Wednesday, June 30, 2010

Bandung day 1

setelah pilih2 gambar yg byk giler tu, akhirnye aku dpt gak buat entry pasal bandung nieh..... so utk 4 ari akan datang ni aku akan update cite pasal kat bandung jek....aku buat day by day la yeak...senang sikit kan.....tahan jek laa mate korang tgk entry bandung aku dlm minggu ni yeak heheeheheh....jom layan gambar sambil mak story2....

*
*
*
*
*
*
V

flite kami kan pukul 9.30 so dlm pukul 6.45 aku dah siap2 nak keluar...kebetulan pagi tu ujan....better keluar awal, biase laa kat sini, ujan jek sure jem......mia n mija ponteng sekolah sebab nak anta mama gi joli hehheehehe tgk beg aku tu, kosong gile ....hahahah....dlm beg tu ade lagi 3 beg....spare tuk isi barang sopink.....





sampai2 lcct dlm kul 7.45 layan budak2 ni bekpes kat mac d......



nie laa BFF aku.....kenal dari zaman fotopages lagi.....dari fotopages bawak ke blog.....dari tahun 2007 kami kenal.....so mmg dah selesa kalo nak outing or vacation ber4..... lagi pun 4 org tu just nice la kan...senang nak sewa bilik hotel, arrange kereta....kalo ramai2 kang dah mcm rombongan plak ......



sempat tu posing sedangkan dah naik flite dah tu




kat sini pun sempat...geleng kepale abg belakang tu hahahahah...tp mmg sepanjang 4 ari gi bandung ni...dok gelak aje kiteorg...ade jek benda lawak....naik longgar rahang mulut aku nie...




faham tak korang? heheheeh



siap sedia tuk berlepas....walaupun excited tetap kecut perut....tu laa peel aku kalo naik flite...




cantik kan awan....teringat kat mia n mija mase ni sebab kalo bawak mia n mija naik flite, dieorg mmg suke tgk awan...




kene isi form daaaa....arrival n departure form....



bende wajib ade...




kak mimi ckp nasi lemak pak naser ni famos....so order ar ...nak rase...
mmg sedap! coca cola zero tu aku suke.....rase same cam coca cola biase tp takde gula n lemak...mmg baguuuuss!!




dalam kul 11 gitu ar rasenye dah sampai..... tgk ar dari atas bandar bandung ni...padat sgt..... tak teratur penempatang dieorg....time ni laa bersyukur dok kat malaysia




oh!! akhirnye dpt gak aku jejak kaki kat bandung.....jakun kan aku...mmg ar baru first time maaaa!!




kami sewa innova....supir lak namenye Angga.... mmg bagus! sape2 nak gi bandung n perlukan supir, inform aku...nanti aku bagi nombor contact Angga nie...



check in kat Aston Hotel Bandung....cantik hotel ni....yg penting ade tenet kat bilik kami....



sampai2 jek bilik aku ngan kak mimi tak siap lagi...so lepak bilik hirda jap...letak beg sume, siap2 nak pi makan....




selesa kan?...



terus kami pi pasar baru...tak jauh pun dari hotel tu...dlm 10minit sampai...kalo tak macet ar.....




4 ari kami kat sane...nasi ni laa kami bedal..... ayam penyet!




nie aku punye, no nasi...sebab dah mkn nasi lemak tadi kan.....kang takut perut wat hal lak...




singgah beli misao....kuih indon....sedap!




pastu bermula laa misi mencari kain sulam n telekong kat pasar baru...keadaan mcm pasar payang laaa...kedainye byk n rapat2...sesak aku...seb baik pegi ladies2 jek...kalo bawak anak, adoi seksa anak2 kite dgn kesesakan dlm kedai tuh....




serius kan aku pilih telekong....murah gile wei.....duit kite tak sampai pun rm50 satu telekong tu....dlm 7 helai aku borong.....tak pasal2 beg aku berat hhuhuhuhu




kedai kak salina hahahaahhaha (kak mimi, hirda & sham aku takleh lupe ar hahaahahahaah)




dari satu kedai ke satu kedai kami singgah...ni tgk kain sulam pulak....





misi kat sini nak cari japanese cotton/viscose....murah giler wei.....bermeter2 gak aku borong....buat baju mia mija.....



aku tak roaming pun nombor celcom aku, so beli prepaid indon...murah jek dlm 75ribu....4 ari pakai pun tak abis2...call malaysia lagi tuh....




pastu kami pi kampung daun...mao dinner di sane....bajet nak pegi sane siang yg nak malam dah so dpt tgk view siang n malam....mmg cantik wei kat sini.....kalo laa aku ni kaye, aku buat tempat mkn camni....sure ramai org datang....



sampai2 je kene 'checkin' kat sini, pastu baru staff die bawak pi pondok2 yg kosong..




sempat lak posing kat beca tuh......mesti korang tertanye2 sape laaa amik gambar kiteorg ni kan...tu ar, supir kiteorg ni bagus......mcm paham2 jek kene jadi cameraman kami hahahahah




ade lak stall camni....stall ni buat bontot sapi goreng.....ngeri jek aku dengar




mak2 dares....



pelik2 kan name menunyer




aku punye ni...ayam panggang madu dgn nasi putih....separuh tu ayam....mengah aku abiskan..




es campur aku......sedap wei!!



kemain lagi pose heheheeeh



cantik suasana kat sini....bunyi air terjun...sejuk lak tuh...




kat kg daun ade org jual mcm2 brg kraf...aku ngan sham beli lukisan kanvas ni...hargenye 75ribu rupiah....ko kire berape hargenye dlm rm....menangis koooo....murah bangat!!!!



pas mkn balik hotel.....jauh gak lokasi kampung daun ni....tapi sape2 yg pegi bandung tak pegi kampung daun ni mmg rugi.....balik hotel, mandi2 sume......dlm midnite kami kuar lepak2 kat wendy's


kami pilih bilik yg ade line internet sebab msg2 bawak notebook masing.....dell pink tu kak mimi punye, hp tu aku punye...mlm2 skype ngan anak2...walau jauh tetap leh tgk muke dieorg.....mia mija riuh berskype ngan aku....pelik kot tgk muke dlm notebook huhuhuhu



haaa jgn memain....kak mimi n hirda siap kan iternerary lagi ....mmg teratur...sume ikut seperti yg dirancang.....kami bagi sesalinan kat supir so supir alert laaa ngan mase2 aktiviti kami...


nie lak senarai FO (kedai2) yg ade kat bandung nie.....lengkap tul kak mimi n hirda buat....untung aku ngan sham yg firstime pegi ni...followwww jerrrkk!!



tu jek citer ari pertama....nanti aku citer ari ke 2 plak.....kene tahan ar, mmg 4 ari ni aku cite pasal bandung jek hahaahahahahaha......gambar kat blog ni tak byk....kat facebook aku upload byk...so leh gak le jenguk2 kat sane.....hihihihi....


**entry ari ke 2 cite pasal kami sopink sampai lebam....bonet innova tu penuh ngan hasil sopink!







31 celoteh sahabat

hai lieya.sihat?..rindunya ngan lieya :)

Bestnya dpt soping smpai lebam..murah2lah kat sana yer..kita org kayalah kat sana yer...sy pun terasa keseronokannya bila bc cite lieya nie..sy entah bila lah dpt pg sana...teringin jgk nk pg..

June 30, 2010 at 8:51 AM

amboi anak2 dara jalan tanpa anak & somi no....bestnya...kalau dapat cam gitu...
lieya nie akak nak jemput kamu nie dtg umah akak hari sabtu nie 3hb 7 2010 akak nak buat besday aiman...petang lepas asar..dtg tau bawa dua anak dara chumel ko tu ya....bersama en.somi la ...dtg yek..

June 30, 2010 at 9:16 AM
reen mama zaraa

BESTTTTT siotttttttttt Lieya!!!
Bila la reen nak g sana...huhu!!

June 30, 2010 at 9:16 AM

day 1, aura shopping blom sampai lg..

x sabar nk tunggu entry day 2 ko...
pitam si angga tgk kita shopping..
hehehe

June 30, 2010 at 9:53 AM

rugi tul aku gi kejap sgt hari tu...kg daun pun tak sempat gi...huhu...nmpk gayanyer mcm nk kena 'repeat' lg lah bandung..
pasar baru mmg syok gilerr kan..rindunyerrr pasar baru...hmm

June 30, 2010 at 10:05 AM

wah...meriahnyer lieya...tak sabar tunggu entry lieya yg seterusnya...

June 30, 2010 at 10:16 AM

Salam singgah.. =)
nice posting, macam nak fly gak ke sana.. heuehu =)

yours
SH

June 30, 2010 at 10:21 AM

salam...
tu dia urang bandong dah balik dah. x sabor nak tgok shoppiing2 lieya kat sana. mesti best kan....teringin macam nak gi jek ni. shuntek view bandong yer

June 30, 2010 at 10:21 AM

syok2..tak sabor nak baca next2 entry ko..aku pun nak plan ke bandung..tp next year lah...nak cilok skit info dr ko ttg bandung ni...

June 30, 2010 at 10:29 AM

best giler kan kak bila sampai bandung..apa yang tgk cantik semua nak sambar yelah kan jutawan dekat sana hahahahaha..nurul masa balik Malaysia kene bayar lebihan muatan hahaha..tak boleh blah kalau ingatkan balik hehehe

June 30, 2010 at 10:34 AM

Amboii dah lama tak bersiaran.rindulah.sekali update ,melambak gambar.masuk gambar sikit masuk sikitlah lieya puas sikit tengok.mia ngan mija tak ikut ke ?

June 30, 2010 at 11:44 AM

waaa.... bestnya sopingk2.. dekat2 raya ni lg la best kan.. bila la sha nk smpai sana.. huhuhu..

x sbr tggu next entry..:)

June 30, 2010 at 12:09 PM

bestnyer soping

June 30, 2010 at 12:35 PM

amboi kak lieya..best nyer dapat gi bandung...atie nie...stakat minum sirap bandung jer lah...hahahahahha

June 30, 2010 at 12:36 PM

cepat2 update day 2 ..tak sbar nak baca..heheheh

June 30, 2010 at 12:37 PM

Bestnye...lps ni abg nak pi lak..heheh...

June 30, 2010 at 12:44 PM

beb I suker la ur review...sbb I pun jakun enggak pernah pergi...siap catit lagi..mana taw ada rezeki mai pi..thanks for sharing yer...

June 30, 2010 at 12:45 PM

eh ayat ko cam cvopy paste jek dlm fb yea...hehehehe...

wah aku jeles lah tgk korang dah sampe ke bandung..huhu..kalo aku tau ko nak pi bandung nak jek aku kim bli kain kat sn hahahahah...

dah tu anak2 beso dah xde nak sibuk nak menetek ke apa..mmg syurga la bg ko kan nak shopping sakan....huhuhuhuh...so byk le bju raya tuk mia n mija yea...mmm aku rase omak nya bju raya tahun nie mau 20pasang kot???hahahahaha...meh sedekah 1 kat aku...x pon wat le giveaway ke ole-ole dari bandung...

June 30, 2010 at 12:54 PM

mmg nida tertunggu2 entry bandung lieya ni..bestnya dpt jln2...lieya, nanti bgtau yer brape kos semua p bandung yer??mesti byk shopping..bestkan kenal dari alam maya terus kamcing

June 30, 2010 at 1:00 PM

yep,

dinner kat kampung daun tu memang best, aku segan lak nak ketuk2 bedok tu panggil waitress, aku tetap diri kat tangga attract attention dorang hehe.

June 30, 2010 at 1:17 PM

syoknyerrrr...

lieya, ena pun suke gak tgk awan dari dalam flight tau.. memg nampak cntik kan!.. heheh..

terliorrr la tgk menu2 tu.. nasib baik dah makan..

bile la turn ena lak nak p sane tu.. huhu

June 30, 2010 at 2:41 PM

welkam back....
bestnya dpt gi jenjalan soping moping dengan geng...

hehehehe bila u crite pasal kampung daun, tingat kisah kelakar i & SH dolu2 kat sana hehehehehehehe...

tak sabar nak dengar u stories...leh mengimbas kenangan lama...bila lah me nak dpt 'repeat' ke sana huhuhu

June 30, 2010 at 2:57 PM

seronotnyer..teringin k bwk family perabih duit kt sane..nak shoping bagai..huhuhu

June 30, 2010 at 3:22 PM

syioknya gi coti2 ngan geng gitu..kau hapdet lagi tau lieya. aku nk tengok (^_^) - feeling kengkonon aku pon ikot kowang :P

June 30, 2010 at 4:07 PM

Bestnya baca Lieya..teruja akak..akak pun tak penah sampai lieya..niat dah ada tapi asyik bertangguh je..lama2 pasport aku pun dah expired nanti huhuhu..

June 30, 2010 at 5:26 PM

wohoo...syoknya shopping!!

akak tak sampai2 lagi ke indon tuuu..huhuhu...

yg bestt satu lagi...dpt jenjalan ngan geng...tak merasa dah akak nak wat gitu hihihi

June 30, 2010 at 7:37 PM

bandung memang maveless la kak kan!!
lagi2 masuk part shopping
memang menggila laaa
kalo akak pegi tanah abang jakarta best jugak
kain2 kat sana lagi byk plhn n lg murah la
tapi padat ya amat...

cepat2 update lagi entry bandung!!

June 30, 2010 at 8:37 PM

wah bestnya..teruja lak nak pegi setelah tgk gambar2 ko dik...ahaks....bila la turn akak ni...

July 1, 2010 at 5:17 AM
fazzal

salam kak lieya...sy slent rder akak pnye blog...nnt boleh x akak emel kt sy senarai fo,dan num tel angga tu coz by end year myb sy nk ke bndung...

July 1, 2010 at 9:39 PM

salam..boleh email ke saya nombor telefon etc pak supir tu? brp dia caj ye?

May 9, 2013 at 5:59 PM

email: atikahzulkiffli@umt.edu.my..tq in advance..:)

May 9, 2013 at 6:00 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy