Thursday, August 13, 2015

kisah tetamu dtg beraye!



Assalamualaikum...aucak cak kung cak heheheeh....


gini laa kalo layan citer korea....blog tak berupdate.... hahaha ampun kan ahkak yeak! baheklah mari la layan citer arini.... aku ni takde laa buat open house pun, cume kebetulan ade kawan nak dtg so aku buat le masak2 sikit.... hoiii letih masak nie.... mujur anak dare aku dah besar...leh laa harap tolong potong2.... so maghilah layan citer ahkak arini yeak....ni kejadian ahad (9 ogos) lepas....

*
*
*
*
*
*
*
V

kalo tahun lepas aku berhantu masak mee kari bile org dtg, tahun ni lain sikit...aku buat nasi putih ngan lauk...aku masak kari ayam, sambal udang, sayur campur, telur dadar...mee tomyam..buah honeydew ngan anggur.....simple jek tapi di masak dgn penuh tawaduk dan kasih sayang heheheeheeh



 kegigihan seorang suami potong daun pisang keh keh keh...daun pisang hasil tanaman sendiri nie wey hahahaahahaha..daun jek laa rimbun, buah tak penah2 lagi plak nak keluar...adoiii!



ini laa tetamu aku pertama.... kire membalas kunjungan la nie sbb ari tu aku pi open house umah izan....pastu dieorg lak jalan dtg umah aku....kawan blog, yg kemudiannyer berlarutan jumpe melawat masing2 bersalin....moga2 kiter terus berkawan yeak izan.... ko bersalin aku lawat ko, aku bersalin ko lawat aku hahaahahaha




aku ajak dieorg dtg time lunch so leh le lunch kat umah aku terus....
 


tak dan nak candid, perasan ajeee aku nak snap izan ni hahahaha
 


cam biase laa, budak2 kalo dtg umah aku mmg teruja main kat belakang nie....dieorg main golf kat belakang ni hahahaahah
 


 yg kecik2 main beskal...



 pastu lepak bilik kakak mia ngan kakak mija plak main barbie doll...



dlm pukul 4 tetamu kedua plak dtg.... kak mimi & co sampai... 
 


bagus laki aku ... tiap kali tetamu dtg die teman makan hahaahah...leher tebal ketat pakai necktie tak tau ye abanggg...bukan salah i hahaahah...
 


same gak mcm anak2 izan tadi, pas makan masing2 main kat luar.... main basikal, main pukul2 bola golf.... petang2 ni dah redup sikit so syok le main... anak2 kak mimi ngan anak2 aku ni dari baby sebenarnye dah berkawan..sejak zaman2 fotopages hah...hope sampai ke besar laa korang sambung legasi ini yeak anak2 hahaahahah
 


lepak2 kat luar sambil perati anak2 main...
 


 ni tetamu last yg sampai...abg n kakak ipar.... kul 10mlm sampai...kire late dinner laaa heheheehhe.... syukur ngam2 lauk aku abis.... senang hati aku yg masak....


gitu lah kisah daku dan tetamuku...tgu nanti aku update kisah pi terjah open house plak ..... tu pun ade yg lupa nak snap gambo....huhuhu...




**pray for malaysia....nilai RM makin lama makin jatuh....omg! scarynyer!





36 celoteh sahabat

Your food presentation for your guests is superb.
Korang spend a bit of time and effort to make the round shape daun pisang tu.
tapi.. it will be remembered.

August 13, 2015 at 9:16 AM

alahaiiiiiiiiiiii lieya..food presentation ko mmg meleTOP..nice!!

kalo dekat ni tetiap hari aku dtg beraya umah ko, dtg t'ari je bole hhhaaaaaaaaaaa..

tp senang kan kalo menu nasi dan lauk pauk je, tak payah fikir nk melontong, mengesup, mengari..tetamu pun sure kenyang ya amat :)

hai la tak sabar nk tgk entry beraya ko ni cepat2 la update jgn menengok korea je hhhaaaaaaaaaa

August 13, 2015 at 9:35 AM

Sedap beb lauk ko masak tu yg abis tu...hormat tetamu namanya suami ko tu sis..tu yg tetamu dtg dia pun sekali mkn....

August 13, 2015 at 9:38 AM

Lieya.. thanks untuk food yang sedap dan mabeles.. sengkak perut weii makan banyak.. ingatkan jamu makan nasi jek... pastu kene makan plak mee tomyam.. nasib baik pakai skirt, naik kembang perut akak mengembang 2 kali ganda macam letak yis tau.. hahahah ...

thanks sudi berkawan dengan akak dr zaman fotopages.. semoga persahabatan berkekalan selamanya.. mana tau kot2 dari berkawan jadi besan lak..

August 13, 2015 at 9:40 AM

Kita sekeluarga tiap2 minggu ada je yang sakit, tak dapat nak beraya dan orang pun tak dapat datang huhu..Pasrah betul, this wk kita pulak yang sakit..

August 13, 2015 at 9:59 AM

tak sempat nak gi raya umah Lieya.. padahal dekat je kan. heee~

August 13, 2015 at 10:03 AM

Makan nasi macam ini lagi senang Lieya. Sebab kalau gini mudah nak gayakan pada yg ada anak-anak.
Satu yg kakak suka tengok en abang Lieya rajin betul gunting daun pisang tu:)

August 13, 2015 at 10:07 AM

kari ayam tu kalo ko goreng papadom dgn sambal belacan skli lg terharu aku nengoknye.. hehehe. Sedap weh. Lapo.

August 13, 2015 at 10:09 AM

wah nasi putih lapik daun pisang lg..best2...mkn2 camni lg meriah sebenarnye sbb ada ms nk berbual2..kalo dh rmi2 mcm tk sempt nk berbual2 sgt kn

August 13, 2015 at 10:18 AM

power hg kak liya..masak sedapp umah lawa hehe..
samat hari raye ;p :)

August 13, 2015 at 10:21 AM

Selagi raya tak habis selagi tulah makan..makan..dan makan. Hahaha

August 13, 2015 at 10:25 AM

Alhamdulillah sonokkan dapat jamu org makan... lagi sonok anak dara dah besar blh tolong2 masak skali...

August 13, 2015 at 10:30 AM

Alhamdulillah..tetamu yg dtg tu bawak rezeki...best nyeeee...

August 13, 2015 at 10:34 AM

seronok tgok kwn2 lia datang beraya hi..

August 13, 2015 at 11:25 AM

menu memang menambat hatiiii ;;)
tue laaa,,, dalam sejarah RM jatuh merundummmm

August 13, 2015 at 11:33 AM

bestnyer..

Kita nak datag minggu ni pilak lieya
tingin nak merasa air tangan lieya yg always
selim melim walaupun dok makan je kejenye.. hehehe
terbaikkkkkkkkk!!

August 13, 2015 at 11:54 AM

wah sampai malam la tetamu makan alas daun pisang
kelas ko lieya

rajin ko masak kan
tapi kalau mai raya camni lebih seronok
puas dpt makan, borak dan lepak2
kalau ajak reramai tak leh fokus
kesian tetamu mai makan dan layan diri sendiri gitu

August 13, 2015 at 1:49 PM

bestnya....yg penting tatamu kenyang

August 13, 2015 at 2:30 PM

lieya.. setiap kali lepas tetamu makan leh rehat .sambil tgk anak2 main.. mmg bijak la beli rumah camni.. santai.. meja makan plak mengadap tempat mai.. bestnya.. mesti angin sepoi2 masuk rumah.

pst..terliur plak telur dadar tu.. hehehe.. menaip pun kucar kacir ni .. kejar masa kit.. rini balik kul 3.30.. wajib baca dan komen dulu..kikiki takyah blogwalking lagila blog i yer.. tak masuk lagi sapu sesawang.. banyak habuk tu..heheh

August 13, 2015 at 2:33 PM

rajin ko beb... aku thn ni openhouse pun tak buat, jemput kwn2 pun idak... kemalasan nk msk2 n nk ngemas umah huhuhu....

August 13, 2015 at 3:36 PM

Lieya, kalau tetamu dtg one at a time, kita x kelam kabut. Sempat kemas,.sempat hidang, sempat borak. Buat menu nasi putih mmg menyelerakan...telur dadar pun dah cukup menggoda.

August 13, 2015 at 3:42 PM

Wah..pandai bajet memasak cukup-cukup untuk tetamu dan makan sendiri..tak le membazir atau fikir camne nak habiskan makanan.. kemas je umah liya ni..tetamu tentu selesa dan suka datang..alhamdulillah

August 13, 2015 at 6:07 PM

cantik pinggan daun pisang tuh hahahahah

August 13, 2015 at 10:54 PM

Salam jumaat..
Singgah sini..
melawat sambil membaca..
Murah rezeki jamu orang kak..=)
Moga bertambah² rezeki akak nanti Amin...

August 14, 2015 at 9:56 AM

cantik je rmh lieya.. suka tgk..
best jugak buat mkn2, sambut tetamu camni..
insyallah next year blh la nk buat mkn2 camni

August 14, 2015 at 10:10 AM

Pandai Lieya masak. Ngam-ngam untuk tetamu yang dijemput. Baguslah suami Lieya. Asal tetamu datang, dia teman makan sekali. Apa hal leher ketak-ketak ketat nak pakai tie. Hehehe....

Murah rezeki ramai tetamu datang rumah. Akak ni kuih raya pun tak habis lagi. Eh, kuih tu memang pun bukan untuk tetamu, untuk tuan rumah sebenarnya ~_^

August 14, 2015 at 11:53 AM

Ya Allah, cantiknya rumah akak..")

Selamat hari raya kak, singgah beraya n follow #687

August 14, 2015 at 1:13 PM

wah menu meletopss..nak pi beraya rumah lieya jugak la...boleh ke???hehehe

August 14, 2015 at 3:29 PM

perghhh tengok pon dah terliur ni camaner lieya?
presentation tip top..hahaahaa..kalo dekat mau ku serbu sekali ni..tak kira dah jemput ke tidok..
rumah ngan laman luas memang suka la bebudak main..
takder boring walaupon mak pak sibuk menyembang..

eh lieya, tgv kat d'pulze free tau arini hingga ahad..tapi movie tak bnyak ler ada 5 jerk..yang lama tapi tak lama sangat..hahaa..try tengok kat fb tgv.. kot ler nak bawah bebudak melepak..

August 14, 2015 at 3:40 PM

Pehhh akak macam macam masak. Siap letak daun pisang atas pinggan. Rajinnya :D

August 15, 2015 at 9:34 PM

Lieyaaaa..............................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Terima kasih tak terhinggaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kerana sudi menerima kunjungan kami sekeluarga.
GIgih nko masak macam2 laukkkk weyyyyyy....terharu bebbbbbbbbbb! bersungguh2 gak aku makan tu.... walaupun jauh disudut hati malu tapi mau! kekekekekekkeke

Dania tu paling suka tomyam tapi hantu kari gakk.. pakal je dia dah tambah nasi 2 pinggan bedal kari ayam nkooo.. lepas tu dah leka tengok mainan kat luar tu kalo tak gigih jugak tu hadap tomyam. Tomyam power siot...pedas tapi lagi hirup lagi sedapp kekekekekek.

Anak2 aku nyaris tak mo balik.. mintak mahap la tuan rumah habis kena selongkar mainann .. paling seramm tengok Danish pegang set golf.. aduhhhhhhh. kalau calar patah tu mmg tolak duit raya depa ler jawabnyer ekekkeke.

Apapun terima kasih bebanyak Lieya weyyyyyy...kem salam kami pada Shah jugak yer. makan nasi lauk kari atas daun pisang memang legend weyyyy... teringat pi makan nasi daun pisang kannnnnn tu yg sedappp je makannnnnnnn

Next time jemput raya rumahku jugak tau kalau ku tak buat open house sekali pun. terima kasih sekali lagi atas layanan marveles tuan rumah pada kami sekeluarga... sayang nko ketat ketatttt! muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!

August 16, 2015 at 12:02 AM

wahhhh syok nye memasak kan ... lagi puas klu tgk tetamu mkn .......

August 17, 2015 at 11:43 AM

Gigih siap berdaun pisang..penah jugak jenguk blog kak Mimi

August 17, 2015 at 12:18 PM

nasi letak daun pisang dap dap
walaupon tetamu dtg silih berganti.meriah sangat.
bila x dtg serentak, maka x la pnt sgt kan. pastu dpt layan nyembang lelama.

August 20, 2015 at 8:53 AM

rasanya.. sampai skrg sahabat fp kekal bersahabat kan... dari fp ke fb plak...
seronok masak penat2 tetamu mkn dgn berselera kan lieya... hilang penat..

August 20, 2015 at 1:14 PM

hebat mama sorang ni berkungfu kat dapur ye
kalay sayalah lieya, rasa cam nak demam
tak tahu nak masak apa
awak dahlah tak pandai masak
pandai makan aje...hehe

August 25, 2015 at 12:57 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy