Wednesday, October 28, 2009

spegeti podas berapizzz....

mija : mama oo mama, jaja lapar ni...nak mee...
mama : hah! mee...mane ade mee ....nanti mama tgk
ape ade kat dapur yeak....
mija : okey....
tetibe mia nyampuk : mia pun nak mee satttttuuuuuuuuuuuuuuuuuuyyyyy!!
mama : mama masak spegeti okey tak...
mija / mia : wokey....mama masak mia ngan mija tdo dulu yeah...
mama : cait!!!!!!!!!!!!!!


jom kite masak spegeti versi lieya.....kalo makan spegeti versi lieya ni sure org italy terus leh ckp melayu..wakakakaakakaka.....bahan2 asas cam biase lah...



cume bezanye aku letak cili boh ngan lada hitam, kasi berapi kaw2 pedasnye...
selalu buat spegeti masam2 tu cepat muak dah tekak melayu kan mesti ade pedas....so ini laaaaa yg aku tambah...tu yg kalo org italy makan spegeti aku leh ckp melayu terus wakakaakak



dlm kuah aku letak daging ayam, meat ball ngan sosej di hiris2....aku tak suke letak sebiji2..
sengkak tekak nak gigit....


cendawan ni harus letak melebihi tahap biase sebab aku suke cendawan ni



mula2 cam biase la tumis bawang putih, ketuk jek bawang putih tu, kang senang nak keluarkan bile dah masak....kang kalo tak dikeluarkan ..tergigit lak nanti....haituiih pahit!!




letak le 2 sudu cili boh....tumis sampai garing



masukkan bahan2 dlm spegeti yg dah di hiris2 tadi
biarkan sampai masak sikit ayam tuh





lepastu masukkan cendawan





nak kasi lagi berapi letak lada hitam....







pastu baru tuang sos prego








masak le sampai agak2 pekat tak pekat.....nampak tak dua kuali tu...yg belah sane yg kecik sikit kuali tu utk mia n mija punye...tak pedas punye....





hah jgn lupe robuih spegeti tuh..boh minyak sikit mase robuih tuh






taraaaa....kuah spegeti pedas berapi dah siap!!






nie la hasilnye.....jomput makan sume!!!





sodap tak sodap...ekau pikir laa sendiri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




post signature

24 celoteh sahabat

samalah kita lieya...tekak melayu gak.kalo masak spageti sure nk buh cili boh..akekekeke

October 28, 2009 at 8:44 AM

uiiihhhh...best ni.blh try.aku tak penah lg msk spagetti.najib tak suke mkn.tp senang gak msk ek time2 kelaparan yg perlu utk mkn dgn segera!

October 28, 2009 at 8:45 AM

tu lerr anak2..

tau oder jer..

kan dik..

hehe!

kalo kita?

oderr kat kedai laa..

cik asben bayar..

kannnn.. :P

October 28, 2009 at 8:46 AM

kalu sy masak spagetti xpernah lg buh cili tu..takut xjadi plak..nak masak 2 jenis mcm lieya mcm ada malas sikit..he he he...

lieya pun pakai sos prego dlm tin yer sama ngan sy..sbb ada yang pakai prego yg dlm botol kaca tu...

October 28, 2009 at 8:55 AM

amboi lieya...bukan main lagi kau ye..siap snap step by step tu..rajin betul la..kalau akak la masak, takde masa la nak pegang kamera ni..

yg kau buat ni sure tekak husband akak blh mkn punya sebab husband akak dia tak suka sos spagetti yg kat kedai ni.... katanya tak blh terima.... nanti kalau nak buat, kena refer kat page ko nila lieya....

October 28, 2009 at 10:17 AM

uishh....tekak laki aku tak leh terima ler spageti bagai nie...tensen jer....

yelah lieya...ko nyer tekak sama ngan tekak aku....kalau tak pedas...cam xcited nak makan kan..ha ha ha ha...

keh keh ekeh keh

ayat "ekau pikir ler sendiri tu" ...cam batrice lerrrrr

October 28, 2009 at 10:20 AM

lieya bgs idea nih..xyah letak daging kisar tu pun xpe ek..letak fishball byk2..hehhe..nmpk sedap leiya!! aku pun kalo buat ske letak cili giling..sbb kalo sos semata2 mcm x kaw kan..hehehe

anak aku tuh mmg hantu spagetti.aritu kat umah sham pun hirda dok nyuap dia (aku dok melantak sorg2..sgt x senonoh kan)..tp aku ni malas tahap gaban nak buat..haah..so p SR je la hari2..dh le SR tu xsmpi 5 minit je dr umah aku..kopak2..

October 28, 2009 at 11:25 AM

hihihi..betul2..kena la letak cili br ler kena ngan tekak kita ni...idea br nih..selalu memang ltk daging ramly tu...
weh..apsal blog aku still yg 3 mth ago..pdhal dh update dh..x pueh hati ni..

October 28, 2009 at 12:11 PM

lawaklah bc citer lieya..tp mmg betul kite nih tekak melayu mesti nak pedas gak kan..nih ase nak buat je spagetti..lamer betul tk masak..hehe

comel rambut baru mia mija..

October 28, 2009 at 12:53 PM

fuh..nmpk sedap..aku lglah tekak melayu..x mkn spagheti..hahaha..

October 28, 2009 at 1:20 PM

wah lieya...
patut bau spagethi dari sini
Lieya yang masak rupanya....

lapor lapor lapor!!!!
ada lagi tak....

October 28, 2009 at 1:22 PM

tu dia.. pas nasi goreng sardin, chef lieya kembali!! (akak dah try nasi goreng sardin.. sedap!!!

memang nampak pedas berapi spaggeti kau tu lieya, mau berasap muntot makan tu. heheh .. hujung2 minggu boleh la try kalau gini. nampak simple jer nak buat..

October 28, 2009 at 3:23 PM

ok lieya.. settt!!! akak bg lieya sepinggan mee kolok.. lieya bagi akak spagetti pedas berapizzz ni sepinggan wokeh!! (yum yum.. terliur dah niiii!!)

October 28, 2009 at 3:51 PM

ada spaghetii...favorit anak2.akanpun cam lieya buat spaghetti letak lada hitam. nak lagi sedap Lieya letak slice cheese 2-3 kpg bila sos dah dkt nak masak...yummy..

October 28, 2009 at 3:52 PM

haah pedas yg sodap...baru umpphh..nanti upload lagi gmbr masak2 yeah baru best..

October 28, 2009 at 5:26 PM

uwaaa... tgk gmbo dh meleleh air liur ni.. sedapnya.. pedas br besttt... ekekekk.. hb sha x mkn, slalu msk kt umah mak, ramai skit tukang mkn.. br lah penat memask berbaloi baloi... ekekek...

October 28, 2009 at 6:47 PM
reenmamazaraa

Perghhhhhhhh sedap nihhhh......
Meleh air liur reen pepagi ni haaa.....
Hehehe!!!!

October 29, 2009 at 8:59 AM

rajin nyer mama nih ngambik gambar sambil masak.... bagus2...
bt terliur aku je lah.... lama tak msk spageti aku nih dh 2 minggu rasanyer hehehhe... aku kalu hari2 telan spageti pun tak kisah hehehe....
ko selalu togel kan budak 2 org tu ek... pakai pampers je... panas ke beb...

October 29, 2009 at 9:08 AM

bertuah punya anak dara.. pandai orderrr jekk.. ekekekkeek. tapi tengok cam sedapp je lieyaa.. betul la kalau orang itali makan kompemmm pandai cakap jawa teruss.. wakakakkaka

October 29, 2009 at 9:58 AM

aku pun kalo buat, kasi pedas sket baru betul2 ho liao..

wah..da pandai demand suh mama masak mcm2 pastu depa ber-2 tido...baguss, takpa kecik lagi, dah bosar esok buat camtu, siap la yek...kih kih kih

October 29, 2009 at 11:29 AM

ni mmg betul nye podas berapizz nih.. x penah lak aku msk spagetti ni buh cili...cooi salu bising suh aku wat pedas2.. aku kata tekak itali mana ada pedas2...kekeke..

alamak baru aku tingat... aku utang resepi spagetti la kat niza..

October 29, 2009 at 5:00 PM

hahaha...memang dah tekak melayu kaaann....begitulah rupernyer.....selagi tak berapi....tak power....aza buat spagetti carbonara yang putih tu pun...aku boleh campak berbelas biji cili api dalam tu....hehehehe

seksinyeerer mia & mija berspender jeeerrr :p

October 29, 2009 at 9:04 PM

suka nye kalu dpt mkn gak..
favorite..tp tak pernah bt..
mkn yg dana cute je yg selalu bt..
ingat nak try..
sumbat suri ngan western food lak...

November 2, 2009 at 4:01 PM

tu spageti melayu..pedas..hehehe..
kalo dalila bawang putih tu yg dia kaut dulu masuk mulut... dia sgt suka mkn bawang.. dah mcm bangla dah aku tgk...kalo akak goreng sayur kdg tu sengaja ku tumis bwg putih sebijik².. pasti licin...bwg putih jerk yg licin...

November 3, 2009 at 10:18 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy