Monday, September 20, 2010

alkisah sebelum raye!

hai!! hai! salam ari raye buat semua........akhirnye kembali jugak tuan punye blog hah he he he...sakan beraye sampai semgu lebih cuti memblogging hah......hik hik hik......takde laaa....mane ade raye sakan pun....teruk gak lieya morning sickness musim raye ni...ngan selsema tak baik2nye....makan ape pun sume ala2 tak rase jek....tapi jgn tak tau...kilo totap naik....huhuhuhu...so 2-3 ari ni mintak izin laa yek...lieyalatif.blogspot akan cite pasal raye jek hah.....he he he....kalo ni meh lieya cite pasal sebelum ari raye....

 
nie laa bagasi2 kami n barang2 yg perlu diangkut....ngan baju2nye....biskut2 rayenye....penoh kete!








kek lapis sarawak pun ade...2 bijik bos kasi....lagi sebijik beli ...murah!




selalu luas due badek ni dok dlm keter....balik raye tepakse sempit2 sikit hihihihi kiteorg bertolak rabu petang...mase ni kul 6 setengah...singgah dominoz jap pi tapau tuk bekalan buker...




rutin wajib aku.....kene anyam ketupat...sorang2 lak tu buat....ni je yg aku larat...nak suruh masak aku loye bau tumis, nak suruh kemas umah lagi aku tak larat......


tahun depan mak dah ckp nak beli yg dah siap anyam jek, singgit 7 bijik, kire okey ar tu....tahun depan aku ade anak kecik tak sempat dah nak anyam2 nieh hahahahah


mia boleh harap...die tlg masukkan beras dlm sarung ketupat...mija plak tgh berlari2 main kat luar.....huhuhu


jom layan gambar2 juadah di pagi raye.....ketupat wajib ade....ketupat yg aku suke, semestinye lembik...keras2 aku tak suke.....





rendang daging 


kuah kacang


sayur lodeh....ade org suke buat kuah kuning...mak lieya plak suke buat kuah putih...peberet mia mija gak nie...byk2 budak2 ni mkn.....



rendang daging



last but not least...layan ar pic set lengkap ketupat kami ni....adoiyai!! lapo!!!




 nanti sok2....lieya update cite pagi raye plak yeak....tak byk pun cite raye yg ade.....tahun ni mood raye tak berape mari sebab diserang mabuk......



** gile bertimbun keje!! ni laa bahana cuti seminggu.....fengsan nak kasi settle atas meja nie!!~





26 celoteh sahabat

salam lieya
bau kupat kak dod pagi2 ni & rasa nak terkam jek erk (hehehe)
banyak mak masak tu lieya. mesti harum satu umah. suasana kampong mmg best kan....

September 20, 2010 at 9:06 AM

selamat hari raya dik... hihhiihihi betul2 balik kg ha... berderet brg nak masuk kete yer....

byknyer mak kamu masak... akak ko ni asal balik kg jadi tukang masak.. adoii.... alasan mak.. "tiap2 hari mak masak... raya ni tingin rasa anak masak lak" hahhaha

cepattt upload gmbr budak twin tak twin tu posing2 raya....

September 20, 2010 at 9:34 AM

selamat hari raya sis...
pandai u anyam ketupat ek sis...
i tak reti,
pandai makan je hahahahahha...

September 20, 2010 at 9:39 AM

me pown pandai wat ketupat perghh.. ehehe

September 20, 2010 at 10:07 AM

Selamat Hari raya lieya..
ewahhh pandai mengayam ketupat ye dia..

akak dedulu reti gak..belaja ngan mak sedara..skang harammm...dah lupaa hahaha..

terliur aku tgk juadah raya ko..ngences!

September 20, 2010 at 10:11 AM

samalah n3 mkn2..teringat plak juadah raya sy ari tu..pndia lieya anyam yer..mak sy ari tu beli dah siap anyam tinggal masukkan beras jer..

oo mak lieya buat kuah lodeh warna putih yer mak sy plak warna kuning kemerah2an sikit sbb mak sy tumis letak cili...

wa.. tahun dpn xboleh lah anyam2 nie sbb duk anyam2 n ulit2 si tecik...

September 20, 2010 at 10:14 AM

pandainyer nganyam ketupat...i bnyk kali belajar failed...sedap jer tngk lauk2 raya tu...tngk jelah huhu

untung ada kg kan???

September 20, 2010 at 10:20 AM

sedap nyer lontong lieya tayang tu.. baru saya masak kelmarin.. my hubby nak makan..

September 20, 2010 at 10:41 AM

sebelum balik kg mmg byk betul beg nk kena angkut..hehe

nieda smpai skrg tak pandai anyam ketupat..tangan kayu betul..raya kt perak tak jumpa langsung ketupat, semuanya lemang

September 20, 2010 at 10:43 AM

salam lieya dan selamat bertugas kembali..

adui lieya bukan bulan pose je kecur time raya2 macam ni pun kecur gak dibuatnya...

September 20, 2010 at 11:33 AM

selamat kembali.bestnya makan ketupat ngan rendang daging.tahun ni first time akak tak buat ketupat.pencenlah.

September 20, 2010 at 11:51 AM

betul lah tu kan lieya, kalu balik penah kete sume nk di bwk nyer kan...
ko kete besar senang lah...
aku selalu mmg penuh kancil aku bile balik kg dr seat belakang sampai ke bonet... bile dh kawin kurang skit lah sbb nk bagi2 3 rumah... hehe tp still tak hengat

September 20, 2010 at 12:04 PM

sama ngan atie la...baru hari nie start keje....keje menimbun plak tue...pandai akak anyam ketupat yer....atie pandai makan jer...huhuhu

September 20, 2010 at 12:11 PM

haishhh..terliur duk tengok gambo ketupat, rendang tu sume..tp tahan jerla..harap2 puasa hari ni dpt bertahan smpai ke ptg..haha!

September 20, 2010 at 1:38 PM

sgt la menyelerakan masakan mak ko tu.. kalo la simpang renggam tu dekat.. mau je aku pi terjah

September 20, 2010 at 1:54 PM

kalo aku raya kl sure anyam ketupat tu.. ni raya pahang wat lemang aje.. sian ko mabuk teruk lieya..
bagasi raya mmg lebih dr biasa.. baju raya lagik.. hehe... cam nak balik berbulan2.. kan..

September 20, 2010 at 2:02 PM

uishhh...sedapnya lieya...terasa lapar perut kak lynn nie...kak lynn pun tak beraya sangat tahun nie...biasa2 jer...

September 20, 2010 at 2:03 PM

kak wa xreti anyam ketupat...tau mkn je...teruk kan...

September 20, 2010 at 4:10 PM

hi lieya..wah..pandai ko anyam ketupat eh..aku belajar x pandai2 pun...dahlah pos.terliur lak aku tgk rendang ko tu..hahaha..

September 20, 2010 at 6:03 PM

bestnya dikkk dpt anyam ketupat .. tahun nie kami sefamily x buat ketupat punnn .. beli yg dah siap anyam sbb ayah akak dah lupa cara menganyam nyer .. huhuhu

x sempat kami anak2 nak belajar dia dah lupa huhuh ...

dik preggy yer .. sowi akak x tahu punn ... tahniah dikk :))

September 20, 2010 at 7:35 PM

aduh banyak tu barang2 nak bawak balik kampung.. pengsan bila nak mengemas kan?

amboi enak2 belaka lauk raya lieya.. akak pun suka ketupat lembik/lembut.. kalau keras2 tak berapa gemar..

murah ek kalau 7 bijik RM1, kalau akak pun akak beli jek.. sebab akak sendiri tak reti menganyam. heheh

September 20, 2010 at 9:29 PM

ok la tu lieya.. ada gak la gambo juadah raya.. ena nan ado sekeping pun.. uhuk!..

September 20, 2010 at 9:56 PM

Salam Raya Lieyaa.. welkam back..!! Adoi rindu betul ngan cerita ceriti nko nihhh!!!

Wo ho.. best2 menu Raya tuhh!! Ok la tu ade gak jasa bakti sempena rayaaa he he. Saje je nak rehat lebih nko yerrr.. hik hik.. opsss gurau je he he.

September 21, 2010 at 1:05 AM

aku ketupat aku beli kat pasar geylang serai je dah rebus nye...
beli la setangkai je..

lepaskan gian nak makan ketupat setahun sekali aje huhu..

tapi kan aku perasan KL tak sangat eh ketupat, more tu selatan nye daerah

September 21, 2010 at 1:50 AM

1st time aku tgk kuah lodeh kaler putih ko.
ni pun menu wajib umah parents aku tiap2 tahun. laparnyaaa...

pandai ko anyam ketupat ko, kalu org2 utara, ketupat nasi tu is nasi impit nona tu je. kami wajib ketupat pulut dlm daun palas tu.

September 21, 2010 at 7:39 AM

Saya tak berapa suka makan ketupat.
Ada cerita di sebaliknye. Hehehe....

September 22, 2010 at 7:28 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy