Thursday, October 22, 2009

jom masak bersama lieya

tak leh blah tajuk aku... mcm terra noo aku masak.. wakakakakakak..takpe la, sila la bagi can aku nak jadi cam cheff wan tu kan.....so cik bedah, cik temah sume arini cheff lieya nak ajar camane nak buat nasi goreng sardin (sila ckp ngan juih kan mulut kedepan ala2 cheff wan tu yeak) keh keh keh..sebelum tu cik temah cik bedah suma amik bau nasi goreng yg dah siap ni dulu yeak......
meh kite tgk bahan2 yg diperlukan yek cik temah cik bedah...senang jek bahan2nye ....takyah laa nak gi pasar bagai...kat celah peti ais sure ade terselit2nye....heheheheh...bahan utamanya sardin lee...dah namenye nasi goreng sardin....hancurkan sardin tu sehancur yg mungkin....kalo malas letak jek dlm besen pastu panggil anak masing2....konpom lumat budak2 tu kejekan....
cili api secukup rase....halia sebesari ibu jari...seketul kiub ayam dihancurkan

cili boh (aku suke brand Puteri ni sebab takde bau cam cili boh kat kedai2 tu), mix vegi, bawang putih/merah yg diblender....


nasi putih secukup tangki perut korang....

maggi cukup rasa (saje gatal bubuh sebab dah ade kat umah kan)


telur ayam 2 bijik


mule2 panaskan minyak utk menumis...korang tumis laa cili boh, cili api, kiub ayam, halia ngan bawang tadi



agak2 dah garing tu masukkan sardin yg korang suruh anak korang lumatkan tadi


masukkan mix vegi


pastu letak le nasi putih...



kaco rate2...masukkan telur kat tengah2 nasi


agak2 dah keras sikit.... kaco laa nasi tu rata2...goreng sampai kering sikit...pastu hidang le ikut sedap tekak korang nak makan ngan telur mata ke ayam goreng ke...




ni plak nasi goreng sardin versi mia n mija...same jek cam kat atas cume tak boh cili api ngan cili boh....




nak tau sedap ke tak sedap...ko tgk le reaksi anak ko makan..agak2 makan sambil wat mate stim cam mia ni sah le sedap nasi goreng tu....wakakakaakakak


haa kalo duduk ala2 cam mija ni mase makan pun menunjukkan nasi goreng ko tu sedap...ye laa sedap sangat tak sempat nak sila kan kaki tu ....heheheh


jadi cik temah cik bedah harap puas hati ngan menu yg cheff lieya kongsikan ari nie....agak2 nak resepi yg dasat2 ko google jek laa..setakat resepi bodo2 cenggini aku tau laa...wakakakk (eh sila bace ngan nada cheff wan lagi yeak)



post signature


31 celoteh sahabat

sodap jugak mkn nasi goreng sardin ni kan...

October 22, 2009 at 8:56 AM

dik..

akak lom bekpes ni..

lapar..

mai lerr antar sket kat opis akak ko ni haaaa..

October 22, 2009 at 9:14 AM

Kekeke....lawak la lieya nihhh!!!
Pepagi tadi ker tu??
Rajinnyerrrr....bak sket!!!
Hehehe..........
Simple tp nampak cam menarik n sdap tu.......
Tgok budak dua tu mkn...terliur sehhhh!!! hehehe.....
Lieya jom plan gather2 ngan kak lela tis weekend pree x?
pree nti ym reen k....

October 22, 2009 at 9:20 AM

xpernah lg mkn nasi goreng sardin..leh cuba ni.bagus ko lieya.bg idea kt aku..hehe

October 22, 2009 at 9:56 AM

lieya..hehehe..sama la aku pn gune cap puteri ni je...kalau xde pastu pakai brand lain ala..xjd weh..leh la wat alasan sbb cili boh kn..ekekeke...
nasi grg sadin ko menarik...lama weh x mkn ns grg sadin ni..

October 22, 2009 at 10:10 AM

sedap nie lieya...ni yg nk buat mlm nie....

October 22, 2009 at 10:22 AM

tu dia...chef lieya dah masuk dapur balik....lama dah xde entry masak2 kan...

boleh cuba nie......

October 22, 2009 at 10:26 AM

a'aa kan..nasi grg sardin..hubby kate ms kat u dulu ada tp ape ntah dorang panggey resepi tuh..tgk lieya masak nih tingin gak nak buat..nampak sedap je..kalo jiran nih harus mintak sket..hehe

October 22, 2009 at 10:29 AM

suke la tgk anak dara ko ni mkn.anak2 ko ni best je kan, berselera je.sbb berkwn kot kan.iqa sorg2 kat umah,mkn pun kena paksa je.main je lebih!

October 22, 2009 at 10:41 AM

sedapnya...cik temah tu nama aku wei......nak cuba la hari nie...

October 22, 2009 at 10:42 AM

shedapppppp...nya lieya..anto lah skit kt umah kty ..

October 22, 2009 at 10:56 AM

dah lama aku x buat nasik grg sardin. nyummmmmmmmm

October 22, 2009 at 11:03 AM

marbelessss beb!!! aku xpnh try g ns grg sardin nih..baguih2...idea baru..ye la asik2 ns grgkg jek..sure en. khai tu dh boring..heheheh..

anak daro ko tu badan mantap! mana xnya..mak pandai masak..

October 22, 2009 at 11:31 AM

wei terliur aku tgk ns goreng ko nih.. kalo wat pedas2 ni..mau menitik air mata ngan air liur skali masa mkn.. leh aku try pasni

October 22, 2009 at 12:32 PM

sonang aje nak buatnyer confirm sedap...tgk aksi mia dgn mija mkn dah cukup selera..nyum nyum

October 22, 2009 at 12:35 PM

compem balik nanti aku cuba. memang nampak sedap dan mudah.. eh sardin tu kau guna tin kecik ke tin besar..

akak kalau buat compem tak bubuh sayur campur tu, sebab akak tak suka makan.. mmm kena tukar letak fish ball la gamaknya (anak murid derhaka lawan ajaran cheff leiya) hehehe

October 22, 2009 at 12:45 PM

cam besh je lieya...tebukak lak selera aku tghari2 nih

October 22, 2009 at 12:52 PM

perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

sepinnggannnnnnnnn...

October 22, 2009 at 1:19 PM

kak mimi : lieya pakai tin kecik sajork heheeheh...lieya plak suke bubuh sebab kalerful sikit nasi gorengnye...tapi time makan tolak ketepi....ewakakaakakak

October 22, 2009 at 1:30 PM

ns grg sardin mu ni versi sedap giler.. mcm2 mu buh.. kalo sha, sardin ngn nasi jer.. ns grg sardin bodo jerk.. hik hik..

October 22, 2009 at 3:17 PM
Anonymous

aaaa...kalo guna ikan goreng yang tak abih semalam pun sedap gak lieya.
karate2 sket kasik dia jadik besa2 kelengkeng pastu goreng dulu kasik garing sket.ni dak bye punye resepi ni.huhu.

-ayu

October 22, 2009 at 7:48 PM

keikeikei..masak nasi goreng sadin ye hehehe...kak nurul ambik resepi akak ni ye almaklumlah budak terlebih pandai masak mcm ni lah jadinya hahaha...

p/s : kak kamera nurul olympus model TOUGH 800 yang boleh masuk air punya...best jugak pakai kamera ni bab time tangan basah pun still leh pegang...

ok c u this sunday ok :)

October 22, 2009 at 10:10 PM

salam lieya
ni Chef wan pun boleh kalah ni
nasi goreng ni malam tadi buat perot kak dilla jadi lapar
nasib kak dilla boleh melepasi gangguan nak makan benda ni (he he he)

** Lieya
bila nak datang bangi?

October 23, 2009 at 10:00 AM

sodap nie lieya...terliuqq dah nie.....boleh try nanti.....tq boleh sharing2 menu kan....sungguh berselera dua badek tu mkn...

October 23, 2009 at 4:13 PM

rajin ko amik gambar satu2 ek lieya oi.... mmg ada talent jd chef heheheh...
aku berangan nk bt epok2 nih... ko tau kan apa epok2 tuh? org johor sebut kan.... kalu jd aku tayang gk kt fp ek

October 23, 2009 at 4:44 PM

sedapnyer..leh ar try..budak2 sure suka..

October 23, 2009 at 4:47 PM

wah..1st time dgr nasi goreng sardin ni.
ermm..leh la cuba lps ni!hehe..

October 23, 2009 at 8:24 PM

ns grg sardin ni br sekali akak mkn kt umah makcik akak.....blhla tahan rasanya..

tp resepi ko nie nmpk blh mmbangkitkn selera nie...thanks share resepi..rajin ko snap 1 by 1...

October 24, 2009 at 12:36 AM

hehe.. wah cheff lieya dh mule kn resepinye.. pasni ni msk pe lg erk cik lieya..

October 24, 2009 at 1:03 PM

sah sedap nasi goreng ni lieya..terbukti, bila tgk gambar anak2 lieya :D

October 25, 2009 at 9:15 AM

akan ku cubaaaaa.....
eh aku pun now masak letak maggi cukup rasa.
laki aku rasanya dh dekat sebulan dok tawaf kedai cari PASTI SEDAP. aku penat le explain benda alah tu sama je dgn maggi cukup rasa.. tetap degillll.. x caya. sampai now x de jual kat kedai pun ko.

October 26, 2009 at 1:04 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy