Tuesday, December 20, 2011

ayam panggang rosemary

jeng jeng jeng.......mastercheff lieya masuk dapurrrrrr!! ha ha ha haktuih ler...mcm terra no masak....masak pun tgk teragau2 tengok resepi ....kah kah kah....ari tu aku buat ayam panggang mayonis kan....haaa ari ni aku tunjukkan aku rajin2kan diri buat ayam panggang rosemary plak....resepi?...alah tak yah le tanye aku...aku pun bukan reti no masak....ko google ajek...bersepah resepi ayam rosemary ni kuar  .....yg penting ko kene ade rosemary leaves ni jek ....






 abg, rasenye kite kene upgrade laaa lens yg lagi canggih tuk canon d550 kite ni....
PANG!! wakakaakakakak




dengan adenye bende alah ni kat umah, mmg keje aku panggang ayam jek laa hahaahahah


dah lumur ngan segala bahan, kite sumbat lak lemon dlm perut ayam nie...bagi wangi lemon tu semerbak bile dah panggang nanti....



renjis renjis dipiliskan herb rosemary nie....



 sumbat bawang lak...




ewah2...kemain lagi renjis renjis dipilis rosemary nieh


celah kengkang ayam pun nak disnap laki aku ni heheeheheh



kerjasama lakibini tuk mengikat kaki ayam ni dari mengangkang tak senonoh mase dibakar...



kentang ngan lobak yg dah direbus separuh masak ....lumur jek ngan lebihan rempahan tadi tu....pastu bakar sekali....





ko tgk!! tertonggok due ekor ayam ni hah!


hasilnyer?.....nak tgk.....jeng jeng jeng.....




1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
 
 
 
 
 
 
8
 
 
 
 
 
 
 
9
 
 
 
 
 
 
 
10





nile hasilnyer!! kuah yg terhasil mase bakar tu korang collect then masak bagi pekat ...mcm aku nak bagi pekat aku buh serbuk cheese...bagi creamy sikit.....pastu tuang le kat ayam tuh mase nak hidang....





oh yeak, aku letak sugar brown kat ayam tu bagi kaler die perang2 cantik gitu bile dah dibakar....kalo takde sugar brown, boh madu sikit pun boleh...sapu2 kan jek sikit kat permukaan ayam tuh....





drooling tak wey!! he he he....




apehal aku masak ayam sampai 2 ekor?.....ni haaa kawan2 hubby datang lepak2....menu, nasi goreng ikan masin, nasi goreng cina, satey ngan ayam panggang.....tu pun masing2 datang bawak pizza lah, kek lah, durian musang king lah....mmg makan dan makan dan makan heheehehehe




itu le kisah ayam rosemary aku heheeheheh......jom korang cuba? (eleh org lain dah lame cuba laa lieya oiiii hahahaahahahah)







** semalam testing pakai kan mia baju sekolah siap ngan beg bagai....hihihi...ish tak lame lagi jek nak jadi pelajar darjah satu.....29hb ni orentasi...awal2 kedaung mak ko amik cuti nieh.....










34 celoteh sahabat

sedapnya lieyaaaaa. terliur haku nihhh. dah le x bfast lg nih. lapa giler tgk ayam ko. rasa nk jilat2 je screen pc nih...hahaha

December 20, 2011 at 9:17 AM

kelasss la masterchef lieya...mmg layak masuk masterchef next year..yg penting nampak yummy & sng laju jer nak menerai...

December 20, 2011 at 9:21 AM

lieyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. mak yong telah terliur. ouh tidak.. hehe
sdp je aku tgk ayam tu.. psssssssssst.. bile nk btkn tuk kami kt opis plak? ngehh..ngeh,.,.

December 20, 2011 at 9:26 AM

ya allah..terliurnya tengokkk..kalo makan panas2 mmg meletupsss

sudilah join contest ye

http://www.elyiesazlin.com/2011/12/16/jom-join-sempena-pengaktifan-link-baru/#comments

December 20, 2011 at 9:33 AM

pergh....
mengegel tengok rempah ratus tu direnjis2 di pilis kat ayam...

pelik gark aku
sampai 2 ekor ko membakar...
takkan ko 5 beranak bedal sampai 2 ekor
rupa2nya geng2 shah datang erkk
patut lerrrrrr

December 20, 2011 at 9:41 AM

wah!!! ayam panggang rosemary.....

kelassssss ko lieya.. haha

December 20, 2011 at 10:24 AM

adusss lieya oiii...meleleh dah ni huhuhu...ni ada yg ngikut jejak bikin ayam panggang ni hahahhaa....

December 20, 2011 at 10:32 AM

perrgghhhh memang terkecur i tau...
dgn ubi & carrot plaks tu...
mantopssss....

memang memula tu pelik apsal sampai 2 ekor...
utk tetamu rupanya.....

December 20, 2011 at 10:40 AM

sedap nyer......nak tiru bleh.....heheheh

December 20, 2011 at 11:00 AM

weeeeesss, terliur ni weehhh!!!
kena bookmark entry ni, aku nk try wat gak la..

mmg mabeles nko!!!

December 20, 2011 at 11:23 AM

slurpp...slurpp...lap air liuq....heeeeeeeeeee

December 20, 2011 at 11:27 AM

yummyammm...2ekor trus ha...sedapnya meratahhh

December 20, 2011 at 11:31 AM

nmpk sedap sgt lieya...mkn ramai2 best ni

December 20, 2011 at 11:33 AM

sedapnya lieya.. lapar akak tau.. dahlah sekarang tengah mengurangkan makan nasi.. tgk ayam lieya ni memangil2 lak.. harus akak terai resepi ni nanti.. sonang jo kan..

December 20, 2011 at 11:48 AM

Fullamak..ooi..Lieya..buat akak meleleh ayaklioq tgk kamu punya ayam panggang rosemary..curlast gitu.. Bila nak buat lagi leh ajak akak dtg umah.. :)

December 20, 2011 at 12:21 PM

waaaaaaaaa ko kijam lieya... kijam...
terliur miur aku tgk wei... blh la bt kang adik2 aku pun ada kt umah.. tp best bt hari cuti kan... ingt kismes nk balik kg
tunggu gaji laki aku la... hahahahk...

December 20, 2011 at 12:43 PM

memula tu aku pon dok pikir apasal ko panggang sampai dua ekor.. rupanyer nak jamu tetamu.. aku suka bab2 masak sekali harung ni.. hahaha.. pangggang ayam sekali ngan kentang karot bagai... sonang keje...

December 20, 2011 at 12:54 PM

menggoda betul ayam rosemary tu...

December 20, 2011 at 1:23 PM

terliur, kelas ko maria.nampak cantik ayam panggang ko, tak sia -sia aksi mengangkangkan ayam tu.terus lapau akak.

December 20, 2011 at 2:13 PM

okeh2 mmg mcm masterchep!

terliur siap2 bile tgk..untung gagau2 cari resepi pastu hasilnye wallah mcm ni..kalu ai le, eeee...tak dapat bayang...mungkin ayam tak rupe ayam lagi da mase tu..ni pulak nk idang bagi tetamu..

syabas2!

December 20, 2011 at 3:24 PM

adoi lieya..bergelodak isi perut kty nengok ayam golek.huhuhuhu
lapar sangat nie.

December 20, 2011 at 4:04 PM

wah kecur la wak,emm memang sendat la perut nk makan

rasa rugi kalau diet tk makan ayam rosemary air tgn lieya tu kan..hehe

December 20, 2011 at 9:41 PM

perghhhhhhhhhhhh...

hebatla... 2 ekor sekali masak ye lieya..

owh... ada tetamu rupanya.. memg meriah..


tu la.. nak dah nak sek dah ni..

December 20, 2011 at 10:15 PM

perghhhhhh mngancam ok tgk ayam tu....lapar!lapar!....

nmpak sedap...fav sy ayam nie!!

December 20, 2011 at 10:22 PM

ngences aku tengok ayam panggang nko lieya oooiii!!!!!!

memang terbaekkk aaaaaaaaaaahhh!!!!

dapat aku rasanya... mesti daging ayam tu lembut giler.... cair di mulutt.. masuk mulut keluar tarik tulang je... phewwwwwwwwww!!!!!

December 21, 2011 at 9:29 AM

wah2 dikkk .. terbaik lah ko dikk ..
cayalahhh ayam tuu dah bikin akak panasss tekak nak merasa ..

kira lieya berani mencuba .. akak nie kalau dari resepi nie risau banyak x jadi huhhu

huuh seronoknyaaaa banyak menu yg di hidangkan .. nie x sabar nak jumpa lieya .. arituu akak ke putrajaya .. ada buat pos di blog ingat nak jumpa lieya dan letakkan no tel akak ..

tapi akak rasa lieya x perasan koot .. x per2 x der rejeki namanya tuu :))

December 21, 2011 at 11:46 AM

fullllaaamaaakkkk weh sedaaaapppppnyeeee!!! terliur aku negok gambar ayam ko ni.... bese la weh skrg kan canggih, kalo nak tau resepi gugel je....

December 21, 2011 at 12:28 PM

makin hari makin rajin lieya masak2 kan..bagus..bagus...

December 21, 2011 at 2:10 PM

yum..yum..sedapnya ayam rosemary lieya..terliur akak dibuatnya..hehehe....:-)

December 21, 2011 at 2:54 PM

oh tidakkkkkk!!!!!!!!seksi giler ayam tuh menambat hatiku

December 21, 2011 at 3:19 PM

assalamualaikum lieya,

Ish lamanya kak nur tk nampak lieya nie, ari tu kak nur singgah ke blog lieya tk tau nape balik semula ke blog kak nur..... Kak nur ingat lieya dh tutup blog.....huhuhu.

Aduh lieya, sedapnya nampak ayam tu....dh terliur kak nur tengok, pulak gambar pun terang lagi la kecur ini.....hehehe.

December 21, 2011 at 8:18 PM

SEDAPNYA liya...mintak sikit....menitik2 airliur akak nie...

December 26, 2011 at 11:00 AM

rajin lal lieya memanggan ayam..ekeke.. mujur mommy preggy tk terliur..kalo tk harus paksa kak lieya masakkan..wakakaka..

* kalo dlu pntang tgk menu ayam..skrg pregnant jd tk bape gemar sgt ayam apatah lg daging..dh berbulan tk mkn..hihiih

December 27, 2011 at 8:24 AM

akak dh try buat ayam rosemary nie...tp x segaring mcm yg lieya buat...napa yek???hehehhee...

February 9, 2012 at 11:12 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy