Tuesday, August 20, 2013

kisah sebelum raye lieyalatif....



hi Assalamualaikum...haluwww!! haluwwww!....huih raye sakan nooo lieyalatif...baru ni laa nak up cite raye kekeke...semalam aku baru masuk keje so settle keje dulu, arini baru leh start update blog balik....sonok bace kisah raye korang yeak....semua meriah hah....telan ailiyo begelen2 aku yg puase ni tgk pic ketupat rendang korang tau!....arini aku mulekan entry dgn kisah sebelum raye aku yeak....nanti baru aku update kisah kami beraye di melake n johor...pastu aku update plak kisah kami berphotoshoot raye...so jom layan pic yg ado tuk arini key...



*
*
*
*
*
*
V



biasakla, sebelum raye harus pi tukar duit kan....tahun ni en laki kan cuti belajar so die ade mase laa pi Q kat bank...



aku tiap2 tahun nak raye mmg aku bagi adiah kat mak abah n adik aku .....tahun ni bagi mak aku kasut, wrislet ngan tupperware....abah aku dpt tshirt ngan wallet....adik aku pun dpt wallet ngan tshirt....aku pakat la ngan adik2 aku yg lain nak bagi ape so lengkap la persiapan raye mak abah aku ...mak mertua plak dpt kasut, jubah ngan baju kurung, bapak mertua dpt tshirt....



aktiviti yg aku suke buat ialah isi duit dlm sampul raye...erm dap nye bau duit baru kan.... angpow2 ni aku siap2 asingkan tuk anak buah, anak2 angkat aku, mak abah...senang nak korek nanti time nak bagi2 hehehe



korang tgk ni, cincin aku mase bujang2  mia dah muat pakai....uihh  ko baru darjah 2 mia oiii, dah nak cantas mak ko ni hah.....




disebabkan mia mija puase penoh n berjaya sahut cabaran aku tuk hafal sifir so dpt le upah henset sorang satu...




alah beli yg murah2 saje diknon oii...mia pilih samsung Y hello kitty n  mija plak pilih samsung Y la' fleur.....




somel kan?... tapi bukan 24jam laa aku bagi dieorg kelek henset nieh....kene pantau gak....lagi pun nanti senang time tusyen dah abis awal leh call ke wechat kiteorg, takde laa dok pinjam tipon cikgu jek manjang kan.....



 sebelum balik kg nak raye tu, aku anak beranak berkampung kat salon rambut hah...layankan si dayyan ngan papa dok buat rambut raye....cehh mengalahkan kiteorg hah siap buat rambut raye hohohoho



 memandangkan nak cuti lame so barang basah pun dah licin bolio dlm esbok tu, so mari lah kite berbuka diluar yeak anak2....sahur kang telan megi sudaaaaah hahaha




setelah pitam bangun pitam bangun 14 kali akhirnye bejaye gak aku packing baju2 nak balik kg....uihh kan senang kalo leh seret ngan almari2 sekali hahaha.....ni nampak yg berbeg2 jek kan?..sebenarnye yg bergantung kat hanger lagi byk....aku dah siap2 gosok sbb malas nak pegang iron kat kampung nanti...


ni lagi lawak, kegigihan en laki balut imac die...sebok gak nak bawak balik kg...hahaha....seb baik takde cpu imac ni so senang la nak angkut....



pagi selase tu kiteorg bertolak lik kg....



tahun ni turn raye kat melaka....akus suke jek kat melaka sbb raye melaka meriah sebab kiteorg akan bejalan raye dari pagi bawak ke malam.....anak2 aku pun suke sbb ramai kazen kat sini....



budak2 yg kejakunan tgk ayam disembelih....




 tugas aku isi beras dlm ketupat....tips tuk dptkan ketupat yg lembut, beras tu korang isi sampai takat lagi sikit nak separuh...jgn lebih dari separuh sarung ketupat tu nanti keras kejung ketupat tu...aku suke nasi ketupat yg lembik2 sikit....




mak mertua aku tengah merendang kat luar....aku suke betul masak2 kat luar gini..lain woii feeling raye nyeeee.....mak mertua aku pun seorg tukang masak yg hebat..sedap2 air tangan die....



disebabkan kat kampung jek boleh naik motor tanpa behelmet so ini laa aktiviti kami tiap2 petang ekekekeekek....atuk pinjam moto sat yeeeeee hihihi...mia kene berkorban tinggal sebab die dah gemok so tak muat hahahaahah



ni pic malam raye..meraikan kejayaan budak2 ni sebab leh puase penoh...so bawak dieorg jalan2 tgk suasane raye kat area pantai ngan kampung...kampung laki aku ni best sebab sebelah pantai....


tu ajek laa kisah n gambar2 yg ade sebelum raye kami....nanti aku update citer raye kami plak yeak....gigih tau aku, hold tak masuk fb lagi pic2 raye nie...nak bagi hak ekslusif kat blog kononnye...puiiiii...... hahahaha...okey la tata titu tutu!!



** mari pulun puase 6 plak...alhamdulillah dah dpt 3 hari...lepas tu sambung puase ganti plak....

*keek sebelum raye kami*






45 celoteh sahabat

ahahaha tudiaaa seronok raya ko dik ! happening ... nak2 tang packing baju kan .. mau dok pening .. ekeke rasa nok bawok balik lemari kan ekke .
comel dehhh beg baju pinkssssss !

wahh mia mija untung mehh tahun niee .. dpt hp .. cayalah sayang .. keep it up tahun depan .. mummy belikan keter lak ! ekeke .. aunty lawak !

apa2pun beraya di kg paling meriahkan dik .. rasa x nok balik bandoor kan .. tu yg nak update pun lemau ! .. ;)

August 20, 2013 at 9:52 AM

sebelum raya dah meriah tu..

August 20, 2013 at 9:58 AM

bukan main suka akak n anak2 naik motor ye,,,ieyda nie hari2 naik motor ngan ank2 rasa cam alah hari motor...pe kata kita naik bas lak...hihiiiii

August 20, 2013 at 10:21 AM

kauuuuu...berjanggut aku menunggu citer raya ni..raya sakan nooo hhhaaaaa...

syok miamija dpt hadiah ye..hadi tak nak hadiah, dia mintak aku buatkn fb bole????

seronokkn suasana kampaung..aku pun suka nak2 kalo ramai saudara mara :)

ko dah mcm aku, kalo tak naik motor pusing kampung mmg tak sah..jakun sgt hhhhhaaaaaa

giler byk beg, yg berhanger pun ado tu hhhheee...ye lah anak dah 3 kan mmg byk benda nk dihangkut hhhheeeee

eh..tak sabar nk tunggu entry raya kau :)...cepat sikit!!!*eh paksa2 plak, lempang kang* kkkeeeeee

August 20, 2013 at 10:27 AM

lepas ni lagi semangat diaorang nak posa lieya...
seronoknya balik kg...macam2 aktiviti kita buat
naik motor keliling kg paling best lieya...
meriahnya raya korang...

August 20, 2013 at 10:30 AM

mriahnya cerita rya..ank2 kcik yg hepi kan..

August 20, 2013 at 10:37 AM

meriah-riah raya dia.. hehe

August 20, 2013 at 10:41 AM

oohhhhh indahnya beraya di desa.... ..

August 20, 2013 at 10:43 AM

Siapa pun akan bahagia kalau dapat peluang beraya di kampung Lieya. Anak-anak lagilah seronok dpt menikmati alam bebas tak macam di rumah sendiri yg terkurung selalu.

Bestnya kalau rumah dkt pantai. Boleh camping selalu..

August 20, 2013 at 10:52 AM

BESTNYA SATU ENTRY DAPAT TAU BANYAK CERITA.. MENARIK TU... alamak tulisan besar lak.. oklah kan... huhu
mak ai pun suka masak kat luaq... senang katanya..
best nik moto ronda satu kampung

August 20, 2013 at 11:01 AM

uish sebelum raya dah sakan ni,,,masa raya lagi sakan ye..hehe

August 20, 2013 at 11:12 AM

sakannya raya lieyalatif...anyway selamat hari raya..

August 20, 2013 at 11:22 AM

beghaya sakan Lieyalatif thn nih yer..x sabau nak nunggu entri ghaye nih..nk tgk gambau pakai halfmoon yg sama gojes ngan tuannye tuh..:)

August 20, 2013 at 11:41 AM

wah meriah sungguh raya tahun ini yer !

August 20, 2013 at 11:45 AM

vahhhhh ada hp raya.tgk lah kakak tu.amik pic makanan.nk masuk stegrem lettew.ehehehe

August 20, 2013 at 11:48 AM

bag je dah berapa lieya.. ni klu mendobi mau patah pinggang dibuatnyer..

August 20, 2013 at 11:50 AM

Lieyaaaaa! Long time no see!
Kt fb takde, ig takde
Rupanya upload kt blog dulu
Mmg eksklusif :)
Selamat hari raya lieya! :)

August 20, 2013 at 11:53 AM

wah bestlah dapat fon.. boleh stegrem la.. hehe

August 20, 2013 at 11:54 AM

bestnya balik kampung awal2 cuti lama2..
dapat plak suasana kampung.. memang syiok

August 20, 2013 at 12:07 PM

waaa tahniah kat miamija yer..kemai syok dapat henpon tu..

meriah nampak raya..balik kampung memang best lieya..

masak guna dapur kayu best tuh..rasa masakan tu lain skit kan..ada la rasa asap2 api..orang dedulu mmg masak dapur kayu jer..kiter jer skang dah malas..hihi

August 20, 2013 at 12:10 PM

dpt balik kampung lama syokkkan lieya... akak cuti ciput jappp jer merasa dok kg...huhuu...

xtvt wajib tu naik moto kat kg kan...tp akak dh takut la naik moto skrg ni...rasa gayat...hehee

August 20, 2013 at 12:15 PM

wooo sedapnye rendang masak ngn dapo kayu... lain rasa sedap dia tuh...

August 20, 2013 at 12:18 PM

bace celoteh pun dah dapat rasa sonotnye raya kamu lieya.. terbayang2.. dah tgk pic bertambah2 la jelas seronoknya menjadi beronok2.. hehehe..

August 20, 2013 at 12:20 PM

weee sakan beraya..jeles kite!
melaka kt mana? kot la sekampong hihi
bersusun beg pink..comel!

August 20, 2013 at 12:29 PM

hahahaha..ptam bangun 14 kali ko yer...hari2 akk tunggu bilalah pompuan ni nak kuarkan citer raya dia...mak mertua masak rendang dapur kayu ko..rare sgt dah sekarang ni...sedappp kannnn...

August 20, 2013 at 12:39 PM

hahahhaha meriah kan aktiviti sebelum raya, skang tgh meriah nak unpack brg2 lak wkakakakakakaka selamat hari raya utk ko sekeluarga, maaf zahir batin, bak sini alamat ko, aku nak anto brg

August 20, 2013 at 1:04 PM

isi duit raya mmg aktiviti anak2..diorg yg ambil alih..bab menanda idea utk knor ni..bila nak bg..jenuh nak ingat yg mana satu..risau terbagi yg yg tak ado isi..

dpt hp..kecik sesuai sgt utk anak2 yg comel..tapi kak adibah pun kak belikan itu juga dh besr panjang dah pun..comelkan..

August 20, 2013 at 1:13 PM

meriahnya raya lieya....:)

August 20, 2013 at 1:14 PM

belum start puasa 6... soon...

August 20, 2013 at 1:58 PM

ha.. cerita sebelum rayapun best nikan kalau cerita masa raya yerk... ooooh tak sabar akak tau... hak ekslusif lagi tau...
syioknyer dapat handphone.. tapi sekarangnikan handphone tu pentingkan..
memangler banyak betoiler beg dia dah macam nak gi oberseeee gitu...

August 20, 2013 at 2:09 PM

Melampau hokehhh Dayyan & ayahnya, siap set rambut raya!! Hahaha..

Anak awak mmg menurun perangai awak la...macam blogger..dengan handset baru tu dia ambik gambar makanan ..hahaha..

Penuh baju kat hanger kat belakang kereta tu!!! :P

August 20, 2013 at 2:28 PM

best la anak2 dpt henset sorg 1.. yg murah pun ok la tu.. dari kite ni bebudak x merasa pun..hihi..wahh..kemainnye laki bini tu buat rambut raya ye..hahahaha.. sakan beraya nmpknya ni.. cantik gmbr ketupat tu!

August 20, 2013 at 2:36 PM

hamboi2..untung je miamija jer..dpt hadiah hp..ha..pasnie kena belajar lagi rajin k...Alhamdulillah puasa penuh tahun nie..Syabas!
hamboi!manyak baju bawak..nasib baik la almari tuh x leh di hangkut skali kan..silap2 klu leh hangkut mmg di hangkut nyer,,,hihi~
rindu suasana kg nie..nieyl mmg dr sejak azali lagi mmg xde kg sgt...pas kwen nie merasa jgk la kg tapi dekat bebenor plak..x dpt rase jauh nyer perjalanan nak pulang ke kg..hihi~ dlu zaman anak dara mmg ligat bawak moto pusing kg nie...dah kwen xde daaaahhh..hihi~

August 20, 2013 at 2:53 PM

sonok raya lieya yerk.. cuti pon lama.. hihi

erm, cara lieya masuk beras dalam ketupat sama ngan masz, suka yang lembik2 sikit... baru sedap makan ngan kuah lodeh kan..

August 20, 2013 at 2:54 PM

alaaaaaaaa cpt la update wehh pic rye ko...aku dh la xdek kje ni...sangap duk opis dh la sejuk gile ekon ni....

btw slmt hari rye,...maap zahir batin..heeeeeee

August 20, 2013 at 3:11 PM

Waahh bestnya Mia Mija dpt henfon.. caya laa.. bagus laa dua beradik nie dpt pose penuh..

Bestnya kan raya kat kampung makan ketupat/rendang..semua tuh.. Meriah lagi.. :)

August 20, 2013 at 3:17 PM

perghh..beraya sakan tu...berderet-deret beg pakaian..nampak bertimbun hanger kat belakang tu...hehehehe

August 20, 2013 at 3:19 PM

seronoknya... masih ada suasana raya dulu2... merendang kat luar.. ada ketupat anyam sendiri... ada sembelih ayam lagi.. kat rumah akak dah takde semua2 tu.. semua main segera aje.. hehe...
tak sabar nak tgk gambar2 raya korang..

August 20, 2013 at 4:27 PM

Waa...kemain lawo beg balik kampung pink lagi tu...kemain bersusun elok..lizz hr tu blk kg kemain berterabur lg beg baju semua nak dihangkut...hehe...mia mija heppi tu dapat hp baru puasa penuh..tahniah yek..eh lieya sama la hubby kiter ngankot laptop kekonon nak wat kejer kat umah..tapi nan hado...lappynyer tersadai tepi dinding ...tak sabor nak nengok gambo eklusif raya lieyalatif nie hehe..hapdet cpt yek

August 20, 2013 at 6:56 PM

wow.. siap ade photoshoot raye lagi.. siyess dok sabor nok tgk pic2 raya lieyalatif ni...

eyhh.. dah lama x jumpa ketupat nasi tu.. dulu msa arwah tok wan ada lg, dia la y slalu buat..generasi skarang xde waris buat mde2 ni semua..

August 20, 2013 at 7:13 PM

yehoooo dh blh komen dh...

mmg syok mmg best... raya melaka - johor msti syokkan dkt je nk balik kg...

August 21, 2013 at 9:24 AM

Meriah betul nampaknya kak. Untung la ada kampung. Hehe

August 21, 2013 at 9:27 AM

bersusun hah bag mnunggu di bawa masuk dlm keta... aku yg sekangkang kera ni pon penuh bonet.. rasa nk hangkut ngan lemari sekali.

bagus miamija dpt puasa penuh tahun ni... congrats girls... dh dpt pon idaman hati. nanti leh ws or wechat ngan aunty yer..

August 21, 2013 at 12:23 PM

Packing baju yg tak tahan tu....pitam bangun 14kali hihi...meriahnya tengok...best kan dpaat beraya lama2 ni...1 lagi ada kampung yg best ni siap ada pantai lagi...bestnyaaa

August 21, 2013 at 7:26 PM

Bab packing baju tu la yg paling mls sekali. Klw sy blk kg pun penuh bonet kete. Rs cam nak balik naik lori je. Senang nak isi beg byk2. Mcm mcm barang leh isi.

Seronok anak ank dapat henpon ye. Anak sy pun pose penuh. Dapat ka duit ry lebih sikit.

Kite br pg melaka smlm tau. Terbyg2 lg suasana kat sana. Best..

August 26, 2013 at 12:24 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy