Wednesday, August 29, 2012

cerita raye 2012 kami ~ part 1

FUUHHHH!! FUUHHHH!!...bushhh! bushh!...(bunyi ala2 tepuk abuk kat karpet heheeheheh)....baru berhabuk jek, lum bersawang lagi hah....he he he.....amik mood ngkoo nak update citer raye nieh.....byk keje nak buat bile cuti lame nie kan....masuk opis settle keje bertimbun atas meja dulu....nak transfer gambar2 lagi..edit2 lagi....tapi tu laa pic raye kali ni sume dari iphone jek....dslr usung gak, sudahnye teperap dlm bilik heheeheh masing2 malas nak pegang.....okey, korang dah bersedia nak bace citer raye aku heheeheh...cam biase laa gambo mmg le byk, tapi tuk blog aku pilih2 laaa...kat fb mmg aku tepek semua dah.....alah korang bace blog aku sambil kunyah kuih2 raye laaa sure tak bosan punye heheeheheheh


*
*
*
*
*
*
*
V


ni citer mase minggu akhir puase...boleh plak aku tekene 'sakit bontot' nieh...adoiiii..dah seriau2 jgn le menjangkit kat satu umah....seb baik budak2 ni tak jangkit...aku laa merane sorang2 sakit mate...nak MC payah sbb tu minggu last keje, kalo aku cuti kompom2 lagi bertimbun keje...so berspeck lee makcik pi keje.....aku kene sakit mate ni ari senin 13 ogos tuh, seb baik ari kamis dah baik....





aku last keje 16 ogos tu, tapi tak le balik kampung dulu sbb nak tunggu adik aku dari uitm perak datang tumpang sekali...so 16 tu gigih le aku ke fareeda tuk dptkan fareeda paddlepop tuh.....gigih Q awal pagi tau....mia pun aku pakaikan fareeda jugak sbb nak buat umpan dpt angpau raye fareeda heheeheh...tapi idokle die same2 Q ngan aku....die dok dlm keter ngan apaknyer, agak2 pintu butik nak bukak baru mia join....




haa bijak tak aku?..umpan mengena hahaahahaha....kemain mia jadi retis.....siap kene interbiu n dpt angpow seratus hengget.....rejeki maknye la kan....ha ha ha




mia malu2 nooo....ckp pun suare ala2 bisik 'yusuf taiyob' tu....nyampah aku....ni kalo mija ni kompem2 siap nyanyi lagu raye punye wakakaakakaka...si mija gediks sikit dari mia..tapi tak kisah la, yg penting umpan dpt angpau raye fareeda mengena hahaahah...mak ko kan mate duitan !!




dpt tshirt jugak....besar gabak..okey leh buat baju tdo omak ko heheeheh



kan aku ckp kat entry lepas, tema tahun ni purple pink bling bling....alah yg benornye baju raye kami simple jek, takde pun bling2 tuh ...yg bling2 'baju raye' iphone aku....cun tak?..cun tak?...mia kate "macam gedik jek mama"...laaa baru tau ke mama ko gedik hahaahahaha....cari butterfly tapi dah abis plak, so cat pun cat laaaaa.....ear cap plug tu comey kan...rambang mate nak pilih, due bijik aku beli.....puas hati dpt, dah lame gile aku cari yg full ngan batu nieh...



*petikan dari instagram via facebook aku*
tahun ni dpt duit raye dari bos...hik hik hik...
sebelum cuti raye aku letak sebalang maruku dlm bilik die heheeheh...bodek le...tahun depan mane tau die up jadi 3 ratus plak wakkaakakakaak




malam 16 ogos tu pi cari stok bunge api....kat mane lagi nak tuju....op kos le ke nilai tuh....kat depan giant nilai tu ade jual .....so gigih le ke sane....buke pun kat sane jek.....tu hah si gedek2 aku dok marah die soh diam kejap sbb nak snap gambor....tangan tak reti dok diam dok tepuk2 menu tuh....





dah katenye baju tak glamer so gigih le tampal batu heheeheheh.....gini le aku, kalo raye tu simple jek bajunye yg penting material kain mesti sejuk...sbb berjalan raye kan, mcm rimas jek bepeluh melekit2 nieh....kalo raye kat london ke baru aku pertimbangkan pakai baju labuci2 lace2 ni hahahahaahah ..mampuih asal raye jek gi oversea punye laa nak cari cuaca sejuk punye pasal ekekeekekk..alah mak sempoi jek orgnyew....




misi mengemas beg balik kampung plak hah....barang2 yg kene hangkut semua siap2 asingkan .....mase ni si gedek2 tgh tolong papa sort ubat-ubatan.....berat gile kotak harta karun ni, rupenye penoh botol kosong jek....adoiyai!!





ni laa barang2 yg kene hempuk henyak kat bonet keter heeheheheheeh tu beg balik kampung paling besar tuh....dlm bakul besar tu plak himpunan adiah2 tuk mertua ngan mak sendiri...ade kuih raye berbalang2, kasut2 raye, baju raye.....




org lain tgh pening2 pale nak susun atur barang kasi muat, budak kecik ni dah ready dah cop stereng......





penoh hah satu bonet livina....alah korang pun sure same kan.....lagi aku ni anak dah 3...tapi tu laa, dok laa kecoh barang banyak tup2 baju tdo mia mija leh tetinggal.....adoiyai!




so 17 ogos tu kiteorg siap2 nak bertolak lik kampung....pak su budak2 ni dari perak kul 10pagi sampai putrajaya dlm kul 1ptg....so dlm pukul 3 jugak kiteorg bertolak balik kampung......tu dlm gambar tu si mia mija tgh kedekut la tu tak kasi pak su tumpang hahaahahahaa..pak su dieorg ni kuat nyakat ....




 posing sedas dua dulu sebelum gerak.....mmg mak mithali aku nie, apaknye sambil dokong anak dok kunci pintu umah, mak nye ngan anak darenye kemain sedap snap2 gamba hahaahahaha




seb baik trafik dari kl ke johor smooth jek...tak byk keter...org dah balik awal kot.....singgah rnr pagoh buke ngan nasi ambeng ...terbaek wooo!! sampai Q.....mmg wajib mkn kat sini kalo balik johor....




mia mija pun licin bedal sorang satu....dlm kul 9 mlm kiteorg sampai simpang rengam....




petang nak raye tu, sibuk noo si mia nak tolong nenek masuk beras dlm ketupat, ala2 mcm cite upin ipin tu.....mmg byk cantik muke ko laa kalo nenek nak bagi hahahahaha....nenek soh tolong bukak tempe jek.....masam2 muke merungut sebab tangan busuk wakaakakakaakak....mcm tahun2 lepas jugak, 100bijik ketupat mak aku rebus....




angpau yg telah siap sedia tuk diberi pada penerimanye heheehehehe....meh aku terangkan :

  1. ade 3 angpau kan...satu tuk mak, satu tuk abah n satu lagi tuk adik aku (paksu)...masing2 dpt le rm250 sorang.... 
  2. ade 3 jugak kan....tuk buah hati aku tu laaaa.....masing2 dpt le rm100 sorang....(agak2 mak ko kering sbb gaji lambat, halalkan la yeak mak songlap sikit wakkaakakak)
  3. yg tu tuk anak2 buah belah melaka n johor....tahun ni rezeki lebih dpt le bagi note kuning baru tu tuk anak2 buah.....korang doa2 kan tau busu (panggilan kat melaka)/ paklong n maklong (panggilan kat johor) dimurahkan rezeki selalu......
  4. dlm tu rm5....
  5. tu note merah tuk 'anak2 angkat' aku.....(abaikan aku tulis no 6 tu yeak...turutan nombor pun lintang pukang wakakaakakakaak)



petang nak raye tu sempat jalan2 gi bazar ramadhan sat cari songkok dayyan....jumpe plak saiz die...lega makcik tau!!



bagi test pakai songkok raye eheheeheheh....tu mulut tgk sibuk mengunyah sebikut raye nenek....semua jenis die dok rase....




wajib laa ade aktiviti main bunge api.....lawan mercun roket ngan jiran sebelah2 heeheheheh




dayyan pun main gak bunge api...tapi secara virtual jek laaa....he he he



haaaaa...tu jek laa citer raye part 1 kami.....nanti2 kalo rajin aku sambung part 2 nye plak.....kat bawah ni aku ade tepek mia mija nyanyi lagu raye .....dah up kat facebook mase sehari sebelum raye tu heheeheheheh


terimalah hari raya song dari mia n mija.....




haa yg ni plak versi mase rehearsel...siap gadoh2 lagi...tapi gadoh2 tolak2 camne pun, mulut tetap maintain nyanyi jugak wakakaakak...amecam ade talent jadi penyanyi fun fair tak wakaakkaakak...







**dayyan skrang dah tak sebut teyyy teekk lagi dah kalo nak nenen...tapi die sebut 'nyaamm nyaamm' haahahaha...comel gile....."nak nyammm nyammmm"......skrang tgh berusaha nak berckp kot, suke ikut ape kite cakap.....suweet!









47 celoteh sahabat

mama nak nyammm nyammmm.. !!! hahahahahah

August 29, 2012 at 9:09 AM

haritu saya pun gi gak kat fareeda bangi 1st time nak try tudung fareeda punyerla ramai org huhu.... penat nunggu...raser mcm dah serik nak gi lagik...dah la dapat baju size xl kan..

comel betul si Dayyan ni mintak nyum2 yer...

August 29, 2012 at 9:18 AM

ala xberaya lah miamija waktu mlm, coz mama dorg lupa bwk bj tidur raya...hihihiii

comelnya Dayyan pakai songkok...mcm Dayyan vs korean style

kak lieya, nk raya ngan akak(manalah tau kot2 dpt duit raya note kuning).hihihiii

August 29, 2012 at 9:19 AM

perkk..bila tgok beg2 blik kg tu mcm nak ct raya sebulan kekdahnya..haha
sonok miamijadayyan main bunga api ek..omaknya tak tumpang main sekali ker..hehe
kite msih xder mud nk update cite raya..huhu

August 29, 2012 at 9:24 AM

Pandai lieya umpan si mia tu...comel pulak pakai fareeda.

Tak sabar nak tengok gambar raya lieya satu famili ngan dayyan dah bersongkok tu, sure comeiii...

August 29, 2012 at 9:41 AM

wow borong sakan tudung kat fareeda, sure cantik2 tu

August 29, 2012 at 9:58 AM

dapat angpow fareeeda boleh borong tudung fareeda lagi..aahh lah salah publish entah bila tekan publish tak tahulah..hehe...okaay dah ada gambo dah :)

aku pn sama la lieya malas betul nak pegang laptop menjak2 nie...den tak faham la instagram,whatapps2 benda alah nie...

pontian lagilah hujan,niat nak raya sakan cancel,yg ada gambar 2 keping je :)

August 29, 2012 at 10:10 AM

meriahnyer wehhhhhhhhhhh.....lagi2...aku nk tngk gambo korang ank brank bnyk2...akunyer sedeh...1 keping gambo pong xdek...mls+x tingat nk snap2...rugiii rugi....huuuuuuuuuuuu

August 29, 2012 at 10:11 AM

i like sampul "anak2 angkat" tu. hehehehehe

August 29, 2012 at 10:21 AM

akhirya dah kuar pun yg di tunggu..heheh. menunggu2 tau n3 raya lieya ni.. ena tak dek lagi... sbb gambo tak dekkk...

August 29, 2012 at 10:44 AM

penuh bonet livina...thn dpn klu dayyan dpta dik, kna tukar bas mini la kak...besar punya...hehehhe

August 29, 2012 at 10:49 AM

*dapat

August 29, 2012 at 10:50 AM

Alalaa tomeinyaa dayyan pakai songkok.. hehehe..
Amboi byk tul duit raya..tuh..Lieya.. :))

August 29, 2012 at 10:55 AM

wah2... apa yg boleh aku katakan... meriah, meriah n meriah... lg2 raya johor dulu... makanan sume enak...

wah2 dayyan pandai ek, nyum2 hehehe

August 29, 2012 at 10:55 AM

best2 meriah sungguh raya ye lieya!

August 29, 2012 at 11:25 AM

lamanya nk tunggu tuan tanah update blog tau!hhheee

firstly comei giler bebudak tu ha menyanyi hhhhee..nah duit raya sorang singgit ye hhhhaaa

meriahnya raya ko ye..tu kalo cuti lagi lama lagi melampau meriahnya..

cantik nau si mia pakai tudung paridah..

sama mcm aku la lieya..anak 3 mmg sampai nk termuntah bonet kete..kete comel plak tu huhhhhuuuu...rasa mcm nk beli bas taun depan hhhaaa hover!

mana baju raya?tak sabor nk tgk la hai...

August 29, 2012 at 11:42 AM

wah!!! glemer la mia yerk... untung mak ko kan mia, tumpang tuah anak.. hehe

August 29, 2012 at 11:59 AM

alahai..chumels dayyan sebut nyammm nyammm ye...eh, macam lazat btul jek bunyinye..hahahhaha

jgn kate 3, anak satu pun penuh bonet persona..kalu 3 kena bawak lori la kot kitorang nnti..

August 29, 2012 at 12:15 PM

penuh bonet livina....macam nak pindah rumah yek....hik...hik...bestnya dapat duit raya.....n seronok dapat beraya di kampungkann...cute dayyan pakai songkok....

August 29, 2012 at 12:16 PM

best2.. dan dua hari tunggu nak baca entry terbaru.. mood nak update blog sedniri dan kelaut.. wakakakaka..

August 29, 2012 at 12:24 PM

penuh bonet keta yer....nasib baik keta bsr kan...hihi..

sy pon tggu adik dr KL..so tumpang blk sekali ke Perak pada 17hb tu....

dayyan dh pandai ckp yer...cute je dia..

August 29, 2012 at 12:26 PM

yeehaaa....
khatam sudah part1 citer raya ko ...
feel plak aku tengok ko sumbat livina ko ngan mak datuk beg tu..penuh...baru ler rasa balik kg ye tak....
he he he.....seronok lerrr

amin...moga murah rezeki korang...kot2 tempias tu dpt merasa kat Batrice...ye tak...ha ha ha ha...

August 29, 2012 at 12:39 PM

kite pun penuh bonet kete gak lieya
mana taknye, walker nayli pun hangkut bawak balik skali haha!
kt kg takde walker, nak beli cam rugi sbb sebulan sekali jek balik...
redho je la, ekekekeke =p

selamat hari raya! kalu ada open house, ajak tau, haha! ^_^

August 29, 2012 at 12:44 PM

sakannns.. ehhhe, slmt hariraya akak lieya tuuu

August 29, 2012 at 1:16 PM

wah.. dapat duhet raya paridah ko.. kelas ko nyah.. alolo.. dayyan, pakai songkok tu ada ciri imam muda..

August 29, 2012 at 1:40 PM

smpt ekk p fareeda..js jugak kempunan...mmg takde rezeki arrr...bosannn...kihkih

August 29, 2012 at 1:48 PM

wowoo..siap kena interview di butik fareeda ekk..bijak mama dia..pakai kan tudung fareeda pastu..dpt angpow..woww..jeles2..hehee..

August 29, 2012 at 2:26 PM

sib baik mata ko elok cpt.. if not mmg potong stim mood raya..

manyak syok mak ngan anak dpt duit raya.. rezeki la tu. pndai ko buat umpan yerrr.. mengenaaa.. i likeee

byk tul mak ko buat ketupat... rajin betul. puas ler anak cucu menantu sumer mkn. suka sgt tgok dayyan pkai songkok. nmpk cam dh besar je

August 29, 2012 at 2:28 PM

seronok layan citer lieya ni....hepi tau

ambik kau penuh barang....almaklumlah nak bercuti lama...
akak 2 thn lepas raya 1 family kena sakit mata..tak beraya tau duduk umah saja...

selamat hari raya lieya.....

August 29, 2012 at 3:26 PM

amboi nak nyammm..nyammm...meriahnya raya tahun ni ye lieya sbb ada si dayyan ensem boy tu..seronok je dee baca..hehehe..

August 29, 2012 at 3:38 PM

happynya Selamat Haru Raya

August 29, 2012 at 3:38 PM

sib baik mata ok sblum raya...
leh bergaya masa raya :)

balik raya mmg wajib penuh bonet kan sis...

memang mengena aaa strategi u sis...
syabass hehehehe...

dlm byk2 angpow tu, i nye ada tak hahahahaha...

amoiiiii ustaz dayyan chomei, makan sensorang ek kuih tu ....

best lah video clip dorang nyanyi....
tersenyum i sensorang kat sini tau....





August 29, 2012 at 3:54 PM

wahhh... meriahnya...
dah mcm diari pon ada...

August 29, 2012 at 3:55 PM

seronoknya mia mija...dayyan apatah lagi...

August 29, 2012 at 4:09 PM

Meriahnya citer raya ko lieya.,,byk angpau, ikhlas memberi insyaallah murah rezeki...

August 29, 2012 at 4:14 PM

meriah raya lieya..kan main lagi..dayyan ye..
beshnya anak2 buah dpt duit raya,.semoga murah rezeki makpak sedara..

August 29, 2012 at 4:46 PM

salam lia selamat hari raya mane satu nak komen ni semua cerita ada banyak sangat mak nak komen ko tapi yg seronok part duit raya ko tu ha bukan senang boss nak bagi duit raya tau kan>>.....ida pun dapat jugak duit raya walau pun dah tua ha3 hahahahaha.....apa pun semua cerita menarik....no komen..

August 29, 2012 at 4:59 PM

tu dia.... entry satu berderet cerita.. lieyakan... gambar2tu setengah akak dah tengok kat fb... so sekarang tak sabar nak tengok baju raya lieya dan anak2...

August 29, 2012 at 5:23 PM

Salam Aidilfitri Lieya...

wahh.. meriahnya! ini belum lagi masuk part raya... tak sabar nk tgk pose raya u all.. hee....

August 29, 2012 at 5:24 PM

fuh..complete...
suka tgk suasana nk balik kampung tu..penuh beg kat bonet tu..lya xde rase balik2 kampung ni.teringin gk nak merasa..

August 29, 2012 at 8:26 PM

BC cite lieya..teringat kennagan beraya....rs mcm xpuas je beraya Ari tu....

Xcukup lagi..nk lg cerita raya....heeeee

Nasib Ada size dayyan ye...btambah ensem dayyan...

August 29, 2012 at 9:51 PM

Salam Aidilfitri Lieya....
Seronok baca kisah raya lieya...

August 30, 2012 at 1:39 AM

aduhh ko kena sakit mata ye dikk
huhuhu akk ingatkan ko nangiss pagi raya huhu
x per2 sib baikk x berlarutan ..

wah penuh kereta tuu .. x menahan .. macam2 nak bawa balik kan ..
seronoknyee tgk mia mija happy nak traveling , macam akk bila nak balik muar aje merasa traveling nie .. kalau idak kami memang dah duk kampung kan huhuhu ;)

August 30, 2012 at 10:09 AM

adehh sakit mata tu best juga sebenornya..ye dak..dapat mc 3 hari tu dah sah2 hehe...macam sy kena aritu ..goyang kaki dok umah jekkkk

August 30, 2012 at 2:19 PM

cian ko sakit mata, seb bek masa raya dah ok kan!
wei beso gila ketupat ko....buat kecik2 la baru comei tau!

August 30, 2012 at 2:21 PM

akk ber5 beg byk tu je ke..kitorg ni baru 4 org tp beg smpi tk muat bonet sedan..ni kira ok lah bonet mpv msh blh tmpung.. ekekeke

*kesian papa knci pintu smbil dukung gedek..hahaha

August 31, 2012 at 7:42 AM

Hari nie baru ada masa nak buka blog...
Comel jek tgk miamija nyanyi lagu raya...
Part paling best yg versi gadoh..hahaha

September 4, 2012 at 1:38 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy