Monday, June 14, 2010

tak suke rabun!~~

kalau laa tuhan bagi peluang kat aku utk ubah sesuatu yg ade kat diri aku ni sure aku pilih nak ubah mate aku nie...ops! ops! bukan nak mate kaler biru ke cekelat ke....aku nak buang rabun jauh aku nie...... aku ni pakai spek dari darjah 6 tau....power skrang pun 450 kiri & kanan.....leceh tul kene berspek & bercontect lense bagai.....penah nak buat laser tu...tapi mak aku bantah sekeras2nye...ye ar aku pun ade kencing manis (walau pun mase preggy jek) so tak digalakkan ar....kang byk lak nak kene pantang pas buat laser tuh.....(lagi pun aku ngeri jek mate kene belah2 ni bagai huhuhuhu) so nak tak nak bersabar jek laaa...berspek/bercontect lense jek laa selagi boleh....







jom layan citer sepetangku membuat spek baru :05:










sebenarnye dah lame dah citer nie.....mase ni pas aku lik dari kenduri kawin, tu yg singgah wat spek sebab spek lame aku tu uzur sangat2 dah....seb baik result test mate tu power aku maintain tak bertambah naik.....tak suke aku kalo naik lagi.....





pilih punye pilih nak yg mane...yg penting bile pakai ngan tudung, tudung aku tak kembang.....heheheh







last2 amik yg ni...gedikkan...siap ade butterfly....warne pilihan tetap purple same kaler cam yg dah uzur tu huhuhuhu







yg gediks2 ni pun same nak menerai gak...






kepoci :07:nak menerai same....nyebok ajek!







jgn le mia n mia ni pun rabun besar kang...... cukup2 laaa aku ngan papanye berspek, aku ni asalnye rabun sebab habit aku suke bace buku dlm gelap.....ingat lagi, mase sekolah2 dulu aku selalu pinjam novel kat library sekolah, bace lak time nak tdo, lampu sume dah tutup, yg ade lampu tdo yg samar2 tu.....







mija my cute little angle.....






ingat nak amik ni...simple n ringan....last2 amik jek espirit tuh...murah pun murah....alah aku ni pakai spek time kat umah jek, jarang sangat keluar umah pakai spek....kalo keluar jalan2 lagi selesa pakai lens....tapi tu ar, esok2 bile dah tua....takkan nak pakai lens kan...menggigil2 tangan nak masuk kan lens kat bijik mate heheheehehe....tapi aku bersyukur la sgt2, power aku mmg statik jek skrang tak naik2...tu yg penting........





** selamat menyambut bulan rejab...selamat berpuase pada yg berpuase yeak!!~~













23 celoteh sahabat

sis, i suka banget spek u tu...
dah le pepel karer, butterfly plak tu...oooo two of my favvy things tau...
tu laaa i pun start pakai spek time skolah, tapi skolah menengah...
rajin membaca, tapi bukan buku skolah, novel hahahahahahaha...
pun dalam gelap gak...
kalo buku skolah leh dimaapkan kannnnn :D

June 14, 2010 at 9:32 AM

alolo.. cutenyer ada dara nie nak ber spec bagai.. eheheh...

ena pun pakai spec time drive jekk lieya.. kalo.. tak mrmm.. elok jer la tersimpan.. tapi nak kena tukar juga la sbb pagi tadi nak pakai tgk2 dah senget sana sini.. huhu..

cun gak spec color purple tu.. ena selalu tak pandai nak pilih spec.. huhu

June 14, 2010 at 9:44 AM

betoi la lieya..klu boleh ubah aku pun x mo rabun..x syokkan.. ko rajin gak la pakai lens..aku ni malas...tu yg berspek sokmo...

June 14, 2010 at 9:47 AM

sy alhamdulillah x pakai spek..sy pakai lens tulah yg cukup takut, sy xpernah cube utk pakai lens..mcm ssh jer nk pakai..he he he

cantik spek lieya tu ade buterfly gitu...
alololo comelnya dia bradik tu cube pakai spek..nmpak mcm budak genius jer nak2 mija mcm cikgu dah untie tgk..:)

June 14, 2010 at 9:48 AM

power aku lg le lieya oii..525 utk kiri n kanan.aku pakai dr darjah 4. so mmg le aku paham sesgt perasaan org yg rabun mcm aku ni. wakaka! ok gak kan kalau buat laser? hehe..

aku pun lbh selesa bercontact lens sbb kalau pakai spec dgn power yg byk mcm tu, mcm tak selesa sbb berat je rs. tpkan, 1 yg aku perasan, kalau mantain pakai contact lens, mmg power akan mantain. aku penah tnye org kedai cermin mata, dia pun ckp mcm tu. power tak reduce, cuma dia akan mantain mcm tu je.

cun ar spec ko warna purple! i likeeee!

June 14, 2010 at 9:58 AM

cantik bangat spek tu ko tu lieya..peberet kalerku tu..kalo 1 ari nanti aku kena pakai spek, nk tempah camtula,tp harap2 jgn la aku pakai spek..huhu

June 14, 2010 at 10:00 AM

tantekkk ko...
aku now pun...dah kurang kan pakai spec...coz' aku rasa bila pakai spec..power rabun tu makin bertambah2.....nasib ler aku nie rabun lite2 lagi....tp bila bab memandu malam..mmg aku kalah ler.....tak leh nak fokus ko...

June 14, 2010 at 10:02 AM

skang spek pun dah macam2..takde le skema cam dedulu bingkai tebal tu hehe..

June 14, 2010 at 10:29 AM

eh power kita sama le.. akak punya pun makin tinggi. dulu 350 jer. huhuhu

teringin nak buat laser, tp tu la macam lieya cakap, macam takut jer kan.. tu yang pikir 50 juta kali tu..

akak pun harap anak2 tak ikut kami berdua. leceh berspek ni kan. akak pun faham apa yang kau rasa..

apapun mmg cun la spek baru tu, pepel lagi.. siap butterfly tu yang penambah seri spek tu

June 14, 2010 at 10:30 AM

aku pun rabun jauh lieya..
lepas branak kan suri..
melampau2 rabun aku..
lor ni..bila drive wajib berspec..

June 14, 2010 at 11:02 AM

lieza dulu pakai spek dr darjah enam... time kat sekolah je bila balik mmg tak sentuh lgsg spk tu... tgk tv yg ade sarikata jenuh jegil2 kan bijik mata smpi parents marah...
skrg ni pun berlagak tak mo pakai spek.. malam mmg hubby tak bg drive psl tak mo pakai spek ha ha ha ha

June 14, 2010 at 11:11 AM

comelnnya si mieja.akak cam ko tak suka nak pakai spek mata.sebenarnya akak kena pakai gak.tapi rimaslah.spek ko lawa, sesuai ngan ko.

June 14, 2010 at 11:24 AM

lieya..aku penah buat laser n operate mata for cataract (both eyes)..xde apalah lieya..ok je..mc pun seminggu je kalo operate..skrg pya teknologi bagus..ko cubalah..

June 14, 2010 at 12:44 PM

hah tula spe suh bce buku dlm gelap...aku dl pong sme...kunun2 nk feel bce novel kn kne la bce dlm gelap....alhamdulillah aku x jadik rabun sbb kjap jek minat bce novel...pastu mls membace dh...heeeee

June 14, 2010 at 1:23 PM

syoknyerr lieya power mata ko x tambah2..static je..aku ni tiap kali tukar mesti bertambah...nyampah tul la...teringin gak nk buat laser, tapi takuttt...huhuhu

June 14, 2010 at 2:10 PM

i likeeee this entry..hehehe...
kita serupaaaaa...betul2 aku nk wat laser tu...tp tkt weh..hehehe...ko tau tak sesapa yg try produk permata hijrah tu..kot ada yg ckp jadi ke..kn..
by the way cun spec tu..

June 14, 2010 at 2:42 PM

yupp..mmng tak suke rabun..skang ni rabun malam jer,mmng susah.ramai suke pakai spec konon nampak comey,tp brpinar mate lg adelah..

June 14, 2010 at 3:14 PM

tinggi gak power ko eh.. aku pon rabun gak..tp sket je..sgt la sket.. aku pon x suka nk pakai spek.. cam ganggu je ada bnda kt batang idung tu.. so aku redho jer la idup dlm kerabunan sket... tp kalo drive mlm bahaya gak la sbb x clear sgt..tp kalo tmpat aku dah biasa ok je.. jgn pi tmpat x biasa yg gelap2 dah ler

June 14, 2010 at 5:36 PM

ooo u pakai spek yer...susah gak kan pakai spek ni...cam my hubby bangun pagi jer cari spek...si comei kecik tu kene rajin2 minum air carot hehehe

June 14, 2010 at 6:21 PM

cantik spek ko pompuan.. girly gitu.

byk gak power ko ek?
aku so far alhamdulillah, mata still terang. doc pernah kata kat mak aku maybe coz aku kecik2 sejak umo setahun aku dh stop minum susu. aku minum ribena. sebab tu mata aku clear sampai now.
yer ke? yer la kot.. hehehee..
so ko rajin2 kasi mia & mija minum ribena k?

June 15, 2010 at 9:39 AM

lawo kaler spek tu, pepel.. my peberet kaler.. :)

mkn buah delima utk terangkan mata, abah sha ckp la.. tp sha mkn time peknen jer.. heheheh..

June 15, 2010 at 11:07 AM

dr darjah 6 ko pkai spek ye lieya..
cantik spek ko tu...brkenan lak akak tgk..

akak pon rabun gak...tp belagak cam tk rabun....pkai spek pon kdg2 je...cl lagikla tk penah pkai..tu yg kalo jln2 mmg tk perasan org...dok menonong je...kekeke..

June 15, 2010 at 1:16 PM

fren

selain lasik, ada lagi satu aku rasa lagi selamat kot.

kat spore dah start, aku tak tahu kat kl dah ke belum

dia taruk lens permanent dalam mata ko, ntah apa nama dia.

aku pakai contact lens lepas sekolah je, leceh ah pakai spek, berpeluh2
dah tu cam pakai lens ada rasa konfiden sikit haha

June 16, 2010 at 6:00 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy