Tuesday, March 10, 2009

cuti panjang kami

Eiii syok betul kalo cuti 3 ari kan....rase malas jek nak masuk kerja ari ni....hu hu hu....camne cuti korang....lieya tak kemane2 pun....dok umah ajek...jalan2 area sini ajek....sebab adik lieya aka makteh mia n mija datang......jom tgk aktiviti kami.....sabtu tu lieya buat steambot....saje ajak si leo datang.....mia n mija rindu betul kat pak ngah die.....




tgk ar...asek berkepit jek ngan pak ngah....





nie laa lieya's steambot....resepi dari kak shima dan resepi asal dari kak ai








nie plak sambal cili...pedas gilos...ni adik aku buat....





semangkuk tak cukup beb!!! 3 mangkuk baru cukup!!!







yg ni tukang masuk jek...pastu pelik apesal isi makin byk....haa abg!! abiskan!!!




seb baik ade 2 rice cooker....






ahad plak gi jalan2 kat Alamanda....tak ramai org pun, maybe semua balik kg....so kiteorg gi main bowling....





2 org ni asek main kat tangga jek....tak senang kiteorg nak baling bola...he he he





si mija plak kejenye asik nak angkat bola ...bola pun same berat ngan die....ade hati nak angkat!!




korang tgk...anak2 aku ni mmg kecoh, aku tak strike pun sebok nak give five....he he he



video

video
pastu gi karaoke plak....saje lepak2




tak hengat dok tarik laguu...





papa duet ngan mija...



mama duet ngan mia...lagu bossanova tuh


layan mia nyanyi lagu ABC


video

pastu mija tdo....asal ade aircond mmg senang die tdo...lantak leee bunyi bising camne pun he he he



perut sudah lapar....gi RASA plak makan...si mia biase laa menu peberet die..waffle + aiskrim




comot sudah!!!



lepak kat depan palace of justice




kalo ade slr ni mesti best kan....**wink**wink** verangan japs!!




isnin gi melaka, anta makteh balik kolej



posing gediks mesti ader



sampai putrajaya kul 8.00mlm, jem gile kat highway senawang tu....sakit pinggang aku dok dlm keter lame2..balik umah baru perasan mia ade keje umah...hu hu hu....kelam kabut suruh die buat





si mija pun sebok...nak jugak bukak buku....




layan video mia wat homework



video


tu ajek citer kami..citer korang camne plak....

post signature




39 celoteh sahabat

lieya!!!!!!!!!!!! aduh steambot tuh..rajinnya ko buat..byk giler bahan2nya..ko guna kuah apa ek? sure habes kan..ye lah tetamu pun ramai..tu adik ko yg br lps kawen kan..ala gambo bini dia tak nmpk sgt..ceh sibuk aku nak tgk gamba dia plak..hhehehe..ye lah nak tgk seri pengantin baru kan..

hasben aku tuh suka sgt mkn stemboat..slalu ajak p johnys..tp aku tak suka sgt..pastu kan dia slalu lah tanya aku "mama bila nak buat stemboat sendri?" hahahahaah..malas aku nak layan..

aku suka tgk mia n mija tuh..slalu pakai bj sama..pastuh pandai plak posing..tak sabo aku nk tgu aqis beso!!!!

DSLR??? hehehe..manalatu ada rezki en shah nak bg pezen nnt kan..

weh pnjg la plak..sowi..

March 10, 2009 at 9:58 AM

Weekend hari tu kami pun jalan dekat2 je..dok rumah makan2 tgk TV..

Banyak tul steamboat ko buat lieya cam nak buat kenduri makan 15 orang..hihih..meriah giteww..

sedap la nampak waffle eskrem Mia tu...bak mai sket aunty nak rasa..

Selamba je Mija tido tak kira bunyi bising ke apa kan..bagus tau budak camtu..senang nak dibawak berjalan ke mana-mana.

March 10, 2009 at 9:59 AM

syoknya lieya skali skala test sora..heheheheh

March 10, 2009 at 10:05 AM

wah..bestnya wat steamboat kt umah.mkn kt kedai xpuas kan..buat sendiri lg best..aku xpenah terpikir pun pakai rice cooker lieya.asik paksa hubby beli menda periuk steamboat je..lps ni nak tiru ko lah..wajib tiru..hahahahaa

suka tgk gaya 2 badek ni..comey..eh, kasut baru eh??cantik ah...lebih kurang cam dina n arissa punya..sama brand plak tuh..leh geng..hehe

tak sangka aku pengomen top 3..kekeke.mesti ah, aku kan suka bangat blog ko ni lieya..best...

March 10, 2009 at 10:05 AM

amboiiii...
nk kena ni. dh cuti 3 hari nk lebih2 ni!! heheh.. aku pun ko.. dh le hari ni je aku kerja. ptg ni nk balik kg. kalu ikutkan ati x denya aku nk masuk opis. tapi kerja byk.

tu dia lieya.. meriah steamboat ko... dh standard flaming steamboat ok?
aku ada bekas buat steamboat tu.. tapi haram x pernah guna...

aku x dpt view video.server sapura lemsss yg amat.
eh kasut baru ek? sweetttttt.....
apa dlsr?? wahhhh suka!! suka!! bila agaknya tu?? *wink *wink

March 10, 2009 at 10:13 AM

salam lieya...

amboi mewahnya bahan2 steamboat lieya..terliuar akak dibuatnya...
sukanya mia dgn mija dapat jumpa pak ngah leo diaorg...samapi nak berkepit ajelah tu..hehehehe

March 10, 2009 at 10:22 AM

ni dah betul2 mcm kat kedai ni lieya.. banyak betul "isi kaduk" yang terhidang ni.. harus balik kang request nak gi Johnnys ni.. sedapnya... tapi memang la berbaloi la banyak makanan tu, ialah orang ramai, baru ler selera makan ramai2.. kalau takat makan 2 orang jer, baik gi kedai jerk.. hehehe

banyak tul agenda masa cuti tu kan.. kak mimi hari sabtu jerk keluar, ahad dan isnin duk umah jerk...

akak tak pernah masuk karaoke dengan hubby.. teringin gak bila tengok lieya anak beranak beradu suara.. hheheheh

rajin mia buat homework. selalu dia buat homework kat rumah ke kat taska?? farhan selalu buat kat day care dia.. balik rumah dah senang sebab boleh tengok tv jer.. kat daycare dia langsung tak leh tengok tv.

psst nanti ajor buat kuah steambot.. nak try gak arrrr

March 10, 2009 at 10:27 AM

steamboat????????aku teringat masa tahun lps mkn steamboat kat FLAMING....best kan lieya.....ko x berduet dgn shah ke lieya?

March 10, 2009 at 10:43 AM

banyaknyerr steamboat..

syoknyaa laki bini kaki karaoke.. :)

March 10, 2009 at 10:48 AM

>>salam Liya .. bestler buat steambot sendirikan baru puas kalau makan kat kedai tu cam malu2 lepastu harga dia berganda2 lagiler malu nak ambik.. akak baru tengok kat fotopages k amal baru buatni..
>>mia dan mija memang tak lerh lawan bab berposing tapi tengok dulu saper nyer ajaran..
>>kiranya alamanda haritu korang yang punyaler..

March 10, 2009 at 11:00 AM

byknyerrr...
gue udah nampak udang...
udang udang udang...hu hu hu
best ooo makan reramai nie kan...
ho ho ho....pengantin baru tu pun ada yerk....sama arr...batrice pun kalu ada pak ngah dia...berkepit cam xde org lain dah ...he he he

ooooiitt...aku suka ko nyer header tu....cun seh...ko buat satu utk aku boleh?...keh keh keh

pergh....gi bowling siot..
aku tak pernah seumur hidup jejak kaki ke bowling....adoiler....
pastu sempat layan karakoe..plak tu...
meriah ler leiya

pssttt...mia & mija pakai kasut baru ker...? sporty ler minah dua org nie.......he he he

March 10, 2009 at 11:41 AM

pergh.. makan 5 org bnyk cam tu... puas hati giler wei nak gak resepi ada mcm kat johnny tak? aku nak try buat la gak kat umah makan berdua ngan hubby aku bnyk mcm tu mau 3 hari cover tak yah makan dah hahaha...

March 10, 2009 at 12:04 PM

Hye...Lieya!!!
Kenal lagi ke....reen mama zaraa!!
Alahhh yg kja kat jemaah nazir E15 tu....hehe!
Dah lama kita lost contact kan??4 ur information,reen salu gak bukak blog lieya ni,tapi x smpat nak comment....
4 ur information gak reen salu gak terserempak ngan lieya kat anjung n alamanda....last friday lieya ada g perkson ngan geng2 kan??
Reen lalu sebelah jer,nak tegur takut lieya x kenal or ingat...wat malu jer...hehe!!
Syok tgok gelagat mia n mija....hehe!

March 10, 2009 at 12:09 PM

huhuhuuh..steamboat..tu sgt ler sedap..

byk nya lieya buat..terliur kty ngk cilipedasnya bagai..nak steamboat gak

March 10, 2009 at 12:11 PM

lieya...rajin nye buat steamboat..menarik betul steamboat lieya tu..macam2 ade...lama dah tak makan steamboat...nak resepi kuahnye...boleh try buat steamboat kat rumah...

elok je mija tido ye...bunyi2 bising pun boleh tido...


irfan pun kalau pegi main bowling sibuk nak angkat bola bowling yang lebih berat dari dia...hehehe

March 10, 2009 at 12:38 PM

Banyaknya steambot lieya......rajinnya ko buat lieya.....ni betul2 makan namanya nie....lagi best buat sendirikan...coz leh makan puas2....

March 10, 2009 at 12:40 PM

sedapnya makanan tu...mintak sket...hehe..

salam perkenalan.. =)

March 10, 2009 at 1:11 PM

Keh keh keh...
menjadi gak stimbot kau ye Lieya! x sia2 idea ku itu diperguna kengkawan aku. ngeh ngeh..wei lieya, yg dlm bekas2 plastik tu mende? tauhu ke? (sungguh aku jakun oo)

kata kata tak keman2 pon bukan main meriah cuti kau! sempat gi koke anak branak lagi..best le ;)

March 10, 2009 at 1:14 PM

lieya..kau pun tersangkut kat senawang ye semalam?? aku pun sama da...walhal dah tau dah akan jammed punya..muahahahahha

wah! dasat..byk tul isi steamboat hang tu..penuh boat hehehehe. nmpk selera tul lah lieya..

ewah..game paling aku suka.iaitu bowling!!! ni nak gi main lah ni..hehehehee

March 10, 2009 at 1:53 PM

byknyer nyer bahan² steambot tuh... aku suka tgk... ni larat ker nak mkn... ?
hmmm sonok kan kalo gather reramai mkn steambot ni...kiter kalo nak mkn kena la p johhny's tau... nak buat sendri xde maknanya....
hmm sonok kan kalo anak sama jantina ni... pakai baju sumer sama... cam twins la plak... suka tgk...
anak2 lieya ni mmg suka posing.... kat mana pun jadi.. heheheh

March 10, 2009 at 2:12 PM

wah..rajin giler buat steambot..mesti sedap..bglah resepi buat sambal dia tuh..

March 10, 2009 at 2:35 PM

wah lieya... terliur tgk steamboat awak... byknya bahan2... ni kalau panggil akak mkn gerenti licin.. muhahahahaha... tu ayat2 power sebenarnya (bila nak ajak mkn ni???? hahahaha..)...

best arr cuti korang...siap gi bowling..gi karaoke... akak tak gi mana... lak berehat sebab penat bermain dgn icing.. hahahaha... letih gilerrr.. dah mcm zombie sebab tak cukup tido...

March 10, 2009 at 3:02 PM

kitorang cuti blk kg ari sabtu petang..ahad mlm da blk selayang blk...isnin lak mengemas n membuta..hahhaha...

amboi..meriahnya steambot tu.. naik stim aku tgk..hahahhaha...
terer ko buat yer... kuah dia ko buah cemana..kuah sup aku reti ler..

alamak bes ar main bowling.. hubby aku tu da brp kali janji nk main bowling..tp tah bila nk peginya.. aku da lama giler x main bowling nih... jgn ke longkang sudah!!

wow..M&M pakai kasut baru yer.. comei la..

March 10, 2009 at 3:04 PM

rajinnya lieya buat steambot... mcm2 ada tu... nak sket....

mcm2 xtvt u all yer... cuti tiga hari berderet gini mmg best... pg bkn main liat lg nak bgn...sib baik bj semua dah iron...

kitorang plak, tak ke mana2... main2 kat area sini jugak.

March 10, 2009 at 4:11 PM

salam,

dh lama k'sue x tglkan komen kat blog lieya....sorry yer mia & mija...aunty bz lah sayang....lately banyak sgt bende nak kene buat this week br rase b'nafas sikit....
bestnyer steamboat dh lama x makan lieya bg lah resepi kat k'sue utk steamboat tu nnti blh k'sue try kat rumah....mia bestnyer b'karoake blh msk bintang kecil ni...

March 10, 2009 at 4:30 PM

salam...
p/s:oooo...rupanya bln 5 nanti nak gi tambun...okalh juga kat tambun tu..mesti mia dgn mija happy dapat main air..
tapi kat sana ketat sikit...nak bawak msk makanan kat luar diaorg check.kat san tu serba serbi kena byr..nak simpan brg kena byr...nak naik mainan pun kena byr...nak main pelambung pun kena byr..
kalau nak tau diaorg tu dpt free ker tak...ada satu cart ukur ketinggian..kalu bwah dr cart tu kini free..kalau atas dr cart tu kenalah byara..hehehe..

March 10, 2009 at 4:46 PM

aduhh.. lieya.. bestnyer steamboat tuh.. ni yg buat tak sabo nak abis pantang nih.. ngan sosej.. udang.. wah.. benda2 udah lama aku tak makan..

SLR?? hah.. apa lagik.. bodek la cik abg tu.. mana tau dapat..

cuti mmg best kalo byk bende boleh buat.. kalo cuti pantang.. aduhhh.. busan gilos.. cepat la nak abis..

March 10, 2009 at 5:20 PM

humang aihhh lieya...byk gila steamboat tu hah....nape ko tk pggil akak dtg umah tumpang dua belah kaki makan sekali..miahahhaa...

sempat lg gi main bowling brkarok bagai.......enjoy btol 2 badek tu...

March 10, 2009 at 10:25 PM

aduhai lieya steamboat mu itu sungguh menggegar imanku... samalah lieya akak pun x balik kg wekend hrtu w/pun coti panjang..sajer nak bermalasan dirumah..& kuar sekitar seri kembangan/serdang jer...bagus mia rajin gik tu w/pun dah mlm..sanggup tu bersengkang mato siapkan homework..gud girl..

March 11, 2009 at 12:02 AM

>> sesekali dpt bercuti panjang mmg best...
>> maklumlah asyik dengan kerja saja...

March 11, 2009 at 2:07 AM

lieya..banyaknyer makanan tu...ajarlah cmner nak buat kuah steamboat tu..so bolelah saya masak kat sini...MINTA RESEPI..

reply:
Nursery kat sini..satu jam AUD4.90..dia kira ikut jam..tapi hantar 15jam...sebab senang sikt nak jumpa cikgu

March 11, 2009 at 5:13 AM

oh...tidakkk....steamboat kak lieya itu..telah mengggoda iman guwe...oh...no....

March 11, 2009 at 8:31 AM

lieyaaaaaaaaaaaaaaaaa sedapnyer stimbot tu..... memeleh2 ayaq liuq nengoknyer...... punyerlah meriah isi2 perut dier..... napa tak ajak aku sekalikkk hahhahahhaha

wah2 aku mmg suka bangett tgokk budak ni tau..... sakan berposing..

takpo sesekali mmg best kasi melalak2 camtu..hilang tensen..

March 11, 2009 at 9:40 AM

wah momma lieya
semua pakat duk umah baru erk
mengerlipngrlip umah hang pa ni

amboi steambot lagi
teringat pulak aku kat johny wei
syoknya si mija ngan mia
dapat pulun habis no
syok kan makan sati family cam ni lieya
kalau kat Johny tu x pueh
tompek kocik sempet kan
hehehhehehe

March 11, 2009 at 11:22 AM

dik lenkali wat steamboat ko guna resepi akk ni tuk wat kuahnya..

idak lah sesedap johnnys tu tp seakan2 lah

cili api,belacan,sos tiram,cili sos,sos tomato,kicap,sos ikan..gula ngn garam..semua bahan2 ni ko blend dik,,

pehtu last tu ko letak lah daun sup di racik..

perghh mabeles siuttt..

ni kang ado yg akk g cari bahan2 tuk wat setamboat kang malam nti..hehe..akk pun lamo dh wat ni..

March 11, 2009 at 11:29 AM

wah, bestnya akak tgk entry lieya ni..mcm2 kisah ada...tp yg plg best tu, bab steambot la...rajin tul lieya ni, untung somi ngan anak2..nasib baik la mia ngan mija mmg mau mkn ye, jd kalo masak pn bila tgk anak2 mau mkn, ilang segala penat lelah kt dapur tu...mcm anak akak ni, tgk pd selera dia...kalo ok, mau la dia mkn..amboi, anak banak berkaraoke...suara lieya sedap, x pe la...kalo mcm akak ni yg nyanyi, mau trn ujan siap ngan guruh l...heheh...

March 11, 2009 at 1:24 PM

walaweiiii.. banyaknya bahan siut... marvelousss tu... yang paling akak suka tu.. cendawan jepun.. perghh marveloussssss...

warghh g koke plak.. mia sore masyuk nanyi ABC... yang paling best mija...bising-bising pun leh lagi layan mata ek...

March 11, 2009 at 3:14 PM

salam kak lieya..

saya Dhila..
daa lama saya follow blog akak..
sronok tgok gelagat Mia n Mija..
akak pon sporting erk..hehe..
ada masa jenguk blog saya yea..
ok rr kak..always keep in touch~

March 11, 2009 at 8:18 PM

HAI... KENAL DEN LAGI X... HEHEHE...

PERGHH...WADUH2..SODAP YA AMAT ITU MENU STEAMBOT TU... WALLAAAAAA

March 11, 2009 at 9:19 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy