Tuesday, September 29, 2015

kisah aidiladha 2015 kami!




Assalamualaikum....


burpppp! alhamdulillah...(bau daging hahaahahah)...almaklum laa musim mendaging skrang.... pagi ni rezeki murah jimat duit sarapan sbb member bawak mee goreng daging korban kehkehkeh..... camne raye haji korang? best.... kiteorg sempoi2 jek.... aku balik johor sbb mmg turn johor.... konon nak balik malam raya, sudahnye tukar plan last minit...ari rabu tu last minit isi myhrmis mintak cuti kekekeke.....jom le layan pic yg ade sambil aku cerita ceriti...

*
*
*
*
*
*
V

rabu pagi siap2 kemas barang masuk keter...balik kampunggg oiiii...mood happy menular ke semua pelusuk jiwa raga ekekeekekeke....



barang tak sebanyak mcm balik raya puasa....kurang senak lee perut kereta kahkahkah


sebelum bertolak singgah sarapan jap.... mia layan bihun goreng, si mija layan nasi lemak ayam goreng..... aku ngan laki aku puase arafah ari tu...hoiiiiiiiiiiii kembang kucup hidung menahan dugaaaaan kahkahkah....



tgk budak ni makan lagi laa teliurrr...siap dgn sound efek slurpppp slurrrrrpppp kahkahkah



pastu kene tempuh dugaan nombor 2 plak....singgah kencing kat r n r...budak2 ni pekene sekerim plak.....



perjalanan smooth je....tak byk kereta....legaaaaaaa...

*video lepak makan ais krim*
video


ni plak kisah pagi raya...menu raya aku tak snap pun...alah biase je mcm kebiasaan jugak... ketupat, ayam ungkep, sambal kacang daging, sayur lodeh, sambal tumis..... pas solat raya, makan2 ...masing2 excited nak pi tgk lembu kene korban....kat masjid kampung ade 2 ekor ...dpt le tgk...



dayyan kene paksa ngan paksu bergambo ngan lembu...penakot anak bujang aku nieh!


laki sape ni haihhhh rajin sgt tolong org kampung lapah lembuuuu ekekekeekeke



terus terang aku ckp ni pes time aku tgk lembu kene korban.... mase kene sembelih aku tak tgk....masa lapah dah separuh baru aku berani pi tgk...takut tedetik rasa kesian...budak2 ni kemain berani ...dari start lembu dibaringkan sampai laa kene lapah dieorg tgk...


*video melapah lembu*
video video



aku paksa bergambo dgn kepala lembu...




dah nak buat muka nak nangis....haahahahaha



Nabi Muhammad SAW telah bersabda: “Tiada satu amalan yang paling dicintai Allah SWT. daripada Bani Adam a.s ketika Hari Raya Aidul Adha selain menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan itu akan datang pada hari kiamat (sebagai saksi) dengan tanduk, bulu dan kukunya. Dan sesungguhnya darah haiwan korban telah terletak pada suatu tempat di sisi Allah SWT. sebelum mengalir ke tanah. Kerana itu berbahagialah dirimu dengannya.”   (Hadis Riwayat Tirmizi, Ibnu Majah dan Hakim.)


jumaat malam tu plak adik aku ajak pi lepak umah die buat bbq...jerebu tgh teruk, diajaknye bakar2 hahaahahah 



kakak mia mija layan kayla main.... ade sate daging korban, ciken wing, potato grill, aku plak blanje pizza hut..... pastu kiteorg balik putrajaya sabtu petang.... mujur sabtu dah bertolak balik sebab ahad tu jem teruk gak kat highway.....

tu ajek laa kisah aidiladha kami yg sempoi..... sempoi2 pun best le sebb dpt mkn air tangan mak kan..... hihihihi.....



**arini anta mia mija pi sekolah tgk tak ramai pun org, cuak gak ingat ade umum cuti lagi ke ari nie, agaknye aku anta awal kot hahahaah arini kene kuar awal sikit sbb en laki takde pi kursus 3 hari..kene jadi drebar anta anak2 sane sini hohohoho...... cepat2 lee jerebu berlalu pergi..... pedih2 mate kalo kuar umah ...adoyai!




31 celoteh sahabat

mmg dugaan kalo pose tgk bdk2 mkn hehe...oh lieya tk pernh tgk dkt ye...kita mmg slalu tgk..tp mmg sayuuu je...alhamdulillah thn ni berkesempatan amik 1 bahagian

September 29, 2015 at 9:20 AM

Best jgk raya lieya..rin tghri dh tuko baju biasa..hahahaha

September 29, 2015 at 9:23 AM

banyak dapat daging menu hari2 masakan dagingkan kikiki......seronok balik kampung...buat bbq pun seronok dan best time mcm ni lak utuk kita bersama2 kelurga

September 29, 2015 at 9:29 AM

kitorg x sempat nak nengok lembu dikorbankan.. ate, balik pas solat raya hehe.. elak jem punya pasal :)

September 29, 2015 at 9:45 AM

seronok,, tp mana pic lieya,,, hihihi

September 29, 2015 at 9:50 AM

selamat pagi..
wah!seronoknyer balik kampung...siap BBQ lagi tu...
bertambah jerebu laaa...hihihihi...
Alhamdulillah...rezeki selasa...jimat duit poket..hihihi..

September 29, 2015 at 10:36 AM

Meriahnya raya korban dia...

September 29, 2015 at 10:48 AM

kami raya kat kl je ..bestnye raya ko lieya

September 29, 2015 at 11:01 AM

part Dayyan bergambo dgn kapla lembu tu lawaak laa..hihihi..

September 29, 2015 at 12:15 PM

Salam Lieya..
Wahhh.. meriah jugak lah raya korban kat johor yer?
kalo kat Ganu & kelantan dah memang tau kemeriahan Raya korban.
Zura balik Ganu Raya haji haitu. ade masuk akikah utk bb baru.
tapi x dapat joint lah masa orang tumbangkan lembu tu sebab jauh sket tempat sembelihnye. Cinta jer yang pergi. Zura tunggu daging balik jer.. hehehehe

memang dugaan besar lah joint orang x puasa makan. walaupon dah dewasa, terasa jugak perut menyanyi riang kan.. bertabah lah. heheehe.

September 29, 2015 at 12:17 PM

Dugaan sungguh lah kan tengok dorang makan bila tengah puasa :D

September 29, 2015 at 1:12 PM

wah balik kg
aku raya kat umah baru
kahkahkah
huru hara raya aku weiiiiii

September 29, 2015 at 1:12 PM

jeles lah sbb org tu balik raya awal aku gerak ptg mmg jem tp alhamdulillah lps melaka kire clear jgk lah jalan...

aiyan lak tgk lembu masa hidup tak heran tp bile dh tinggal kepala je dia tkt lak hehehehe
pandai lak

September 29, 2015 at 2:33 PM

Cuak dah muka super hero tu kena bergambar dengan kepala lembu hihihi mama jahat le

September 29, 2015 at 2:38 PM

seronoknyrer balik kampung... kami raya kat umah kami jeww, tak pi mane-mane pon, eehhh , anak buah ade buat aqiqah , tumbang 2 ekoq kambing , makan kambing panggang jew heheheehehee

September 29, 2015 at 4:13 PM

Bestnya raya. Packing last minute paling syok kot?

LM tak balik johor tahun ni, kami ambik bahagian aqiqahkan baby ariz kat sini, terpaksalah bonda dan ayah tinggalkan lembu korban dorang kat sana dtg raya sini demi ank2 tercinta

Errr LM tak pernah tgk lembu kena sembelih. Tgk dorang melapah tu pun rasa nk pitam. Tgk lembu2 beratur dah siap sembelih dgn darah mengalir2 tu denyut nadi dah mula slow

September 29, 2015 at 7:50 PM

kan makin teruk tgk jerebu
saya dgn rania berkuruung j dlm rumah.dah ayahnya kerja..
dayyan acah acah berani je nengok hihihi

salam aidiladha kak :)

September 29, 2015 at 11:48 PM

adli bawa tengok korban elok je peluk lea takut katanya...

September 30, 2015 at 9:16 AM

Jgn paksa-paksa budak yg takut Lieya. Ada budak kat taman kakak akak tu anak dia jadi semacam sampai cari ustaz berubat dek kerana asyik teringat-ingat lembu kena sembelih. Nampak macam main-main tapi jadi yg tak disangka.

Nasib baik hero Lieya ni kuat..

September 30, 2015 at 9:51 AM

wahhhhhhhhhhhhh dpt beraya di kampung sendiri mmg gumbira la ye lieya hhheeee

teruk tak jerebu johor? aku yg duk perak ni pun tersemput2 menghidu jerebu w/pun tak berapa dasyat sgt sbb hujan ada turun..hhhuuuu

seronok kan tgk org berqurban..meriah dgn lembu2.aku berani jugak tgk, pehtu bila kena sembelih terus sebak kt dada..pppfffttt

mmg betul lieya, w/pun raya sempoi je tp sbbkn air tangan mak tu terus jd meriah :)

pppsssttt..aku belum update blog lagi..harini baru keje, nk hilangkn mood cuti pun berhari2 ni kkkaaaaa

September 30, 2015 at 1:27 PM

Sedapnya aiskrim tu lieya...panas2 lagi ahh terleleh liur hehe

September 30, 2015 at 4:20 PM

Sedapnya aiskrim tu lieya...panas2 lagi ahh terleleh liur hehe

September 30, 2015 at 4:20 PM

tapi...eeerr.kepala lembu setonggok tu memang ngeri ar.. hahaha..jangan kate dayyan.. ni yang kertu ni pon takut hokeh...;p

September 30, 2015 at 6:24 PM

Ekekeke...bukan main lagi nampaknya asal balik kg sendiri jer, riang ria pelusuk jiwa raga ......
Berani lak si Dayyan tu posing ngan kepala lembu Lieya. Anak sulung okje dulu trauma sebab terkejut tengok kepala lembu masa kerja kawen sepupu dia. Mada tu dia umur 7 , 8 tahun rasanya. Terus tak mau makan daging....sampailah duk asrama baru makan daging. Tak de pilihan kot....

Mak pun tak sampai hati weyh nak tengok lembu kena sembelih cenggitu.
Kira rajinlah jugak laki hang Lieya....mau gak dia melapah, Lieya korban ke? Laki mak....huh...bab bab melapah mmg dia kurang minat

September 30, 2015 at 11:35 PM

Dayyan gaya makan memang kita pun terasa nk makan sama..lg pulak aiskrim tu memang telan air liur je la org posa.hahaha..

Sempoi je raya korban macam kami juga..

October 1, 2015 at 2:34 AM

takpe Dayyan kecik2 takut, semoga dah besar nanti tiap tahun ada rezeki boleh buat korban.

October 1, 2015 at 4:36 AM

samalah..raya lya pon sempoi je..xde pakai bju raya..berjalan raya pon idak, sebb msuk korban raya pertama.. ct lps tu lepak rumah je..rehat kan diri.. hehe

October 1, 2015 at 7:47 AM

meriah nyer raya! dgn kepala lembu pun ade..hehehe..

October 1, 2015 at 11:32 AM

Raya haji kami sekeluarga di rumah saja...sebab saya tunggu due masa tu..

October 20, 2015 at 11:02 PM

Oh, balik kampung juga raya haji ya! Akak raya kat KL jerk. Lepas lagi azab terpaksa masak pagi raya. Kakak tetiba batal plan balik kampung beraya selepas raya. Lega banyak akak mendengarnya ^_^

Kesian otomen kena paksa bergambar dengan kepala lembu. Kat Jepun otomen tak pernah jumpa kepala lembu, Lieya. Yang biasa jumpa kepala monster yang ditewaskan. Patutlah otomen takut posing sebelah kepala lembu!

November 26, 2015 at 4:22 PM

huwaa terkejut tengok kepala lembu. I ni kategori penakut jugak T_T

btw saya follower baru. dok BW dari last week lagi, sampai lah ke entry ni baru nak tnggal jejak. salam kenal ye :D

and rajin akak buat bento . inspirasi ni. hehehe

April 18, 2016 at 3:20 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy