Thursday, May 19, 2016

thursday ~ random photos


Assalamualaikum...cak kung cak! heheheh .... tak yah ckp byk, jom layan pic yg ado....



*
*
*
*
*
*
*
*
V

  • bento riangria miamija ~ utk pagi mee goreng + buah limau + mini donat...utk lunch plak ade nasi putih + lauk asam pedas + sayur petola....utk kudap2 kafa ade swiss roll...jimat rm10 sehari aku kalo budak2 ni bawak bekal...kalo tak bawak bekal aku akan bagi duit mia RM5 mija RM5....kalo bawak bekal mcm ni bagi RM1 jek setiap sorang ..buat2 beli air kalo bekal air tak cukup...tapi jarang guna pun...abis2 pun beli sekerim je kat kantin....tapi aku tak le rajin tiap2 hari berbento....ade hari aku culas gak bangun pagi2 hehehe



  • situasi weekend lepas.... kan tgh minggu exam ni...so dok bertusyen le ngan apaknyer....tgk si mia kaki berroller blade konon2 pas study leh main kat luar..sekali hujan petang tu hahaahahaha....


  • ni menu pemalas aku.... kalo tak tau nak masak ape balik keje tu, nasi lemak le jalan penyelesaian.... kejap jek siap masak! hahaahah tapi lepas tu siap le..mlm tu masing2 membuta awal hahaahahahaha


  •  bento riangria miamija ~ utk pagi mee goreng + roti john....utk lunch nasi putih + rendang + buah epal.... nampaknye kekurangan vitamin sayur utk bento yg ni hahahaahahaha


  •  aktiviti pengkebunan...hope naik le biji2 benih yg di semai..... nak tau biji ape? kan ari tu ade borong mangga harum manis....gigih kot semai biji mangga tu hahaahaha....pastu ade pokok betik...dgn durian ..... ni aktiviti 2 minggu lepas....perkembangan terkini durian dah naik tunas....pokok betik pun hidup....mangga jek tgh menanti lagi hahhahah...gigih nau!! kalo mangga tak jadi nanti aku ganti ngan pokok bunga rose jepun jek laaaaa, tu je kompom2 menjadi aku tanam hahaahahah....



  • anak bujang aku sorang ni mmg susah tido siang.... aku rase kat sekolah je die tdo siang...kalo weekend kat umah tu mmg jgn harap...org lain syok layan nap die sorang2 mengopes mainan....so bile tgk die boleh tdo mcm nie...mmg tekejut le aku....siap risau mlm kang tdo lambat plak hahaahahahah

  • bento riangria miamija ~ utk pagi nasi goreng + nugget.... utk lunch nasi putih + asam pedas ikan patin dgn bendi + buah tembikai...kek lapis pun ade.... mia tau mlm tu aku nak masak asam pedas esok pagi, siap pesan awal2 jgn lupe boh kicap kat nasi  hehehehe


  • auwwwwwwwwwwwww....gajet baru aku kat dapur....pan gril steamboat....haa pasni leh eksyen tak yah pi syabu2 dah hahahaahaha....sambil2 tgk tv pun leh berstimboat grill...in sha Allah bakal rasmi ahad ni ngan kawan2...


  • jemput2 riangria gituuu..semua bahan ade hah.... laju jek masing2 makan...tak cukup koooooo!! hahahaaha
*video buat jemput2 riangria lieyalatif*
video


  • last but not least...pic mia mija tgh lipat kain...beriya aku cari bakul baju nak lipat...tgk2 dieorg dah angkut masuk bilik n tolong lipatkan....alhamdulillah..berkat ajar dari kecik buat keje rumah kot....nanti mama upah sushi key!
tu ajek tuk kali ni..... hepi weekend gais!!



** minggu lepas aku ade tunjuk resit last payment ptptn aku kan...minggu ni dah dpt release letter atau surat cerai dari ptptn....dpt surat tu jek legaaaaa dah...maka putus le hubungan dgn ptptn.... hilang beban hutang bertahun2 simpan oiii hahhaahahaha




32 celoteh sahabat

untung tkyh antar tusyen...ayahnya ada hehe...meriah berkebun...dan spt biasa ari khamis mmg jln2 cni tgk bento anak2 lieya

May 19, 2016 at 9:05 AM

amboiii kau punyer malas masak macam tu punyer meriah woii..kalau malas aku ntah macam mana plak sebab rajin nyer memang takde pun...kekekekee...

oh ye..tahniah sebab berjaya "bercerai" dengan ptptn..hahahaha..tahniah!

May 19, 2016 at 9:09 AM

bgs nya miamija fokus je abh dia mgajar...
lya pon jd cg x bertauliah fsya hehe.. mgu exm kan..dgn kita2 kena study jgk...

dapnya nmpk sik mok lieya buat tu... penuh santan berkrim...

bgs sgt buat xtvt berkebun dgn ank2..

wowwww..grill steamboat tu wishlist lya jgk... puas hati buat sendiri,,

cantiknya karpet bilik miamija..beli mana tu?

May 19, 2016 at 9:13 AM

alhamdulillah...tamat dah bayar ptptn...tahniah lieya!!
best tgk bento anak2 lieya..esp the asam pedas...wahh sedap sangat tuh
anak2 ni kena ajar jugak ilmu rumahtangga kan...esp bila ada anak2 perempuan ramai...

May 19, 2016 at 9:23 AM

TAHNIAH LYA!!!dah bercerai ko dgn PTPPTIPU itu hhheeee

nasi lemak menu malas ko kata..kemain meriah gak aku tgk..tp mmg ye, nasi lemak ni cepat je nak buat, menu senang :)

rajin eh korang laki bini berkebun, siap tanam pokok durian..ko ada?aku takde hhhaaaakorang tangan panas, sure menjadi dgn izinNya..

mau anak2 ko blajar dgn ayahnya, laki aku jarang ke tak penah hhhaaa..alasannya 'abg tak pandai'..mmg sudahnya aku yg uruskan blajar diaorg..i is ok janji puas kan :)

awatif pun kalo tak dipaksa tido mmg takmo nap..kt sek baru tau tido sbb smua kena tido kan..

miamija mmg pandai buat keje rumah..rajin pulak tu :)

riang ria bento miamija best as always!!!!

May 19, 2016 at 9:33 AM

Bagusnya tuition ngan papanya je.. nampk fokus juga mia mija..

melihat bento yg lieya sediakan ni, mmg sokmo rasa terbaikkk tau lieya ni.. ye la.. bila bg bekal jimat duit belanja.. tp anak2 kita duit abis juga..kih3..

Bagusnya berkebuh.. syok blh bercucuk tanam di laman sendiri.. mcm2 ada tu hah.. meriah lah nanti.

Ena Paling ssh nak train anak2 ena lipat kain baju.. masih x berjaya walaupun dh train sejak kecik.. dorang memg x suka sgt2.. sob2.. serious sejuk mata kita nengok anak2 lieya.. alhamdulillah. .

May 19, 2016 at 9:38 AM

wahhh bagusnya anak dara ... kain bj ai ni bertimbun berminggu tak berlipat .... hujung minggu je tak de kat rumah bila nk melipat ..adoi la

May 19, 2016 at 10:16 AM

Ari tu ada tgk kat blog kengkawan nmpk steamboat grill tu juga...berkenan sgt..tak sangka lieya ada...brapa rege agaknya haha

Sedapnya tgk nasi lemak kau lieya...ada hati gak kak nur buat minggu ni...

anak kak nur kalau mamanya x bebel tak de la lipat kain lieya oii...kena bebel dulu hahaha

May 19, 2016 at 10:30 AM

Anak dara kakak macam mamanya jugalah Lieya paling tak suka melipat baju
Kalau ada kerja lain dia pilih yg lain asal jgn lipat baju.

May 19, 2016 at 10:31 AM

Sedapnya lauk2 bento tu. Salute lah. Harap2 menjadilah pokok harumanis tu.

Rajin anak2 lipat kain baju. Ringan sket keja mama.

May 19, 2016 at 10:38 AM

Bagus koperate betul anak-anak lieya, time tuition fokus je, mama mithali lieya ni , semua sempat buat, tengok lieya ni kan jadi semangat jugak nak buatkan untuk anak-anak, berkebun, berkelah belakang umah, ni nak grill shabu shabu, rajin, untung anak-anak. InshaAllah nak cuba jugak :)

May 19, 2016 at 10:39 AM

seronok tgk anak2 ko rajin tolong2 ko kan....si syawal u alhamdulillah rajin jugak menolong...minta basuh baju la bagai.....ko mmg role model aku la

May 19, 2016 at 10:55 AM

syiokjer tengok aktiviti anak beranakni...
rajin2 belaka pulaktu...
sempoi cikgu tuisyennnyer...

May 19, 2016 at 11:04 AM

syiokjer tengok aktiviti anak beranakni...
rajin2 belaka pulaktu...
sempoi cikgu tuisyennnyer...

May 19, 2016 at 11:07 AM

Semua makanan sedap-sedap..Bila dah jadi ibu ni memang kena buat la kan bento-bento ni..Jimatb pun jimat kan..(^_*)..Bagus pak nye jadi tenaga pengajar and layan anak berkebun..Untuk perkembangan minda anak-anak kan sis..(^_*)..

May 19, 2016 at 11:21 AM

wah wah... Hasil didikan dari kecik da meresap, rajin lipat baju ye...
Btw sis, meriah bento utk miamija ni. Respect dkt sis!. semangat la depa makan. Air tangan ibu kan terbaik. =)

May 19, 2016 at 11:37 AM

uishhh bento!!! suka suka...rajinnya akak mesti anak2 pun eksited sama bila mak pun eksited berbento tuk mrk..

May 19, 2016 at 1:55 PM

istoqomah betul lieya berbento..rasanya makan taon dah kan? zee jugok la yang pemalas..jarang jarang buat tu pon buat yang simple jerk..bebudak ni bukan nak sangat bawak bekal..
untung anak dara tolong lipatkan baju..lepas dah satu keje..

May 19, 2016 at 2:16 PM

Bento riang ria mmg maveles..hehehe
Waah senang dah Lieya anak2 dara dah byk membantu..ringan sikit beban melipat kain..kan.. :)

May 19, 2016 at 2:52 PM

akakkkkk...urghhh!!..org puasa laaaa...terliur tgk bento2 akak tuh..

May 19, 2016 at 3:41 PM

Salam Lieyaaaa...
Gambar bento MiaMija x pernah mengecewakan.
bertuah anak2 Lieya dapat mak yang rajin masak untuk bento dorang.
Tahniah Lieyaaa.

Anis Last week peksa sekolah keb, minggu nih peksa sekolah agama.
jenuh jugak lah nak studi dgn dia. kena plak waktu balik keje tuh kita sibuk masak.
memang kelam kabut jugak lah. hahaha

Kalo ditakdirkan hidup dan membesar dengan jayanye pokok2 tuh, hasilnye sila lah pos ke shah alam jugak yer. hahahaha. umah Zura x de tanah nak tanam pokok. nak susun pasu pon x bape cukup ruang. kekekeke

Lenanye Dayyan tido. Anak2 Zura pon susah tido siang kalo kat rumah.
kalo dah ngantuk sangat2 baru lah lena. tu pon lena sambil tgk tv.
hehehehehe

Untung ada anak dara dah besar nih kan.
ringan jugak beban kita. Anis pon dah boleh dah iron baju sekolah, lipat2 kain. cuma keje kat dapur Zura x berani nak suh dia buat. hehehe

May 19, 2016 at 3:45 PM

Salam Lya...meriahnya bento anak2..mesti anak2 pon happy mama msk bekal hari2..!!

May 19, 2016 at 3:52 PM

alhamdulillah.. suka tgk family lieya ni.. semua teratur & anak2 pun berdisiplin, rajin tolong mama... mama pun jlnkan tanggungjwp sebagai ibu tanpa rasa penat... selalu bekalkan anak2 g skolah.. nampak sempurna semua di mata akak.. tumpang happy...

May 19, 2016 at 3:57 PM

Untung ada anak eh nk melayan tusyen..Dania x rasa pun semua tu..harap pi tusyen je Kat pusat tusyen...dia ternampak la gambar Mia Mija tusyen ngan akak eh..terus dia lain je...bila Tanya...dia ckp ayah kakak xde pun time kakak nak exam..alahai...sedih plak...

May 19, 2016 at 4:39 PM

*apak

May 19, 2016 at 4:39 PM

uit.. acik pon tak makan petola tau. korang kecik2 pon suka. adesss

May 19, 2016 at 4:55 PM

punya dah lama tak ke sini, tejut tengok header
sweet giler arr header, i like!

wah...memang tak sah kalau p blog lieya penuh dengan gambo bento
gigih ko ni lieya ye. daku ni bangun juga masak tuk bekal
tapi memang tak boleh lawan ko, hebat sangat ilmu ko...hehe

wah, apak jadi cikgu tusyen
ok plak ye. ni kalau papa afif yang buat, lagi mengada dia

May 19, 2016 at 5:16 PM

@MRS. K ^ibuhadifhessa^petola sedap la. peria will be even much better. haha

May 19, 2016 at 5:17 PM

Ko anak beranak.. termasuk apak nya...
Memang TERLAJAK RAJIINNNNN..

Akak bangga dengan ko dik..
Cukup sempurna akak tengok tau..

Akak anak beranak ni ..
Bab lipat baju lah yg paling CIK MALAS dtg bertandang..
Sanggup masa meyidai tu siap hanger sekali..
Bila dah kering terus gantung sekali..
Tapi tak kan hanger bulat yg gantung pakaian dalam tu nak digantung dlm almari kan..
Nampak benor teruk akak ni kih kih kih..

Wah jadi dusun lah belakang rumah ko ye lieya..
Nanti beli dah berbuah jemput akak ye hihihi..

Lagi satu pan grill steambot tu brpa rege..
Nanti jwp kat blog akak..
Maleh nak dtg sini..
Tau ko update entri hari khamis jer.. hahahaha

May 19, 2016 at 9:39 PM

lapar pulak tengok bento si kecik tu,hehhe

May 20, 2016 at 12:02 PM

Bagus anak-anak dara Lieya ni. Rajin sungguh membantu emaknya. Memang kena upah sushi. Susah-susah minta mama mereka prepare sushi untuk bentolah, lagi senang ^_^

Oh, ingatkan tanpa culas Lieya buat bento anak-anak ni. Rupa-rupanya ada juga hari malasnya yerk!

May 23, 2016 at 11:09 AM

suka tgk miamija.. ringan tulang bantu mama buat kerja rumah.
alhamdulillah, kan ! berkat akakk pratikkan ajar dorang dr awal..

penuh blkg rumah dgn pokok buah buahan nti.. x sabar nk tgk hasilnya nti..

May 24, 2016 at 10:17 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy