Tuesday, March 29, 2011

perihal akar siti fatimah

seperti yg dijanjikan, ari ni lieya cite pasal akar siti fatimah ni yeak...sebenarnye lieya pun tak tau pasal akar ni ...mase mia mija lieya amalkan minum air selusuh jek...ni kawan kat opis laa cite pasal akar nie....lieya google2 dpt la info sikit.......tu yg kirim ngan kawan yg ke mekah....utk pengetahuan yg tak tau, akar siti fatimah ni cume ade kat mekah jek.....so sape2 yg nak gi umrah ke haji ke leh laa kirim.....ni pun lieya dpt dari kawan lieya yg rajin sgt gi mekah.....ade yg ckp, bile dah nak2 bersalin tu rendam ngan air masak, lagi dekat due kite lagi laa kembang akar nie.....lepas tu ade yg ckp, bile dah nak dekat due mcm lagi 2 minggu tu dah boleh buat minum...ade plak yg ckp bile sakit nak bersalin tu baru minum...tak tau yg mane satu......so far lieya dah rendam ...terus kembang setaman hah...takut pun ade huhuhu....tapi tak minum lagi airnye....lieya cume buat mandi jek....tiap kali nak mandi tuang satu jug tu dlm baldi....sambil tu selawat ar.....lepas tu topup laa lagi air dlm jug tu....ulang2 laa buat camtu time nak mandi......bile doktor kate pale dah engage insyaallah lieya buat minum plak laaaa......






nie laa rupe akar siti fatimah ni mase kering2 belum kembang.....akar ni lepas gune leh simpan tau...die akan kering balik....kebanyakan boleh digunakan turun temurun...ye laa nak dpt pun susah kan....





 tanye mak lieya pasal akar ni, die pun tak tau ....so mmg gigih laa i google atau tanye kawan2 yg tau pasal akar nie.....




 nie laa rupenye....




saje lieya letak dlm mangkuk...so dpt le korang gambaran betape kembangnye akar siti fatimah nie



 ni rupe bhgn depan.....






kembangnye sebesar tapak tgn lieya hah...



oh yeak, sape2 yg tau pasal akar siti fatimah ni share2 laa ngan lieya yeak....sebab info dari google tu mcm2 plak infonye.....mane tau ade yg tau...leh laa share story ngan lieya.....




**entry bersalin dayyan di annur bangi di sini







**catatan preggy :semalam check up punye citer, baby dah cecah 3kg....alhamdulillah.....tapi kepale belum engage lagi...so selamat lagi laa mgu ni tak bersalin kot....so sabtu ahad petang2 dah ckp ngan hubby nak gi 'jalan kaki' kat taman supaya cepat kepale baby turun n senang bukaan tu buka......berat aku pun tak naik byk...dari 70kg naik 70.2kg jek.....bagusssss.....he he he...yang tak bagusnye semakin ligat aku soping online nieh...haiiihhhh!!~


















43 celoteh sahabat

lieya, takut nye tgk akar fatimah tu. kemain kembang. mmg dah dekat ni tau. aku pun ade minum air akar fatimah ni masa anak 1st dulu. mmg cite nye mcm tu. kalau dia kembang besar camni, mmg dah dkt sgt nk keluar baby tu. kalau dia tanak kembang, lambat lg la kot. anak 2nd aritu, tak sempat nak rendam pun dah bersalin. heheh. skang ni akar ni dah turun kat adik ipar plak. mmg leh simpan simpan. pas guna, jemur je bg dia kuncup semula.

March 29, 2011 at 9:09 AM

sedari anak pertama mmg akak guna akar siti fatimah nie lieya..akak rendam dlm air selusuh b4 2 minggu due. masa minum tu selawat byk2 n mohon agar dipermudahkan kita brsalin......Alhamdulillah kelima2 kali akak brsalin senang n sakit xlama....

March 29, 2011 at 9:13 AM

aku xpenah guna akar fatimah ni.tp tau la cerita dia sikit2.kalo dah mengembang tu mmg dah dekat nk bersalin kan.baby aku no3 nnti leh ar try..hehe

March 29, 2011 at 9:27 AM

firtst time tgk ni leiya..
aku dulu pun air selusuh pun tak minum..itu agaknya aku nak beranak kan suri lambat..huhuhu...

March 29, 2011 at 9:29 AM

rasa mcm pernah tengok tp tak pernah pun amik sebelum ni.. tak tau mana nak cari.. akan datang bleh ler nerai kan.. hehe.. bila la tu.. :D

March 29, 2011 at 9:35 AM

Kty pernah tgk..masa kat umah makcik..tp tak penah terai..

lepas lieya rendam,kan main kembang lagi ye..

March 29, 2011 at 9:37 AM

akar nie banyak kebaikannya dik .. minum sebelum dan selepas bersalin x jadi salah pun ..
banyak amalan2 org tua2 lama yg kita x tahu kebaikannya .. mereka mana ada ubat2an nie .. haa nielah ubat2 mereka bila bersalin dan utk perbaiki dalaman bdn wanita ..

bagus akar kayu nie .. kalau boleh amalkan minum amatlah bagus :)x ade petua2 lain .. kembang nak bersalin , x kembang lambat lagi bersalin .. semua ini kerja tuhan .. kalau mana yg x tahu ada akar ini tak kan x bersalin2 kan .. ekkeke .. jadi berdoa agar semua dipermudahkan .. yg pasti minum akar2 kayu ini banyak kelebihan dia :)

March 29, 2011 at 9:39 AM

ohhh baru baru angah tahu pasal akar tue.. angah dulu pun minum air selusuh gak...next time angah nak cari la...akar nie.. try nie lak...

March 29, 2011 at 9:46 AM

zana pernah dgr pasal akar ct fatimah nie lieya..tp tak pernah tengok ler kan....

nie ko dah up..baru aku tahu rupa bentuknya mcm mana...yang penting kita usaha kan...yang lain serahkan pada Allah untuk tentukan...

moga semuanya selamat k

March 29, 2011 at 10:00 AM

akak tak pernah tgk live lagi akar fatimah ni... wah!! byk yer khasiatnya... nak gak cuba minum.. tapi tak ngandung lagi mcm mana ni...hehe..
apapun lieya dah ikhtiar yang terbaik untuk persiapan bersalin...moga selamat hendaknya..

March 29, 2011 at 10:30 AM

ahkak masa anak sulung, ketiga & last sempat le rendam2 akar nie...
2 minggu sblum bersalin akak rendam buat nak mandi & minum...
baru 2 hari start guna dah nak bersalin...
anak ketiga...tak sempat...dia cepat 3 minggu....now akar nie dah ada kat my sis...

March 29, 2011 at 10:56 AM

lieya.. dulu mak akak dia siap buat minyak urut akar ni... seperiuk besar tau.. sebab mak akak dulu ni bidan.. urut orang bersalin.. jamu2 semua buat sendiri...

herm.. anak yg 1st je merasa mak buatkan jamu.. 2nd mak dah tak larat.. tapi mak akak mmg pesanlah suruh simpan akar siti fatimah ni..

March 29, 2011 at 11:12 AM

nida pun ada akar siti fatimah ni, masa preggy dulu kawan bagi..betul, kalau rendam dia akan kembang. tapi nieda tak lalu nak minum, ada bau sikit air tu..hehe..

Kawan nieda dah ckp, selagi tak sakit jgn minum. kakak ipar dia masa kandungan 7 bulan amalkan minum, terus baby keluar tak cukup bulan. entahler, maybe nak keluar tak cukup bulan kot..

apa2 pun semoga semuanya dipermudahkan ye lieya

March 29, 2011 at 11:20 AM

erm.. akak dulu pun minum air ni je.. takde selusuh2.. masa danisha, doktor yg tukarkan masuk dlm tupperware ais cream besar tu kan sbb da kembang sgt2 besar gitu kan.. minum.. minumm... kata dokte

tak lama tu teruslah bersalin.. tak tau la yg kene mandi ke ape ke.. sbb akak ni pun mak yg ckp.. sapu kat ubun2 kite n minum selawat2.. bile da kembang baru minum.. belum kembang jgn minum... nnt sakit perut nk beranak karang.. gitulahhh.. tak taulah org lain cemana..

sekian.. :)

March 29, 2011 at 11:44 AM

owhh.. first time tengok akar fatimah nih.. boleh pakai berkurun2 lama ekk.. bagus nyerr.. macam artifak sejarah plakk huhu.

Oh Lieya pun tak lama lagi dahh.. tumpang berdebar hehe

March 29, 2011 at 12:03 PM

dah nak dekat bersalin dah nie lieya...sebab kembangnyer besar sangat...kak lynn x pernah plak dgr khasiat akar fatimah nie...bagus ek kalau ada...

March 29, 2011 at 12:09 PM

Lieya...Mimi pun pernah minum air akar fatimah ni masa pregnant dulu (hubby beli punyalah byk masa dia ke Mekah time tu)...tapi rasanya kalo nak share tips cara minum mcm x sesuai la...sbb kita kena caesar la akhirnya...huhuhu..
Tapi ada member sorang dia minum masa dia dah 36 weeks onwards...and dia bersalin senang sgt..rezeki masing2 kan...

March 29, 2011 at 12:11 PM

bagus akar fatimah ni lieya.. sempat guna masa ank yg pertama jer... pastu negok2 iqbal ngan sara bersalin secara czer.
wah.. menunggu hari dah yer lieya.. zana pon excited nunggu lieya dulu bersalin.. harap2 semua selamat.

March 29, 2011 at 12:12 PM

aritu masa pegnen alya..sy minum gak air akar fatimah tu..kakak yg punya..
tataw la, ade org ckp sbg selusuh.. senang nk banak!!!
lieya, semoga Allah mempermudahkan segalanya.. amin!!!

March 29, 2011 at 12:29 PM

first time nie tgk akar siti fatimah...biler dah kembang mcm cantik plak yer...hehh....bleh la cuba untuk anak kedua nnti...ewah...

March 29, 2011 at 1:13 PM

kak wa panggil bunga siti fatimah...sebab dia akan mengembang bl kita rendam tu kan..tp ada gak yg kata tu akar..mak kak wa ada simpan bunga ni...ada org blk dr mekah yg kasi..

March 29, 2011 at 1:21 PM

Tak pernah pulak minum air akar siti fatimah ni...tapi bile die kembang nampak cantik la...dulu mak mentue bagi minum air nanas batu jer..same gak kekdahnyer camtu...

March 29, 2011 at 1:22 PM

akar tuh kan lieya ifa selalu buat usik2 azim.dia takut taw.hehehe.br dia duk diam.kalu dia nakal sket ifa kata ambil tangan tuh ye.ha dia taw la akar kacip fatimah la tuh.azim pggil tangan

March 29, 2011 at 1:24 PM

first time tgk akar fatimah tu..apa je yg baik eloklah kita cuba kan lieya..moga dipermudahkan utk bersalin nanti..insyaallah..

March 29, 2011 at 1:42 PM

Ada org panggl akar sit fatimah, ada yg panggil genggam siti fatimah. Apapun fungsi dia sama

Akak tak guna pun air ni, mmg dah kembang tp last2 caesar gk kan. Ada org pesan selagi x de 'resa' nak beranak jgn minum, nanti dia contruction pulak dan boleh bersalin x cukup bulan. Wallahualam

Mak akak ada bg petua masa nak bersalin tu, buat air teh susu, pecahkan sebiji telur dlm air teh tu. Minum terus.. Mmg loya la sikit. Tp mcmana telur tu laju licin masuk dlm tekak, mcm tu la laju licin bb tu keluar..

March 29, 2011 at 2:55 PM

Maaflah lieya, walaupun akak dah tua tapi inilah first time, akak tengok akar fatimah.cuma fatimah tu pernah tengok sebab arwah mak fatimah.jangan marah lieya bergurau je.tapi akak tahu akar tu banyak khasiat dalam merawat penyakit.

March 29, 2011 at 3:50 PM

dilla kalu tgk akar nih mmg takut sbb die kembang semacam yg maknanye mmg da dekat sgt da nk bersalin..

dilla pun ade simpan satu, susah nk dapat kan..jadi kena simpan elok..

March 29, 2011 at 4:39 PM

dulu2 time nak beranak, air selusuh pun tak sempat minum..gabra nak bersalin punya pasal..haha!

March 29, 2011 at 4:49 PM

Akk pon dah tua sama cam Ina dodocheng Lieya..tp tak pernah tgk jugak ni..pernah dengar org citer jer...akk 3 org anak pon tak sempat nak minum selusuh ke Akar Fatimah ker...sbb depa semua kaluaq 2 minggu awal dari date nak bersalin...tp apa2 yg baik org2 tua kata elok la kita amalkan...

March 29, 2011 at 5:30 PM

ooo mcm tu akakr siti fatimah tu...bagus yer boleh guna tutun temurun..nmpakmnya kene tunggu no 3 lah kalu nk merasa akar ni..

dah kmbang tu lieya..mgkin dlm minggu nie kot nk bsalin...sy plak excited tggu boboy tu..heeee..sy doakan semuanya selamat yer..just relax ok...byk2kan doa yer..

March 29, 2011 at 10:48 PM

baca info jerla...bese dgr air selusuh jer...

March 29, 2011 at 11:50 PM

baca info jerla...bese dgr air selusuh jer...

March 29, 2011 at 11:50 PM

baca info jerla...bese dgr air selusuh jer...

March 29, 2011 at 11:51 PM

baca info jerla...bese dgr air selusuh jer...

March 29, 2011 at 11:51 PM

akak sHa dulu pun minUm gak.. maK beLi masA g umRAh aRI tu.. nuRse tu caKap nk rendaM renDAm daLam beKAs beSAr supaya beSAr sKet bukaK bAwah tu seNAng berSALin..huhuhu

tp ni kan kak ada petuA org kasik kat sHa.. tIap jumaaT paGi mandI pastu minum aiR ujung raMbut tu n thEN niAt supaya permudahkan bersaLin t.

March 30, 2011 at 1:00 PM

rasanya akar ni banyak khasiat. nnt balik ai tya mak ye

March 30, 2011 at 2:05 PM

oooo...camtu ek akar siti fatimah.. 1st time nampak..

belum engage? takpe.. byk jalan..

March 30, 2011 at 4:40 PM

dah kembang pompuan???
ya Allah kuasa Allah kannn?
oo camtu akar dia b4 kembang, baru aku tau..

March 30, 2011 at 4:45 PM

terkuncup2 ghiteww kanns.. uhuhu

March 30, 2011 at 4:54 PM

Hehe..me pon dah rendam akar nih..
Blom sampai masa nk minum pon.
Penah wat en3 pasal selusuh http://maziati.blogspot.com/2011/03/selusuh.html

March 31, 2011 at 12:01 PM
Anonymous

Salam,

Minta izin kepada Tuan Punya Tanah...

Bagi sesiapa ingin mendapatkan Bunga Siti Fatimah, Boleh PM Saya di Facebook http://www.facebook.com/profile.php?id=100000689891775 atau email sy lynx_5210_313@yahoo.com.my
Harga termasuk Postage : RM18
Harga COD Bandar Sri Damansara - Kepong - Sg buloh : RM12
Stock : Available & Terhad
Kegunaan : Untuk memudahkan bersalin / buat air selusuh

Terima Kasih, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin :)

August 27, 2011 at 8:29 PM

saya ada jumpa org yang jual akar fatimah ni..
ni link dia

https://www.facebook.com/AkarFatimahSelusuhBersalin

August 24, 2012 at 1:23 AM

Tp saya dah rendam dari semalam...kembang dah sgt...sakit tak lg semoga dipermudahkan...cuma kita mandilaa dulu air yang pertama ye

http://sbayyna83.blogspot.com

September 23, 2013 at 8:13 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy