Monday, December 12, 2011

nasi limau purut ...katenyeeeeeee!!~

hai, ape kabar sumer...wah wah..sape yg dok selangor tu syok le cuti ari ni yeak.....yg jiran selangor ni jugak kene keje wakakaakakaakak.....selamat bercuti le sape yg bercuti yeak.....ari ni meh nak cite pasal nasi limau purut, lieya masak ari sabtu ari tu....
nyum! nyum! pes time try n error resepi nasi limau purut nie......mmg tak rugi cube...harum semerbak bau limau purut...nasi pulak rase lemak2 berkrim....mmg masyuuk laa dengan aroma daun limau purut tuh....lieya amik resepi dari blog masakan yg paling lieya minat...ari2 wajib bukak ...blog masam manis....cume lieya lawankan ngan ayam tomato ngan sayur campur sebab budak2 ni tak mkn pedaskan...so kene laa buat ayam tomato ajek.....





asal weekend jek pi jalan2 makan kat luar...ari tu lieya masak, kemain lagi mia mija puji hahahaahaha.....
eh resepi korang salin je kat sini tau 
syok jamu mate kat blog kak ita nie...dah le pandai masak, pandai amik gambar, anak2 pun pandai....pandai kemas umah...eh sume pandaaaaaaiii laaaa he he he..admire plak kat die!~






rajin plak laaaa aku nak hias2 cantik2 gini hahahaahahah




mase dok beli barang dapur kat carefour pagi tu, si mia nampak le kerang...pastu sibuk nak mkn kerang lak...ntah ye ntah tidak jek minah nie.....sekali betul pun..die mkn 3 bijik jek....berbijik2 aku tu yg kene  makan!! hampagas jek....die kate geli plak mcm siput ha ha ha ha




seb baik mija suke kerang gak....so berdue le abis kan satu periuk tuh!
muntah kerang aku!!


dieorg mkn dulu...aku mkn lambat sikit....peel agaknye, bile kite sendiri masak, kite rase tak lalu nak mkn....
tak lalu2 pun, petang tu 2 pinggan gak aku bedal haahahahaha (pastu, bising nak tampa2 pipi sendiri bile dah gemuk hahaahahaha)



budak tecik ni dah pandai...time kiteorg mkn, die tak mo dok tgk tibi sorang2...so kene la angkut....seb baik dah leh duduk....so duduk le dlm kusi rotan tu yeak sorang....ckp pasal kusi rotan tu, kusi turun temurun tuh wey...dari mia baby sampai le ke dayyan hah guna he he he




kecoh ar kak mia!!




si gedek2 ni kejenye...ketang ketung ketuk mainan...pastu amik mainan baling ke bawah...satu kejaan kiteorg dok kutip....pastu die buang...pastu kiteorg kutip....pastu die buang....




bile dah buang tu ...pandai tu...kemain tenung tgk mainan yg jatuh...pastu tgk muke kite bagi sign suruh kite kutip....amboi2....





si kakak kemain stim gigit ayam, si adik tgh stim mencampak kan mainan....mak ko jugak yg stim kene kutip!!




so ape lagi, meh ramai2 cube resepi ni...dijamin sedap n korang suke!!!
heheheheheheh....







** tadi mase anta budak2 ni gi nurseri ..masing2 elok jek.....tup2 tadi cikgu call kate mija sakit mate lak....kelam kelibut pi amik die...seb baik le bos i takde sebulan...leh le bawak die lepak opis.....meh2, jangkitkan mak ko ni  ...leh mak ko dpt MC free2 jek....












27 celoteh sahabat

waaa...ada gaya mcm kak ita lah lieya...hehehee....cantik jer plating nasi limau purut tu... :)

lia mmg admire kat kak ita ni..dan hari2 juga wajib buka blog dia.. (kdg2 berangan nak jd mcm dia juga...wakakakakkkk!)

uiksss..sama mcm piyas lah dayyan..suka buang menan pastu riuh suruh mama/kakak2 kutip...noti boy! ^____^

December 12, 2011 at 9:25 AM

kelas u lieya...
siap plating cantiks tu...
leh masuk masterchef aaaa...

sib baik u makan gak kerang...
kalo i mau dah masuk tong sampah jer...

December 12, 2011 at 9:31 AM

wah..sesekali masak havoc ko yek...
siap posing ko nyer nasi limau purut tu....

sedap ahh kerang tu..feveret aku jugak tu..hehehe

December 12, 2011 at 9:48 AM

fist time akak dengor nasi limau purut... tentu sedap semerbak bau limau bila mkn... nnt leh cuba...hehe... tgk tu kakak berdua tu selera menjamu mkn nasi limau purut...

December 12, 2011 at 9:57 AM

bau semerbak satu umh tu yg tak tahan hehehehee...bikin perut nyanyi2 mintak isi kihkihkih....bila bb dah leh duduk senang kan nak duduk kan dia kat krusi...

December 12, 2011 at 10:28 AM

sama la ngan kak wa..if akk yg msk..elok je siap msk pastu akan rs mcm kenyang..kena tggu lama sket br rs lapo tu dtg

December 12, 2011 at 10:55 AM

wah2 rajin kwn aku msk2 nih... heheh biasalah cam aku gk time2 ujung minggu tu mcm2 bende nk msk kn...

msti cube respi ko nih...nmpak menyelerakan...lama wei aku tak mkn kerang sampai termimpi2 tingin nk mkn...ahak2

geram ngn gedek2 tuh...pandai dia yek..bgs gk dia duk buang2 menan tu blh ko senaman nk kutip2 kn

December 12, 2011 at 11:02 AM

ooo...ade rupanye resepi nasi camni...betapa malasnye ai nk kebek resepi kan?

kalu dak acha suke jatuhkan slipar die ke bawah pastu sibuk suruh kite amikkan..kalu wat bodo, satu warung tu toleh dgr die jerit..

sedapnye kerang..tpi lebih suke yg bakar..

December 12, 2011 at 11:18 AM

aiyoo!!~~ jadi lapor lak arinim menjengah ke sini haaa...akak!!~ lebiu arh banyak2...perfectly mother!!~ akak ni dah cantik..baik..pandai masak...caring..loving..ah..semua arh!!~ sy lak admire kat akak tao!!

psst : asyik gelak jer baca entry ni sbb mama dia stim kutip menan..wakaakak!!~

December 12, 2011 at 11:29 AM

lieya pandai hias nasi tu. akak suka gak masuk blog masam manis tu, dia rajinkan masak -masak . lieya ni sesekali masak boleh tahan gak skil chef : )kerang ayam tu sedap tetiba terliur, baru nak gi sarap ni. lieya kena keja akak cuti , ye ke ?

December 12, 2011 at 11:39 AM

phewwwiiitttt
presentation terbaikkk wok!

he he he...sesekali ko turun dapur balik
marveles resepinya ko
ahaks...aku lark dah malas nka masak2 nie..apa kes?

sedappp errrrrr
nak cuba lerrr nanti

kalau kerang
ko serah jer lah kat Batrice
seperiuk pun dia habis makan sorang2 tau...
larat tak larattt jer lah nak melayan dia makan kerang hari2...

December 12, 2011 at 11:44 AM

wah2 sedapnyaaaaaaaaaaa lah hai , rajin lah juga lieya masak .. siap hias2 layie .. berselera tgk tau ! :)

December 12, 2011 at 11:48 AM

aku pn suke tenung blog masam manis berjam2 pn x pe ..heheh..semer menarik dr masakan smpai plating umah dapo semer kemas serba serbi cantik..

ko dah try nasik limau purut tu yer..semerbak la baunye ek

December 12, 2011 at 11:52 AM

sedeh wehh..aku duk area slngor tp kje kt KL...so x dapek la coti...jeles tngk jiran2 aku membute pepagi yg hening ni...mija meh jngkitkn untie skali meh...leh mc...hekhek

December 12, 2011 at 12:05 PM

tengok gambor pun dah tau delicious...1st time dgr nasi limau purut ni....mesti bess!!!nanti nak cubalaaa!!!!

December 12, 2011 at 12:08 PM

uikss.. pest time aku dengar nasik limau purut nih.. cam bestt jek Lieyaa.. esok2 lepas pantang leh try masak plakk uhuhuhuhu

December 12, 2011 at 12:10 PM

best tu.. nanti leh cuba ni..

dear, just tip from akak.. cuba avoid kan makan ayam or daging sekalian dengan seafood.

December 12, 2011 at 12:34 PM

wah!!! nampak sedap makanan tu, siap ada daun limau tur... haha

December 12, 2011 at 12:44 PM

owh nasi limau purut x pernah masak lagik...teringin nak buat nasi daun ketumbar but kat sini x der plak so kena tunggu summer next year la jwbnyer....ai suka makan kerang...sekilo meratah sorang2 jer taw but sini x der ;((

December 12, 2011 at 12:50 PM

menarik nasi limau purut ni..dgn ayam tomato tu..menyelerakan sungguh..boleh try ni

December 12, 2011 at 1:11 PM

Waa cantik laa deco2 hiasan nasi Lieya tuh.. tgk pun akak rasa lapor dah.. nampak sedap jerk.. heheh.. Sapa lagik nak puji masakan mamanya kalau tak anak2 kan.. :)

December 12, 2011 at 2:59 PM

dasat gak yerk berdeko habis.. akak kalau dapat sempat masakpun dah kira dasat gitu... kalau kat rumah akak mungkin tak jalan kot sebab semua tak suka bau limau purut....

December 12, 2011 at 3:10 PM

kreatif mamanya...
berselera tengok anak2 makan..

December 12, 2011 at 3:16 PM

1st time dkr nasi limau purut boleh cube nie...betul hiasan kat dlm pinggan tu cantik..ala2 masterchef gitu....

bila anak2 suka mkn apa yg kita masak rase mcm terapi je...hilang penat masak..sy pun mcm tu wpun sy hanya masak ayam kicap...heehehehe

December 12, 2011 at 3:49 PM

sedap tuh giler tuh nasi :)

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

December 12, 2011 at 5:28 PM

ai x leh tgok la kerang tuh,now dah terasa nak makan kerang palk..oh demmm...

December 13, 2011 at 3:26 PM

wah..mcm masterchef kau..mmg menarik hiasan dan cara kau letak food tu..membuatkan aku rasa terliur nak cuba..hehehe..

December 13, 2011 at 11:05 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy