihat2 selalu hendaknya In Shaa Allah.....

July 8, 2014 at 8:29 AM

moga cepat sembuh, puasa ni ramai kena demam, batuk .. musim agaknya kot sbb cuaca panas.. kering...

kt lipat baju okey jew janji depan tv, tp iron baju mmg malas hahahaha .. naya btl sbb iron baju kat blk xde tv, alasan².. kdg seminggu punya iron siap²...

dapnya menu berbuka puasa...

July 8, 2014 at 9:40 AM

part dayyan melalak sebab bukak kasut tu mmg boleh geng ngan syawal...ada je tak kena kan...tahniah mia result cantik giler tu....terrer rrr ko beb, mmg terrer mendidik anak2 aku mmg suke..insyallah aku pon nak jadi macam ko la, boleh tak..muahhhahahahha

July 9, 2014 at 9:33 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy