Monday, March 28, 2011

asam pedas kepale mayong!!~

fuh...dpt gak mkn asam pedas pale ikan mayong nieh......tapi tak same ar cam mak sendiri masak...bile masak sendiri ni ade jek rase kurang kat tekak...tapi seb baik dpt dari tak dpt kan.....jenuh cari pale ikan mayong ni...kat pasar putrajaya takde....pi laaa kami ke pasar borong seri kembangan nun..seb baik ade......dpt gak buat legaaaaa tekak makyong ni hehheeheheh.....beli kepala satu (belah due)...bahagian isi amik dua kelar.....tung tang tung tuang kat dapur...jadi laa asam pedas lieya latif...boh daun kesum seikat terus...kasi wangi2 gitu....puas tekak aku, tapi lieya sorang jek bantai ratah kepale ni...en papa tak reti mkn!!~


*
*
*
*
*
*
*
*
v

ade laki aku pi panggil ikan ni....mak yong.....org sebut mayong....mak yong bini die!! keh keh keh





 kalo asam pedas, sedap lawan ngan sayur kangkung....

 tempe goreng pun ado!!




 ikan sepat masin ni khas tuk en papa...peberet die nieh!




ikan masin bulu ayam ni plak peberet aku...rangup jek goreng ngan tepung sikit...mmg 'lawan' laa ngan asam pedas aku tuh....



 ni 'lawan' ngan asam pedas....mmg masyuuukkk...





 untuk mia mija lak buat sup ayam jek....





so ini laa menu kami lunch sabtu tu....pas mkn, sume tarik bantal tdo haahhahahahah
dlm pukul 4 lebih kiteorg gi swimming plak kat presint 11...dah lame tak bawak mia mija main air kononnyer







nie pinggan makyong...nasi sikit jek...lauk yg lebih....dok ralit ratah kepale ikan mayong





 khusyuk budak2 ni mkn....




boleh tahan byk gak mkn budak2 nie...dah le pagi tadi bekpes roti canai sorang satu.......





haaaaaa ni peminat laici dlm tin no 1......





ahadnye plak (semalam ar) mia bangun2 pagi request nak bekpes yg mama masak...so siap laa fetucini sup tuk mia mija.....alah sup semalam ade lagi, rebus jek fetucini tu hahaahahaha


 pastu aku buat jemput2 ikan bilis....lame lak tak mkn ....





haih! penoh gambar mkn jek hah hahahaaha...ye laa kalo tak, takde laa story nak story mory dlm blog nie hah heheheheeheh...halal la yeak korang, kdg2 aku pun buntu nak update ape!!~







**catatan preggy : ari ni masuk opis lambat sikit...check up kat annur .....ape laaa 'citer arini' ...dah engage lum kepale baby ni.....tatoooottttt!!~













33 celoteh sahabat

wah2 rajin nyer mak yong ni masak.... mcm2 ada... asam pedas mayong tu mmg menyelerakan... aku nih ngidam nk mkn asam pedas kepala ikan duri yg mak aku msk... sedapnyer...

March 28, 2011 at 9:23 AM

rajin nye ko masak..
memang dok umah ko confirm kenyang je lah...
aku tak reti sgt masak asam pedas..singgang pedas reti lah..heehhe

March 28, 2011 at 9:37 AM

Salam pagi Lieya,

hehe ketawa kak nur baca cerita lieya ni...hehe mak yong...tapi kan lieya kak nur pun tak tau apa tu ikan mayong....sebab org sini tak sebut ikan tu mayong....ikan duri ke lieya?

Sedap betul hidangan lieya,pembuka selera...kalau dekat kak nur dpt juga ni semangkuk dari lieya...sesekali tengok mak yong masak bukan main sedappp nampaknya...hehehe.

March 28, 2011 at 9:37 AM

Akak panggil ikan mayong ni ikan duri.. Mmg sedap buat asam pedas.. Buh lada hitam byk2.. Abg din mmg fave dia jugak asam pedas mayong ni

Akak pun kalau masak asam pedas wajib ada ikan masin. Kalau xde, telur masin pun ok..

March 28, 2011 at 9:37 AM

aduh.. ikan mayong memang sedap lieya.. kalau kangkung tu sekalukan dengan asam pedas tu lagi sedap lieya.. manis2 je rasa asam pedas tu nanti.. aduhai terlior ni.. suami akak ni tak pandai makan asam pedas.. kalau lemak2 ni dia sukalah.. hailah.. kene masak jugak ni.. tak ikan mayong ikan kembong pun sedap gak ni..

March 28, 2011 at 10:07 AM

mmg sedap le makan asam pedas, sayur kangkung nak nak ada ikan masin....terbaeeek....

tapikan sis, akak nie fail skit bab nama2 ikan...takat ikan glamer2 tau le cth: kerisi, kembung, pari, terubuk, cencaru...., yg low profile nie tak brapa nak kenal cth: ikan mayong nie... sedap ek ikan tu?

March 28, 2011 at 10:11 AM

pandai gak ko msk asam pedas tue Lieya..tp seyes lah, 1st time mkn asam pedas kt Melaka ritu mmg sedap! uols owg melaka ker psl tgk asam pedas tue stail owg Melaka msk..hihihi

Ikan sepat ko tue mmg kelakar nm yg ko kasi tue..tp mmg sedap kan! ku pon suka..:D

March 28, 2011 at 10:18 AM

sedapnya makyong masak asam pedas ikan mayong... rajin tul... lepas lambat la nak masak kan.. kena pantang... hehe...
moga lieya tabah menghadapi saat bersalin nanti... akak pula yg rasa tatooooot...

March 28, 2011 at 10:24 AM

aduiii lapo tgk aku dah la tak makan lagi... hukhuk

March 28, 2011 at 10:28 AM

astaga lieya. penuh meja. kecur air liur ni tgk asam pedas. makan la puas2 ye. nanti lama tau nak berpantang tu. hehehe

March 28, 2011 at 10:51 AM

kecur air liur akak, dah dari pagi tadi busy.pandai lieya masak, semua nampak menyelerakan. brekpes tu akak tak pernah lagi buat.pandai anak lieya makan cam tu.

March 28, 2011 at 10:52 AM

first time atie dengar nama ikan nie....lebih kurang mcm makyong jerk bunyiknyer yer...hehehheh.....lauk-pauk tue bikin kecur air liur atie la....sedapnyer lahai...

March 28, 2011 at 11:20 AM

adeihh!!..
ena ngidam asam pedas yg lieya masak tu.. camner ni??? ahahahhaha... kidding.. :D

seyes memg nampak sedap asam pedas tu.. ena memg suka ngan asam pedas.. padahal baru last week makan.. tp tu la.. terus rasa nak makanlagi..

rajin la lieya.. siap masak sup lagi utk anak2..

rapinya 2 beradik tu.. rajin betul mama dorang ni adunkan dorang kemas2 mcm tu.. comei jekk.. nape rekk anis tu tak suka pakai mcm tu.. ikat rambut pun kejap jekk tau pastu di balingnya..adeihhh!!

March 28, 2011 at 11:41 AM

Wahh..sedapnyaa..tgk masakan Lieya.. tak ajak pun akak makan sama..hehehe.. :)

March 28, 2011 at 11:41 AM

wah rajinnya hehehe..ikan masin memang kegemaran nurul..kalau stok habis mmg cepat2 kene g cari ooo

March 28, 2011 at 11:59 AM

mak aiiii...dah sarat2 macam nie pun larat lagi lieya masak ek...asam pedas kau nampak menyelerakan la...

March 28, 2011 at 12:06 PM

menariknyer gambar asam pedas tu...tapi aku tak makan pulak ikan mayong...ntah tak tau naper ...tapi kalo tempe gorengn ngn sepat masin tu..mmg peberet aku la.....huhuhu

March 28, 2011 at 12:58 PM

SEDAPNYER

March 28, 2011 at 1:42 PM

wahhh tabik spring toi kat ko...dah sarat2 pun rajin gaks ko ke dapo..byk lak tu menu nya...kalo aku satu lauk je dahhh hahahahaha...

aku nie pestime dgr kepala ikan mayong...jenis ikan apakah itu???tidak pernah ku dengari....

March 28, 2011 at 1:46 PM

makcikkkk
tadi lunch baru pekena asam pedas mayong ko kat kantin...shedappp.....
selalu tu aku amik kepala..tp hari nie dok ralit ngan ekor plak...

tu kalau ada ayam goreng kfc tu lagi ler masyukkkk beb! curah kuah asam pedas tu kat ayam goreng tu.....

walllahhh

March 28, 2011 at 3:03 PM

rajin nya ko masak lieya. kuat betul ko nih. dah sarat pon larat lg masak. kalo aku trbungkang je kot.

dua2 ikan masin tu peberet aku. sedap goreng garing2.

ni pestime aku dgr nama ikan mayong ko.. sian aku kan

March 28, 2011 at 3:15 PM

rajin ko masak lieya dah sarat...pasni dlm pantang tak boleh dh mkn asam pedas. bedal ler cukup2

March 28, 2011 at 3:28 PM

perghhh...nmpk sedap jek lieya asam pedas tu...ikan kering, tempe goreng mmg padanan yg mantop tu..huhuhu

arghhh...berbunyi2 trus perut sambil kecap2 air liur..

March 28, 2011 at 4:30 PM

kisah pasal makan & gambar makan2 la yg paling meriah antara blogger.. :D

March 28, 2011 at 4:46 PM

wah2 banyaknye menu dikk sedapp nyerrr !!

ikan mayong .. adehh x pernah dengar nie .. selain ikan mayong .. ikan apa ya org panggil .. nampak sedappp sgt2 :))

lapoor balik akak nie .. :))

March 28, 2011 at 5:06 PM

haah mak yong, rajin hang masak..
cam² menu adoo.. ala kasssiimmm, sedap tu ikan masin, mmg kick la ngan asam pedas tu..
bertuah somi hang, makan sodap².. tp nnti ble hang 'belayar', kena masak seniri la nampak gaya.. hehehe, hang pn takleh bedal sesuka ati dh.. ikan panggang aje la.. heheheh..

March 28, 2011 at 9:26 PM

wahh!!
akak mmg pandai masakk!!
saya suka kak masak asam pedas ni..
yang fevret tuh..
daun kesomm!!'wah...
kalo mak buatkan..duk amik yg tu jer
ikan mmg xsukerr..
makan kuah dgn daun kesom jerk...

alahaii...bila boboy akak nak kuor ni??

March 28, 2011 at 9:36 PM

rajinnya lieya masak..berjenis2 nie..
Nampaknya semua idaman masa peknen ni semua dpt..sennag hatilah mama n boboy dlm tu...

March 28, 2011 at 10:57 PM

peberet aku tu ikan masak asam pedas..cedap gila kan..yela, xlama je lg ko nk bersalin kan..harap2 ok sumanya

March 29, 2011 at 12:03 AM

gagah ko leh masak lg mak yonggg...
salute aku.
yer ko, now apa2 yg teringin mkn, masak le sendiri mak jauh nun di kg. aku teringin nk masak apa dh bgtau mak aku siap2. aku nk balik ujung bulan april ni. :)

March 29, 2011 at 8:01 AM

asam pedas ni kan..
lawak nye, tiap2 hari pun aku boleh makan.
especially kalo ikan pari

March 29, 2011 at 8:41 AM

rajin gak yer lieya masak...sekali masak ambikk semua lengkap cuma pencuci mulut jer tak ada...
apa pun ikan mayong tue ikan apa??angah tak pernah makan lak..sedap ke???

March 29, 2011 at 9:40 AM

banyak nya lauk... kalau saya da tak tau mana satu nak makan. heheheh

March 31, 2011 at 4:22 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy