Thursday, April 24, 2014

thursday ~ random photos



salam kamis semua... nak mo ckp byk2...meh tgk random photos yg ade tuk arinie....
oh yeak, ramai lak ckp aku kurus slim dlm entry ke bukit fraser tu...omg!! itu hanya lah teknik semate2....ahkak dah tambun sebenarnye ni hehehehehe....

*
*
*
*
*
*
*
V


  • segagah mane pun otomen aku sorang ni, bangun tdo tetap cembeng melalak kakaakakakak


  •  aritu miamija mintak nasi goreng pataya....haaaa aku buatkan nasi goreng sleeping teddy lagi heheeheh.... utk pagi makan nasi goreng sleeping teddy ngan keropok ikan, utk lunch plak nasi putih ngan sup ayam....



  •  budak sorang ni kalo mandi....2-3 jam pun tak puas .... nie pic lama nieh, lepas kes catu2 air aku tak bagi dah die berendam dlm bathup..sian kat org lain yg kene catu air tuh...



  •  ari jumaat ntah bile aku buat nasi beriani, daging masak merah, acar ngan kari ayam....pes time pakai basmathi...hepi tgk nasi jadi huhuuhu...pasni boleh beli stok beras basmathi lah...






  •  rutin ari ahad...topup stok barang basah....uihh bepeluk tiak kene 'mandikan' minatang2 ni sebelum simpan dlm esbok.... aku simpan siap2 buat portion tuk sekali masak....weekend lepas laki aku beli 5 jenis ikan ngan sekor ayam...letih bersihkan depa2 nih...




  • pic minggu2 lepas ntah bile jugak....budak2 bising nak makan sushi king....hokey! jom mama belanje.....boleh mama melantak salmon sashimi....



  •  mia mija mmg geng aku sbb suke sushi.... boleh tahan budak2 ni makan...pinggan purple jeeeeeeeeee amiknye hahahahaah


  • haaaa ni kisah minggu lepas, aku buat spegeti olio ..... aci cengelat sebab  pakai cili flakes dominos hahahahahaha..... ni nak balas pinggan jiran sebelah ni....dah seminggu lebih pinggan die 'tersadai' kat umah aku....sori kak lambat balas ekekeekekek



  • ni plak kejadian minggu nie...sian dayyan tetibe demam pastu ulser penoh satu mulut....ikut perkiraan kiteorg laki bini ade dlm 9-10 bijik ulser dlm mulut die...risau gak kalo kene HFMD tu...mujur kaki n tangan clear tak naik bijik2....demam panas jek dgn tonsil bengkak ..... die kena ahad lepas, semalam dah okey dah nak makan nasi semua....kalo tak sebelum ni aku bagi makan bubur sejuk ngan sup, langsung tak mo berbotol.... cepat baik sbb aku rajin sapu oral aids, bagi makan antibiotik ngan bagi minum air vitamin c....cepat ulser tu mengecut..... alhamdulillah...

abis daaa!! tata titi tutu!!




*keek lieyalatif*





46 celoteh sahabat

lieya ni bila la nak nampak tua.. dah macam kakak dan adik jer ngan anak2..

April 24, 2014 at 9:07 AM

Niat di ati nie mmg nak buat peti ais cmtu gak..tersusun aje..tapi..peti ais 1 pintu nie mmg menyakitkan ati...tempat frozen tuh kecik..payah...nie tgk plan nak beli besar..senang isi barang...

April 24, 2014 at 9:20 AM

kesiannya dayyannn!!!

cantiknya ghope nasik beriani lieya..

muka lieya nampak muda sangat..tak sampai hati nak panggil "kak" walau pun rasanya lieya tua dari saya.. wakaka...

April 24, 2014 at 9:22 AM

lupa nak cakap..si dayyan sebijik cam sorang anak dara kat rumah kami tu... kalau bangun tido tak nangis mmg tak sah..grr...

April 24, 2014 at 9:23 AM

sronok ler dlm main dlm bathtub tu...bdk2 sure tkmo kuar...suka tgk set bento tu...rajin lieya

April 24, 2014 at 9:30 AM

Lieya...tetap nampak gojes dgn anak2

April 24, 2014 at 9:31 AM

Peti ais ko pun kemas jer...well ogenise gitu..peti ais akk..tu dia...aku sumbat ikut dan..seminggu sekali si KAKAK mengemas sambil membebel-bebel...abis semua tak berkenaan dicampaknya...nak mrah kang..siapa nak kemas peti ais nnt....Sian dayyan kena Ulser tu..pedihhh...

April 24, 2014 at 9:59 AM

syoknya dayyan mandi buih..pasni bertambah gebu la..ni yang makin geram nak cubit..jaga la..jumpa kat luar kang memang kena cubit saje budak ni..hehehe
ulser kat situ memang azab lieya..zee yang dah besar ni pon tak tahan..berair mulut dibuatnya tau..
bekal anak2 sentiasa mantop..ada jerk idea nak masak ape..zee lama dah berkubur..*ehhh silap, tadi ada buat roti telur..hahahaha

April 24, 2014 at 10:23 AM

wah..cantiknya bento

April 24, 2014 at 10:29 AM

ok, kak lieya mmg kurus... konpem!

April 24, 2014 at 10:29 AM

jeles tgk badan lieya. ramping je. boleh jadi model ni. sue ni payah la nak berdiet sgt sbb fully bf kan. nnt affect kt susu pulak. huhuhu. sudahnya bersenam je la

April 24, 2014 at 10:30 AM

memang betul pun lieya kurus... badan fesen tak naik sgt....

April 24, 2014 at 10:32 AM

fuh.. mandi buih siap ada sudip.. yang kat tepi tu kuali ek.. hehehe..

April 24, 2014 at 10:36 AM

Sleeping teddy tu mmg comel

April 24, 2014 at 10:57 AM

Lieya...ko biar betul dikkk. Lieya bagi anak bujang yang hensem dan macho tu mandi buah dengan sudip goreng ikan??!!! Ohh...tidak...jangan di ulang lagi yer...huhuhuhuhu.

April 24, 2014 at 11:10 AM

tgk gmbr lieya ngan sue aritu, alolololo... comey sgt! :)

seronok la lieya ada geng sesama makan sushi hehe...tak sabar nak geng ngan nayli plak buat apa2... klu skrg ni rasanya zakwan yg byk berxtvt ngan mama dia hehe

April 24, 2014 at 11:17 AM

otomen bangun pun nangis²...hehhehe..

kesian kena ulser...kalau kita yang tua ni pun xtahan

Syok tgk lieya masakkan bekal untuk budak²...

April 24, 2014 at 12:09 PM

hahahah sama cam anak aku gk lah bangun tido kalu takde org dia nngis, tp kalu ada org dia ok je... jln pg luar sambil peluk bantal hehehe

alahai jeles nengok bento2 ko...

bkn main otomen mandi berendam yek, kecut kang hehehe

terliur nengok menu kt sushi king tuh wei

rajin bebeno ko msk nasi gitu, aku kalu msk kt umah tu bkn laku sgt... kalu ns ayam ok lg lah diaorng tuh

ngeri aku nengok ulser dayyan tu wei, aiyan tak penah lg kene gitu... agaknyer sbb dia mmg kuat minum air kosong

April 24, 2014 at 12:23 PM

Alolo...ada budak mmg suka nangis bila bangun tidur...esok dah ada bini hilanglah tu hehe...Banyaknya ulser dia tu...mmg sakit tak makan tu, kita yg seketul tu pun menjerit bila nak gosok gigi...Rajinnya awak Lieya sampai bercetak nasi goreng tu...untung hubby kalau okje paling rajin pun cetak pakai mangkuk haha...

April 24, 2014 at 12:33 PM

BESTnye pandai masak.. yumsyums.. alahai terlioq.
suka betul makanan jepun, umie fikir 2 3 kali nak telan errr ..
sleeping teddy kretip!

April 24, 2014 at 12:34 PM

Salam Lieyaaaa~

ahhahahahaha... siannn otomen. kena kacau tido.
mamai lagi tu haaaa..:))

kiutnye bento anak2 dara Lieya.
sleeping bear tuh kuitttt sangatttt.
nak makan pon sayangggggg~

Amboiiiiiiii dayyan~
otomen mandi buih yer~
anak kecik kalo dpt berendammm.. sampai kecut baru ingat nak kuar yer.

kagum lah tengok kerajinan Lieya sediakan makanan untuk keluarga.
memang pon kan~ naik letih nak settlekan cuci2 semua bahan2 mentah nih.
tu pasal zura kagum dengan semangat Lieya.

zura pon hantu shushi gak!!
anak2 ngan suami x layan sangat.
tu pasal kalo nak makan shushi.. zura beli kat care4 jer. boleh beli sikit2.
ikut selera tekak sendirik.

tudiaaaaa... spageti olio!!
sedapnyeeeeee nampak di mata ini.
malam tadi zura masak spageti carbonara.
kemain selera anak2 makan. puas rasa hati tengok anak2 dan suami makan penuh selera.

Ya Allah.. siannye Dayyan.
kita yang besar nih pon x tertahan kalo ade ulser dlm mulut kan.
inikan pulak anak2.. kesiannn.

bestlah keek buat popia ketam tuh. nak tiru lah!
buat banyak2 letak dlm freezer. :)

April 24, 2014 at 12:36 PM

SALAM LIA WAAA RAJIN NYA BUAT BEKAL BUDAK2 ni siap buat mcm2 pic lagi rajinnya lah hai.....siaan dayan bnyk alser nak mkn mesti x boleh tu

April 24, 2014 at 1:35 PM

sy mmg dh perasan lama dah lieya ni slim,tu yg tak komen.huhu..

menarik bento bear tido tu..nasi beriani tu mantop...

kesian tgok mulut dayyan cmtu..kita yg tua ni ada sebijik pun dah seksa..inikan byk2 utk budak comel macam dayyan..poor dayyan

April 24, 2014 at 2:04 PM

saya paling suka tengok bento lieya...terbaiklah
memang tu paling ditunggu...hehe
sonok kau dayyan ye dapat berendam
afif dengan aisy pun gitu lieya, sampai kecut badan kalau dapat berendam

dayyan get well soon ye, afif dengan aisy pun baru baik demam
bergilir pula tu, susah hati mama diorang

April 24, 2014 at 2:23 PM

Lieya ni rajin mencorak makan bagi anak-anak suka. Tengok menarik itu yg anak tambah selera. Nak makan pun sayang agaknya bila tengok cantik..

Banyaknya ulser dlm mulut Dayan. Kita yg dewasa kena satu pun aduhai rasa tak tahan inikan pula banyak macam tu.

April 24, 2014 at 2:53 PM

ya Allah..pandainya dayyan baca..dah kenal huruf dia ye..awatif tak kenal langsung lagi..dia jenis tak concentrate susah arrrr...

bento2 miamija selalunya tak penah mengecewakan..i loike..

ko masak nasi briani dgn lauk pauk dah mcm lauk kenduri kawin aku tgk..:)

alangkn western mcm spageti oglio pun jarang mkn..inikan mknn jepun jarang mkn ke tak penah mkn kot hhheee..nnt aku nk try buat kasi bebudak ni try :)

sian dayyan..dah sihat belum dia?

April 24, 2014 at 3:31 PM

hehehe banyak cerita dri gambar2 tu liya.. tq berkongsi yer

April 24, 2014 at 4:23 PM

Suka tengok bekalan mia mija hari hari...rajin dan kreatif lieya !!!

April 24, 2014 at 10:08 PM

Adoiii mmg tak tahan kalau LieyaLatif buat ramdom picture setiap hari komeh..
mostly mmg gambar makanan sokmo.. lg2 bento miamija yang super cute tu..
kagum dengan ko mek.. :)

April 25, 2014 at 12:55 AM

salam lieya...air vitamin C tu caner? anak sy pon tgh penuh ulser dlm mulut, mkn pon skit kurang aktif dah..nk bg juga air vit C tu

April 25, 2014 at 9:16 AM

lieya... mana der, mmg betui la, jeles tau tgk bdn lieya.. kurus jerr...
pakai baju apa pon cantik :)

comei tgk otomen dayyan nangis bgn tdor.. emir pon g2 jgk.. x nmpk jerr mummy atas katil mula la..
klau x melalak, dia bgn terus g dapoq.. hehehe

lieya.. slalu mia mija bwk bekal tue, drg mkn habis x?
nureen pon kadang buat gak bekal elly ke tadika
tp slalu bila ptg nk ambik dia sure ada lg balance, katanya nak mkn masa otw blk
tu tara dia mkn share ngan kwn2

sakitnyerrr ulser...
emir x pernah kena, elly jer skali tp sebijik ja la naik... cian dayyan...

April 25, 2014 at 11:11 AM

rindu nak jengah sini lieya... syok bila datang sini.. rasa best je tgk pic sumer.. lagi2 bento anak2 tu.. bila la nak jadi supermak mcm lieya ni...

April 25, 2014 at 11:42 AM

Rajin betul akak sediakan bekal teddy tu eh. hehe.. Sempat lagi tu.

April 25, 2014 at 12:14 PM

lor kecian dayyan kena ulser..sakit tuuuuuu..kita yg tua gedabak nie pun kalau naik benda alah nie seksa gila nk mkn..bdk2 kecik lg ler seksa..uihh shantekkk ler seluar army anak beranak hihi..

April 25, 2014 at 12:46 PM

banyaknye ulser tu...dah ok ke? masa bersama keluarga mmg best kan

April 25, 2014 at 3:27 PM

@ida

VITAMIN C BRAND FLAVETTES...die jenis larut dlm air...campak satu bijik terus larut .... ala2 mcm panadol soluble tuh...tapi tuk budak kene bagi setengah dos jek...dayyan cepat baik sbb makan tu kot...vitamin c kan cepat sembuhkan luka...

April 25, 2014 at 3:38 PM

Lieya kurusla..comel sgt..
Nmpk makin muda lieya bila ambk gmbr ngn anak2..hehe

Semoga dayyan cpt smbuh ye

April 25, 2014 at 3:52 PM

huwaaaaaa....sushi king.....kita p jejak kasih jugak nie....terliur.

April 25, 2014 at 5:59 PM

Alahai saya lambat datang ni... dayyan ni nak kena ada adik tu, barulah kurang menangis. Hihu.. tapi ada anak buah saya, sejak kecil smpaii 14 tahun umornya mmg jenis bangun pagi akan nangis. Redha jelah..

ulser Dayyan dah sembuh ke tu? Semoga cepat sembuh ya..

jelesla 3 beranak pakai seluar celoreng.. nak beranak lagilah cari geng gegirl ni.. hihi...

April 27, 2014 at 11:12 AM

kalau anak2 bangun pagi zura suka gomol2 dorang sbb masa tu bau masam masam jerk...

gigih nye liey bgn pagi2 buta deco nasi goreng pattaya tuh.. kiut nye bentuk beruang..

lieya tau tak, zura gigih gi beli tupperware kecik2 byk2 sbb nk simpan lauk2 mentah cantik2 dlm peti cam lieya..kemas je peti lieya...


amboi mama ngn anak2 pompuan dia semua sedondon pakai baju askar yer...cantik !!!

April 27, 2014 at 1:28 PM

Huwaaaa jeless aku tengok kerajinan mu itu... siap masak nasi beriani weyyy... menjadik lak tu!!! Oglio pun feberet aku gak tuuu sedapppnyerrr. Tapi sekarang semangat nak masak pus pus hilang ditiup angin aduh duhhhhh

sian Dayyan. Seb baik cepat baik ulser dia tu. Time2 cam tu elok bagi makan eskrem legakan pedih dia tu kannn

Waaaa bagus la anak2 nko pandai makan sushi. Lepas ni Papa busy Mama leh girls day out je ngan kakak2 gi makan sushi hehehe

April 28, 2014 at 9:23 AM

1) Bley gang ngan anak dara saya tu. Pepagi suka drama queen.
2) Cute lah nasi goreng sleeping teddy tu. Dah lama tak berbento. Kelam kabut skang ni sejak. Nek kena start ber berbento balik nih.
3) Bebudak klo dah jumpa air memang nak berendam jer. Last week anak2 main air sampai kering air dibuatnya sebab lupa minggu hari tu kena catuan air...ppfttttt...
4) Sedapnya nasi beriani. Tak pernah buat. Pandai beli jewr...hehe...
5) Kemasnya esbok.
6) Sedondon anak beranak. i loike ☺
7) Tak reti nak makan sishi king. Tak boleh terima dek tekak ni. Tekak kampung katakan.
8) Dapnya spageti olio tu.
9) Alhamdulillah...dah sembuh ulcer dayyan yerp.

April 28, 2014 at 3:37 PM

nasi goreng sleeping teddytu memang paling menarik sekali.. terbayang2 kalau akak dapat buat untuk anak2 akak.. isyh ibu tak mithali langsungler akakni....
alamak bestnyer makan shushi... kemain lagi dua orang budaktu pandai memillih...
meamng bab nak penuhkan esboktu bercinta...

April 29, 2014 at 3:13 PM

@lieyalatif
Tq utk jawapan lieya..

April 29, 2014 at 11:10 PM

Cantiknya tgk Bento Lieya..
Sedapnyaa akak tengok spegetti olio tuh..nyum2.. :)

May 2, 2014 at 6:04 PM

Paling suka tgk gambar sleeping teddy tue..cute la.. =D

May 13, 2014 at 2:16 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy