Tuesday, November 18, 2008

Kisah Aku (damia)

kali ni lieya nak share ngan mommies sume kisah lieya pregnant kan mia....firstly, sori sebab kualiti gambar tidak memuaskan, lieya snap jek terus dari album gambar he he he......
cenggini kisahnye....lieya kawin 30.01.05...kirenye mase tu umur lieya 23 tahun (awal gak kan aku kawin, bukan gatal tau, tapi jodoh dah sampai) he he he mak lieya awal2 dah warning...jgn nak planning2..die nak cucu cepat (ceh siap order2 plak kan)...sepatutnye bajet mase nikah tu time subur i tau....ingat mmg dah melekat le dlm tempoh tu (baper batang pregnancy test beli dok test2 tiap2 ari)....tup tup kuar plak period yg kirenye cepat 2 minggu dari tarikh sepatutnye...gile risau sebab tak penah period lieya tercepat or terlambat....sanggup gi klinik check...kiteorg takut laa 'gugur' ke ape kan (ntah ape2 jek risaunye) .....rupe2nye betul period, agaknye 'percampuran' hormon kot yg terlari sikit tarikh periodnye.....he he he he
lepas tu lepas dari period yg tercepat tu kehidupan berjalan seperti biase...sehinggalah tibe2 disatu hari lieya tak lalu makan nasi....tgk nasi jek rase cam nak muntah jek.....kebetulan period pun dah lewat 2-3hari tapi malas nak check sebab dah lari tarikh period tu....tak sure bile tarikh period sepatutnyer.....mak lieya kat johor yg dpt tau anak die ni tak lalu makan nasi...dah terjerit2 suke dalam tipon.....nak jadi nenek le katekan....so lieya pun pakat le ngan husband nak test, beli pregnancy test....tup tup terang gile 2 line keluar...ape lagi terjerit2 le hepi....dlm tempoh sehari jek sume sedare mare dah tau......
lieya bersyukur laaa...pregnantkan damia ni mmg takde masalah ape2....cume tak lalu makan nasik jek....mase tu shah keje putrajaya lieya plak still keje kat melaka n stay ngan MIL....sian MIL masak nasi ari2 tapi lieya tak makan pun...tapi yg peliknye kalo opis boleh plak makan nasi tapi ngan syarat beli nasi kat mamak he he he he he......tapi kejap jek...masuk bulan ke 4 dah okey....makan mcm2 sebab mmg takde mabuk2....tiap2 bulan gi scan...lieya keje kat Mahkota Medical Centre, Melaka so checkup mmg kat situ jek laaa....
kalo balik Johor tu...mcm2 mak lieya masakkan....jamu cucu die dalam perut ni...lieya pun takde laa mengidam yg pelik2....yg pasti tiap2 ari mesti pekena mamak.....
pikca kat bwh ni plak, mase malam raye...dah cukup 9 bulan....tak sangke lieya nak beranak pagi raye sebab malam tu tak de sakit ape2 pun, cume sakit pinggang jek sebab mungkin duduk bawah lame sangat tolong MIL isi kuih raye dalam balang......dlm pukul 5.30pg lieya rase cam sakit senggugut....tapi boleh tahan lagi....pas gi lepaskan 'hajat' naik katil balik....pukul 6.00pg sakit dah mula datang 10minit sekali.....terus bangun mandi....kejut hubby semua....die pun terkejut....yg lieya pelik tu, lieya tau plak tu sakit nak beranak sebab sakit die betul2 cam sakit senggugut, lieya ni kalo senggugut mmg teruk, boleh pengsan2 muntah2 bagai...sempat mintak maaf ngan MIL sume....terus gi hospital ....mase otw ke hospital tu..sayup2 dengar takbir raye....sempat gak tipon mak kat johor....mcm2 plak die pesan ...minum air selusuh laaa...bace tu bace ni...tahan sikit sakit...mcm2 laaaaa.....yg kelako tgh sakit2 ni...ngan kereta tak berape banyak kat jalan, tiap kali lalu traffic light kiteorg tetap berhenti kalo lampu merah...bile diingat2 balik kelako plak.....


sampai2 hospital...doktor check...die kate dah bukak 6cm...terkejut gile die sebab die tgk lieya selambe jek boleh jalan n sengih....mungkin sebab lieya dah biase senggugut teruk so sakit tu boleh lagi tahan....doktor terus suruh tukar baju n siap2 nak proses 'pembuangan bulu'....ops silap laaaa....lieya dah ready dah....sekali lagi die terkejut tgk sume dah 'clear' e he he he he...terus tolak labor room.....terbukak jek 10cm...terus doktor pecah ketuban.....awal2 lieya ckp..."doktor saye tak tau nak teran"...doktor jawab "takpe nor, saye tolong"...lieya mmg kenal baik doktor ni....tu yg untung keje hospital swasta nie...bab2 perubatan mmg terjage....nampak je kepale baby terus doktor pakai vakum.....lahirlaa Nur Damia Irdina Mohd Shah.....luke pun tak byk....sikit jek kene jahit.....
tipon mak johor inform dah selamat bersalin pukul 9.00 pagi...terkejut die..die ingat bersalin lambat lagi....tapi mmg lieya ni cepat bersalin....cepat bukaan tu terbuka...same mcm kes mirza.... lahir2 jek lieya tak sempat nak BF damia sebab hospital swasta ni jenis bagi baby susu botol....lieya pun doktor tak kasi lagi jumpe damia sebab mase tu lieya selsema n batuk teruk...takut infection (bayangkan time batuk tu...rase cam nak tertetas jek jahitan)

ni gambar hari ke2 kat spital...makan bubur nasi ngan sambal udang n kari ayam....gile bagi aku mkn udang....last2 laki aku yg ngap....2 mlm lieya stay kat hospital, 2 malam tu jugak laaa shah temankan.....seronok kat hospital swasta ni, pad pun nurse yg tolong pakai kan....tiap2 hari okeeeey die org yg pakaikan.....he he hehe


nie pic mia berusia sehari, pihak hospital yg snap...baju sume besar2.....damia ni mase kecik mmg mencabar jage die....paling kuat nangis, meragam, tak boleh panas, nak kene berbuai jek, nak kene berkendong jek....mmg byk bersabar betul mase handle damia nie......die jugak laa paling senang kene demam..sebulan sekali mase tukar bulan or injection tu sure demam.....tapi kelahiran damia mmg memurahkan rezeki kami....mase nilaa lieya dapat offer keje di kem. kesihatan walaupun jawatan kontrak.....tu yg pindah dok putrajaya....nangis2 nenek melaka cucu nak pindah umah.....tak pe nenek, nanti tiap2 bulan mia balik yeak....damia ni mase lahir2 ...lieya risau gile...sebab penuh bulu satu badan...dlm hati terpikir ni ke akibat dok gile makan mamak he he hehe...tapi makin besar makin ilang bulu tu....yg ni pic damia mase berusia 1 bulan....tgk le kulit die....mmg 'manis' betul he he he he mase ni rambut pun botak sebab kami cukur kasi licin...mase lahir rambut mia lebat gile...siap boleh ikat toncet tau he he hehe

yg ni mase dah nak masuk 3 bulan...muke comel dah keluar time nie he he hehe....tgk aaa berbuai manjang...siap beli mesin buai tu sebab tak kuase nak mengenjut sepanjang mase......paling susah kalo bawak die pergi bejalan...kalo dtg time tdo die mmg terseksa kiteorg....mengamuk n meragam teruk sebab nak buai....mase mia ni mmg kiteorg spare beli 2-3biji buai....letak kat umah nenek johor, nenek melaka, taska.....


mase ni montel gile...lieya sempat BF dlm 7 bulan jek sebab pastu dah start prenant kan mija......pic ni jugak la penah keluar kat majalah mingguan wanita ruangan ragam bersalin.... i kan mak gile glamer....excited anta gambar anak kat majalah he he he he kalo nak tau dah mcm2 majalah damia ni keluar tau
damia mase umur 4 bulan dah boleh meniarap dah....tapi tu le...cepat2 die meniarap pun...kirenye lambat gak damia berjalan.....mija lahir kat labor room tu laa saat die boleh berjalan...excited nenek melaka tepon bagi tau....mase tu lieya baru pas bersalin mija......
yg ni plak mase 4 bulan gak...buat cukur jambul .....baik jek time nie.....lieya buat cukur jambul lepas mia dicukur botak...abis rambut die yg baru tumbuh tu kokak....kene trim balik pas tu...tapi nasib baik rambut die cepat tumbuh...dlm tempoh 2 bulan jek rambut mia dah boleh ikat......ikut baka lieya kot rambut cepat tumbuh......

inilah saat paling indah bergelar mama n papa...bile tahun pertama sambut anivesari kami dah ade anak sendiri.....

mia ni mmg dari baby anak papa...tdo semua nak berkepit jek ngan papa...time nak susu jek berkepit ngan mama...pastu die cari balik papa die.....sebab tu le sekarang pun same....mia anak papa, mija anak papa....tapi kalo mia merajuk ngan papa...cari gak mama die ni he hehehe
ekceli lieya pantang seminggu kat melaka dan selebihnye kat johor.....mak lieya bab pantang tak berape cerewet....ayam tu die bagi makan...cume hari2 wajib makan lade itam ngan pegaga.....2 bulan pantang tu 2 bulan gak le bertungku n mandi air daun, abah lieya bab2 bertungku n mandi air daun ni mmg die terra...die yg akan siapkan batu tungku n air mandi tiap2 hari.....abah lieya jugak yg ari2 dok layan agah2 n main2 cucu sulung die ni, walaupun mase tu mia tdo jek he hehehe

itu laa kisah si damia.....yg tak cukup setahun usia die dah di isytihar akan jadi kak long....kisah mirza lieya akan cerita jugak nanti2 bile free.....rasenye kisah mirza lagi best kot...pic mandi kat bawah ni mija belum pun setahun...damia plak dlm 2 tahun.....tapi..walaupun gap damia n mirza tak berape nak gap he he he mia tak penah 'buat' or jeles ngan adik die....die pandai main ngan adik die....tapi bile dah besar cam skarang ni tak yah ckp le...ari2 usik adik die...mama dieorg ni...siang kat opis jek jadi wanita melayu terakhir...kat umah mmg bertukar terus jadi tarzan betina he hehe heini laa ratu hati kami ....tak kisah le jadi tarzan betine pun...yg penting daku dah ade zuriat sendiri ....ini la juga cucu kesayangan atuk n nenek johor (cucu sulung)......
sekian kisah lieya dlm my journey of motherhood part damia....part mirza akan menyusul bile lieya tak busy okey......

28 celoteh sahabat

bestnye baca crite ngko ni lieya! senang tul ngko banak ye. Rezeki tu! Aku ni cser + normal merasa. Yg last tu je aku merasa senang banak. huhuhu...

November 18, 2008 at 2:43 PM

lieya klu ingat balik masa kita ngandung best kan indah jer...suker betoi aku baca entry ko nie...

November 18, 2008 at 2:56 PM

seronok baca kisah lieya nih..cepat2 buat kisah mija lak..
mesti tiap kali takbir raya lieya teringat kisah dipagi raya 3 thn lepas..
alhamdulillah la rezeki lieya kan..mudah sgt bersalin, cepat sungguh berapa jam je sakit da dpt Mia yang comel lote itu..preggy pun mudah takde alahan..

November 18, 2008 at 3:02 PM

senangnyer lieya bersalin ehh.. mcm akak ni.. aduhaii.. dua2 anak kena induce.. faham2 jelahh sakit paksa ni camner.. kekeke.. tp alhamdulillah.. yg penting semua selamat..

November 18, 2008 at 3:03 PM

tu dia journey of motherhood...
aku bila bc bab org ngandung2 pregnant2 nie...bersalin bagai aku jadi sedih....ntah ler...

btw...zana happy bila kawan2 dah bahagian dgn keluarga dan zuriat sendiri....
mia muka dari kecik tak banyk berubah kan lieya......

November 18, 2008 at 3:06 PM

thanks sayang coz bersusah payah melahirkan zuriat abg. Tanpa syg takkan ada mia dan mija. Kan ku pertahankan keluargaku yang tercinta ini hingga ke akhir hayatku..muahhhaaaks. Love u so much

November 18, 2008 at 3:09 PM

kusyuk giler aku baca viter ko lieya..tp aku tergelak bab 'bulu' tu..hehehe..mmg best saat pregnant kan..akak x sabar nak pregnant semula....
best jer baca citer lieya preggy xder maslaah akak kalo ngandung ..ya Allah letih p checkup.. byk benor masalahnya...

November 18, 2008 at 3:21 PM

bestnyer baca lieya punya cerite pasal mia.....x sabar akak nak baca pasal mija plk....

Allah tu adilkan lieya 'You can be sure that He will always give you what you need at the appropriate time....' betul x

November 18, 2008 at 3:31 PM

lieya bersalinkan mia pagi raya la yek...senang ye lieya bersalin....comel mia masa baby..

irfan pun masa lepas bersalin mmg byk bulu....sampai muka pun ade bulu..naik risau jugak...tapi makin besar, bulu2 tu gugur...tiap kali mandikan dia dulu, mesti ade je bulu dia yg gugur kat tgn

November 18, 2008 at 3:40 PM

ait skima tul shah ni, traffic light merah pun boleh berhenti saat2 genting,,kelako jerk..
tapi alhamdulillah kelahiran damia yg comel itu memang memurahkan rezeki lieya n hubby..tak sabo nak dengar citer mieja lak..

November 18, 2008 at 3:44 PM

terharu aku baca cerita ko..tu la pengorbanankan..anak meragam..lebih kurang cam maryam...aduhh serik aku..

uikss siap en somi pun komen ni ha...hihi

November 18, 2008 at 3:51 PM

bestnya lieya.. baca kisah ni, teringat plak kisah akak lahirkan anak2 akak..

lieya beruntung jenis cepat terbukak dan senang bersalin. kalau akak, masyallah susahnyer..

eh sama la mia dengan emily, banyak bulu, sampai kat tinga pun banyak bulu.. naik seram akak tengok.. heheheh

cepat2 buat kisah mirza plak. tak sabar dah ni..

nanti akak nak buat jugak la, boleh tak???

November 18, 2008 at 4:12 PM

lieya ko kira cpt gak lah dpt baby tuh..niza dulu bunting pelamin tp pastuh gugur..tp sebulan kendian ngandung lagik..keh..keh..subur betoi aku nih..

kalo bersalin kt swasta mmg cenggitu kan..dia x support breasfeeding..niza masa kanda & balqis awal2 dh pesan kt nurse jgn ks botol..tp sbb lieya x sihat mmg patutlah nurse x ks breasfeed..krg baby plak yg sakit..

leiya baik betoi ko nak berpantang semngu kt umah MIL...aku sehari pun xmo sbb my MIL jenis moden.tungku xyah...bedal sume pun boleh..seram aku...

November 18, 2008 at 4:17 PM

salam kenal dari akak lieya...touching je kan bila ingat time anak kita baru lahir..sekarang dah pun besar...

* kasut dua beradik tu sebijik cam kasut Aqilah anak akak..hiks...

November 18, 2008 at 4:24 PM

i want more..i want more..hehehe..
bestnye ko lieya,.senang bukak.
aku lammmmmbat.
tapi kita sama, x dak morning sickness. alhamdulillah. tu yg badan cam anak badak tu. coz input je, output susah.

x sabar nk baca kisah lahirkan mija pulak.

ps: i pun mak gila glamer. hahaha..

November 18, 2008 at 5:09 PM

Wah...senang nyer Lieya lahirkan MIA. Alhamdulillah x yah dok labour room lelama...beshnyer

Sonok gak bc kisah2 preggy ngan deliver ni...mengimbas kenangan...

November 18, 2008 at 5:36 PM

lieya, bikin aku bertambah kepingiin nak ngadung lagi!

aku ingat lagi pesan mak aku,jgn amalkan minum air selusus sblm rasa sakit. nanti kita akan rasa sakit je tapi jalan lmbt buka..

anak idul fitri rupanya mia ni..

November 18, 2008 at 5:59 PM

ko bersalon normal senang betul dik..

akk seriau tul nk normal..ishh..

November 18, 2008 at 6:33 PM

saya mula-mula pregnant pun tak boleh makan nasi...tak boleh makan nasi di rumah sendiri...pergi rumah orang lain 2 kali tambah nasi...pelik betul....
cepat-cepat karang mija pula...

November 18, 2008 at 9:34 PM

>> kanak kanak ni mmg cepat membesar...
>> pejam celik saja mereka dah semakin besar...
>> mmg laju putaran masa...

November 19, 2008 at 2:53 AM

hehe..best baca criter lieya nie.dapat gak atie nambah pengalaman.keh..keh..

nnti citer pasal mija plak tau.

November 19, 2008 at 8:25 AM

Seronok baca pengalaman mengandung anak pertama lieya ni. Boleh tak ada morning sickness..Ikka nie dua-dua anak morning sickness siap kena ambil cuti tanpa gaji lagi. tapi kita serupa..kahwin-kahwin jer terus lekat pada 2nd month..kira bunting pelamin lah juga kan..hehehehe :)Apa-apa pun..rezeki dr Allah swt.kita terima seadanya kan..

November 19, 2008 at 10:10 AM

best baca crite lieya nie..
anak sulung mmg meragam kot ye...
anak akak yusry pon gitula..sebijik sebijan karenahnya cam mia masa baby...
tp tkpe...mende2 ni yg mematangkn kita..ada pengalaman jadik seorg ibu pon dh brsyukur sesgt kn..

November 19, 2008 at 11:12 AM

akak baru terfikir gak nak buat entry pasal beranak nie.. tapi sehari kesehari tak buat-buat.... seronok ek.. kita imbas kenangan masa sakit nak bersalinkan. masa sakit rasa cam tak nak beranak lagi tapi bila anak dah besar .. nak lagi beranak.. akak plak saat yang paling seronok masa mengandung.... tapi masa mengandungkan haziq laa.. masa mengandungkan aiman.. bukan main seksa.. darah tinggi bagai... sampai kena admit ward..

November 19, 2008 at 12:05 PM

lieya..cpt2 cont. citer mija lak tau...suka giler baca...sambil baca t'kenangkn experince sendiri jgk hehehe..sama la kita 1st stge pregnancy xleh telan nasi..kalau makan gak nasi..haaaa amikla sampai ke sudah dok terasa je kt anak tekak...bagusnye senang nk deliver yea...

November 19, 2008 at 1:11 PM

lieya...senangnya lieya nak bersalin....tapi bestkan time pegnant nie....rasa cam nak pegnant lagi laaa....hehehe

November 19, 2008 at 2:06 PM

alahi lieya sweet nyer citer.....aku lak yg sonok lebeh2 baca cite ko nie...terasa saat2 menjadi ibu.. hehhehehehe

alhamdulillah senag jer lieya bersalin yer.... aku dua2 induce... dua2 kena paksa kuar...

November 19, 2008 at 3:05 PM

punya kusyuk aku baca citer ko nih.. smpai aku x blk lg ni tau..

senang ko banak yer.. kalo aku sparuh nyawa.. lmbt sgt nk bukak jalannya... terus c-zer..

bes kan.. muda2 da anak..nnt bila mia n mija da bsr..org igt ko ngan dorang adek badek jer...

November 19, 2008 at 5:57 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy