Wednesday, November 11, 2009

napsu dtg balik...

pergh....napsu koooo...hik hik hik...tajuk kasi gempak sikit....he he he ...sebenarnye minggu lepas mia n mija demam, batuk n selsema...so mmg napsu makan dieorg kureng laaa....sume bende tak lalu makan, sampai susut berat dieorg....so skrang ni dah sihat...minggu ni dah naik balik napsu makan dieorg...ni asek mintak bubur jek....ni gambar mase makan malam tadi....
aku buatkan bubur daging burger...alah sonang yooo...tumis bawang ngan daging burger...boh kicap sikit...daging dah masak keluarkan ... pastu tumis bawang, letak stok ayam, masuk air, masuk sup bunjut adabi pastu masuk beras....masuk kentang ngan mix vegi pastu tanak lee sampai jadi bubur...mase nak idang baru letak daging burger kicap tu atas bubur....dah siap...


kemain lagi menyudu....sekejap jek licin sepinggan tuh



tgk video dieorg bersantap nie..

video

siap request nak tambah lagi... tapi aku tak kasi pun sebab 1 pinggan yg dah licin tu penuh tu.... takut die muntah..mia ni ade penyakit pelik, tak leh makan terlalu kenyang...nanti malam mase tdo die tersedak pastu leh muntah...sayang plak kalo muntah kan...




tapi satu jek aku geram....sume bende2 alah dalam bubur tu dikeluarkan.... mia makan bubur, carrot, kentang jek...yg lain sume die keluarkan.... dah mcm citer musang berjanggut .. yg pompuan tu asing2 kan beras, rempah, bawang, cili bagai tuh....mija plak sume bende die makan, tapi dah die tgk akak die dok asing2kan sayur tu, die pun ikut same....mija ni plak ade peel pelik...sume sayur mentah die suke makan...bagi jela kubis, batang sawi, carrot, sengkuang, daun salad..ermm ape2 je laa sayur mentah die suke makan...






tapi takpe laaa..ko keluarkanlaa ape yg patut...kang mak ko ni kutip masuk mulut...hehhheeh
walaupun aku ni wanita bekerja tetap ringankan tulang masak tuk budak2 nie...sape kate wanita bekerja tak leh masak tuk family kan....ye ar, main campak2 pun tapi dari air tangan kite dah cukup berkat tuk anak2.....lagi pun aku ni tak leh laa jadi surirumah tangga sepenuh mase....cepat bosan wei dok umah jek, waktu dlm pantang pun 2 minggu dok umah dah resah gelisah....kalo keje ni,at least ade life ngan kawan2, ade klik sendiri...leh simpan n pegang duit sendiri....ade simpanan tuk sendiri n anak2...yg penting leh menghulur tuk mak n abah kat kampung, yg plg penting byr PTPTN (bile otang aku nak abes wei)......takde laa nak harap duit laki jek disamping leh tolong menjana ekonomi keluarga...ops...melalut lak aku hehhheh .... eh tapi pendapat org lain2 kan...tu pendapat aku sebagai seorg wanita yg mmg cepat bosan kalo dok umah ajek...dlm erti kate lain kaki menggelitis hik hik hik





layan video lagi.... dengar le suare aku hangin sebab budak2 ni mate khusyuk tgk tv...aku tanye pun wat dek ajek...hihihihi

video

tu je ar kisah mia n mija dan buburnyer.....ahaks!! mlm ni wat nasi bubur ikan plak....

post signature


25 celoteh sahabat

sedapnyaaa bubur tuh.nk try buat lah utk naufal.msti dia suka.

November 11, 2009 at 9:05 AM

senang gak resipi lieya ni..
nnnti testing bg suri...
amboi anak2 dara tu, dpt mkn mmg tak ingat pe dah yek...
hehehe...
tang ptptn tu..hutang ptptn mama suri lagi 15thn tu...hahahah

November 11, 2009 at 9:19 AM

TERSENYUM LEBAR SI MIA DAPAT MAKAN...
tapi tengok mija tu mcm dah tembam jer..lieya ni memang ader skill masak lah..campak2 pun mcm sedap...
hahah hutang ptptn memang tak abis2..kak iena bayar jpa dulu..tahun depan abis..pastu sambung hutang lain..adoiiii ler....

November 11, 2009 at 9:28 AM

Ely & Angah bley geng ngan anak2 kau. Dowang pon kaki makan! makan...makan...makan...

November 11, 2009 at 9:43 AM

re: alhamdulillah siap gk ontime keje aku menjahit tuh ehheeh....

alahai, mcm2 gelagat anak2 ko ek lieya... bagus dh berselera anak2 ko mkn.. kalu tak kite lak yg tak sampai hati kan...

budak2 mmg susah skit mkn sayur2 ni lieya oi... adik aku pun dh beso masuk U dh sanggup asingkan bwg, segala sayur2 kecik togeh ke apa kalu mkn...

November 11, 2009 at 10:33 AM

wah akak ingat daging burger masak kicap ni,rasanya lieya pernah ajar akak masa kita zaman2 fp lagi. dan akak jugak teringat time2 mia memagn tak leh terlebih makan nanti dia muntah kan.. sian mia...

berselera tengok budak2 tu makan hasil air tangan kau.. ialah memang betul, walaupun kita kerja, kena la jugak masak2 untuk keluarga.. takkan manjang nak beli jer kat luar kan..

akak pun sepe'el la dengan kau, tak leh duduk rumah, rasa meroyan jer nak keluar rumah, ada juga akak curi2 keluar time pantang, sebab dah bosan giler kat rumah.. tapi satu yang paling utama kita tak boleh jadi suri rumah, sebab kita nak pegang duit sendiri kan. taknak bebankan laki..

November 11, 2009 at 10:42 AM

anak sy pun suka mkn bubur tp idaklah hari2 sekali sekala dia mintak sy masaklah..mmg sedap kan makan bubur sy pun tumpang mkn skali..he he he..boleh curi resepi tu..tp xbolehlah letak sayur mmg danish xnak makan...

alhamdulillah selera mia n mija dah ok..risaukan kalu anak2 xnak mkn ni nak2 kalu xnak susu lg susah hati...

betul kalu duk umah mmg boringlah lieya..lenlah kalu asben sy tokei balak duk umah n hari2 kuar shoping bolehlah sy duk umah..he he he
kalu bhenti buat rugi jelah kita blaja lieya kan..baiklah keje..ape yg lieya ckp tu semua mmg betul...i sokong u.....:)

November 11, 2009 at 10:42 AM

betol lieya..aku sokong ckp ko..kalo xkeje bosan gak kan.pastu nk harap duit laki je...huhu

1 lg nk sokong, pompuan keje pun rajin masak apa..hikhik

ko pun berhutang ngan ptptn ek?samalah kita..huwaaaaa...

November 11, 2009 at 10:44 AM

sngla kalo 2-2 org leh mkn...tade fenin2 cam akk ni..kakak tu susahnakmkn..yg adik plak sng mkn..aishhhh

November 11, 2009 at 10:44 AM

..wah! ko siap taruh burger lam bubur lagi
moden nye bubur ni

sama ler ngan anak2 kak farah ni
klu mkn pa pe yg ade mix - vegie tu
harus diorg kutip2 sgala mak nenek tu letak tepi...
klu termasuk lam mulut skit..harus diorg kuarkan balik...


re: uniform darwisY next month baru p ambik..nape lieya..?

November 11, 2009 at 11:11 AM

Wahhh.. nampak simple tp cam sedap jekk bubur tu.. kemain lg 2 badik tu duk makan.. leh try la resepi tu nanti..
A'a.. kan.. isteri bekerja pun leh gak masak utk family.. :)
Same la sy pun x betah duk umah lelame.. jemu sungguh.. kene keje gak.. ahaks..

November 11, 2009 at 11:14 AM

ooo dah slera ek dorang..ermm sonok tgk kalo anak2 makan apa yg kite masak kan lieya..

betul2 lieya..kite dah biasa keje..nih mmg ase duk umah lelamer boring gak..tp kdg2 pernah gak t'piki utk dok dirumah..huhu..

November 11, 2009 at 11:16 AM

rajin ko improvise bubur ko eh..bagus2..anak aku plg susah nk makan sayur..hehehe..

senang hati tgk budak2 dh sihat n boleh makan kan...

November 11, 2009 at 12:42 PM

uitt.kty tgk itu bubur..pun.kecur liur..

November 11, 2009 at 12:49 PM

sedapnyer bubur tu...air tangan kita mmg berbaloi bg anak2...
mmg pun, nieda duk kt umah ni dah berkarat otak..mengeletis nak kerja balik, boring..next year plan nak kerja balik

November 11, 2009 at 1:57 PM

kalo anak2 brselera mkn, kita pun jd smgt nk msk kan... kemain lg 2 badik tu mkn, x toleh kiri kanan dah.. sedap la tu mama masak..

November 11, 2009 at 2:02 PM

betul tu lieya.. aku ni dah ler keje jauh smpi2 rumah terus berperang kat dapo.. tu semer bkn penghalang kan.. lagipun sgt2 puas hati tgk hb ngan ank2 makan hasil air tgn kita...

re: rege semalam kalo water chalet tu ada dlm 500+

November 11, 2009 at 2:20 PM

ko mmg rajin la lieya...aku mmg tabik kt ko... aku ni mmg dasar pemalas...malu aku kt ko.. aku kalo stakat nk msk utk echa je yg mkn.. mmg aku mls nk buat.. aku bli jer ko... lg pon echa x suker bubur (alasan baekkk nih...) hahaha

sama la kita poms, aku pon xleh dok lama2 kt umah...biul aku nnti.. da biasa bekerja kan.. tp kalo laki aku jd jutawan.. konpem aku brenti keje...tp x dok umah.. aku g melancong ngan shopping je..hehehe

November 11, 2009 at 3:15 PM

aaah la lieya..mia nampak susut..tp mija maintain bam lg...pe'el si mia sama ngan cha kalau overdose nti muntah...susu ke mkn ke..sama jek..rugi kn..
ye btul2..kalau x keje apa yg ko ckp tu xdpt ler dilaksanakn..tambah2 hutanh PTPTN tu...huwaaaaaa

November 11, 2009 at 4:10 PM

anak-anak lieya memang selalunya nampak berselera...senang lah...masak apa pun semua masuk mulut....itu yg buatkan mama lagi rajin nak masak kot ;)...

1st time dengar bubur bubuh daging burger kicap...sedap nampaknya...bukan kata budak...aku pun terliur lieya...hahahahha

November 11, 2009 at 4:46 PM

akak pun lieya x blh duk lama2 kat rmh cepat bosan...time pantang alahai mak tuan boring giler...
betulkan lieya w/pun kiter ni keje masak ttp masak...air tangan isteri ngn ibu tu pentingkan... sedap betul tgk si mia n mija tu makan moga2 dh sembuh n ade selera balik yer aunty doakan...

November 11, 2009 at 5:10 PM

wah wah wah kembar dorang ni.. baju pun selalu pakai samerr.. sweett je tengok! hehehe..
selera betul sekali sekaler ngadap buburrr.. siap mintak tambahh! Lieyaa.. same la cam Danish.. tok leh makan kekenayang sangat jap lagi tersedak senang je muntah balikkk.. huhuhu

November 11, 2009 at 5:40 PM

rajin ...ko kan...suka tengok anak2 ko tau...

November 11, 2009 at 5:43 PM

wah dh lama x kesini...kemain anak2 dara tu makan ye..selera la wei..mak yg masak..harus licin pinggan tuh..air tgn seorg ibu wp hanya sekadar buat cekodok..pergg..puas hati kan dpt sediakan utk anak2 & suami..

lieya betul tu xyah la jd hsewife...stressss...hahha..bukan stresss apa pun..org dok kutuk..apa hina sgt ke jadi hsewife ni pun..ada mengata dok umah tido tgk tv..cis bodoh betul lah..tu hswife yg ada org gaji bole la mcm tuh..

aku ni wp bukan hsewife sepenuh masa (student) tapi kira hsewife jugak lah sbb tak keje kan..xsaba nak habes blaja..nak keje smela..mmg sakit lah sorg je keja..financially x strong sgt..cukup2 mkn jek..kenalah keluar bantu hasben cari keje..tapi alhamdulillah wp semput dpt jugak menyimpan duit utk diri sendri,anak2& beli apa yg patut utk mak abah aku..dan yg plg pntg PTPTN aku tetap berbayar..hhehehe...

melalut plak kan..

November 11, 2009 at 5:52 PM

Lieya ibu yang rajin kan:-)
wanita bekerja mampu mengusrus rumahtangga dengan sempurna
apa kata kat Era ke sinar pagi tadi? wanita tak bekerja boleh urus rumah. sama jerk kut rasanya. Yang penting rajin mesti ada. kang duk umah dibuatnya asyik dok leka main FARM vill tu apa criter ( he he he) laki balik umah pun si MINIK dok sebok jaga kandang erk. penangan FB nih...

November 12, 2009 at 12:33 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy