Wednesday, October 24, 2012

kisah dayyan admitted KPJ Kajang....


salam rabu semua!!! wahhh wahhh dah ade yg cuti raye aji ke wei?....eh arini entry aku takde ww tau....meh nak share ngan korang kenangan n kisah dayyan admitted kat wad sbb die kene cirit birit + muntah + demam ari tu.....aku warning keras ni sbb gambar mmg byk gilos hahaahah...tak lieyalatif laa kalo gambar tak byk kan hahahaahaha....dah2 jom dengar aku citer sambil tgk gambar....



*
*
*
*
*
*
*
V


kejadian bermula mase ari rabu 17hb tuh....dayyan start demam....tapi bajet demam biase jek sebab semalam tu dayyan baru lepas cucuk setahun setengah....budak kecik ni kalo dipakaikan cool fever ke, lap2 badan die mmg die tak suke....so nak bagi suhu turun aku bagi je can die main air lame2...



kamis tu dayyan dah start ciri birit....dah bawak pi klinik bagai....sampai le ke ari jumaat tgk tak okey jugak....dayyan pun start tak aktif, makan minum taknak tapi cirit tetap ade....mate pun dah cengkung, mulut pun dah kering....so cepat2 bawak pi spital...nee noo nee noo la kami ke kpj kajang....seb baik laa esok dah weekend kan...so berangkut la anak beranak ke sane...




mase ni kat emergency, nurse saring suhu, berat n keadaan dayyan dulu....




pastu doktor cek plak....admit laaa sbb dayyan kene masuk air....




mase ni nurse tgh nak cucuk dayyan tuk masuk drip air tu....tak nangis koooo!! sampai kiteorg kat balik langsir ni pelik dah, apesallah senyap sunyi jek dayyan nieh....kemain lagi dayyan kene puji dek kakak2 nurse hah heheeheheh




tgk le tu, kurus dah dayyan...mata pun nampak sakit....sob sob sob....biar le mama yg dpt  sakit tu dik oi...



risau je dayyan usik tiub air tu....jenuh gak nak bagi die leka....



single room penoh plak....so terpakse la stay twin sharing....dpt lak jiran yg bising...adoiyai..tensi gak mule2...tapi takpe laaa..sabar jelaa dlm keadaan gini kan....




kiteorg prefer single room sebab jenis aku ni kan berangkut anak2 bagai mcm mase aku bersalinkan dayyan dulu...ye laa tak gamak le nak susahkan sape2 tumpangkan anak...lagi pun mia mija jgn harap le nak kene tinggal kan heheeh..seb baik dieorg okey walau tempat sempit sikit....





tangan gedek2 bercucuk2 hah....



gini laa keadaan bilik twin sharing tuh....rate2 kes budak2 admit sebab cirit jek kat situ ....musim kot kan....ingatkan dayyan dah penah amik vaksin rotateq takde laa kene cirit....tapi doktor kate gak, seb baik dayyan dah penah amik sbb byk kes cirit sebab rotavirus...tu lagi bahaye...syukur jugak...




lepas kene masuk air n mkn ubat, baru la dayyan leh lena tdo....tapi jiran lak jenis ckp kuat...adoiyai tensi mak!..takpe2 dah dpt pengajaran dah, ape2 hal lepas ni sebelum dptkan rawatan kene tanye dulu ade tak single room...




kak mija khusyuk layan tv...




ni laa 3 jenis ubat yg dayyan kene amik....ubat demam, ubat cirit n ubat usus.....air plak 2 botol masuk...tdo dah le lasak, jenuh nak jaga tiub air kat tangan tuh....




bekpes pagi tuh....




dr meena round wad....personally aku lagi suke doktor azwan kat kpmc...betul org kate, dari segi fasiliti mmg kpj tiptop tapi dari segi dr paed, kpmc lagi okey....ops, tu just pendapat aku jek laaa....sbb kat kpmc tu dr round sampai 3-4 kali sehari, tapi kat kpj 2 kali je...maybe busy sbb patient ramai kot kan...takpe laa....




mentang2 peksa abis...si mia main jek laaa.....tu tgh main ting ting heheheh




yg tak abis exam lagi sile laa study okey ...juling2 bijik mate mengira hah hahaahahaah




gini laa keadaan kami....seb baik kakak2 sporting tetap nak stay teman adiknye...




bile dah nak abis sebotol air barulaa dayyan start aktif balik...tgk la tu, siap amik kasut n ckp 'bukak...bukak"....maknenye die nak gi bejalan la tu heheeheh




menu lunch ari sabtu tuh....




biasaklah! yg tak sakit le tukang bedal heheehehe....dayyan mase ni masih tak mo makan lagi...susu pun kene pakse baru nak....




mintak nurse lepaskan drip jap, nak bagi dayyan jalan2 jap....kang boring lak die dok atas katil manjang.....berbunga hati aku tgk die hepi n aktif balik...ye laa mak mane yg nak tgk anak die sakit kan.....kalo boleh sakit tu transfer laa kat maknye kan....





kemain kepochi yea dik intai jiran sebelah heeheheh...


menu dinner ari sabtu...



tup2 petang sabtu tuh dapat news plak ade single room yg available....yeay!! cepat pindah angkut barang2....




selesa la sikit kakak2 n makpak nak bergelimpangan kan hahahaahaha



nampak tak budak manje tu, berkepit jek ngan apaknye....ye ar, turn aku berkepit ngan dayyan waktu malam...sakit pinggang plak tdo sbb dayyan mood mengempeng jek....ye laa badan tak sedapkan....





turn kak mija jaga dayyan kononnye heheeheh....




bekpes pagi ahad...mase ni dayyan dah nak makan...byk gak die mkn bubur ni...hepi aku...ye laaa anak biase kuat makan tetibe tak mo makan berhari2 mau tak risau kan....




lagi2 papa kesayangan suap, lagi laa banyak anak bujang ni makan....




abis jek air botol ke 2, terus mintak discharge dari doktor....doktor  pun kate dayyan dah okey....sian betul tgk bile dayyan kene bukak drip...tangan die kene edema...atau bahasa bukan perubatannya bengkak air....seb baik skrang dah surut dah...takut tgk mase mule2 drip tu tanggal....




aduhhhh...hepi hati bile dayyan dah sengih2 camni hah....mase ni die tgh gelak2 lepas baling aku ngan bola....takpelaa, ko baru baik sakit kan...mak ko redhoo jek laaa kena baling ngan ape2 pun hohohohohoho.....





masing2 excited layan dayyan main...almaklum laa nak dekat seminggu gak dayyan tak mo main gelak2 buli2 kiteorg...




'adiah' dari kpj....




bil sepanjang menginap 3 ari 2 malam....mcm biase laaa..sesen pun tak keluar sbb pakai medical card.....leh la wat rujukan korang yeak (choii!! jgn le masuk wad sakit2 nieh)




gitu laa kisah dayyan admitted wad...hope sgt2 ni laa yg terakhir....tak mo laa sakit2 ni....sunyi rumah aku dibuatnye....kalo tak, bising umah dengan suara die dok buli kakak2nye....tapi tu la kan, ape yg terjadi ade hikmahnyer....ketentuan Allah tak dpt sape nak elak...sakit, sedih, gembira, sihat semua dari NYA......







** kelmarin baju raye dah amik kat tailor......tinggal nak tampal batu lip lap lip lap, gigih ngan opismate pi warta bangi semalam cari batu sworoski yg susah nak eja tuh hahaahahaah.....beriye jek aku ni...kang mcm tahun2 lepas, raya aji sarung baju basahan jek!!











51 celoteh sahabat

alahai kesiannya budak bambam nih..kena admited rupanya..syukurlah dayyan dah sihat semula.
ye lah lieya kalau boleh biarlah sakit tu kita yg tanggung..tak sanggup tgk ank sakit.

selesa betul hospital tu kan..lawa almari..tak mcm kt wad tp dah mcm kt hotel je akk tgk.

October 24, 2012 at 9:06 AM

Ksiannye dayyan huhu..!
Alhamdulillah dah sehat
Mmg risau bile anak2 yg sakit
Kalu leh transfer kt kite, takpe jgk

October 24, 2012 at 9:15 AM

sian dayyan, mmg nampak sst skit ko, nsb lah pas dh masukkan air ngn ubat dh ok... kalu anak2 sakit gini kite doa2 mintak sakit tu pindah kt kite kan, betapa tak sampai hati nengok anak2 `ngerieng` (merengek dlm jawa)...

mintak2 dijauhkan dr sakit apa2 lah anak kite yek lieya

October 24, 2012 at 9:21 AM

aduhh ciann lak tgk dayyan
tapi alhamdulillah dia dah ok ..
kisah lama arituu kan .. x per ..
kalau macam nie punye servis dan selesa hsp nie .. hari2 masuk pun ok dik ekke
makanan pun sedap2 .. yg penting selesa kan ..
ward kanak2 dia cantik kann ;)
puas hatilah dikk

haa tuu tgk dayyan balik rumah siapp senyum megah layieee .. adehhh geram tgk dayyan nie ekek ;)

October 24, 2012 at 9:22 AM

btl la lieya klu anak2 sakit ni selalu doa biarlah sakit tu pindah kat mama...x sanggup nak tgk anak t'baring atas katil sepital tu n kene cucuk2 adehhhh... t'ingat kenangan masa firas sakit dulu..

hope dayyan terus sihat yer sayang...x mo sakit2 lagik tau!!!


wahhh....baju ngerlip2 ler raya aji ni yerk... lia pun 'bayor hutang' raya aritu.. raya pose b'kain batik n t'shirt jer raya aji ni nak b'shantung plak..muahhaaaahaa (elehhhh...org dah ada b'dozen shantung I baru nak hegeh2 pakai...ahakss..)

October 24, 2012 at 9:24 AM

alahai kurus cengkung dayyan waktu kena ceri beri tu...nasib ko bwk cepat g spital ...apa2 hal pun alhamdulillah dayyan dah kembali sehat..rindu nak tau apa lagi celoteh si dayyan ni...

October 24, 2012 at 9:25 AM

alahai ciannya dayyan admit wad...

October 24, 2012 at 9:29 AM

ksian nya dayyan. tp muka dah sihat mmg comel. geram rasa nk cubit.

btw,

Salam AidilAdha utk kak Lieya and Family :)

October 24, 2012 at 9:38 AM

sian dayyan....alhamdullilah dayyan kembali sihat n ceria....

October 24, 2012 at 9:39 AM

Syukur dayyan dah sihat. Sedey bila tengok gambar dayyan, nampak susut badan dia tu.
Berguna jugak ambik rotavirus tu ye lieya, atleast tak lah melarat cirit birit dayyan tu. Anak akak pun ambik gak rotavirus tu...

October 24, 2012 at 9:41 AM

wow!mahal nyer...huhu~Alhamdulillah...dayyan dah sembuh...:)

October 24, 2012 at 9:50 AM

budak kalo criti birit msti dan2 tu jgk cengkung kan..lg btmbh runtun jiwa kita sbg ibu kan..alhamdulillah dh lega..mujur tk lama cirit tu kan..

susu sblh mija tu mija punya ke?eh mija ke mia..selalu konpius nama diorg ni..ekekke

samalah kita raya haji kdg baju basahan je..kemain lg beli baju baru kn..udahnya tkpakai pon..hehe

October 24, 2012 at 9:52 AM

sedeh tul kalo anak2 sakitkan.. kalo boleh biola mak nye yg sakitkan..dahla sakit dpt jiran mulut pot pet..kekkek sengsara sungguh..
ehh lieya amik insuran dayyan under aper yer (medical card tu) leh share x?

October 24, 2012 at 10:06 AM

kesian tgk dayyan...syukur dah sihat...

October 24, 2012 at 10:12 AM

bila tgk kisah dayyan ni..aku teringat kisah Irfan admit wad...cirit birit gak..masa tu lg la sian sbb dia bb lagi...umor around 5bln lebih kut...huhu...

nangis la kena drip air tu..dia x suka sbb kena balut bdn bagai....aku sdiri pegang dia, ntah la..kuatkan hati tgk sdiri doc drip...huhu...

mmg hati rasa sakit bila anak sakit cm ni..smpi kena warded....moga2 x de sakit2 smpi masuk wad dh...amin....ya la...sakit, sihat tu semua kerja Allah kan..kita hnya bdoa agar dijauhkan....:)

October 24, 2012 at 10:17 AM

Alahai siannya gedek2 dayyan tu..mmg ka lieya kalo anak3 sakit kalo bole nk transfer je sakit tu kt kita..

Cirbir mmg buat kita lesu je..kesian tgk dayyan tp tetap comel!

Aku kalo anak2 cirbir mmg susah hati sgt2..makan minum taknak,lemah je..hhhhuuuuuu

Bagusnya kakak2 rajin jaga adik sakit ye..

October 24, 2012 at 10:40 AM

wow...kagum lah dayyan tak nangis masa kena cucuk drip tu...
good boy dia...

tu yang tak syiok bila terpaksa share bilik...
dapat yg jenis bising kan...
rimas gak gitu....
sib baik at last dpt bilik single....

syukur lah dayyan dah sihat...
memang masa anak tak sihat...
rungsing je hati kita kan sis...
rindu nak tengok dia senyum gelak tawa bagai....
memang lega hati bila tengok dia dah sihat...

October 24, 2012 at 10:44 AM

Kesian kan tgk budak kecik2 admitted... Cucuk2 tu dah mug sah kena...
Ni anak ofismate baru 2 bulan lebih admitted kat azzahra bcoz of demam on of.... Ni lagilah kesian baby... Tgk dayyan pun kesian sbb kecik lagi inikan pulak baru 2 bulan lebih..

October 24, 2012 at 10:47 AM

salam lia ala ciannya dak diyyan bucuk ni.....huhuhuhu bery2....

October 24, 2012 at 10:47 AM

kesian Dayyan.. nampak cengkung skit badan dia. Tapi baguss arr dia tak nangis masa kene cucuk tu yer... tak sakit kot.. Mimi yang dah tua ni pun takut nak cucuk tu.. siap jerit2 lagi ari tu tgk husband kene cucuk mcm tu gaks sbb kene cirit birit gaks..

October 24, 2012 at 11:11 AM

kesian tngk budak2 kena cucuk2 ni.. nak2 lagi bila dia meraung.. syukur dayyan dh sihat. Seminggu tak sihat mesti rindu dgn keletah dayyan

October 24, 2012 at 11:18 AM

alahai ciannya dayyan.. anak sakit memang ibu la yg terlebih susah hatikan lieya.. arap2 dayyan dh sihat sepenuhnya la..

wah siap ader baju raya haji ek.. daku pakai baju raya pose baru2 nih je.. hehe..

October 24, 2012 at 11:21 AM

ciann dayyan masuk spital yerrr....biler kita biasa nengok anak kiter aktif jerk...so biler dier melepek jerk memang susah hati kannn....
Alhamdulillah dah sihat skrg yerkkk.....

October 24, 2012 at 11:22 AM

ololo sayang dayyan demam yer...kesian auntie tengok...dah lepas ni jangan demam lagik k...makan ubat..makan vitamin yer dayyan..

October 24, 2012 at 11:27 AM

sian dayyan.. cengkung je mata dia...

October 24, 2012 at 11:27 AM

dik nun, drum tu beli kat ner... reply kat n3 blog kite tau

alololo...cian budak mate buyat ni...

sakit ke, demam ke... menten comei...

October 24, 2012 at 11:29 AM

salam lieya..alor sian dayyan..
syukur alhamdulillah dayyan dan sembuh ye..

October 24, 2012 at 11:33 AM

bila anak2 demam tuh yg selalu risau...
anak akak amzar yang rajin kena cirit birit ni....
skrg dah sihat dayyan, lepas ni kena makan byk ok...

October 24, 2012 at 11:40 AM

syukur dah ok..
leceh kalo kena tahan kat spital.

October 24, 2012 at 11:55 AM

Alahaiii..kesian nyer dayyan..yerlakan budak biasa kemain aktif tetiba sakit. Semua risaula..tambah2 mak nyer.. Eh.dayyan tak nangis kena cucuk tu. Tu mesti dia dah tak larat sangat kot..

Bagus la info pasal ospital kpj ni. Siap ada bilik2 khas dan boleh bawak 1 family lagi..

October 24, 2012 at 12:37 PM

eh eh dayyan nampak cengkung sket la.....hilang sket cute tu!

October 24, 2012 at 1:04 PM

sian dia,, eh not bad ah bil die untuk 3 hari 2 mlm tu

October 24, 2012 at 1:39 PM

lagi seronok kena baling, hempuk, gigit ngan anak dari tengok anak sakit kan...
moga dayyan terus sihat n sihat n sihat lepas ni...

October 24, 2012 at 1:59 PM

ala sian nye kt dayyan..kalau tau masuk wad js singgah aritu...^^

***alhamdulillah dh sihat..moga ceria kembali ye baby dayyan...

October 24, 2012 at 1:59 PM

Sian Dayyan.. Nasib sekarang dah kembali aktif semula..

October 24, 2012 at 2:19 PM

Alhamdulillah dayyan dah sihat.. Sedih woo anak kena admit, teringat hunaira dulu seminggu berkampung kt spital..

October 24, 2012 at 2:51 PM

Memang buat duit..RM1700++...modalnya normal saline + ubat2 + makan2 tu ~ RM200 tak habis...hihihihi

1- baju superman tu lawa! Kat mana beli? Saya nak carikan utk Zayyan

2- set drum kat rumah tu pun best!! Kat mana beli? Saya nak beli jugak! Kekekeke

October 24, 2012 at 3:07 PM

as salam

sian masuk wad...akak mmg pobia dgn hospital ni, tak kirelah secantik manapun hospital tu..huu

October 24, 2012 at 3:11 PM

ala siannye dayyan...klu anak2 sakit mak lah org yg paling tak keruan kan...huhu semoga dayyan cepat sembuh yer..

klu ke kpj kajang saya akan pilih paed doc asmuni...doc lelaki, lembut orgnye, hemsem plak tu...sempat lai plakkan huhu...

October 24, 2012 at 3:46 PM

siannya dayyan tak sihat..alhamdulillah dah sihat dia..:)

October 24, 2012 at 3:53 PM

alahai..syian tgk dayyan..mujur dia dah sihat ye..yelah lieya..bila anak2 sakit hati parents mana yg tak risaukan..

October 24, 2012 at 4:10 PM

lahai...

sian dayyan.
tp seyes kan.. bila kena ceri beri tu mesti susut badan dan cengkung.. sbb dehydrated..

tp dayyan.. memg good boy lah.. tak nangis ek kena cucuk drip tu.. mesti nurse pun buat dengan sangat lembut kan..

October 24, 2012 at 8:25 PM

ala... siannye.... semoge cpt sembuh..

My recent post : Ku Bersujud - Wordless Wednesday #7

October 24, 2012 at 8:57 PM

alo..lo...kesiannya superman junior nie....moga semuanya ok.....

October 25, 2012 at 8:29 AM

la dayyan warded ke? huhu...sedihnya aku tgk dia...Alhamdulillah sekarang dia dah ok kan...

cayalah Dayyan tak nangis pun kene cucuk drip air tu...

Dayyan takmo sakit2 lagi ye sayang...

October 25, 2012 at 9:57 AM

sedeh kan bila tgk dia terkelepet camtu.
mcm muka pasrahhh je.

atleast cepat dia sembuh & back to normal & meriuhkan balik umah.

aunty doakan dayyan sehat walafiat sampai besar k?
dah.. pi sambung baling mama balik pi.
LOL

October 25, 2012 at 10:09 AM

dayan sihat dah ke????selamat hari raya kak..

October 25, 2012 at 11:59 AM

sian nyer budak comel nie warded.. sy pun penah alami anak masuk ward.. memg sedihkn... asyik kena cucuk jer.. salam perkenalan... already follow u blog.. jfn lupe follow my blog juga yer... tq.. hepi blog walking

October 25, 2012 at 3:31 PM

olor..siannyer dayyan..kt y bsr ni kalo kena cirit+muntak pon lembek semacam..apelagi kalo sekecik dayyan ni..nmpk x bmaya sgt....

salam aidiladha lieya & family

October 25, 2012 at 7:21 PM

apa??? ahli muzik???? hahha.. knmain hero ko nih mengetuk. xpe poms.. dah brtahun shah mkn hati x dot bli toys boboy.. now pueh ler shah mmbeli. pasni ikut papa pi tgok bola plk kt stadium

October 31, 2012 at 12:36 AM

syukur alhamdulillah dah sihat walafiat boleh main drum sakan dah

October 31, 2012 at 1:02 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy