Monday, November 16, 2009

perlu ke tak...

kawan2 nak mintak pendapat.... adiah sebeday mia n mija tak beli lagi.... tak tau nak beli ape pun ye gak.... tapi tgk dari minat mia... die suke yg nieh..... okey ke nak beli kan ....kang takut die addict plak .... abis belajar ke mane.....erm...perlu ke tak yeak ...







so far mia dah reti laa nak handle bende nie...tapi kene game yg senang2 jek laaaa.... mija tak le reti sangat.... tgk laa dlm gambar tu, keje die dok off dok on kan bende tuh.... eh tapi bile pikir2 balik...rugi jek beli ... PSP papa pun ade lagi....main tu jek laaaa.....

adus..kene pikir le nak kasi adiah ape nieh..... mia, adiah mama utang tawun depan buley? he he he

post signature







18 celoteh sahabat

bg aku lah lieya... cam tak perlu ko blh beli hadiah lain yg sesuai utk umur dia...
betul gk tkt dia addictd je main tuh... sbb aku penah beli kt adik aku gameboy kan boleh sambung kt tv main tak hengat dunia... nsb lah adik aku kawal dia main, bg main time ujungminggu je.. time hari sekolah adik aku sorokkan...

tp... kalu ko nk beli gk game tuh... pun boleh gk, bg otak dia jd lg kretif.... cume ko kene kwl lah bile dia buleh n tak buleh main... hehehheeh

November 16, 2009 at 8:58 AM

akak pun tak sure la lieya, sesuai ke tak.. tapi akak pun rasa takut dia addicted sampai tak mo belajar.. macam farhan pun sekarang leka dengan psp. geram gak ..

tapi kalau mia jenis yang tak leka, ok jer beli kan tu.. at least ada gak game yang boleh berkembangkan minda dia.. tak pun cari lappy kecik yang mahal sikit tu (siap ada mouse).. sambil belajar boleh gak dia main. sure dia tak boring..

November 16, 2009 at 9:47 AM

mmg susah lieya nak buat keputusan... ada pro n cont...

tgk jenis budak jugak... danish pernah merengek suh belikan game boy... kami test dia suh puasa lbh 20 hr kami belikan.. sanggup tu puasa... tp bila dah beli x mo main sgt pun... semingu dia jer teruja..pastu buat x heran jer... membazirlah jadiknya kan... mmg a x mahal mana.. dlm 350 rasanya...

rasanya betul mcm mimi ckp...lbh baik belikan dia yg mcm lappy tu...yg tu lbh praktikal rasanya...

November 16, 2009 at 9:54 AM

setuju ngan dana n kak mimi..takut diorang addict je annti lieya..tp kan, kalo beli pun ok,ko wat jadual diorang main menda tu.menda tu bknnya xelok,bagus tok perkembangan otak gak.tp kena kawal.tu je :)

November 16, 2009 at 9:55 AM

ni pndapat sy yer jgn kecik ati tau..tp kalu sy sy kalu bolehlah xnaklah belikan psp..mmg kita boleh kontrol time pekse je jgn kuarkan tp sy takut anak sy ni xboleh dicontrol..nnti memberontak plak..

tp kalu mia boleh dicontrol lieya boleh je teruskan..sbb kita je kenal anak kita mcm mana kan...

setiap kali besday anak mesti peningkan nk beli adiah dia samalah mcm sy..danish punya birthday bln 12 pun tgh pk nk beli ape..tp sy beli yg biasa2 je lieya..:)

November 16, 2009 at 10:07 AM

ini lah peel anak2 skerang kan..
kalau mama lah..beli je..
biar dia main puas2...
pastu lak..game tu leh bt dia seorg yg fokus sebenarnya...
kalu mia takmo belajar..
simpan je..at least dia tau..
mana time main n mana time blaja..
betul tak??

November 16, 2009 at 10:08 AM

Salam..

game yehhh.. hohoho.. klu ena.. x beli kot.. sbb bende tu nanti wat budak2 x nak belajar.. tp klu mia tu sorg yg disiplin or x leka sgt ngan game..ok la nak beli.. tp klu anak sy memang x leh kasi.. mula2 dier main pastuh dier akn operate game tu x samp baper ari dah ancusss.. huhuhu.. Mia & Miha ok kot.. hihihi..

November 16, 2009 at 10:24 AM

pro n kons gak lieya..tp depends gak kat lieya kene monitor dorang..
hehe

November 16, 2009 at 10:39 AM

alahai..dee pun x reti nk suggest apa..dee mmg x beli benda2 gini kt anak2..dee lebih suka beli baju or benda2 yg mcm notebook kecik tu supaya dia bole blaja sambil main..

November 16, 2009 at 11:25 AM

re: ada pemintaan pepatung tuh lieya... heheheh... kene siapkan gak lieya tuh sbb ada lg bju yg aku nk kene siapkan utk rya haji nih...

sup tuh.. sbb perut tak berapa sihat beb.. itu pun cam putih je kan... kalu mak aku komfem kene komen kaw2 neyr

November 16, 2009 at 11:33 AM

Salam Lieya, lama tak jengok Lieya & anak2 sejak pindah ke blog ni.
games ni selalunya melekakan bukan saja anak2 tetapi yg dewasa juga, jadi berhati2...
sedap tengok makanan kat Ole Ole Bali tu....

November 16, 2009 at 12:06 PM

adoiii nak bli hadiah tuk anak nie pening...aku pon x tau nak sajes pe...hahahaha..tp asben aku dha siap2 blikan hadiah tuk besday aqil bln 12 nie...beskal tu la hadaih nya...adiah dr mama? peningggggg.....

November 16, 2009 at 4:08 PM

masa kecik2 ni aku mmg bli menan je lieya..bg dia main puas2..tp kdg tu npk addict gak..heheh

November 16, 2009 at 4:11 PM

...lieya !!!
beli WII !!!
mak bapak pon leh buat utk bersenam.. cam main golf or tenis..
pahtu anak2 leh main games...
just tukaq CD jer...

November 17, 2009 at 1:50 AM

saperlar tak sayang anak kannns.. ehehe, salamm akak lieya itteww

November 17, 2009 at 7:39 AM

betul tu jugak lieya
belilah hadiah mengikut kesesuain umur dia. at least dia boleh main ngan adik dia benda yang boleh dia belajar sama. at least ada info dan manfaatnya. kalau game ni takut dia leka. maklum game sekarang bukan macam zaman kita dulu. lor ni serba canggih. so kehendak dan otak kanak2 ni lebeh advanced...
macam game masak2 tu ekcely membentuk minda. nak masak apa, cara dia org surve tu semua kalau kita peratikan ada manfaatnya. dia berfikir secara tak lansung dan mengimbas apa yang mama dia buat kat dapor( he he he)
** Tapi anak2 hang cerdik kan....
cara dia baca pun dah tahu

November 17, 2009 at 10:03 AM

kty pun rasa mcm tak sesuai..nanti tak nak study lak ..

bawak je g main air..kat sunway ke..

November 17, 2009 at 11:45 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy