Thursday, May 5, 2016

alkisah long weekend kami (labour day 2016)



Assalamualaikum semua.....

 hamik ko mmg parah dah aku....update blog seminggu sekali hahaahahaha... jadik lee asalkan tak pencen terus heheheehehe.... patutnye aku up entry ni semalam...tapi aku demam teruk koooo... kene plak kat opis, dlm kul 11 gitu rase badan dedor2...tetibe jek rase panas kat mate ngan telinga....tu laa kalo org setahun sekali baru kene demam, sekali kene mmg teruk.... menggigil2 aku menahan sejuk demam ngan sejuk ekon opis mcm dlm esbok nieh..... arini so far dah kurang sikit...jom le layan citer ape yg ade...

*
*
*
*
*
*
V


cuti long weekend 1 mei kali ni tak kemane pun kami.... ramai aku bace balik kg update kat fb jem teruk kat highway...biase la tu...takde ape pelik pun, mmg tu lumrah sistem jalan raya kat malaysia.... kene pandai2 bajet timing nak keluar pukul berape jek nak elak jem....kiteorg santai2 je dok umah.... kebetulan family aku dari johor turun sini .... adik aku kat banting pun dtg lepak sini...dpt aku main ngan bb asla....laki aku sampai setup meja keje kat bawah hahahaahah....menikmati kehijauan kononnyer....



 masak simple2 jek...cencaru bakar dengan air asam...



gulai ayam rempah cap bunga rose....
 


sayur campur..
 


sampingan2nye...timun, telur masin dgn ikan kering...
 


adik aku yg pompuan tu tgh mabuk2 peknen so tak kemane pun aku bawak dieorg ...lepak umah ajek....main kat belakang umah je laa budak2 nieh...
 


mia plak ade rombongan sekolah pi pusat kitar semula kat jeram kuala selangor....mase nak pergi kemain excited ye laa dpt naik bas, siap eksen2 dgn mija yg tak pergi...balik plak muke muncung sebab die kate tempat tu busuk....dah ko pergi tempat sampah celah mane nak wangi nye hahaahaahahaha..demand plak!
 


lepak2 belakang umah pekene mangga harum manis..... special order dari ydp perlis nieh..sekilo rm35 pun pejam mate beli..hahahaahahah
 


gile merecik manis die.... mmg sedap....
 


 mak aku potong buah sambil gaduh2 ngan aku ...die tak caye mangga harum manis ni hidup kat perlis jek...siap amik bijik lagi nak try tanam kat johor..... hahahaahahaa



mlm 1 mei tu plak pi alamanda...plan nak soping groceries, alang2 tu dinner la kat sane terus...mase ni family johor dah balik dah....adik aku tu nurse...kene oncall tu yg balik awal....



ni yg benci soping malam nie...plastik sampah yg biase aku beli pun dah abis...
 


tgh2 bayar kene tarik dgn staff aeon big suruh join mummy & me look a like contest....join je laa mane tau ade jeki kan...nak adiah iron philips tu heheeheheeh
 

yeay!! dpt buat satu entry haahahahaha.... tu ajek laa kisah long weekend kami...sebenarnye ade gak keluar pi soping baju raya budak2 nieh, makan2 kat chilis...tu nanti laa aku buat entry lain ...konon2 makan2 sempena  mothers/fathers day eheheheheheh....



** esok besdey mak aku.... esok pagi2 kene wish kat wasap group family nieh.... hadiah tgu bulan depan balik kg aku bawak balik....mase lepak umah aku aritu mak aku bekenan dgn spraymop rubbermaid aku tuh rupenye ekekekekeeke




41 celoteh sahabat

mmg rmi dok up gmbr mangga harumanis....amy pn tk ke mana..blk kg gombak je...cuti pjg sure mana2 jammed...

May 5, 2016 at 9:15 AM

Kira ok lagi la tu kak dapat update seminggu satu entri. saya pulak sebulan sekali pun belum tentu lagi berupdate. Haha

May 5, 2016 at 9:30 AM

Tak apa la seminggu sekali update...
janji ado iya idok..wah²..sedapnya...bak meh la sebiji rasa...huhu...
ala..nieyl pun x pergi mana² pun cuti hari tu...
paling jauh pun pergi makan nasi minyak kat klang...:)

May 5, 2016 at 9:33 AM

Betullah Lieya kalau tak kerana nak pergi jemputan kakak pun malas nak keluar. Jem teruk jiddan seluruh Johor kakak rasa sebab sampai Air Hitam pun jem juga. Kulai pun sama. Kalau ikut felda-felda baru tak jem

Boleh hidup mangga tu kat Johor tapi manisnya tak samalah Lieya. Bapak kakak dah tanam dah.. hidup memang hidup dan berbuah tapi manis dia tak sama.

May 5, 2016 at 9:42 AM

akak yg blik dekat pun kna tempias jemmm...

geram betul tgk harum manis tu...tgklah regenya brapa..konpom sedappp

untung dpt tanam sendiri lieya tp manisnya x sma pulaa

moga ada rezki menang tau...

May 5, 2016 at 9:47 AM

rasa ada nampak husb lieya dengan anak2 dekat paradigm...nampak sekali harung je gitu..ada pegi sana ke hari Ahad?

May 5, 2016 at 9:49 AM

hehe... ku pon seminggu satu entry je skang. kalau rajin

May 5, 2016 at 9:55 AM

fuhh mangga harum manis terasa rasa kat tekak

May 5, 2016 at 10:01 AM

aduh kecur air liur tgk ikan bakar cicah air asam..ggguulllpppp

ko tau mangga mmg feberet aku sgt..tp mangga harum manis mmg sedap kebabom..mkn dgn pulut letak santan sikit..merecik rasanya ko!

seronok family lieya dtg melawat kan..sekali sekala meriah rumah mmg best :)

May 5, 2016 at 10:15 AM

seronoknya family datang berkumpul..kitorang pon tak balik kampung..hazab weh dok dalam keter mau 10jam sangkut..buat penat jerk..
pi jugak alamanda labour day tuh tapi belah pagi..
sedapnya tengok mangga tuh..

May 5, 2016 at 10:16 AM

mangga tu sedapppp!

May 5, 2016 at 10:23 AM

Harum manis tu terliur nengoknya

May 5, 2016 at 10:26 AM

Memang meletup entry...wpun seminggu sekali hapdate ye kak lieya...dari start kisah cerita tak kemana2 tu sama dengan julia...long weekend tak ke mana pun...tawaf kt pasaraya dekat2 je jadikkk...malas nak jemaah dalam jem sana sini...selfie contest tu menarik lah kak...mana tauuu menang philipss tu hehe

May 5, 2016 at 10:29 AM

harum manis lum dapat makan lagi tahun nie...telan air liur nie lieya ooi tgk gambar harum manis dlm blog ko ni...

May 5, 2016 at 10:34 AM

ni lah pantang nye bukak blog ko hari khamis ni..[setiapkali khamis hokeh].. mesti up gambar makan sedap2 time iols ngah gigih pose ganti selambak ritu pantang...sigh.... lepas tu..teringin.. mana nak soh laki carik mangga harum manis bagai tu kat rawang ni ha..adeeyy...[eeaaahh..salahkan orang pulak] hahaha

May 5, 2016 at 10:56 AM

sedap nya mangga harum manis kak.. dah lama tak makan..

May 5, 2016 at 11:03 AM

ok la tu dr tak de langsung ... harum manis tu sbb kat perlis penas dan kering sbb tu boleh hidup satu lagi faktor tanah kat sana ....belah johoir byk tanah gambut pyh sikit nk hidup

May 5, 2016 at 11:14 AM

Dah baik ke belum demam tu.... tak dapatlah puasa hari ni ek! Ke puasa jugak. Ni yg mak jeles ni.

Mak sihat lagi, bolehlah manja manja suruh mak potong mangga ye Lieya. Nampak gayanya salah satu hadiahnya, mak bakal dapat hadiah Spray mop tulah kan hihi....
Untung sangat ada laman depan belakang rumah, boleh santai santai kat belakang rumah sambil makan mangga.

Caru bakar tu mmg sedap. Nak nak yg part hitam kat tgh badan dia tu Lieya, Pergh!!!

May 5, 2016 at 11:20 AM

Seronoknya berkumpul ramai2 adim beradik mcm tu..dapat mengeratkan silaturahim..
Psstt..harumanis tu mengoda tekak ni la

May 5, 2016 at 11:32 AM

Salam Lieya..
Kalo time cuti panjang x panjang, pendek x pendek nih jalan memang selalunye hazabedah jem kan! Oleh kerana Cinta Zura nak sangat balik candat sotong, balik jugak lah kami.
tapi gerak balik kol 4 pagi hari sabtu. Alhamdulillah lenang jer jalan.sampai Terengganu kol 7.30pagi. pecah rekod masa terpendek balik Ganu. hahahaha

x balik kampung pon ade famili lepak rumah kira terubat jugak lah hati kan.
kemain meriah menu tuh. sonok kan dapat lepak ngan mak sambil gosip2.
balik kampung haitu tu pon zura melepak jer kat rumah Mak ngan adik.
bergosip x sudah2. sebabnye semua driver x de. tinggal bini2 jer kat rumah. hahahahaha.

Mangga harum manis tuuuuuuu.
menikam kalbu sungguh warnanye.
mahal pon boleh tahan. mulut zura nih teringin jugak nak merasa.
tapi belom jumpa supplier lagi. hahahaha
Kalo ade supplier harus jugak mengoder nih.

May 5, 2016 at 12:00 PM

Akak kalau up makanan kan mesti nmpk sedap je tau..terliur falsya..nasib baik dh makandh harumanis..kalau x wajib carik..hahaha..kak, kalau menjadi pokok harumanis tuh kat johor bgtau tau..boleh try tanam kat gombak pulak..heheh

May 5, 2016 at 12:04 PM

Sedap2nya lauk... nak resepi gulai rempah tu... macam best je

May 5, 2016 at 12:10 PM

amboih seronoknya,,selera tengok ikan bakar

May 5, 2016 at 12:26 PM

Rata- rata ramai yang tak kemana cuti 3 hari tu kan..along pun x kemana, lepak rumah je...

May 5, 2016 at 12:29 PM

As Salam
berkenan jg la spraymop rubbermaid
mana nk cr? brapa Rm

May 5, 2016 at 12:37 PM

Aha, senanglah macam tu, Lieya! Belikan aje spray mop Rubbermaid tu untuk mak Lieya. Mesti mak gembira terharu dapat hadiah macam tu tau!Lain daripada selalu ^_^

Amboi, bab harum manis tu bukan main besar alahai gambar! Sampai hati buat orang terliur tau. Nasib baik tak pegnen, kalau pegnen, tak pasal-pasal kena keluar duit nak beli harum manis!

Akak pun cuti 1 Mei tu tak ke mana-mana. Lepak kat rumah aje. 1 Meilah punya cerita. Hari lain kita lepak-lepak kat luar rumah ^_^

May 5, 2016 at 1:43 PM

Cuti panjang mmg jumpa jem jer lah lieya..
Tu yg parah..
Tapi nak balik kg punya pasal kita tahan jer lah..

Dah musim balik harum manis ni..
Akak pun dah kirim dgn adik yg nak pergi perlis ni lieya..
Uiksss dah RM35 sekilo..
Tahun lepas akak beli RM25 sekilo..
Weyyy naik sepuluh hengget tu..
Pejam mata takut tak bukak2 jer lieya hahaha..
Harap biji harum manis yg mak lieya tanam tu hidup subur lah hendaknya..

May 5, 2016 at 2:48 PM

Syok nya part menikmati keindahan hijau tu. Hahah! Sampai ke luar tarik meja yer. Okla kan..lepak rumah..tak serabut gak nak harung jem bagai..hehehe

May 5, 2016 at 2:48 PM

Seronpk berkumpul sesekali..makan sama2 kan....
Samalah bunda pun seminggu sekali jer update entri...

May 5, 2016 at 3:36 PM

bestnya cuti panjang ko... mak dtg tu yg best...
harummanis... dh musim yek... nk kirim lah kt kwn yg keje kt perlis hehehe...

May 5, 2016 at 4:48 PM

Wow harum manis tuh yang sedapnya.. kecur lair nengoknyaa..

May 5, 2016 at 5:10 PM

Terbaiklah posting ni pasal makanan tu semua.. ko tahu, aku gi supermarket, pening kepala tengok macam2 jenis mangga ada. Tapi tak constant ler quality.
P.s
iron maiden. Wahhh aku tengah bersemangat. Bulan 5 aku nak backpack sorang gi ostolia tengok dorang satu show, perth dekat je,
bulan 6 aku backpack gi europe sorang2 tengok band rock, termasuk tengok iron maiden dekat UK sana. Minattttt.

May 6, 2016 at 11:40 AM

luasnya laman..best buat keje sambil ngadap wane ijau mcm tu...meja n view mmg nice setup plak tu...

May 6, 2016 at 12:22 PM

best rmh lieya..laman besar..puas bdk nk melepak...
oklah tu lieya..drp x berupdate kan.. hehe..
wahh..dh settle ye bju raya..lya in shaa Allah akhir bln ni kot.. settle bju kasual fasya..bju tempah tailor dh settle blake dh..

May 9, 2016 at 8:08 AM

sedapnya harum manis... akak kt utara ni pon belom merasa harum manis.... hehee

syoknya mak ayah datang rumah... masak dan makan bersama... best...;)

May 9, 2016 at 9:12 AM

Sedapnya harum manis tu.....

May 9, 2016 at 10:53 AM

Sedapnya harum manis tu.....

May 9, 2016 at 10:53 AM

Tak bekesempatan lagi nak merasa mangga harum manis. Jauhnya nak pergi..

May 9, 2016 at 7:29 PM

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

May 10, 2016 at 6:46 AM

Suka sangat sayur campur masak gitu, my peberet..
Pastu tengok plak buah pelam.. pergghhhh bukan takat mercik sebab akak kata manis, tapi mercik sebab terliur..hahaha

May 11, 2016 at 4:05 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy