Tuesday, February 5, 2013

Anniversary holiday at Philea Resort & Spa


eloo! eloo! salam selase....sihat tak? hope sihat2 ye kawan....arini nak bagi korang muntah layan gambar2 yg byk mase kami pi cuti2 di philea resort & spa melaka.....kiteorg gi ari jumaat lepas (1 feb 2013) ......tahun ni punye anniversary kami pilih philea resort & spa tuk pi bercuti...kes tergode la ni tgk blogger2 lain pergi...tempat pun mcm cantik jek...tgk2 plak kat ayer keroh jek...gile dekat kan....tapi tu laa nak book manjang penoh jek...kebetulan jumaat lepaskan cuti wilayah...so dpt le book satu bilik.....so jom layan gambar yg ade sambil aku cerita ceriti key.....


*
*
*
*
*
*
*
V

name jek anniversary holiday tapi budak2 kaco daun ni pun polow jugak muwahahaahah...mane leh tinggal anak wey.....kang mlm tdo mimpi2 anak....tapi kalo ade bibik mmg aku tinggalkan ajek wakakakaak




pukul 10 kuar highway...pukul 12 dah sampai philea resort & spa...kate weekday kan so takde la byk keter atas jalan....tup2 resort bagi check in awal...wahh kul 12 dah leh masuk bilik....best2....



 pekena welcoming drinks dulu.....nyaman tekak yg panas ni hah...cuace leh tahan gak panasnyer...



deco2 gong xi fa cai yg menarik kat lobi...gold fish gituuu!

 


pes time aku pi hotel yg lobinye berkonsep open air gini....

 


motip gambar nie?...op kos laa sinki yg mengerlip tu...kalo kat umah aku sinki ni jenoh ari2 sental nak kasi kilat wakakaakak

 


disebabkan lobi hotel dengan bilik tu jauh dan kene naik buggy so kami keluar dulu pi tapau nasi...sebab dah plan dah malas nak keluar2 nanti....kiteorg dok sini semalam je...hajat di hati nak dok 2 malam tapi bilik full dan kebetulan plak bestfren hubby mase uia dulu kawin esoknye so wajib le pergi.....takpe la semalam pun dah kire ok....

 


 budak2 ni jakun naik buggy...dieorg kate mcm naik roller coster sebab terenjut2 dek batu jalan hahahahahaaha




yeay!! kami dah sampai bilik......cantik n jakun plak sebab semua kayu kayan......tapi tu laa siang ari panas sikit...dah on ekon full blast pun terase panasnye....

 


kiteorg amik jenis pavillion room sebab ni laa yg ade pun...



masing2 tgh buat spotcek bilik heheeheh...si mija jek rajin dok susun kasut hahaahahaah....dayyan tgh usha2 nak main weight scale tuh....kalo kat umah aku selalu marah die turun naik scale aku, kat sini takpe dik, ko turun naik le seratus kali pun heheeheheh

 






ade lampu picit, payung, iron, baju tdo, selipar...haaa selipar ni ajek yg korang boleh amik bawak balik...yg lain2 cannot yeak heheehehehe
 




si mia kompem pi cari bath tup die dulu.....dah berangan2 berkubang dlm tu hah.....

 



 stok makanan bawak yg ringan2 jek....




 cantik kipas bilik ni kan tapi tu laa swing la laju maxima pun tak rase sejuk angin tu....




gedek2 tgh menikmati nasi ayam yg kami tapau siap2...kate malas nak keluarkan so siap2 sedia dah ngan stok makanan....




budak2 ni dah memekak2 nak main swimming pool...gile ape tghari panas terik nak pi mandi pool...korang pi berkubang dulu dlm bath tup...kang kul 4 lebih lepas asar kite turun pool okey...

 


ni kat beranda bilik....comelkan bench kayu tuh...

 


haa gitu le rupe bilik kami...due tingkat....kalo korang bawak baby kecik request le yg tingkat bawah kan...takde la payah berangkut naik turun tangga...
 


ni kiteorg tgh nak pi lawat kawasan resort sambil mandi pool tu yg anak dare berbaju renang n cover ngan baju biase tade seluar tu....cantikkan suasane dlm resort nie...mcm kat over the sea plak hahaahahaha

 


up pic kat fb ramai kate mcm kat oversea...tak sangke rupenye kat ayer keroh jek pun heheheeheh

 


si gedek2 mencebek sebab nak turun melompat same hahaahaha...malas nak bagi kang die sorang lari ntah kemane2....dah le ni snap pakai self timer.....

 


yg kat belakang  kiteorg tu jenis villa....paling mahal ..rate dlm seribu lebih rasenyer....
 


nyaman jek dengar bunyi2 air terjun kat belakang tu...budak2 ni dah menggelitis nak pi mandi pool...sabo boleh tak?..kasi can mak ko cover bergambar dulu heheeheheheh

 



cantikkan view sini...

 


tukar2 baju sat....



 budak2 ni 'hidup' laa dpt jumpe air....takpe nak, main le puas2....




 adoi, boleh lupe nak bawak float dayyan....tapi budak ni eksen mane nak kite pegang2 die...rileks jek jalan2 dlm pool tu....kite yg risau takut jatuh...jenuh jage diva sorang nieh....




mase ni pool tak ramai org...so sonok le kami2....dlm kul 5 lebih baru start ramai org...tapi tak le ramai sgt pun sebab weekdays kan...



 papa budak2 ni tgh ngajor swimming...mia jek boleh ikut...aku ngan mija mmg penakot air hahaahahahah



kadang2 aku pelik dgn mia ni...die mmg tak reti takut air....suke noo buat aksi terjun tiruk die tuh.....tgk si mija, die sorang main kat pool kanak2 ekekeekekeke

 


dari belajar berenang, terus jadik belajar aksi stuntman plak....adoyai...lantak korang ler....

 


acara wajib kiteorg kalo dok hotel ialah makan megi haahahahah....tak tahu naper.....lepas suap budak2 ni makan nasi, dieorg pekena megi plak sorang sebekas...lapo sgt le tu main air lame sgt petang tadi....

 


terbongkang kenyang n penat heheeheheh

 


kul 7setengah siap2 pi bekpes...ikut hati malas nak pergi tapi rugi lak tak tgk menu yg ade kan....
 



mcm2 kat pinggan aku hah...nasi dagang + gulai ikan tongkol, bihun goreng, beef steak, dimsum...

 


gedek2 makan semangkuk bubur ngan omelette...

 


mcm2 ade...dari western sampai le ke menu melayu...tapi pada tekak aku biase2 jek.....chef nye muda2 aku tgk....

 


pas bekpes, layan tgk ikan koi sat....

 


kiteorg tak balik bilik tapi terus pi pool balik..layan budak2 ni main air lagi....

 

main air dlm 2 jam, aku soh semua naik..siap2 nak checkout.....tgk le dayyan tu muke tak puas hati sebab nak main air lagi hahahahh...jenuh panggil soh tgk kamera, langsung die tak mo hahahaahahaha

 


tinggi agaknye maintenance sini kan..ye laa kayu2 ni bukan senang nak jaga...siap le puak2 anai2 datang menyerang kan....

 

 siap2 kemas beg bagai...kul 12 check out...kene kejar nak balik putrajaya balik sebab nak siap2 tuk pi wedding bestfren hubby kat ampang plak....oh yeak, sebelum korang tanye baik aku cite kan.....rate bilik kat sini bergantung pada jenis bilik.....ade 3 jenis bilik...rate plak dari seribu lebih sampai la ke lapan ratus lebih....kalo korang org government jgn lupe bawak pas kejer korang key, dpt gomen punye diskaun....pasal tips plak, kan kalo nak kemane2 kite kene panggil buggy ni, so terpulang la kalo korang nak hulur tips ke tak...mcm kiteorg, kiteorg hulur mase nak balik je sebab die dah angkut2 beg kite kan.....kire sedekah laa tu...


bye bye philea....seronok sangat kami kat sini...dan op kos kami akan datang lagi next time!


phewwwww....penat menaip noks hahahahaha....so korang jemput2 le datang bercuti di melaka.....kat melaka skarang mcm2 adoooo....he he he...oh yeak philea resort ni korang kuar jek tol ayer keroh dah nampak signboard philea nie....dekat jek tuuu heheeheheh....so jom cuti2 ke philea resort & spa ayer keroh melaka......sekian lieyalatif melaporkan...ihiks!







** cuti raye cina ni korang dah plan nak pi mane2 ke?...kiter malas la balik kampung sebab sure jem gilos....so dok jalan2 kl jek la gamaknyer....





40 celoteh sahabat

sumpah cantek tmpt ni noks... aku tgk dalam instagram kau pun rasa jakun. hahaha... aku mmg akan sampai sini jgk satu hari nnt... tunggu! hahaha

February 5, 2013 at 9:11 AM

mmg sgt cantik!!
siyes mmg cm kt obesi gittu
pandai korang pilih tmpt tok hanibulan kali ke8 :)

February 5, 2013 at 9:14 AM

Wahhh bestnya.. tak sabor nak bawa zahirah p bercuti...

February 5, 2013 at 9:14 AM

cantik betul tempat nyer....mcm suasana kampung pun yer......

alahai kak...ciputnyer nasi dagang akak ambik...ambik lebih sikit....sedap tue...adoi...ati plak teringin nak nasi dagang....

February 5, 2013 at 9:22 AM

terpegun!
mmg cantiklah lieya..
mcm ober the sea view kt situ.
pool pun besarnya
puaslah budak nak berendam kan.

kalau dah lawa camni sapa yg tak teringin.
ok,next plan harapa kk dpt jejak philea nih ;)

February 5, 2013 at 9:27 AM

owh selalu nak blk kg mesti lalu, tak sngka pula hotel ni cantik kat dalam tu. huhu...

February 5, 2013 at 9:30 AM

cantiknya tempat nie kak....seyes teru rasa mcm nak kene gi ni...sebabnya xkesampaian nak ke luar negara, dapat gi sini pun dah mcm gi luar negara....hihihiii

February 5, 2013 at 9:37 AM

takde crowd, untung korang..
semua pun korang boleh conquer.

February 5, 2013 at 9:46 AM

hamboi2...berjalan je yea...jeles nie....hihihi~
suke ar tgk kipas tuh...tapi lawa je la leh arap yea...tapi x sejuk...hehehe~ amboi...suke nyer la dayyan main air yea...

February 5, 2013 at 9:49 AM

bestnye.....
tgk pool dea yg paling best tu...

February 5, 2013 at 9:49 AM

alahai patut la menyepi seketika rupanya bercuti2an :)

best giler lieya oiiiii tempat ni..cantik beno resort yg ko duduk tu..ni kalo laki aku nampak sure nk buat umah sebijik gitu..dia mmg suka kayu kayan ni hhhheeee..

seronoknyaaaaaa korangggg...aku pun dah berangan2 nk sambut anniversary di tempat2 menarik ni tp kena kumpul duit bebanyak dulu noks..

nasib la anniversary kita lambat lg..good info beb!!

February 5, 2013 at 9:51 AM

memang best kalo angkut anak2 dtg cinikan.. tapi kena menabung dulula..kelip2 tengok rege bilik..hehhe

February 5, 2013 at 10:03 AM

wow..mmg cantiklah lieya..dgn byr mahal tu apa barang keluar2..kita guna abis2lah hotel tu kan..hahaha..

ni kalau anak aku tgk..confirm menggelinjang nak gi sana..sbb hantu air..budak2 kan..hehehe..

February 5, 2013 at 10:04 AM

Cantiknya view tempat tu.. Resort ni betul2 lepas exit tol Ayer Keroh tu kan??

February 5, 2013 at 10:14 AM

cantik tempat tu...
seronok pulak tgk..
aku raya cina..balik kuantan ...
nyum2...hahaha

February 5, 2013 at 10:17 AM

Waaaaa, beeeessssttttnnnyyyeeeee....!!!!!!!
Ha, pjg x? Ahahaahah!
Satu hari nnt, akan ku terjah tmpt ni
Tp tah bile la, huhu
Takpe, in shaa Allah, ada masanya
Berangan jek dulu, hehe

February 5, 2013 at 10:18 AM

wehh cantek sungguh tempat nii.. mmg sesuai sangat utk relaxing mode. mesti heavennnn jekkkk anak beranak gi bercuti kat sini kannnn

February 5, 2013 at 10:21 AM

dim summmmmm!! slurpppp
tu jek aku nampak dulu. hahahah..

sepanjang tgk pix2 ko, mulut aku x habis.. cantiknyaaaa.. bestnyaaaa....

hazry mcm mia ko. jenis x takut air. hardy dia da gene aku 50% still takut2 tu ada. aku 100% penakut akir. so, sila berangan nk ajar aku berenang bagai.

February 5, 2013 at 10:29 AM

betul cantik tempat ni.... mcm kat obersea... berbaloi2 kalau duduk situ...:)

February 5, 2013 at 10:32 AM

happy anniversary buat lieya & en. shah.. moga rumahtangga kalian sentiasa dirahmati & berbahagia.. amin..

mmg cantik tempat ni lieya.. berbaloi dengan harga yang ditawarkan... mmg betul sekali pandang mcm kat oversea.. malaysia mmg byk tempat cantik2 kan.. hihi...

February 5, 2013 at 11:01 AM

cantik tptnya.. mmg macam kat obersi..
anak2 klu jumpa air konpom susah nak ajak kuarkan.. hehe..
geram tgk muka dayyan yg monyok tuh.. cute.. ;)

February 5, 2013 at 11:03 AM

lieya cantik tempat ni..paten rumahnya paling akak suka...
seronok sambut anniversary bersama anak2 dan hubby tersayang...

dayyan geram auntie nur dengan mulut dayyan tuh...

February 5, 2013 at 11:47 AM

cop,motif siap ada weight scale dlm bilik hotel ni? hahaha..

saya 1st time tau wujud hotel resort ni lepas baca blog ni...design cantik...tapi tu la, design kayu ni serap haba, so waktu siang tak selesa sangat..kalau kat overseas takpe...:P....

berapa rate dapat masa ni ya?

February 5, 2013 at 12:17 PM

memang cantik tmptnya nie..
yg besh kolam mandi pun menarik..kalo fir dpt ..ni mau tak naik2.sakan berendam

February 5, 2013 at 2:28 PM

wah.. wah.. ke sini lieya yerk.. bestnyer.. tuler tengok harga dia kalau kat grouponpun mahal gak... mmg seronokler anak2 yerk.. nampak panas sebab si diva makan tak pakai baju...

February 5, 2013 at 2:38 PM

mmg best ye kat sini ! mwenarik sgt

February 5, 2013 at 3:43 PM

memang syokk arr dok sini...reger pun syokk jugakk kannn....tp kalau pegi jauh2 pun minyak n toll sama jerk kann...memang lawo tempat nie....suker nengok...

February 5, 2013 at 4:17 PM

bestnyer... pemandangan cantik, mmg tak gaya cam kt ayer keroh je heheeh... walaupun dkt tp best gk tgk tempatnyer...

*aku pun tak balik kg cny nih, duk kl je kot, lg pun kang jem sana sini... baik duk umah lyn tv sambil2 nyiapkan baju org

February 5, 2013 at 4:30 PM

wahhhh..menariknya kat sini...dari awal sampai akhir mmng tak jemu tengok gambar2 tu semua....

February 5, 2013 at 4:34 PM

wahh menariknyaa tempat nie dikk
hurmm memang macam ala2 jungle kan .. nampak nyamann tuu ..
bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaa

February 5, 2013 at 5:21 PM

suke tau baca entry lieya esp bab jalan2 sebab banyak pictures, direction etc... klu lieya nk tau..nany guna entry lieya yg ke sabah hari tuh sebagai pedoman masa kami gi ke cuti ke sane dulu. Hehehe.....

Ni pun bole jadi pedoman gak nanti. Menarikssss!!!

February 5, 2013 at 5:25 PM

W.pn byk gambar + cerita yg pjg namun akak suka baca n3 lieya....

Eh, akak slalu p Melaka ttp xtau pulak ttg hotel nie...dasyat sungguh akak nie....huhuhu....

Selamat ulg thn prkahwinan...moga bahagia hingga ke syurga.....

February 5, 2013 at 5:39 PM

Wahh cantik gak yer philea hotel nie.. nyaman jerk..

Seronok betul tgk dayyan mandi manda.. :)

February 5, 2013 at 6:02 PM

bestnyer resort ni, memang sesuai untuk anniversary...

happy anniversary lieya...

February 5, 2013 at 6:08 PM

betul cantik la hotel nih, tak sangka la!
tak rugi ko pi beb!
eh muat ke katil tu weiiiii????
raya cina aku balik, mak ayah mak mertua nak pi umrah, cousin lak bertunang! huhuhuhu

February 5, 2013 at 7:29 PM

nice view... cantik sgt..

February 5, 2013 at 9:08 PM

wow lieya..
cantiknyer resort ni lieya..skali tgk mmg mcm oversea la...
seuai sgt klo nk b-honeymoon ni

February 6, 2013 at 12:06 AM

one of the resort yg i tingin sangat nak gi sis...
my kezen pegi last year....
memang cantik lah tempat dia...
bertuah u dah dapat pegi sis....

suka lah home slipper dia....
amvoi dayyan makan nasi ayam tak tengok kiri kanan dah tu...
enjoy tul lah your kids ye sis...
eh kids jer ke...mesti mak paknya pun enjoy....

happy anniversarrrrry sis...
semoga bertambah2 ceria and happy your family sis...
and semoga berbahgia hingga akhir hayat...

February 6, 2013 at 12:23 AM

wahh..menariknya resort nie..first time tengok..baru tahu ada resort cenggini..hehe..cantik!!!

salam kenal...ila follow sini =)

March 25, 2013 at 12:07 PM

tq for d info.. i sbenarnya nk cek rate spa dia..kalau g holi suke g massage2... btw nk g kamis ni, amik pakej 3days2 nite...yahoo!!

March 24, 2014 at 3:40 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy