Tuesday, March 17, 2009

habit MIJA yg satu!!!

:25:Aku geram betul ngan si mija nie.... bukannye ape.. suke sangat GIGIT KUKU .... habit ni dah jadi amalan die sejak 2-3 bulan yg lepas....dan kalo korang nak tau dah dekat 2-3 bulan jugak laaa aku tak potong kuku die..... time nak potong jek.... tgk2 dah pendek..... camne yeak nak buat:22:.... aku dah pakaikan inai pun tak jalan....ingatkan nanti die geli ngan inai so tak le gigit...idak jugak!!!! lagi laju die dok menggigit......hish..risau aku ngan habit die yg satu ni:10:....ikut aku nak jek pelepuk bontots die:013: ......pless, ade ape2 cadangan tak?.....






jom tgk video celoteh si mija....ni pun bakal minah kepochi nombor 3 kat umah tu....:07:
video
tu ajek .... kengkawan...help me pless...!!:04:
post signature

36 celoteh sahabat

huhuuu!
mesti dia tgk sesapa yg gigit kuku tuh
pahtu dia tiru...

tp kan lieya
baik elakkan
sbb org kata...kalau kuku dia kotor

leh jd bakteria merebak plak...
sbb dak-dak kan suka pegang benda menan semua...

akak xde plak petua nak elak habit tuh...

March 17, 2009 at 3:19 PM

sedap ke gigit kuku tu Mija?

gigit kuku ni dia ngikut sesapa tu..

try la letak nail color pulak..mana tau kot naik color kan ada 'bau' sket..maybe dia x suka bau tu dia x lah menggigit..coba dulu ya..tp tgk2 jugak kot2 dia makan pulak pewarna kuku tu..huhu

March 17, 2009 at 3:30 PM

type weih..naik = nail

March 17, 2009 at 3:31 PM

nak komen pasal entry sushi tuh...
hehehhe
bagus le dak-dak tuh suka sushi
setengah budak geli nak makan


akak memang dr dulu lagi
suka makan INARI ....
kalau beli...mau bebyk !

March 17, 2009 at 3:34 PM

memacam ler mija nie
gigit kuku ler plak

x elok ler mija sayang
kuku tu kotor...nanti ada ulat masuk perut ooo

cuba ko tipu dia lieya
ko cakap ler kalu gigit kuku
nanti ulat masuk perut...
perut mija muncit...coz' ulat byk dlm perut...he he h..kot2 ler dia makan ngan alasan tu kan....

lagipun bahaya tu..
kot2 dia gigit kuku dia tu
pastu gi telan ....
jadi satu masalah plak..yelah, kuku tu bukan boleh hadam dlm perut......

March 17, 2009 at 3:40 PM

oo..mija suker gigit kuku yer.. ni msti dia ada tgk org gigit kuku nih.. mmg hangin ler kalo tgk abis kuku dia gigit kan.. echa plak paling payah nk potong kuku dia..smpai brperang ko nk potong kuku dia..

March 17, 2009 at 3:43 PM

Aritu angah pon sama gak. tekejut aku time nk potong kuku aku tgk kuku dia pendek pastu x cantek sbb kene geget. Aku tempikkan kat dia. Pastu aku ugut. Lagi skali kalau dia geget lagi kuku, aku ketip isi jari dia!! (giler ganas ugutan aku ;P) tp menjadi wei..dah tak brani dah dia geget kuku dia lagi..

March 17, 2009 at 3:46 PM

alahai mija..suka gigit kuku pulak..kang tak cantik kuku dia..

March 17, 2009 at 3:58 PM

bebudak memang terkenal kan ngan habit nie..atie dedulu pun suka sangat gigit kuku...masa atie kecik dulu,kalau mak prasan atie geget kuku,di rotan nyer tapak tangan atie nie..lepas tue memang serik dah nak geget kuku.huhu..tkt kena rotan lagi..heheh...

si mia macam mana??geget jugak tak?

March 17, 2009 at 4:23 PM

alahai mija nie...gigit kuku lak ker....

lieya, kalo leh jgn bagi mija gigit kuku la....kita mana tau ada apa kat kuku tu kan....lagipun...nnt kuku jd tak cantiklah....


re: lieya, mekasih duit tu...

March 17, 2009 at 4:28 PM

camne lak leh dpt habit tu..
tp leh cegah lagi sebab awal lagi kan..

March 17, 2009 at 4:35 PM

risau kalo anak2 tetiba wat peel camni kan lieya..aku xde petua,tp td terjumpa blog ni.mana tau berguna

http://serikasih.blogspot.com/2008/10/tabiat-gigit-kuku-kanak-kanak.html

March 17, 2009 at 4:39 PM

salam..
akak pun tak apa plak apa2 petua nak bg kat lieya...kalau dia tiru2 sikit kat dia agak2 jalan tak...
re:kat fp kita kenal...lps tu smpilah kat blog...akak pun suka sgt jd kawan lieya nie...

March 17, 2009 at 6:17 PM

salam kak..
hishh2..
habit mija sama ngan along sya..
klo die ggit kuku mst mama pkol tgn die..
smpai termsok tgn dlm mult..
hehehe..

March 17, 2009 at 6:27 PM

ermm lieya rasanya nanti lama2 dia ok kot....benonya kau pun duk pujuk hati nie...aliff sampai lor ni gigit kuku..... ko bayangkanlah dikk dah berbulan aku tak potong kuku dier....

ni semau habit belah bapak dier... adik beradik sebelah laki aku semua cenggini.... aku pun tak tau dah nak wat camner... kadang2 kan sambil tgok tb tu anak n bapak aku pelepuk tgnnyer.tapi tak jalan gak.... huhuuhuhuh

March 17, 2009 at 7:43 PM

ngan inai pon xjalan yer...hmmm...nk buat camner yer...xkan smp nk ikat lak tangan dia kan..sapu mende2 masam/pedas ker?heh...macam nak cerai puting plak...ahaksss

March 17, 2009 at 8:28 PM

ishh awat tu..suka geget kuku!

tapi budak2 mmg gemar kan tabiat ni. chem suka gak, tapi bukan geget, dia suka kupilkan kuku tu! geramm aku!

March 17, 2009 at 8:49 PM

mna agaknye die dpt gaya tu, tah² kat nursery..yg ghazi lak kejenye nk potong kuku je..kakaka..pntg nmpk ketip kuku, smpi dh tkde kuku nk ketip

anyway, lieya pasan tak tiap kali die nk geget kuku tu..budak ni klu ditegah jarang dilayanye..apa kata klu lieya pasan die nk geget tu, lieya distract die..ajak die main pape ke..jd die lupe la yg die nk geget tu..2 3 hari wat mende sama,naty sure die lupe habit tu..budak kecit salu lupe

March 17, 2009 at 11:59 PM

lieya, jgn dibiarkan berlarutan..nanti tak comell...cuba lekakan dia ngan benda lain..sebab habit gigit kuku ni pun baru gak kan..sempat utk diselamatkan..
mija, kang auntie babab montot tu....

March 18, 2009 at 6:47 AM

aku rasa aku je bg komen lain fr org lain... hehehe...

mija ikut aunty ke? keh keh keh.
tapi aunty gigit kuku, aunty x mkn/telan the kuku. aunty tauk buang.

aku pun habit ni since baby lieya oi.. according to parents aku, derang dh buat mcm2, x jalannn... coz kalu depa letak benda pahit, aku yg genius ini selambe je pi basuh & sabun tgn.... hu hu hu...

last2, jd la camni. yg aku notice, aku will gigit kuku, time berfikir or study. benda ni memang auto terjadi...
paling teruk time study aa..now aku dh kurang, maybe coz bz dgn family...

and lagi satu so far yg aku pernah bc, byk org2 yg pandai & berjaya ni byk gigit kuku (aku diconsider berjaya le gak kan? kan? hehehhe). kengkawan aku & kengkawan kakak2 aku yg gigit kuku, byk yg jadi doctor. hehehe. betui ko, doc yg sepatutnya BERSIh tu gigit kuku.. cam pelik kan??

and.. lagi sorang mendiang LADY DIANA...

March 18, 2009 at 8:23 AM

lieya... mmg x elok kan kalo budak² gigit kuku.. nanti kuku tuh rosak & x cantik... kmai kalo adriana gigit kuku... dah kena marah dah... 2 dia x berani tuh...
kalo lieya nampak dia nak gigit tegur dia... nanti bila dah slalu kena tegur sure dia pun xnak gigit kuku tuh...

March 18, 2009 at 8:41 AM

alalala...mija ikut sapa ni?? ke ikut auntie??? hehehe...lieya.. kalau lieya nak tau, akak mmg ada habit gigit kuku ni.. tak pasti ikut sapa... masa sekolah dulu mmg suka sgt gigit kuku..skarang ni je kira takde... cuma sekali sekala kalau tgh asyik tgk tv tu, "ter" gak la...pastu kan.. kalau nak tau siap kena perli dgn taufiq... hari tu dia blh bg akak klip kuku... pastu cakap, "ibu, potong kuku guna ni".. hikhik... sabo jelaa... :P

cuba tips ni...letak minyak cap kapak kat kuku dia ke.. nanti dia rasa berangin maybe dia tak mau gigit... (blh pakai ke ni??)..

March 18, 2009 at 10:15 AM

habit nih..cane eh?Susah gak nak suh buang habit nih.Cume kene ckp ngan de..sok kuku de tak cantik..cane nak buh inai? hehehe
Juga,Lieya kene make sure kuku de sentiasa bersih + suh de basuh tgn sentiasa.

March 18, 2009 at 10:30 AM

>>macam2 mija ni yerk.. kenapa gigit kuku? mula2 tengok orang lepastu ralit lak.. atikah lak suka korek hidung camner yerk.. namanyaer pun habit kadang akak bab gak tangan diatu..
>>tapi kadang2 leka2 tiba2 jer..

March 18, 2009 at 12:15 PM

mija ikut sape nie erk gigit kuku??lama2 nanti hilanglah habit mija tu......lieya, ko dah tahu ke pasal shah nak g london next week??SPA nak buat interview DOKTOR kat london 26 mac-4 april nie....nama shah ada utk ke sana...bestnyer dpt g sana kan?ko x ikut skali ke lieya?mesti byk belanja woo nak g sana....pegawai2 kat SPA nie flight dorang malam 26 hb tu....x lama lg tu lieya...khamis depan....ko jgn lupa suruh si shah shopping dgn bergambar kat sana tau!!!!

March 18, 2009 at 1:51 PM

ader habit nih ek rupenyer..tp betul gak ckp kwn2 lain tuh cam biler nampak jer lieya wat2 ader mende lain nak buat ngan mija..
tak reti gak nak bg tips..kalo ngan anak2 ina..nak potong kuku kene cakap ader bakteria lah..kuman seme..bahaya..baru nak potong kalo tk..takmo..mcm2 kan..

March 18, 2009 at 5:03 PM

Hai dear...

Mija suka gigit kuku yea...
Huhuhu...

Mmg betul kata farah, kalau kuku kotor akan meyebabkan kuman masuk perut.. Lagi2 pulak kalau terpengan sesuatu yang beracun..

Kena diperhatikan selalu...

Opss.. lupa.. salam perkenalan dari sha...

---------------------------------------------------------------------------------
~Jom shopping @ http://little1store.blogspot.com/~
~Koleksi menawan utk yang tersayang, harga menarik & berpatutan~

March 18, 2009 at 5:24 PM

alahai mija, dh gigit kuku plk ye... tu la, kuku tu kn kotor, jd x elok jgk kalo mija tertelan kuku tu ye..

akak pn x tau mcm mana nk buat tu, sbb kimi pn suka gigit kuku gak..dh mcm2 akak ugut dia, x tetap gak ngan hobi dia yg no 1 tu....

March 18, 2009 at 9:12 PM

>> my daughter dulu suka gigit kuku senang je ubatnya...
>> tiap kali nampak tiap kali itu jugalah jentik jari dia...:D
>> brutal habis...

March 19, 2009 at 12:47 AM

re : thanks lieya..he he he....tu pasai ler zana snap coloum yg ada nama zana....he he he...btw...thanks for the ingatan....

March 19, 2009 at 10:21 AM

XDE LAK PETUA LIEYA..TAPI KO KENA RAJIN MARAH LA..TENTU LEPAS NIE DIA TAK BUAT DAH..

March 19, 2009 at 10:26 AM

XDE LAK PETUA LIEYA..TAPI KO KENA RAJIN MARAH LA..TENTU LEPAS NIE DIA TAK BUAT DAH..

March 19, 2009 at 10:26 AM

susah jugak kalau dh jadik habit.. nak pulak ngan budak2.. kena xplain baik2 punya.. takut dia ngikut budak2 kat tadika kot.. pesanlah kat dia.. kalau dia gigit kuku.. segala kuman masuk dlam badan.. nanti badan x sihat.. muka jadi tak cantik.. cakap elok2.. mesti dia faham punya.. hehe..

March 19, 2009 at 11:31 AM

ooo baru akak tau ni habit si mija.. mmm susah gak kan habit yang satu ni.. tapi akak rasa tak la seteruk kalau suka isap jari.. kalau isap jari, lagi la buruk nampak..

akak rasa cuba kau letak cili sos kat kuku tu, buat2 ler berdarah ker.. pastu kalau dia gigit sure rasa pedas kan..

March 19, 2009 at 1:54 PM

dik, semua jari ke dia gigit kuku tu?

kalo farah pon sejak dua menjak ni suka gigit kuku jugak tp farah suka gigit kuku jari telunjuk tu je hah....jari lain tkde plak dia nk gigit...

akak pon puasla marah...
tktau nk wat camne kn...

kalo ko dpt cara atasi tu ko inform lah akak ye...

March 19, 2009 at 11:39 PM

bersungguh2 haa die gigit!!

March 22, 2009 at 12:14 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy