Thursday, May 12, 2016

thursday ~ random photos


Assalamualaikum....

salam kamis semuaaaaa...skrang exam week...sibuk mak pak sesibuk anak2nye jugak....gud luck tuk semua yeak... meh layan entry random photos yg dibawa khas oleh lieyalatif mih mih mih.....


*
*
*
*
*
*
*
V

  • Alhamdulillah.... 'kemenangan dan kemerdekaan' terbesar aku utk tahun nieh...akhirnyer setelah istiqomah jimat duit gaji, bayar konsisten..aku berjaya lunaskan hutang ptptn aku.... uihh rase legaaaa sgt2...lepas ni rm250 yg aku bayar tiap2 bulan kat ptptn boleh la aku simpan dlm tabung cuti2 ke soping2 handbag ke....eh? hahahahaha


  • aku jarang2 masak carbonara...kalo buat, mmg sekejapan budak2 ni hadap.....tgk le dayyan makan bertambah2 sedangkan carbonara tak cukup bahan jek tu pun hehehehe.... ckp pasal dayyan ..die terpilih wakil 5yrs join 'pocket competition cic' kat alamanda...gigih le ngaja dayyan pasal duit...tapi tu laa baru 5 tahun kot...kakak2 die pun masuk darjah 1 baru reti guna duit.....takpe ..join contest just for fun jeee....


  • skrang kan musim mangga harum manis....alhamdulillah dpt gak rase...2 kali gak dpt order....first order ngan kawan laki aku keje kat perlis ...yg second order ngan member die yg lain jugak keje kat perlis.... mmg terbaik laaaa.... sampai kembong2 makan...dpt share dgn jiran.....

  • try2 tanak pulut gak buat pulut mangga...tapi org kat umah aku ni rase pelik makan ngan mangga...kalo pulut makan ngan serawa durian laju jeeee... so aku sorang le ngabihkan ...mujur tanak secawan ajek....aku buat aiskrim mangga lagi....esok2 rindu mangga harum manis leh le jilat sekerim dlm esbok tu hahahaahahahaah

  • bento riangria miamija..... utk pagi pancake + honey syrup + potato wedges + nugget + sos cili....utk lunch nasi putih + kari ayam ade kentang ngan carrot....ade jugak buah tembikai dengan kek lapis...balik sekolah mia komplen nape mama tak renjis kicap kat nasi die hahaahahahaah



  • aku suke support kawan2 aku meniaga.... aritu baru dpt tau kawan PA aku ni mak die buat frozen foods.... try le beli produk yg die ade jual..... dah goreng pun utk berbuka senin lepas....sedap! kulit karipap power nau2 rangup walo dah sejuk....yg penting anak2 aku suke....plan nak order lagi utk stok bento budak2 nieh....


  • dah lame pic nie...aku buat sarapan nasi goreng cili padi.... mia kate die makan sambil nangis  sebab pedas...cehhh ingat sebab sedap hak hak hak....


  • lauk simple jek kemain licin dayyan makan....nasi putih panas2 + sayur goreng jawa + sambal sotong + telur dadar je pun....



  •  bento riangria miamija....utk pagi ade megi cintan goreng + ayam goreng aku cincang2 kan + buah oren...utk lunch ade nasi putih + daging masak lada hitam + buah tembikai....mia komplen nasi tak cukup...amboi2, ko kalo lauk berkicap2 mmg balik sekolah tu komplen le nasi tak cukup yeee heheheeheh....budak2 mane laa tak suke lauk yg berkicap kan...



  • bento riangria miamija lagi.... utk pagi nasi goreng + ade kek besdey dayyan utk mkn ngan kawan2.... utk lunch plak nasi putih + tomyam ayam putih + buah epal.... kek pandan utk kudap2 kafa.....
tak sah tak byk pic mknn jek kalo entry random photos ni hahaahahha...





**ari tu order pan grill dengan steamboat kat lazada...tak sabar woo nak tgu sampai....dah lame aim nak beli bendealah tu...leh le bersteamboat sambil menggrill2 kat umah....




36 celoteh sahabat

suka tengok bento mia mija ni.. best nyer dah abis lunaskan ptptn tu.. jue dah tak keje terus stop bayar kejap.. huwaaa bila nak dapat kerja lagi tak tau la kak.. sedih betul..

May 12, 2016 at 9:15 AM

tengok sayur goreng jawa pun dah terliur... huhuhu

May 12, 2016 at 9:18 AM

Dah kita ni kalau tak makan mesti tak larat nak buat itu-ini
Nampak apa aje pun sedap Lieya.

May 12, 2016 at 9:34 AM

Huwaaaahhhhhhh..
Nangis akak tengok mangga harumanis tu lieya..
Akak tak dapat lagi..
Oder dah lama kat kawan tu..
Harap2 adalah rezeki akak nak makan lagi harumanis tu..

Wah ko lieya ..
Siap buat eskim tu..
ni lagi nak mencakor dinding akak dibuatnya..

Hahhahhaa..
Kejam ko lieya..
Sampai menangis anak ko makan nasi goreng cili api..
Berapa banyak ko letak cili api tu..
Berasap telinga budak tu kih kih kih..

Ko memang rajin tahap gaban lah..
hari2 buat bento anak..
akak non hado hahhaha..
Hadap jer lah roti tiap hari..

May 12, 2016 at 9:47 AM

Alhamdulillah...tahniah kak...
rasa lega kan bila dah selesai hutang..
ha..jgn lupa rm250 tu tiap² bulan simpan boleh beli handbeg baru..
tak pun nnt boleh spend tok holiday kat obesi..dah lama x g obesi kan..hihi
Dlu kat opsi nieyl pun ada jual frozen..sejak akk tu dah naik pangkat..
xde dah frozen² nie..

May 12, 2016 at 9:48 AM

wah sonoknya dah habis bayo Ptptn. mesti rasa merdeka kan >,< I belum habis lagi T_T yelah lepas study sibuk nak kahwin pastu dok beranak. pastu baru carik keje. T_T

ehhe Husband I selalu jugak komplen nape tak letak kicap. suka benau dengan kicap tu

May 12, 2016 at 9:53 AM

mmg pun lieya skrg mak pak sibuk pasai exam ank2 ni...bkn sibuk apa sibuk membebel suh baca buku hahaha

byknya harum manis tu...mcm2 resepi dikira..bagus2

walaupun simple lauk kita lieya ttp licin...air tangan ibu la katakan...

May 12, 2016 at 10:06 AM

sekolah anakku tak exam lagi. next week baru exam.. ku punya ptptn dah abis bayo taon lepass..

May 12, 2016 at 10:09 AM

wow.. tahniah kak. memang itu yg ditunggu kan. hbs bayar rasa lega yak mat.. leh nabung utk buat benda lain plak.. hiks

harum manis mmg nikmat kalu dpt..
sedapnya pulut mangga. nyum nyum. sy pon kurang gak mkn kalau pulut ngn mangga ke droyan ke tp makayh sy suka la.

byknya borong. sebungkus berapa rm ?ade berapa biji ?? sng kan beli buat stok utk bento miamija.

May 12, 2016 at 10:25 AM

tahniah dh bayar habis ptptn
bagusnya lieya...

sedapnya tgk dayyan makan carbonara...

terliur tgk bento2 dengan makanan budak2..hahahaha

May 12, 2016 at 10:27 AM

kenyang perut akak tgk bento mia mija... hehe
tgk dayyan makn semua licin akak belahak sorang2... hahaa
tgk harum manis akak telan air liyo... x boleh jadi nak kena ke negeri perlis cari...huhuuuu

May 12, 2016 at 10:28 AM

bento miamija comel, kalerful!

May 12, 2016 at 10:38 AM

smp 3 kotak harum manis mmg heaven..tgk video lieya aritu dapnye hehe...lpr plak tgk dayyan mkn menu telur kicap tu

May 12, 2016 at 10:45 AM

aku kalu nengok ko nyer random photos msti lapo.... aduhla

yipee dh abis kontrak cerai talak 3 ngn ptptn yek

May 12, 2016 at 10:56 AM

tahniah lieya..muda2 dah abis utang, aku ni tak tau la umur 40 pun belum tentu abis hhhuuuaaaaaaaaaaaaa..

ko tau mangga adalah buah kesukaan aku sgt!!tak kira jenis apa janji manis..nak2 harum manis ni lg la aku sorang je bole hadap hari2..sedap tu mkn dgn pulut, letak santan sikit :)

selera dayyan makan, abis licin, awatif pun jenis kuat mkn tp dia suka mknn tu berkuah, bertambah mkn :)

amboiii tak sabar aku nk tgk korang piknik blkg umah sambil berstimbot grill bagai ni :)

May 12, 2016 at 10:57 AM

Faham sgt perasaan bila dah habis bayar pinjaman... Saya dah settle bayar hutang dgn MARA sebelum fly ke UK... Memang rasa kega sgt2... Mcm tu juga bila habis bayar hutang kereta..

Sedap sgt carbonara Lieya tu... Haih, dah lama tak masak carbonara... Hahaha, dalam pantang ni, tgk semua benda rasa teringin nak masak... Habis la naik berat badan kalau ikutkan napsu makan... hihihi

May 12, 2016 at 11:24 AM

Memang lega bila dah settlekan hutang kan? alhamdulillah

May 12, 2016 at 11:33 AM

SERONOKNYE TGK BENTO ANAK2 HANG WEI ...MCM2 ADA

May 12, 2016 at 11:55 AM

assalam kak..xde ke no tepon yg jual kuih frozen tu..saya lame duk cari org jual karipap sadin frozen..pau kaya frozen ade x kawan akak tu jual?sbb anak saya umur 2tahun,pg2 mesti nk pau..kalau boleh bg la no tepon nye ye..sbb sy keje kat e12 je..thx!

May 12, 2016 at 12:09 PM

jelos ngan ko...
aku ni ntah tahun berjanggut bila lah nak abis ptptn
dah ler pinjam berpuluh2 ribu..
bayar2 ratus2 je ni..huhuhu

May 12, 2016 at 12:25 PM

sian anak2 kita dekat 2 minggu ni kita x sihat.. bbrp kali je sempat prepared.. hrp minggu depan dpt bekalkan dorg mcm biasa.. huhu

May 12, 2016 at 1:33 PM

Pulut mangga dapnyaaa. Semalam makan pulut durian. Hehehe. Kecur ailio bila tengok gambar makan sedap sedap ni !

May 12, 2016 at 1:51 PM

Banyaknya harum manis. Jealous akak sebab satu pun akak tak dapat merasa tahun ni! Hehehe!

Siapa yang tak tertunggu-tunggu nak datang blog ni setiap hari Khamis, Lieya. Mesti datang sebab nak tengok bento si Mia Mija. Maklumlah mama mereka ni memang expert bab membento ^_^

By the way, anak-anak lelaki akak tak suka masak kicap, baik ikan mahu pun ayam. Pelik tak? Kalau kita masak kicap, mereka tengok macam nak terkeluar isi perut ikan yang dimasak kicap tu tau! Langsung tak nak sentuh. Si kecil tu suka kicap tapi kalau suruh makan lauk kicap, muncung sedepa suka-suka hati aje Mommy nak letak kuah kicap dalam pinggan makannya! Stress akak!

Wah, lepas ni bolehlah add gambar bersteamboat dan bergrill pulak yerk!

May 12, 2016 at 2:23 PM

malu nak cakap tapi tak pernah rase harum manis!! huhuhuuuuuu...

May 12, 2016 at 3:26 PM

Alhamdulillah dh settle ye hutang ptptn.pasani lega la..250 byk tu..

Good luck dsyyan tuk.contest kira duit tu.hehe

Samalah kami kat sini pulut klu mkn dengan durian laju.dengan mangga tak reti makan sgt la.lg best mkn cmtu saja harum manis tu

May 12, 2016 at 3:42 PM

Wasap akak bg nombor 0197562866

May 12, 2016 at 5:25 PM

Th key to happiness is filling up an empty stomach.
dulu2 aku start kerja, aku heran kenapa orang2 pangkat besar, bila jumpa dengan pencacai2 kuli2 cam aku dorang suka tanya "have you eaten? Taken your lunch?". Then aku realise, betul la, paling penting ialah jaga perut dulu. Perut happy, semua ok.

May 12, 2016 at 8:56 PM

Alhamdulillah!!!! Tahniah Lieya! memang patut ianya di highlight kan. Nany pun dah habis bayo PTPTN sebelum bergelar homemaker ni. ALLAH SWT jer yg tahu macamane lega nya perasaan kite tuh.

Sedapnye mangga tu wehh...kaler die so yummyliciousssss~~~~

May 13, 2016 at 7:24 AM

wah tahniah dah habis byr ptptn...kemerdekaan ni gembiranya lain mcm kan..hehe..rasa hilang satu beban kat bahu..

May 13, 2016 at 1:22 PM

@AIN

meh wasap akak bagi nombor 0197562866

May 13, 2016 at 2:40 PM

Alhamdulillah...tahniah lieya sebab dah berjaya lunaskan hutang...hehehe...Tapi lega kan bila hutang dah habis.

Kita pon beli gak mangga harumanis. Tapi beli sekilo jer. Sekadar nak merasa sebab dah lama sangat mengidam. Kali ni nekad nak beli jugak ☺☺

May 13, 2016 at 5:06 PM

Alhamdullilah. Seronoknya dah habis bayar ptptn. Siqah masih kena kumpul lagi ni. Memang satu kelegaan kalau dah habis bayar hutang kan. Satu bebanan di bahu rasa dah hilang serta merta :)

Siqah tak pernah rasa harum manis. Teringin nak rasa tapi jauhnya nak beli 😁

May 13, 2016 at 9:20 PM

lega sgt kan lps dr bebanan hutang ptptn tu..

lya stakat ni setiap thn buat pgeluaran kwsp byr pnjaman blajo..
tp mujur dpt pnjaman yayassan trg,so x de bnga mcm ptptn,

May 14, 2016 at 1:06 PM

tumpang happy bab hutang ptptn dah lunas..tahniah

May 16, 2016 at 5:56 PM

Alhamdulilah dah legalah kan Lieya.....PTPTN dah langsai.
Carbonara mak mmg tak pernah try....muak tak Lieya? Bila org duk sebok buat lelama teringin gak nak buatnya hihi..... Tambah lagi tgk Dayyan bukan main khusyuk lagi tu.
Mangga Harum Manis ni nampaknya sampai sudahlah mak tengok gambo jer hihi... Sapa pulak
yg nak dipesannya....

Suka jugak beli frozen food ni tapi masalahnya tak pernah berjumpa dengan tokey Frozen. Kalau ada yg dekat dekat rumah menjual nak gak try beli ....ginilah kalau surirumah yg tak berapa nak rajin hihi

May 18, 2016 at 3:00 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy