Tuesday, December 1, 2015

weekend kami ~ barang sekolah & barang dapur...




Assalamualaikum ...salam selasa semua!!!welcome disember!!

skrang syok kan tiap petang hujan... tdo malam syok jek sejukkk tapi kat umah aku biase laa hujan tak hujan ekon tetap onnn.... teball bebeno kulit laki aku nie...aku ni dah krem2 kaki sebab tahan sejuk....ckp pasal sejuk2 ni in sha Allah kalo takde aral dipermudahkan semua kami bakal cuti2 "autumn in my heart"...auwwww!! skrang tgh busy wat paperwork...biase lee aku mesti ade itenerary, list jjcm, tempat2 menarik nak pi, walo lambat lagi nak pi dah sibuk2 buat paperwork...alah draf kasar dulu.... tak sabo rasenyer!huhuhu.... okler.. tu biaq pi dulu, meh layan citer weekend kami...

*
*
*
*
*
*
*
V

sabtu aritu bawak budak2 pi cari barang sekolah dieorg...senang keje kalo dah siap awal2 nieh.... ye laa skrang zaman GST ..harga barang kemain mencanak2 naik....so kene buat perbelanjaan berhemah le .... so bulan ni aku settle kan barang2 sekolah budak2 nie.... yuran cic dayyan pun settle dah.... so tgl duit buku2 sekolah kebangsaan dengan kafa je.... 



aku biase beli baju sekolah budak2 ni kat uniform gallery bangi sbb ade members card...dpt le diskaun sikit.... beli sorang 5 lai baju kurung...baju lama dah mcm belacan mmg aku tak ulang balik pakai.... kain biru tambah 2 lai jek sbb yg tahun lepas elok sgt2 lagi....kain coklat (kafa) tak beli sbb sekolah dieorg mansuhkan uniform kafa so takyah tukar2 kain atau baju melayu lagi dah....senangggg hati aku dengar hehehe.... oh yea brand signature kat tesco pun okey tau korang.. siap ade offer 1 set (baju dgn kain rm28 ajek)....pi cepat sebelum saiz abis....


ingat pi uniform gallery tu awal okey le stok semua ade....stok tudung plak takde..... dah le budak2 ni demand nak tudung awning super soft gini...jenuh cari.... kuar dari uniform gallery terus google, ehh jumpe syaza signature ni ..harga pun murah...ade kat bangi sentral tu sampai rm22 selai ...giloo mahal.... pastu terus pi seri kembangan beli tudung plak lepas wasap2 ngan owner syaza signature tanye butikkan mane...beli 5 lai gak sorang...so 10 lai rm100... okey le kan.... jgn ckp jahit sendiri lagi jimat...haluuuu kalo reti jahit okey leee...aku ni tangan pengko, lagi pun omak2 bekerjaya ni takdan lee nak pegang mesin jahit.... ni pun aku anta kat member opis tuk jahit lencana ngan nametag ekekekeeke.....




 malam tu keluar pi alamanda layan movie the good dinosour..... ehh ade pokok krismas lawooo..meh kite snap utk suke2....



comel tgk candy2 kat pokok tuh...


citer the good dinosour ni best...lawak n sedey....citer pasal persahabatan dan kekeluargaan...movie yg senang nak hadam leee ... bawak budak 2-3 tahun pun leh layan kot...so bawakle  anak korang pi tgk.... cume aku nyampah tgk kat gsc ni...takde pun bekas air comel2 mcm mbo selalu offer....geram tgk bekas air siap ade arlo ..... comel gile kot!



budak2 ni siap melalak nangis part sedey.... ingat dlm gelap aku tak nampak...dari ekor mate jek aku skodeng..beriya cover2 lap air mate keluar hahaha..dayyan dari first cite ni start sampai abis mmg melopong jek tgk.... pastu aku saje usik panggil die arlo... melalak2 tak mo.... mmg same pun perangai mcm arlo... aku suruh letak botol susu dah abis kat sinki bawah pun penakot....melalak2 bawak botol turun bawah hahaahahaha...


popcorn tak mo sbb omaknye dah terra buat popcorn sendiri...so beli nugget, keropok ngan air...yg akhirnye tak abis punnnn...keropok tak bukak pun..GGgggrrrrr!! kenyang sbb baru pas mkn kfc.....


dah abis tgk movie nak balik, lalu kat depan bowling.... ade dinosour yg leh keluar masuk dari telur yg crack nie..... aku ckp tu arlo... tapi dayyan tak caya...tetap melalak gak hahahaah


nampak tak muke cuak dayyan hahaahaha...aku pun ngeri tgk muke dinosour tu hahaahahh


 soping barang sekolah sudah...moh soping rutin bulanan.... aku biase kat aeon big, tiap 28hb kan ade members cad day...jimat di situ..... saje buli dayyan tolak troli...ngekeh2 tolak hahaahhah



pastu pi pasar borong, bawang2 telur2 garam2 gula mcm tu aku beli kat balaji...murah2.... pastu pi restok barang basah.... sayur ni plak stok seminggu.... siap2 siang boh dlm tupperware tiap satu2 sayur tutapi jgn dibasuh dulu....in sha Allah tahan lama...pastu set suhu tu sejuk lembab...kat fb aku ade tunjuk.... kalo dah siap siang sayur ni jimat masa aku pagi2 nak masak....


kat pasar borong wajib beli barang2 basah gak...cukup le tuk stok 3 minggu...dulu beli seminggu2, pastu aku rase mcm letih...try beli utk 3 minggu terus, tgk okey je ke'fresh'annyer....ayam 2 ekor, pastu ikan2, daging2, udang2, sotong.... aku basuh pakai limau nipis.... haa jgn memain, mandi limau minatang2 aku..... pastu packing cukup2 tu sekali masak....senang memudahkan kerja aku pagi2....


aik!...tetibe ade pic nasi lemak hahahaahah...okey2 takde kene mengena dgn weekend ari tu...ni aku masak pagi tadi.... budak2 bising lame tak makan nasi lemak...masak dlm 2 pot jek sebab malas aku nak guna nasi periuk besar..cukup le tuk bekpes ngan lunch dieorg...kang mlm cicah biskut jek ngan air kopi hahaahahahahaha.....'nasi lemak sambal udang gedenggang lieyalatif' nama diberi...hahahaah



sebelum pi keja sarapan kat umah teman dayyan makan....
 

tu aje kisah weekend kami....korang camne nak beli barang sekolah? beli awal2 le senang saiz semua byk lagi...sape2 yg pandai jahit tu untung laa beli kain ela jek pastu jahit sendiri mcm mak aku dulu....baju2 sekolah kiteorg semua die jahit.....okey have a nice day geng!!





** bos dah cuti 2 minggu pi india.... yeas!!! hik hik hik





37 celoteh sahabat

belum beli pun lagi.. Kak Jah tunggu Bang Nizam buka mulut ajak beli barang sekolah budak2 ni, baru Kak Jah berani angkat kaki pergi membeli.. if not tunggu taukeh besar tu bersuara mengajak je (sebab dia yang membayor) hihihi.
Eh Dayyan dengan dinosaur memang tak sebulu yek? dengan atomen je boleh sebulu hihihi. Ingat nak bawak gak KhaNish tengok cerita tu.. time2 cuti sekolah ni mesti seronok budak2 dapat terlepas keluar kann..
Wah Dik Leha punya bekalan barang dapur stok untuk 3 minggu dengan sayur bagai.. boleh bikin kenduri khatan nampaknya.. hiihihihi.. ya lah Dik Leha kan hari2 memasak.. elok simpan stok macam tu.. :)

December 1, 2015 at 9:14 AM

seronok tgk sayur2 ko...hijoo je kan

December 1, 2015 at 9:20 AM

lega dh setel bj sekolah anak kn...senang yg jenis awning lembut tk kemek...sronok tgk lieya simpan stok masak2..kita ni jrg masak lgpn sbb stay ngan inlaw kn..kdg2 je masak..smlm br tgk cite dino tu

December 1, 2015 at 9:30 AM

Pernah try buat mcm tu gak..tp sayur tu cepat suram..x fresh ... x blh basuh dulu ek?

December 1, 2015 at 9:32 AM

Bagus betul lieya ni penuh perancangan dan organize serba serbi...Kadang kita pun camtu jugak hehe..Aah ada baju sekolah dah beli, nanti nak sambung lagi..

December 1, 2015 at 9:33 AM

Suka tgk lieya beli brg dapo banyak2...
Rin tggu hubs ngajo beli barang2 sek anak..
Tiap2 tahun sllunya beli bln 12 jugak..tp still awalla..takde lg 2-3 hri bru nk membeli..kehkeh

December 1, 2015 at 9:58 AM

yezzzaaaaaaaaaaaaa..aku pun dah selamat membeli brgsekolah..saiz pun ada, tak bersesak hhheeee..mujur thn ni tak membeli belah sgt sbb byk yg masih elok..skang tinggal yuran sek je nk settle..

rajin ko lieya..teratur je brg2 basah ko..aku jarang simpan stok basah sbb dekat je kedai dgn umah, semua ada, malas nk turun ke market..bila nk masak baru beli hhhaaaaaaaaaaaa

wahhhh..kemanakah korang nk bercuti2 ni??macam nk ke Jepun je tak pun Korea..

tak sabar pulak aku nk menunggu cuti2 malaysia korang :)

December 1, 2015 at 10:10 AM

kitorang pon dah setel last week.. tak tau plak tesco ada offer.tidak pegi situ jer..pernah beli brand signature tu..ok jugak kainnya..jangan canggih.. i tak suka..heheee
nasi lemak tu buat perutku laparrr..

December 1, 2015 at 10:11 AM

awaiiinya soping baju sekolahhh hihi...

ehhh nasi lemak akak tuhh mengancamm...siap ada kangkong..sambal udanggg...pehhhh terlioqq

December 1, 2015 at 10:19 AM

terliur tengok sambal nasi lemak tu hehehe

December 1, 2015 at 10:29 AM

Akak belum sempat beli barang sekolah anak2 ...in sha Allah plan mg depan setel..

December 1, 2015 at 10:33 AM

Baju anak2 rasanya tak beli lagi kot... maklumlah baru 3 bulan sekolah, masih baru lagi dan muat dengan mereka... hehehe... mmg kena jimat zaman GST ni.. ntah kenapa makin berkira pula bila balik M'sia....

Bila la nak rajin masak macam Lieya ni....

Nak sikit nasi lemak berdegang LieyaLatif... sedap jer nampak.... Saya pun dah lama tak masak nasi lemak.. Lima bulan balik M'sia, jadi dah lebih lima bulan la tak masak nasi lemak... hahaha, maklumlah skrang dah boleh tunjuk kat kedai jer :)

December 1, 2015 at 11:20 AM

Nak ke mana agaknya hang yek Lieya....mcm jauh jer tu gamaknya. Baguslah hang ni, well planned sungguh nak berjalan. Mak? Huh....nan hado...

Yelah....mak ingat nak cari baju sekolah budak cepatlah. Takut dah habis saiz kalau lambat nanti. Tapi tulah.....nak mencari baju ni kena ada moodnya jugak.

Stok 3 minggu ke tu Lieya....mcm sikit jee. Lupa pulak anak hang kecik kecik lagi.

Sodapnya tengok sambal hudang gedagang ko Lieya. Teringin pulak nak buat nasi lemak weyh

December 1, 2015 at 12:28 PM

daging ayam ikan masuk tupperware kat esbok atas aku tak pernah buat...
maybe aku nak try..

December 1, 2015 at 12:52 PM

Akak dh complete 70percent...hehehe. tinggal tracksuit dgn buku sekolah jer....
Sedapnyaaaa nasi lemak tu Lieya

December 1, 2015 at 1:37 PM

Bila dah beli semua lega rasa kan Lieya..
Kakak biasa kalau baju sekolah dari dulu memang jahitr sendiri Lieya sebab anak kakak akan pilih material sendiri. Jahit baju kurung kan senang. Cuma biasa anak kakak suka tangan hujung curf. Kain pun kakak jahit getah aje pinggangnya. Tapi kasut dan beg kena juga belilah..

December 1, 2015 at 1:39 PM

belom start lagi shopping barang sek..huuuhu

December 1, 2015 at 1:52 PM

kitorang dh pegi tgk good dinosaur hari first die kuar wayang sbb esoknya dah nak hntrt anak2 balik kg.

lama tak pergi pasar borong sejak cuti masak. Entah bila nak masak beria balik. Skrg ni kalo nak masak baru beli. Tu pun kadang2 je.

December 1, 2015 at 2:01 PM

ye la lieya beli spa2 senang kan
kita anak bujang punye dah settle
tp anakdara x settle lagi sbb uniform dia
ada kat sekolah dia je..
hari pendaftaran baru blh dapat..huhu

terliur la kita nengok nasi lemak udang tu lieya
yummmmmmmm...

December 1, 2015 at 2:12 PM

ya Allah typo.. dah taip x baca
dah tekan publish baru baca
adoiiii.. sori lieya

beli "siap2"

December 1, 2015 at 2:14 PM

aku laki bini mmg kaki last minute...hahhaa...dpt gaji bln ni baru pk nak beli ni...bln ni enjoy dulu..hahha...aku selalu beli kat kedai pakaian hari2...senang situ ....saiz suri pun kt situ ..takyah oter2 dah...kasut pun situ serba serbi situ..hehhee..nasib suri tak byk songeh...hahahha

December 1, 2015 at 3:21 PM

SEDAPNYAAA nasik lemak tu..terliur tgk....

kat sini kna standby bnjir klo hujung2 thn ni...

dah settle psiapan sekolah..senangkan settle awal2..n mudah dpt size y kita nak.. lya x brani lg nk beli awl2 ni, tkut terbanjir...huhu... harap2 tak lah

December 1, 2015 at 3:59 PM

wahhh..awal persiapan..bagus nie kena contohi...
siapa kata duduk kat bandar tak boleh berjimat kan...
yang penting kena bijak dlam berbelanja :)

December 1, 2015 at 4:10 PM

baju sekolah tuk anak sulung dah seatle... cuma yg no.2 tu je belum complete.... tp ada lagi nak tambah itu ini.... budget memang larik klu hujung tahun.... huhuuu

sedap nasi lemak sambal udang ko lieya.... merecik ayaq lioq akak tau...hehee

December 1, 2015 at 4:34 PM

salam ukhwah dari kak ana, singgah malam ke sini, awal dah siap barangan sekolah, mudah kan nanti tak lah berebut2 nak pilih dan kehabisan saiz , sedap pula nampak nasi lemak tuu :)

December 1, 2015 at 10:35 PM

kemain kann tuduung skolah skrg. berawning lembut juga ye..
alhamdulillah, murah la bg org x pndai mnjahit ni kan.sama la dgn saya ni.
mudah bila semuanya disediakan awal2.x kalut sgt nnti bila nk buka sklah, kan !

ooo.akak bli kt psr brong selangor ye bahan basah. saya dlu masa ddk taman lestari perdana, memang mmbeli di PBS juga. bebawang mmg borong di balaji la.hikhiks. skrg ni pin kalau suami pergi nengok rumah kat equine, mesti singgah juga beli lauk di situ.murah berbanding beli di kl ni haa..

pepagi nengok nasi lemak, lapau la pulakk..

December 2, 2015 at 2:38 AM

Haaaa sikit akak ckp...byk tuuuu...bekas tu kat belakang2 ade 2 layer lagi..ni esbok 2 pintu tauuu.... kalo pi beli brg basah ni bawak bekas putih tahan ais tu 2 bijik tau....

December 2, 2015 at 12:00 PM

makin besar budak makin mahal bajunya..hehehehe...

December 2, 2015 at 12:14 PM

Sedapnyaaa nasi lemak :)

December 3, 2015 at 8:34 AM

Akak pun dah beli keperluan asas untuk si bujang tersado akak minggu lepas. Satu anak aje setakat seluar panjang, kasut dan kemeja sekolah sampai RM200. Pitam tengok harga. Itu pun belum lengkap lagi. Yang remeh-temeh, nantilah baru beli. Anak akak lagilah saiz pun hebat. Sekarang ni memang semua kot harga ikut saiz. Dulu rasanya takda pulak macam ni...

Ya betul! Kalau kita pandai jahit, dah lama beli mesin jahit dan buat sendiri aje baju sekolah anak. Akak ni pun kira dah baik sikitlah, name tag dan lencana dah pandai jahit sembrono sendiri ^_^

December 3, 2015 at 11:16 AM

Salam. Singgah jengah.. :)
Wahh awalnya preparation back to school ..

December 3, 2015 at 11:20 AM

sama port ngan aku, uniform gallery
yeee haaaaa nak pi weekend ni

weh,
sama pesen ngan aku
beli stok basah, siang, pack2 masuk freezer, senang kan bila nak masak

ko ni bab nakutkan dayyan no 1
kang beso dia balas balik kat ko baru tau

oh oh cuti tu diperenggan awal tu cam best
selamat bercuti wei

December 3, 2015 at 2:34 PM

Yeah dah settle uniform sekolah 2016 lega dah rasanya kan..akak uniform anak-anak pun dah settle next week nak pegi cari kasut pula

December 4, 2015 at 11:34 AM

Ada juga benda ditakut dayyan ni..hehehe.sama ngan adli rupa berani benar bila takut dia lu berlari

December 8, 2015 at 2:33 PM

saya tak beli lagi pon barang sekolah bebudak ni.. adoiii

December 9, 2015 at 11:44 AM

Ohhh....kalau esbok 2 pintu mmg main silap mata gamaknya tu ....hihi...percaya...percaya ...

December 16, 2015 at 10:53 PM

Ohhh....kalau esbok 2 pintu mmg main silap mata gamaknya tu ....hihi...percaya...percaya ...

December 16, 2015 at 10:53 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy