Tuesday, November 19, 2013

Langkawi 2013 ~ day 4 [Kota Mahsuri/Bubye Langkawi]



akhirnyeeee...abis laaa cite langkawi arini kakakakaka....... ari ke 4 dah tak lalo nak bekpes kat hotel...so kami pi cari bekpes kat luar....ni antara yg kedai hasil aku gugel jugak....kedai tosei telor, kari kambing....berposak2 laki aku cari sampai sesat barat....tapi rezeki gak dpt jumpe ....kedai ni kat tepi jalan kampung ulu melaka....sebelahnye masjid....name kedai takde...tapi bile tanye kat owner die cakap ni name 'kedai mamu'...



mia mija pekena roti kosong sorang satu, en laki makan roti telur....aku lak pekena tosei telur ngan kari kambing.... sedap!..mak aku makan nasi kandar ...not bad gak..kedai kecik tapi mcm2 ade...



lepas bekpes, balik otel uruskan check out plak.....nie leh beg2 yg dah beranak pinak... aku bawak semua beg2 yg besar2....visions, corningware, teko, semua tu aku susun dlm beg bagasi nieh, dgn kotak2 aku masukkan..bukan masukkan satu2 seketul2 barang tu tau ....sbb ade adik tu tanye kat entry lepas....kat airport aku wrap beg ni dgn plastik wrap .... pastu suh crew AA tampal sticker fragile....harga wrap beg rm10 tuk satu beg/barang....



pastu singgah kota mahsuri jap...mak aku nak tgk makam mahsuri....beli batik kat sini ....beli bahulu sedap kat sini....



dlm kul  1 lebih kami dah kat airport tuk serah kereta.....oh yeak  kiteorg sewa kereta innova RM330 utk 4 hari dengan en sham : 012-4440109...



bubye langkawi...ade rezeki kami datang lagi....



balik pun aku tapau gak, spegeti, nasi ayam, nasi lemak pak naser, set nugget hehehehehe
nak makan kat umah heheheeheh



balik tu dugaan betul sbb ade 2 org budak yg  mengamuk dlm flight....dayyan pun tersampuk same....nangis nak dok ngan papa lah, nak dok sana lah, nak dok sini lah....hadoi...jenuh pujuk....




set nugget tu kids meal so dpt le color book ngan pensil warna... so dpt le pujuk die kejap...haishh ikut mama nak smackdown je ko dik....tak penah2 mengaruk camtu, dengar budak lain mengaruk die pun ikut same....sampai umah dlm pukul 6 gitu....letih tapi seronok...in sha Allah ade rezeki bawak mak abah aku pi sabah plak...




nie la visions ngan corningware yg aku beli....aku beli yg 3 beradik...saiz bukan yg besar sgt tu...cukup2 laa tuk aku sekeluarga guna....senang...masak2 terus hidang atas meja....




haa nampak tak pyrex kotak merah tu...tu free beli visions ngan corningware....ade jeki pi langkawi leh tambah stok visions lagi ngeh ngeh ngeh....betul la, dah ade umah sendiri baru ade mood mak2 nie...mood kumpul segale piyuk2 cantik...he he he...aku beli gak set teko ngan cawan2 nye due set....seb baik laa semua keadaan barang2 fragile ni elok...mak aku punye barang pun okey....aku cume hand carry coklat2 jek...lg pun setiap barang kaca ni dah dibalut sot kabar...org idaman suri akan wrap sebijik2 sbb tau kite mesti dari luar n nak jalan jauh...


okey2..khatam dah cite langkawi 2013 ekekekeekek




** tik tok tik tok dah nak abis dah tahun 2013 kan.... ermm sampai bile laa aku nak dok kat KKM nie...nak mintak tukar takut tempat baru tak secomfort kat sini...tp dah tepu la otak dok sini lame2....dah 7 tahun kat sini...huhuhu




48 celoteh sahabat

perghhh...
mmg jeles arr tgk segala set vision n pyrex tue...
tp mmg betul, vision pon nureen guna, masak jer terus hidang hehee...

mmg best kan shoping kat langkawi, dah le murah elok plak tue
dlu kami g x shopping pon brg dapor sbb x der tmpt nk simpan hehee

dayyan meragam x mau blk kot
nak stay kat langkawi..
x tahan tue.. lieya siap tapau mkn dr sana bwk balik hehee

November 19, 2013 at 9:28 AM

alhamdulillah, lege bila barang semua tak pecah.. akak ingat ko handcarry barang2 kaca.. lain kali leh try buat cam ko lah.. wrap bag tu... selama ni tak pernah wrap bag

duk rumah baru, pinggan mangkuk baru, barulah feel lain sikit kan.. best!

November 19, 2013 at 9:31 AM

kannnn kalau dah ppuan mmg nampak piyok belanga sokmo bila ke langkawi heheh
banyak jg ko borong yer Lieya.. enjoy yer MiaMijaDayyan.. wpun tak ngerti apa itu pyrex, vision & corningware.. hehehhee

November 19, 2013 at 9:33 AM

abis jugak citer langkawi ko ni kan..insyaallah nnti aku menysul....aku pun dah mintak tukar..minta tukar dkt ngan rumah baru aku tu...tp takde rezeki lagi

November 19, 2013 at 9:38 AM

Lama giler x pg Langkawi..

November 19, 2013 at 9:38 AM

Banyaknya shopping....

November 19, 2013 at 9:47 AM

best..best..

aku vision tu dah ada..coningware tu belum ada..mcm best je tengok..

lama tak jengah langkawi, last thn 2009 kot..ntah bila nk ke sananya pulak :)

letih gamaknya si dayyan tu, tu yg mengamuk..nasib makan dipujuk kalo tak dah kena smackdown maknya hhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

November 19, 2013 at 9:55 AM

bestnya beli VS dan CW percuma pyrex....pantang tgk org beli akk ni..mulalha melonjak hati nak jugak...tp ontah bilo dapek pogi...

November 19, 2013 at 9:56 AM

Kalau beg beranak pinak tu..mmg xboleh d elak..kdg tambah beli beg baru lagi....kik..kik.kik..
Kdg nak bertukar...takut tmpat lama lagi baik dari tempat baru..tapi kalau x berhijrah..mana tahu tempat baru lagi baik dari tmpt lama....Apa pun...akak doakan yg terbaik utk lieya....

November 19, 2013 at 9:58 AM

Oh, Lieya kat KKM rupanya. Nasib baik akak takda pepehal ngan KKM, kalau tidak sure cari Lieya sebab dah kenal 'bayang' kan...huahahaa.... Akak rajin berkampung kat Wisma Putra-Immigration-KDN ler...

Bagus entri ni Lieya senang nak buat reference. Soksok nak gi Langkawi akak buka blog lieya aje, tak payah sibuk cari pakcik google. Ada banyak tempat yang kita nak googlekan tau kalau dah dok depan tenet nih...Sedih pula 'bebelan' pasal Langkawi dah abis. Tapi takpa, akak tetap setia kat sini. Kalau takda komen tu bukan akak ler namanya...hahaha...

November 19, 2013 at 10:13 AM

ohhh tosai..sib baik baru pas pekena pagi ni..
okay la jugak lieya, asal gugel tempat jerk jumpa yang best..kalo zee takdenya camtu..mesti gi terjah buta2 jerk..kalo nasib baik jumpa la yang sedap..
berkenan jugak ngan set corningware tu..kat umah skang dok pakkai plastik jer..ahahahhaaa
dayyan saja jerk tu...sesekali nak gak melepas angin..

lieya kuat gak bertahan sampai 7 tahun..kalo jenis zee ni cepat boring...masuk tahun ke-3 ke-4 tu dah gatal carik keje lain..takleh arr lelama..borinkkk

November 19, 2013 at 10:25 AM

syok betul kalu dpt pg langkawi lg... ingat dulu pg langkawi sbb ada kursus kt sana, udahla peknen 6bln bwk beg berat.. konon takmo beli apa... sekali msk kedai coklat dh memborong mcm2 jenis... nsb lah aku sedar diri tak beli segala periuk belangga...

pg langkawi ke mana2 tempat yg bebas cukai kalu tak beranak pinak beg mmg tak sah heheheh...

November 19, 2013 at 10:37 AM

ala kak.pendek nya cite.xpuas baca.sy dh mls nk update blog.akk update selalu taw.nt sy baca.hehehe

November 19, 2013 at 10:50 AM

Very very nice travel report. Superb.

November 19, 2013 at 10:52 AM

akak ni tak leh tgk roti canai.. mulalah meleleh je.. hehehe...

November 19, 2013 at 10:57 AM

wah..bervision kau..ada rezeki lebih beli apa salahnya..lepas ni lagi berseri-serilah rumah baru kau lieya...

November 19, 2013 at 10:58 AM

Kakak suka set vision Lieya. Vision ni dari dulu sampai sekarang tak lapuk dek zaman. Kalau corning ware selalu berubah-ubah..

Dayyan kenapa sayang? Penat ye sampai menangis. Tak cukup rehatlah Lieya, nama pun budak. Kalau dah besar macam kakak-kakak tu tahu dah nak behave.. kesian Dayyan..

November 19, 2013 at 10:59 AM

Tengok jenjalan akak tak meroyan tapi tengok yg last memang meroyan kejap!

November 19, 2013 at 11:04 AM

Adoi jeles nengok set periuk kau tu..Cam kena pegi langkawi gak ni.....

November 19, 2013 at 11:27 AM

hai kak Lieya, masa Mally gi Langkawi pernah breakfast kat situ.... memang terbaik... sedap sgt..
Bestnya set visions tu kak.... Kena gi jugak langkawi nak tambah set periuk baru untuk rumah baru nanti...

November 19, 2013 at 11:52 AM

senang ada set vision ni lieya...masak terus letak atas meja...
banyak juga bershopping tuh....
kejap nak akhir tahun 2013 kan....

November 19, 2013 at 12:02 PM

kite x mkn tosei tp nengok gambau tu cam menetes ayaq lioq hihi
nasib x pecah mangkuk piyuk kan..kalau x nangih!
tp mmg best sgt pi langkawi, rasa memcm nk hangkut beli huhu

November 19, 2013 at 12:21 PM

menitik air mata tengok hasil shoppingan tu.
uwaaaaaa..
nak gi langkawi jugakkkk~

November 19, 2013 at 12:36 PM

Tak kena extra charge ke bawak banyak barang nie... macam lebih kg jer...

November 19, 2013 at 12:37 PM

hihi~nieyl pun ade koleksi corningware kak..nieyl beli yg de 5 set dlm tuh..pastu pyrex plak nieyl beli dr kecik smpai besar...hihihihi~ pasnie nak beli visions lak...hihihi~ asben nieyl smpai bising dah...beli banyak2 nie yg dok dlm umah dua org jer..:P

November 19, 2013 at 1:12 PM

Syok giler..
Insyallah ada rezeki nk g lgkawi kita rujuk blog lieya ye..hihi

November 19, 2013 at 1:36 PM

laaaaa dah abes ker, kena korek balik ni entry lepas2..... hehe
bestnyer dapat shopping piuk blanga kat sana...

November 19, 2013 at 2:08 PM

g langkawi x pnh shopping pun... berjln jer.. hihihi

November 19, 2013 at 2:35 PM

Akak dulu bersungguh2 mengangkut CW satu set. Dapat pyrex free gak sebijik. Sudahnya, dah dekat 2 tahun, plastik HIG pun dok balut kotak CW lagi. Yang free tu pula yang akak guna. Masak, tetap pakai koli tinger itam, atau periuk cap buaya besi. Hahahahaha

November 19, 2013 at 3:38 PM

amboiii, lama aku x singgah blog ko nok, rupanya ko pi langkawi yek...langkawi mmg best la kan...tak jemu...

shopping sakan ko, aku pulak kalau gi langkawi sibuk dengan coklat2 je la...hahaha...

awat dayyan tu, letih agaknya...tu yang dia merempan tu...

November 19, 2013 at 3:41 PM

uwaaaahhh..byknya shopping pinggan mangkuk!! ini yg terasa nak ke langkawi lagikkk...

November 19, 2013 at 3:46 PM

itulah satu perkara yang merisaukan aku nnt noks. dak qausar tu bukan bleh diam lama... mahu dia betukar jadi pilot nnt. hahaha

November 19, 2013 at 4:02 PM

Im jeles...seriusly jeles.....

November 19, 2013 at 4:49 PM

hahaha.. lawak tang nak smackdown tu.. tapi geram kan bila bebudak mengaruk time macam tu.. sure hirup pikuk kejap sebelum dapat pujuk dia..

oh..drooling tengok periuk vision tu..huhu

November 19, 2013 at 5:12 PM

bye.. bye Langkawi.. rasa akak lak nak pergi lagini..
syioknyer ko shopping sakan gak yerk.. seronok lieya dapat happykan emak ngan abah..
kalau mak ngan bapak akak memang tak nak jalan.. kalau balik kampung ajak makan luarpun tak nak...
seronok tengok anak2 lieya jalan ngan atuk dan neneknyer....

November 19, 2013 at 6:58 PM

Citerla psl tiket..murah ke mhl lieya..ke akk trlps pndg entry tiket..hehe..kecohkan??sbb ada planning nk beli tiket flight utk bln 1 ni..tp dh usha malindo air mhl plak .wuwu

November 19, 2013 at 7:37 PM

Nieda pun kalau p langkawi mmg aim pinggan mangkuk jr

November 19, 2013 at 7:57 PM

hihi..tu la kan lieya..bila ade rmh sdri baru ada mood nk kumpul koleksi pinggan mangkuk ni.. lya pon x sbr nk msuk rmh sdri..

November 19, 2013 at 8:56 PM

Waaaa...manyak syiok tengok Lieya pi holiday langkawi..
aiza nih asyik tergendala jerk nak holiday ke sana..
memang aim vision & pinggan manggkukk tuh..aduyai...geram nengok!!!
huhu..moga nti dapat juga ke sana bersama keluarga..:)

November 19, 2013 at 9:27 PM

ramai blogger pegi langkawi cuti ni.
selamat bercuti ye sis..

salam perkenalan!

November 19, 2013 at 11:44 PM

Amboi memborong sakan.. :)
Tapi betul, brg kaca kena balut ngn sotkhabar baru tak pecah :)

Sedap tose telor tu :D

November 20, 2013 at 9:35 AM

Berjalan ke Langkawi yeh LL...seronoknya...Naik flight senangkan tak yah penat penat drive!

November 20, 2013 at 4:01 PM

kari kambing tu zura tgk cm ikan pari masak asam pedas...

November 20, 2013 at 4:02 PM

Ololo dayyan hencem2 knp wat perangai..penat kot dia Memang kalo pi langkawi kita ni mak2 mmg syok nyoping pinggan mangkuk periuk belanga bagaikan..set vision 3 beradik tu berapa reganyer lieya..

November 20, 2013 at 6:48 PM

mak aiii banyaknya barang kaca beli klu kak dah takut dah nanti ecah hi2 kan leh caya mamat angkat barang air asia tu hi2....seronoknya ni yang nak g langkawi ni...

November 21, 2013 at 10:16 AM

Tamat sudah citenya....itu...btol ridsect celah tu....pakej skali ke giftnya...kui3....

November 21, 2013 at 4:20 PM

wow.. syoknyer bercuti ke langkawi.. naik flight... =)

November 22, 2013 at 10:02 AM

kalau ke langkawi...tak sah kan kalau tak beli mangkuk pinggan

November 29, 2013 at 10:03 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy