Wednesday, May 25, 2016

gathering bbq steamboat at my crib...


Assalamualaikum.....

amboi2 ramai komen aku kurus kat entry sebelum nie...siap ade pm mintak tips lagi...alaa takde tips pun...aku mkn byk je mcm biase waktu sarapan, lunch aku amik epal sebiji, dinner plak aku ratah lauk ajek...isnin kamis puase....try le mesti turun punye... hepi woo pakai baju kebaya tak yah pakai korset dah...badan pun ringan jek rase...tapi aku takleh kurus sgt nie, ari tu telebih plak sampai turun 47kg...ni nak naikkan sikit sampai 50kg....korang try tips aku nie...kompom menjadi....ingat rules ni "breakfast like a king (mencekikle byk2), lunch like a prince (mkn sikit2 sopan2), dinner like a beggar (mkn sikit jek)....yg penting kurus sihat okey...jgn kurus sakit ...gemok sakit pun takmo...gemok sihat takpe....geng2 kat fb pun ramai start diet nak berkebaya raya nie...caiyok2 yek korang....


arini mari le muntah beramai2 layan entry aku yg byk gambar arini yeak kahkahkahkah..... alkisahnyer ahad lepas berlangsung kat umah aku, aku  ngan kawan2 baik buat gathering makan2 bbq steamboat gituuu.... dah lama gile kot tak jumpa geng2 aku nieh..masing2 kesibukan ... dgn makyong tak larat jalannye sudahnye outing bertangguh2, so kite gathering je kat umah lieyalatif...budak2 pun leh jumpa n main2, husbens pun leh borak2....moh layan pic sambil aku membebel2....


*
*
*
*
*
*
V


tuan umah sediakan air, steamboat, bbq, sandwich ngan nasi sikit....


sandwich tuna dan sandwich telur lieyalatif...


air oren 



 en laki tgh setting bbq ... siap pasang khemah hah...nak bagi budak2 main n feel mcm tgh bercamping...bile dah ramai2 berkumpul syok woo lepak belakang nieh....


siap2 setting bara dlm kul 12...kang kul 1 tinggal bakar jek...


org pertama sampai org paling jauh tuuu hahaahahah.... kak mimi dah byk kali gak sampai umah aku nie...dah takde istilah sesat2 dah....kak mimi bawak tembikai, ais krim choki2 yg lazat ngan ole2 dari bandung...tq kak!


ingat lagi mase mule2 buat bbq..setting arang jadikan bara jek berjam2...makan mase 3-4 jam gak nak siap mase tu...tapi skrang laki aku dah expert gile dah.... tak sampai stgh jam setting arang jadi bara...bakar ayam pun kejap dah settle...dah selalu buat kan....



tu diaaaaa.... sedap gile bau mase nieh!...aku buat 20pcs bbq cikens.... 2packs bbq sosej...


tu diaaaaaaaaaa...meriah atas meja hah.... pes time aku rasmi grill steamboat aku tuh....


kiteorg buat dua kuah...tomyam dan sup...tq hirda pinjamkan 1.... hirda plak bawak daging2 marinate ....sham plak bawak kek SR....


khusyuk hah masing2 hahaahahah


nampak aku tgh jerit kecik tu...sotong meletup oh mak kooooo hahahaha



gigih mak2 masak2.... anak2 mase ni dah main kat luar .... kaum bapak tgh layan badminton piala thomas live kat tv...


first time buat, teruja aku beli barang2 steamboat...murah2 lak tu beli kat Giant...siap ade lebih lagi.... plan nak buat kat kampung plak weekend depan ...


mujur hirda bagi tau suh lapik dgn aluminium foil tu...kurang sikit kerja pembersihan... rupenye kesan lemak2 daging digrill tu boleh tahan...ade aku snap pic kesan grill tuh...



damia bab2 ni suke laa...tapi sotong tu meletop kene tangan die terus lari lepas tu kahkahkah.....


bile tgk suasana gini, berbaloi aku beli meja besar2 mcm ni haahahahaahh


 nyum...nyum...



sham gigih dari awal sampai abis grill daging semua tu...pandai ko gril sham..sekata jek masaknyer heheheeheh


budak2 makan kat luar....


laju2 mkn sebab nak sambung main ....haishh budak2 nieh...lama tak jumpe, bile jumpe sakan dieorg main hah...


mak pak dok dlm makan dlm ekon hahahaahah


pas dah makan2...rehat2 ...solat.....makan aiskrim choki2 pastu standby setting meja kek plak...sham amik tender bab2 kek nieh...dari beli sampai le setting meja hahahaahah


kire triple celebration le nieh.... belated mothers day, incoming fathers day ngan sambut puasa.... kek choc cheese berries secret recipe.....

 us!



say cheese!!!


bagi can budak2 tiup lilin...


beriya masing2...jgn tersembur ailiyoo sudah ahaahahaha...bile tgk pic ni, tak sangka dieorg ni berkawan sejak dari baby....yups! dari baby...dari zaman fotopages ...ke blog.... sampai la skrang aku jek aktif berblog....yg lain2 ade mood baru update...


tgk pic mase tgh baby...olololo comel je masing2 heheeheh....


amik skrang..dah besoo menunjang dah hahaahahaah... masing2 bekerut muke  makan kek nie.... komplen sebab masam....mak pak suke, anak2 byk komplen hahaahahaahah...kate pun kek mothers/fathers day kan so kene laa redhooo ye anak2...next time kek ikut tekak n selera korang plak...


mak2 plak amik angin luar... bergelak sakan...mesti jiran aku aim ni hahaahahaha


  dlm kul 5 lebih masing2 gerak balik.... moh kite kemas ape yg patut...ala kiteorg dah biase buat makan2 gini kejap jek kemas, siap cuci meja/alas meja dgn air sabun lagi sebab kesan grill terpercik2 kan.... before 7pm semua siap settle kemas.... aku suke kalo org dtg n buat makan2 gini... baru le umah tu berkemas sampai ke kipas2, atas peti ais pun lap hahaahahahha....


 seb baik laa hirda ajar aku balut dgn aluminium foil.... ko tgk kesan grill yg tinggal...kalo tak beralas aluminium foil mau jenuh nak kikis...bercalar2 nanti grill aku... ni aku cabut aluminium foil mcm baru lagi grill aku hehehehehe..nak cuci pun senang ajek...




 aunty mimi plak tinggal sekerim choki2...suke laa budak2 nieh...mia ade ajak aku buat tapi aku tgk mcm renyah aje...hahahaah....tgu laa roh kerajinan merasuk mia, nanti kite buat....buat masa skrang legaaa la tekak sebab dah rase versi aunty mimi punye...



alang2 tu mlm tu bagi adiah kat papa.... adiah fathers day merangkap adiah besdey la sekali hahahahaahah....pasni mama nak fokus kumpul duit soping2 kat korea plak...


tadaaaaaaaaaa...ini la hadiah dari kami utk papa.... hope papa suke! hehehehe...
 tamatlaaa celoteh aku yg panjang lebar arini haahahahaha




** cek2 baki cuti kat hrmis ade lagi 31 hari...aci tak amik cuti raya 2 minggu tahun ni hahaahahaha...menggagau bos aku kang PA die cuti lame2 hahaahahaha




36 celoteh sahabat

lieya...akak dah lama x buat steamboat n grill nie...nak buat juga ler nanti...

May 25, 2016 at 9:15 AM

kawan fotopages ko ni ade kat opis aku sorg hahaha

kak mimi tu blogger juga kan ...

May 25, 2016 at 9:31 AM

banyaknyerrrrrrrrrrrrrrr makanan..aumm

May 25, 2016 at 9:53 AM

lamanya tak mkn steamboat.tunggu rania besar leh l die join juge..
nk beli gak lah grill tu. sng, kan ! buat di rumah j nanti. hi hi hi

comelnya masa dorang baby
smga ukhwah yg terjalin ni kekal hingga hujung nyawa.aamiin

May 25, 2016 at 9:56 AM

Meriah betul lieya..
Akak yg layan satu persatu pic lieya ni..
Macam nak join sama jer hahahhahaha..

Lagi teruja akak nak membeli steamboat n grill ni lieya..
boleh gader2 sama kekawan dan keluarga kan..
terasa erat siraturahim gitew..

Suka tengok pic masa dorang kecik tu .
comel jer yg tengah melalak menangis tu hahahha..

May 25, 2016 at 10:06 AM

Senyum lebarlah tu orang kata dia dah kurus banyak. Berjayalah kiranya cara nak kurus Lieyalatif ya ~_^

Seronok kalau buat makan-makan macam ni cumanya aktiviti mengemas lepas tu ajelah penat sikit. Tapi takpalahkan, bukan selalu pun.

Akak ni pun tengah berkira-kira nak ambil ke tidak cuti straight seminggu raya tahun ni. Selalunya kami balik raya petang raya dan raya kedua dah balik sini. Last minutelah nampaknya baru hantar cuti raya!

May 25, 2016 at 10:32 AM

Amboi tuan tanah posing bukan main masa ambik gbr ramai-ramai. bestkan lieya buat makan-makan mcm ni.

May 25, 2016 at 10:37 AM

Tgk makanan2 ni teringat ms mkan dkt seoul garden dgn bangkok..harus repeat ni
Rin mcm nk guna tips lieya utk diet..rin pun dh gumuk sgt ni..huwaa..nak jugak cntik ms raya

May 25, 2016 at 10:41 AM

Seronoknya lieya bila buat mkn2 cam gini...
tgklah menunya...geram2
ni yg tak sabar nk beli steamboat n grill...

May 25, 2016 at 10:43 AM

seronoklah buat gathering camni kan. tips guna aluminium foil tu bestlah, boleh guna tips ni

May 25, 2016 at 10:44 AM

BANYAK LAGI TU..BAKI cuti aku tinggai sikit sgt..kes mirza masuk icu, aritu, banyak la coti..hahahaha...seronoknya lahai jimba kat umah ko....baguih ko ni...

May 25, 2016 at 10:50 AM

mmg meriah betul... nk bt bbq steamboat mmg kene mkn ramai2.. baru lah bertambah2 mkn nya kan...
suke nengok cara ko gather2 nih.. mak2 ngn bapak2 mkn kt meja... anak2 santai2... senang nk handle klu gtu...

May 25, 2016 at 10:50 AM

mmg ko kurus lieya..istiqamah ko lunch mkn epal wehhh..good job lieya, aku ntah bila..doakan hhhaaaaaa

seriously..seronoknyaaaaaaaaaaaaaa mkn2,meriah meja wehhh..berbaloi guna gadjet baru ko tu kasi kwn2 mkn..murah rezeki lieya :)

ni kalo letih berkemas pun sure berbaloi kan :)

kemain byk cuti ko,ambik je lieya cuti raya panjang, rehatkan diri gitu..aku jugak yg tak bole cuti panjang hhhuuuuu..

May 25, 2016 at 11:33 AM

meriahhhh.... dpt mkn ramai2 mcm ni memang syokkk....

tip kurus ko memang boleh kurus ni... akak nak maintain mcm skrg ni dah.... skrg ni jaga makan jer jgn over sgt...hahaaaa

akak extra 2 hari je cuti sekolah ni.... raya amik seminggu jer...

May 25, 2016 at 11:33 AM

Meriah habis... Happening jer rasa :)

Bagus idae letak aluminium foil kat grill tu... nanti boleh ikut... Kalau tak, memang jenuh nak menyental... Rendam 7 hari 7 malam pun tak lekang jugak yg hitam2 tu...

Eh Lieya, sama pulak bilangan cuti kita.. Hahaha, mmg saya pun terus sambung cuti raya... Tak kira, nak amik dua minggu jugak... Dah budak2 pun tengah cuti masa tu :)

May 25, 2016 at 11:33 AM

sakannya lieya..syiok berkumpul camni..tengok makanan tu haaa,menjejes air lior..memacam jenis ado..

May 25, 2016 at 11:43 AM

Bestnyerrrrr..
bagusnyerrrr..
dan
Terbaikkkkkk!!

May 25, 2016 at 12:23 PM

sonok kan kak...kumpul ramai2, amsak2, makan2...kak, nk tanya, sos steambot tu akak buat @ guna sos readymade je?

May 25, 2016 at 12:38 PM

kelass betul lieyalatiff and the geng ;)

May 25, 2016 at 2:11 PM

Bestnya lieya..semeja penuh haa dah macam kat restoren steamboat grill.terbaiklah kawan2 lieya..walaupun jarang2 jumpa tp siraturrahim tak putus..

Sy belum check lg cuti tinggal berapa hari..bulan depan je dah nk cuti 3bulan apa ada hal.hahaha...

May 25, 2016 at 3:22 PM

Wahh meriah..gitu..seronok gathering makan ramai2 bestnya..

May 25, 2016 at 3:51 PM

aku nak tiru ko punyer diet arrr !

May 25, 2016 at 4:12 PM

Seronoknya dan ceria je keluarga lieya..Gathering macam ni memang menyeronokkan yea tak..

May 25, 2016 at 4:39 PM

Lieya...mak nak ikut diet ko tu tp tang makan epal mcm tak boleh jer....kang tekak teringin nak makan pedas pedas acane lak? Hoho...
Yelah mak rasa mmg menjadi ko punya diet tu. Sebenarnya bukan susah pun nak kurus em, kena tahan napsu sikitlah...
Huh....

Bestnya Lieya dpt gader gader ngan geng baik kita cenggitu. Laki ko sporting oklah...senanglah kerja. Siap tolong kemas lagi.

Makanan kuss semangat mmg banyak tu habis ke tidak?
Alahai sweetnya masih simpan gambo anak anak kecik. Maknanya mmg ko kamceng lah dgn mereka dari dulu ye Lieya...

May 25, 2016 at 4:46 PM

Ya Allah bestnyaaa makan ramai2 gini tauuuu happening sangat kakkk

May 25, 2016 at 5:42 PM

meriahnya tengok gambar makan2 lieya..seronok kan lieya kalau berkumpul ramai2 dan makan2 macam ni

May 25, 2016 at 5:49 PM

Hoh! semalam masa baca pasal tips kurus Lieya tuh...excited sangat..owhh..begini caranya..haha! nanti akan kuamalkan InshaALLAH..tak kurus..mantain pun OK dah..janji tak naik and yg penting sihat.

Meriah betul makan2 macam tuh. Bagus la korang ni..sentiasa berhubung ..kawan dah lama kan?...semoga ukhuwah korang sentiasa berpanjangan...

May 26, 2016 at 8:54 AM

Akak yg baca pun rasa mcm sedap je bbq and steamboat tu hahahhaa...kumpul2 ramai2 makan2..meriah

May 26, 2016 at 10:01 AM

Akak yg baca pun rasa mcm sedap je bbq and steamboat tu hahahhaa...kumpul2 ramai2 makan2..meriah

May 26, 2016 at 10:03 AM

wah meriahnya lieya wei
rumah ko ni corner lot ye. kan main lagi
sonok nampak memasing
eh bebudak tu sebaya ke? muka dah macam kembar
sepesen aje memasing. siap pakai baju sedondon time kecik

May 26, 2016 at 1:03 PM

Meriahnyaaa kak lieya. Seronok belakang rumah lapang bila buat makan2 macam ni senang kan :)

May 26, 2016 at 1:31 PM

Seronoknya bila berkumpul macam Ni...along pun dh lama x berkumpul Dgn kawan2

May 26, 2016 at 6:15 PM

bestnya potluck..kwsn rumah lieya besar, suka bdk2..

May 27, 2016 at 9:42 AM

top

May 29, 2016 at 12:43 AM

meriah lieya tgk menu steamboat..mcm2 ada...bbq pn sodap...

May 30, 2016 at 2:57 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy