Wednesday, September 2, 2015

kisah merdeka day kami!




Assalamualaikum....amecam fresh minggu ni sebab weekend yg panjang....ramai yg balik kampung n pi bercuti...lieyalatif & co. tak balik kampung pun... lepak2 umah ajek ngan bawak2 budak2 ni pi tgk movie...main bowling....jom le layan gambar sambil aku citer2...tak syok membebel jek takde gambar...aku update panjang kali ni, senang seminggu tak yah update blog pastu haahahahaah

*
*
*
*
*
*
*
V


sabtu 29hb tu tak kemane pun.... aku pi belanje barang dapur jek kat pasar borong, pastu prepare nak buat bbq ... mia la dok ingatkan dah lame tak makan kambing bakar....bahek laa anak jom kite buat bbq sikit.....




buat sikit jek... mcm sotong 10 ekor, ayam 8 potong, sosej sebungkus, kambing jek lebih sebab kat umah ni ramai peminat kambing...mbekkkkkkkkkkkkkkkk....hahahaha..petai tu aku beli 50papan tuk buat petai jeruk...copet 3 papan nak dibbq kan gak .... sedap oii petai bakar...


petai campak dlm bara jek, sebab tukang bakar jeling2 bile aku letak petai tepi bahan bbq...takut berbau petai lee tu haahahahaha


lambat start buat bara.... dalam kul 10mlm gak baru dpt makan....
*video bbq*
video


minatang2 bbq makan ngan nasi putih sajek...takde sayur2, tak kuase nak masak sayur mlm tu hahaahahah.....licin nasi 2 pot hah!...mia jek 3 kali tambah...die berhantu kambing2 nieh...



nak tambah kali ke 4 aku dah suruh stop.... baik2 kurus sikit lepas puase ari tu kang naik balik berat..... mia ni bukan boleh, kalo berisi sikit mule laa kuat ngantuk....


ahad 30hb plak ajak budak2 ni keluar... pi tgk movie, main boling.... dah lame tak melontar bola kononnyer....


isi perut dulu ...



lambat sikit sampai...tak dpt book lane yg longkang ditutup tu.... book 3 games so layan 1 game kat tempat biase ni....lagi 2 games dpt pindah area longkang tutup tu hahahaahaha...



kemain masing2 mcm pro main...tapi manjang bola masuk longkang...



beriya tgu bola langgar pin...hahahaha... mase ni kiteorg dah pindah ke lane yg longkang ditutup so sah2 le pin jatuh...


*video main boling*
video
video



beriya melonjak hepi bile bola kene pin hahaahaha.... ye laa anak oiii dah longkang bertutup mauu tak pin jatuh ...

video


ni mate budak2 nie.... mmg dieorg jek main... aku ngan laki aku main 1 game ajek mase awal2 tu....tu pun dayyan tak puas ati...ajak main lagi...adoiiii 3 games kotttttt...lenguh tangan melontar!




masuk toy rus sat bagi 'cukai' sorang2....


pastu baru pi tgk movie inside out nie...ololo begenang2 air mate mia mija layan citer ni hahaahahahaah...pastu malu2 sebab aku pasan dieorg nangis .....



konon pas abis movie nak pi dengkil ade jemputan kawan, tapi tak jadi pergi sebab dayyan dah dedar2 plak....balik umah ajek laaaa....




isnin 31hb mmg plan tak keluar gi mane2...dok umah kemas2 umah...masak2...lepak2... sarapan nasi goreng bodo, jemput2 udang cicah sos thai....



dah order kerusi meja piknik kat lazada...nanti kite bekpes kat luar umah plak yeak anak2...auw!!



projek ari tu ajar2 anak2 aku aktiviti sains....buat jeruk petai kahkahkah...



aku beli petai 50 papan....so buat jeruk petai .... nak bagi mak aku kat johor....



dpt le byk gini...bekas kecik tu aku punye ....cukup laa kang byk2 asek terbabas je makan nasik...bukan boleh aku nie....



assistant aku kat dapur...senang, bab2 potong sayur ke bawang ke cili ke semua settle dieorg selesaikan....



ni le menu ari isnin ari merdeka ari tu, kupang/lala goreng cili serai, bayam masak lemak dgn keli goreng garing....



erkkk ade ibu kucing dgn 3 ekor anak tumpang tdo kat sebelah umah....tup2 dah tebela sbb sekor anak kucing tu comel giler..... manje plak tu dgn dayyan, asek kejar dayyan jek.... nanti aku snap lagi....


tu jek laa kisah cuti merdeka day kami..... tak le sebest korang yg pi jalan2 bercuti tdo hotel bagai tuuu..... tapi best sbb dpt lepak sefamily....tu yg tak ternilai kan?.....






**skrang musim sukan kat sekolah mia mija..... tapi tu laa, anak2 aku ni mcm mak die ..kaki bangku ...jadi tukang sorak ajek laa hahhaahahah









46 celoteh sahabat

Seronoknya outing family.. Tambah anak2 dah besar, macam kawan dah..")

September 2, 2015 at 9:11 AM

ku pon dok umah jer.. hari isnin baru kua makan kat alamanda jerrrr

September 2, 2015 at 9:12 AM

pergh, petai bakar lagi tu.... baru tahu yg Lieya hantu petai...
Tapi tgk biji2 ptai tu, bukan main besar lg...
Murah sgt ke Lieya sampai 50 papan dirembat?

Ok lah kan... janji dpt spent masa kualiti dgn anak2....
Rajin Lieya layan anak2 BBQ...
Syok jer bila tgk anak2 makan bertambah, kan?

September 2, 2015 at 9:25 AM

seronok anak dah besar, boleh tolong masak-masak..:)

September 2, 2015 at 9:31 AM

lieya tergoda tengok ikan keli goreng garing tu. sedap tu. Ada yg balik nanti beli ikan keli. Hehehe

September 2, 2015 at 9:32 AM

kalau duduk rumah pun best gak lieya.. akak pun suka dapat kemas rumah puas2.. dpt lepak tengok tv dengan budak2.. kalau holiday pun seronok jugak. yang penting masa bersama keluarga kan? tu yg tak ternilai..

jom la kita pg bercuti sama2. hehehe

September 2, 2015 at 9:37 AM

Kakak tak pernah buat petai jeruk tau Lieya walau kebun bapak kakak berjuntaian petai tak berhenti.
Dayyan nampak susut tapi jadi tinggi Lieya perasan tak?
Setahun dua lagi Dayyan akan lebih tinggi dari kakak.

September 2, 2015 at 9:51 AM

best aper siap bbq lagi kat umahhhh ;-
jelous tau tp seronok jew tengok lieya ngan family ;-

September 2, 2015 at 9:55 AM

Lamanyaaa tak buat bbq. Sedapnyaa lahai. Hee :D

September 2, 2015 at 10:05 AM

Lamanyaaa tak buat bbq. Sedapnyaa lahai. Hee :D

September 2, 2015 at 10:05 AM

wahh quality time jugak ni ...

September 2, 2015 at 10:10 AM

Wahh bestnyaa buat BBQ.. suka tgk anak2 lieya nie makan..
Rajin dia org ke dapur.. senang dah..yer.. ada asistant
Wow peminat petai rupanya lieya nie..yer.. bagus² hehehe

September 2, 2015 at 10:16 AM

dapnye bbq tu...lama tk main bowling

September 2, 2015 at 10:20 AM

dah best dah aktiviti tu. kitorg lagilah xde buat pape. melanguk kat rumah.

September 2, 2015 at 10:21 AM

Meriah ko Lieya cuti-cuti merdeka ni ye :)
Perut penuh,
Beriadah lagi membowling..
Mana ko dapat potai banyak tu Lieya oooiiii..
Akak kek sini susah bonar nak dapek potai tu :D

September 2, 2015 at 10:28 AM

mentang2 umah teres hari2 pun blh mem bakor ek lieya hehehe... engko dasar antu petai... bt bbq pun nk boh petai hehehe...
rajin ko bt jeruk... aku tgk gk resepi bt jeruk petai tp mcm leceh je... baik aku msk je hehehe dasar kan

September 2, 2015 at 10:36 AM

ha mongah aku nk baca entry ko kali ni hhhaaaaaaaaaaaaaa..giler tak best mcm ni????oooiiiii la home sweet home ok!!!

aku pun tak kemana lieya..duduk rumah tertonggeng2 buat keje umah yg tak abih, nak2 baru lepas reno bilik alya tu hhhuuuuuuuu

sedapnya bbq ko lieya..seronok kalo rumah ada laman tepi, senang sikit..privasi kan..teringin mcm ni tp tu la rezeki belum ada..serius lieya sedap sgt tu..ni kalo hadi npk, di suruhnya aku buat mashed potato bagai..hhheee

ko suka petai mcm aku lieya..aku ni semua bole hentam, bakor, mentah, gulai, jeruk...oooiiii la sedapnya petai kan..kan..kan hhhaaaaaa

aku tak pandai menjeruk, mkn pandai..selalu mak yg buat hhhiiii

serius lieya..aktiviti dgn anak3 paling best kan..janji diaorg happy, kita pun happy..cuti panjangggggggg nnt baru tido hotel balik na hhheeeee

September 2, 2015 at 10:50 AM

ohhh mcm tu buat jeruk petai....hihi...kalau ecah,mkn petai ni selera makin menjadi jadi tau! haha...
jelesss tgk akak bbq sokmo dgn family...heee bestnya!

September 2, 2015 at 11:05 AM

Mia ni geng lapar nasik ni.. geng aku ni.
Pergi negara2 takde nasik..boleh pengsan meracau hahaha

September 2, 2015 at 11:22 AM

seronok nyer aktiviti!

September 2, 2015 at 11:33 AM

Salam Singgah Pagi....
Penuh aktiviti 3 hari cuti yea kak... :)
Alhamdulillah...kesengsaraan menunggu gaji telah tamat..hihi..
eh..dengkil?ha..elok sgt la tuh...next time nieyl ajak mai umah leh ar akk dtg...
sbb umah nieyl pun kat dengkil..dekat sgt dah tu...hihi... :P

September 2, 2015 at 11:34 AM

Tiba-tiba teringat dah lama tak bbq belakang rumah jugak! Ni yang tetiba teringin pulak ni....

Amboi, Dayyan berposing bukan main lagi! Macam Mat Romeo gitu...

Seronok tau bawa budak-budak pergi main bowling. Kalau kita tak pandai main pun boleh cover-up bila longkang dah kena tutup ^_^ Bolehlah eksyen sikit depan mereka ni semua! Padahal level sama jerk dengan anak-anak. Kalau tak bertutup longkang, kedaung bola bowling tu perginya. Hihihi....

Lieya, akak lagi konpius tau! Dah tiga tahun Abang tu di sekolah Cina, sekali pun akak tak pernah lagi dapat pergi hari sukan. Rupa-rupanya dari Tahun 1-3 memang takda sukan untuk mereka ni unless mereka aktif terbabit dalam sukan. Sukaneka pun takda. Takda chance langsung akak nak lari dalam guni wakil makpak murid tau! Stress gitu!

September 2, 2015 at 11:41 AM

btul.. janji dpt luangkan quality time bersama famili. tak kesah apa xtvt pun.. mrmang best :)

September 2, 2015 at 12:11 PM

ai macam biasa balik kampung.. tak bercuti ke mana2 selain dari balik kampung..

September 2, 2015 at 12:23 PM

Sesekali cuti2 duduk umah jer...dengan anak2...masak sama2....beriadah sama2....makan2...kemas rumah dan menonton tv sama2 jer kat umah...

Dalam masa sama dapat merapatkan lagi silaturrahim dan bertukar2 masaalah dan berbincang hal kerja atau pelajaran snak2.

September 2, 2015 at 12:25 PM

wow...lapar trus nengok lieya update menu makan mkan..

September 2, 2015 at 12:39 PM

terliur kita tgk bbq mu itu wahai lieya.. hehe

kita balik kg perak.. ada kenduri kendara belah asben
tp sekeping gambo pun x amik.. kuikuikui

September 2, 2015 at 1:06 PM

comel budak2 ni pakai tudung..bagus lieya..ajar dari kecik..senang.. lama tak dengar kisah mija?

September 2, 2015 at 2:06 PM

Sy pun tak pergi jemputan kawan kat Dengkil tu..HEHEHE bestnya dapt buat bbq..Kalau apartment cam ktrg ni xdpt la

September 2, 2015 at 2:36 PM

gile besh boleh bakar2 gitu kan .... petai bakai pun ade tu ....

jeruk petai tu mkn cam ne ek

September 2, 2015 at 3:09 PM

makan bbq....kadang xde sayur pun xpe..ratah di makan begitu sajaaaa...sedar²..habis.....

sekali sekali bersantai di putrajaya...duk rumah sendiri pun syok jugaaa....

September 2, 2015 at 3:26 PM

Baru tau ada longkang boling tertutup...
baru tau nak buat petai jeruk kena rebus dulu...
hmmm...happy family lieya..alhamdulillah..

September 2, 2015 at 3:26 PM

Akak pon sama tak pi mana2 pon cuma sabtu dgn ahad tu sebuk pi jemputan kawen je dgn pi paso...pastu isnin tu langsung tak keluar rumah pon....sama je xtvt kite masak dan makan

September 2, 2015 at 3:29 PM

meriah la ni mek..zee ni jugak yang hampeh..terperuk dalam umah jer la patah kaki keter masok bengkel..
seronok tu dapat tengok movie siap leh bbq kat belakang umah..
pandainya buat petai jeruk..rebus tu isi air penuh periuk ke tak? pastu nak jeruk camaner plak bahanya?
baru tengok ig dato alifsyukri makan petai bakar..tup tup lieya pon up gak gambo..tapi i tak reti makan..petai jeruk jerk pandai..yang fresh berbau kuat blom mampu nak telan..
ada ehhh lane bowling tutup longkang? awat tak pernah tau ni..huhuuu..
pasni bolehla main yang tu..seronok skit bebudak campak bola sumer pin jatuh..hahahahahaa

September 2, 2015 at 3:37 PM

Huhu..seronok anak dah bsr..bleh bg arahan je..kiki..bestnya. byk aktiviti. Mesti plan baik2 ni kan? Kita mak2 ni tak de sgt pun hobi kita. Just nak buat family kita hepi je especially anak2..

September 2, 2015 at 4:29 PM

Huhu..seronok anak dah bsr..bleh bg arahan je..kiki..bestnya. byk aktiviti. Mesti plan baik2 ni kan? Kita mak2 ni tak de sgt pun hobi kita. Just nak buat family kita hepi je especially anak2..

September 2, 2015 at 4:30 PM

Huhu..seronok anak dah bsr..bleh bg arahan je..kiki..bestnya. byk aktiviti. Mesti plan baik2 ni kan? Kita mak2 ni tak de sgt pun hobi kita. Just nak buat family kita hepi je especially anak2..

September 2, 2015 at 4:30 PM

Dah abis dah...ko kata N3 panjang2 beb...tak puas pulak nak baca crita ko...ada jer aktiviti ko buat anak beranak yer...Akk ada jugak aktiviti tp la ni malas na aku nak snap2 gambar...p berjalan satu gambar elek...jdnya crita pun elek laaaaa........

September 2, 2015 at 4:37 PM

bestnya ber bbq lieya.... sekali sekala dpt main bowling gini kan best... memang release tension kan.... hahaaa

petai jeruk memang terbaik... bole terlajak makan nasi tu...hahaa

September 2, 2015 at 4:40 PM

Bestlah jugak tu.....siat berBBQ lagi bestnyaaaa....teringin ar nak beli set BBQ gitu Lieya bokeh layan makan kamben embekk embekkk hihi....

Budak budak dgn kucing mmg sukakan, sama jer ngan budak kat rumah ni, sudahnya dah terpaksa terbela sekor ko...huh...

Untung ada anak dara rajin tolong mama, nampaknya cepat ler jadi nenek hihi
Mana gambo tuan blog....nape tak letak, mcm tak biasa kehkehkeh...

September 2, 2015 at 10:09 PM

Syoknye lia oi...macam2 aktiviti. Bab nak tergelak tu aktiviti sains! buat jeruk petai! hahaha..nany belum pernah try jeruk petai tu..sedap ke eh?..

September 3, 2015 at 7:31 AM

bnyk tu petai.
saya baru makan petai lps rania setahun.nikmatnya.nak pula dpt petai dari pokok ayah tanam. tahun pertama berbuah.

akak, nak tanya akak mula ajar anak anak akak tlng di dapur masa umur berpa ye ?

bestnya ada laman blh bbq sokmo anak beranak.

September 3, 2015 at 10:25 AM

best aktiviti kamu sekeluarga..i pun lepak kat umah je banyak, cuma hari sabtu tu kuar jap bayar deposit api air umah baru..hehe :)

September 3, 2015 at 11:21 AM

Bestnya dah ada anak2 dara yg boleh tolong di dapur.... byk juga aktiviti dgn.anak2... seronok sakan la depa kan?!

September 6, 2015 at 2:08 AM

samelah kita org pun cuti merdeka ritu tak pg mane pun 3 hari cuti tak kemana pun, gotong royong, kenduri dan sukan sekolah huhuhuhuhu .. nak nangis sbb masa cuti masa utk diri sendiri pun takda...

September 8, 2015 at 11:48 AM

saya pun cuti merdeka tak ke mana lieya
lieya kira banyak juga aktiviti
rajin ye korang ber bbq...laman pun luas. memang syok lah kalau dapat bbq
petai!!! saya pun hantu petai lieya. sedapnya petai jeruk! lapo dibuatnya
yess...aktiviti dengan keluargalah priceless

September 8, 2015 at 1:50 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy