Friday, November 25, 2011

dayyan at 7months!~


ish mcm dah lame jek tak letak gambar2 si kacak aku ni wakakakaakak... nak wat camnekan, jejake terhangat di pasaran skrang ni so kene laa up pasal die kat entry byk2 ekekeekekek.....pejam celik pejam celik kejap jek dah 7 bulan si gedek2 nie....




makin ligat n makin byk akal.....aku mmg tak larat dah nak dokong lame2.....tak larat bukan sebab die berat sgt....berat pun baru 8kg gitu.....tak larat sebab die dah start melasak....time dokong tu nak pusing sane....pusing sini.....time berpusing tu plak tangan saje jek tolak2 aku....kaki pun dok tendang2...mcm nak suruh kite turun kan die tu.....mmg tak sah le kalo tudung tak senget benget time dokong budak gedek2 nieh.....tapi aku pasan si gedek2 ni tak suke meniarap....kalo meniarap kejap die dah baring balik....berat vontots ni!!





gelaran kat sekolah, teacher panggil si kacak....kat umah pun si kacak.....fuh...mintak2 lekat sampai ke besar menjadi si kacak pujaan ramai hahahaahaah..rambut dah panjang sgt2...nak potong aku tahan kan jek...sebab nak buat style lain nanti...tapi kene tunggu panjang lagi laa baru aku tunjukkan style camne....dah lame aku idam nak wat rambut camtu kalo ade anak lelaki  hehehheheh





peberet mamat kacak nie...adalah kudap2....so mmg kene ade sentiase bekal kudap2 die....lagi2 kalo kiteorg kuar gi makan..sedangkan die baru bedal bubur semangkuk tuh......abis gak 2 keping biskut die telan.....good boy!! tapi yg tak syoknye susu dah tak byk die nak minum.....die dah sedap mkn agaknyer....bubur pun dah tak kisar halus dah....buat kasar sikit...lagi die suke.....




khusyuk hah mamam.....dlm byk2 biskut, biskut ni laa yg dayyan paling suke....




comel la dik! macam hamster kikiki




ari tu demam gatal gusi....tapi tunggu2 batang gigi tak plak muncul2....




tangan dak dobot kikikiki




pipi tu kalo timbang mau dah sekati tu hahahaahahah




tangan si gedek2 ni skrang laju...sume bende nak capai....kalo lupe potong kuku die siap laa ngan aku2 pun bercalar......spek mate aku tu dah selalu jadi mangse tarik n campak die...sob sob sob..... kalo dalam keter lagi la, sume button die nak picit....tombol pintu keter kat dlm tu pun die nak tarik....adus dik....ligat sokmo kamu......so nak bagi die terkawal dlm keter kene upah ngempeng nenen jek laaaa.....oh yeak, dayyan pun mat puting.....puting takleh tinggal ...dah jadi kawan sejati die dah heheeheheh





last but not least, ni bekal dayyan gi sekolah ari nie.....bubur  + ayam + brokoli + spinach + baby carrot ngan cauliflower.....so far mmg tak penah culas lagi laa aku masak sendiri bekal dayyan nie.....agak2 sampai die setahun okey laaa...pastu mkn jek laaa ape teacher ko masak ye dik ye heheheeheh.... yg bekas kecik tu plak dessert dayyan....kurma + pisang.....so far teacher die ckp dayyan mkn mmg abis laaaa....tu pasal kurang susu kot ....okey le tu, takde laa mak ko stress nak  pam tuk cukupkan demand yg byk.....oh yeak, si kacak aku TAK BOLEH makan papaya a.k.a betik....ari tu buat kan die puree betik tuk bekal dessert die.....die boleh plak poo poo keras.....rupenye dayyan ni 'kalah' ngan betik...pelikkan org lain nak lawas mkn betik..si dayyan tak boleh plak...





kadang2 lawak jugak bile pikir....stok bahan masak bubur dayyan aku beli yg organik kat cold storage.....tapi sayur2 nak masak2 tuk keluarga mkn rileks jek beli kat pasar ha ha ha..nampak noooo pilih kasih hahaahahaha.....nak wat camne...dayyan kan hero pujaan terhangat dipasaran!!!








** esok besdei mija....ermm kat mane laa nak gi celebrate nie.....nanti aku cerita ceriti yeaks!~











43 celoteh sahabat

style apalah agaknya mama dia nak buat...panjang sangat dah ni...dah leh wat tocang dah...

November 25, 2011 at 9:07 AM

mmg dah pjg sgt rambut dayyan tu...hurmmm patut la rupe nye nak wat stle baru ekekeke...tgguuuuuuuuuu.......lieya bab mkn kalah la nawfal, dayyan mmg kuat mkn hahahhaa...pipi pun dah setambun (^_^)

November 25, 2011 at 9:14 AM

hehehehee...gelak dulu yer.. sebabbbbb...bila baca citer ttg dayyan mesti byk yg sama dgn firas.. :) bukan nak buat2 citer tp serius sama..tu yg sengih2 sorang bila baca n3 ni..

t'utamannya bab 'pilih kasih' tu..huuu.sama lah kita semua nak yg best2 jer utk teruna pojaanku itu..

cuma yg x sama kat sini firas x nak makan bubur yg x diblend..gigi dah 4 btg! tp bubur nak halus mulus..adoh lah...klu yg x blend tu habis dia sembur2..sabo je lah!

November 25, 2011 at 9:17 AM

kak, dayyan dlu akk dah botakkan msa pantang kn?cepat giler tumbuh rambut..darwisy smpi 2 thn rambut msih jrg2 nmpk kulit kepala lg..huhu

hensemnya dayyan..esok kalo ada rezeki aunty timang anak gugurl leh lah kenen kan dgn dayyan..hahaha

November 25, 2011 at 9:23 AM

lieya jeles aku neh..sonok tgk bekal2 dayyan....huhu nak baby gak! hiks..... nanti kongsi resepi mknan baby tau....

November 25, 2011 at 9:26 AM

pic dayyan no 3.. sangattttt kiuttt.. rasa nk gigit jerk.. perghhh biskuttt tu adalah pujaaan cik nah dan abang-abang cik nah termasuk mak cik nah.. kekadang biskut tu habiss bukan cik nah yang makan.. abang dengan mak dia yang makan.

November 25, 2011 at 9:27 AM

hye si ensem :)

November 25, 2011 at 9:29 AM

waduhhh aku sudah jatuh chinta pada si gedek2 ini....tngn domok die tu aku nk gigit sket bleh??? heee tngn ank aku dh x domok...dh x sdap aku nk gigit2...hikssssss

November 25, 2011 at 9:39 AM

ko ni buat aku meroyan jer nak anak laki...hehee...giler smart wei dayyan..rambut pacak..mata lak bulat..i like uuuuuuuu...hehehe...rajin ko bagi si dayyan makan...teruskan yerk...nnti2 bagi resipi kat aku...hehhe

November 25, 2011 at 9:46 AM

adoyaii!!~ xtahan tgk dayyan..rasa nak gomol2 jerk!!!

hensem + kacak sgt2 kak!! fuh..pujaan sampai besar nanti ni...hishh..xkan sorg jer kot kak? habis2 kena tambah lagi 4-5 org anak teruna ni kak...! xgitu???

wah..beshnya dayyan makan bubur..iyaad xmo..makan nestum jerk! dia xsuker bubur..

psst: pebret kudap2 sama lar dgn adik iyaad..nak sikittt....

November 25, 2011 at 10:14 AM

sedap la plak tgk biskut dayyan...jenis per kak??....nak try beli bagi kt fizri....hahahhaha....tak sedor diri betul mak si fizri nie ha.....fizri dah besar nak bagi biskut baby lagi.......

November 25, 2011 at 10:21 AM

dayan dah tukar nama dari gedek2 ke si kacak pulak... hehe... seronok akak tgk dayyan yg suka makan macam2 ni... semua bekalan tu boleh dihabiskannya....tgk la tgn pun dah montel jer..kihkih...

November 25, 2011 at 10:34 AM

kah kah kah!!!! Hero pujaan..!!!! baek punya bodek mama dari Dayyan kecik2 lagikkk ekekekek. Tak pe kakak mia mija dah puas manja bertahun2.. bagi can kat si kacak plak okehh! kekekkke

November 25, 2011 at 10:48 AM

insyaallah mmg akan terus kacak ni...

November 25, 2011 at 10:52 AM

kecik2 dah buat rambut pacak, sukanya...makin tomey

semua anak2 saya beri mereka makan bubur nasi+++++ yang dimasak sendiri...

November 25, 2011 at 11:22 AM

oh!! si kacak pujaan malaya...... kakak mia n mija tolong jgn jeles okey... hehe

erm, besday mija ari cuti, mesti plan baik punya kan..
HAPPY BESDAY MIJA

November 25, 2011 at 11:25 AM

besar dah dayyan...kejap betul masa berlalu...mmg hensem nak2 tang jambul tu.....belum besar lagi ni.....hehe

November 25, 2011 at 11:28 AM

memang kacak2 pun...tembam tul pipi auntie cubit sikit boleh?...

November 25, 2011 at 11:37 AM

mmg budak skang cpt je beso..jenis kita keja pg pagi blk ptg..balik2 je dah ade je akal baru dia tnjuk kan..gerammmmm

ape stylo yg ko kenan sgt nk wat kt si kacak nih...msti nk bio rambut pjg nih..mmg time2 gini la ko nk gayakan gaya mana pn budak2 nih..comel tatappp comell..

November 25, 2011 at 11:43 AM

comelnya...rambut lebat..

November 25, 2011 at 11:47 AM

rambut stylo gitu yg mahal tu...
mau tak mahal...
oooo dia tak tahan dgn papaya ek...
mmg gewam tgk dia sis...
hugs & kisses for him ya...

November 25, 2011 at 11:54 AM

wahh makin brseri2 blog ko lieya.. ai likeee.

dak encem ni kuat makan yeh. ok la tu. kalo kuat mkn, biasanya akan kurang mnm susu. sbb dh kenyang kan.

x sbr nk tgk rmbut baru dayyan nnti

November 25, 2011 at 11:55 AM

kawaii giler anak uols
umoq gini best gomoi ni
mcm nak geget jer pp chubby tue

November 25, 2011 at 12:58 PM

apakata celebrate kat sunway lagun?? :D

November 25, 2011 at 1:16 PM

Salam kenal...
Comeiinya si kacak dayyan tuu. Geram kat pipi dia. Akak follow lieya..

November 25, 2011 at 2:01 PM

eeeeeeeeeeeee geram je tgk si gedek2 nih,makan ati mak ni nyah.... hari2 doa aiyan blh besar debab cam gedek2 ko tu... rambut tak tahan tu... terpacak...

November 25, 2011 at 2:23 PM

dayyan tu kau panggil gedekkan..teringat aku kat pakcik gedek - blogger terhebat skrg ni..hahaha...

apapun..aku pun harap dayyan hensem smpi dia besar..jejaka idaman malaya..

November 25, 2011 at 3:21 PM

wah, rambut cacak dia tu dah cam Khairul Fahmi lah...hehe..

salam kenal :)

November 25, 2011 at 3:27 PM

ollololo...tomeynya budak dayyan niii...cam nak geget2 pipi dia, geget2 jari dia...gewam!

November 25, 2011 at 3:30 PM

aah cepat masa berlalu kan .. dayyan dah 7 bulan .. hurmm lepas nie bila dia dah dpt kaki .. x cukup tangan lahh lieya melayan :)

suke lak tgk rambut yg lebat dan tercacak tuu .. cute .. geram lak akak tgk dayyan nie ! :)

November 25, 2011 at 3:44 PM

mak oii...rambut pacak dia....takut mama long tgok la...dayyan dah besar nanti sure handsome..

November 25, 2011 at 3:51 PM

Makin comel+kacak kamu Dayyan..tak sabar nak tengok hair style baru kamu tu...tetiba rasa nak ada anak kecik pulak kat rumah ni bila tengok si Dayyan..apakah??hahaha tidaaakkk!!!

November 25, 2011 at 6:11 PM

Amboi2 pandainyaa dayyan dok posing nie mesti mak dia punya kerja nie..

Geram2 tgk dayyan.. very2 the comel.. :)

November 25, 2011 at 6:36 PM

style lah gaya rambut dia! pandai bergaya ni ye...
comel..

November 25, 2011 at 7:20 PM

kalau xlasak xmancho la....xgitu dayyan....???

November 25, 2011 at 9:21 PM

eyyy hencemnyaa...rambut pacak2 gitu!

November 26, 2011 at 1:38 PM

sikacak dayyan...geramm

November 27, 2011 at 12:51 AM

lieya, akak respek ko jaga anak. akak suka nengok ibu yang vogue anak-anak pun vogue, rasa cam pelik kalau nengok ibu yang vogue tapi anak serabai:(

suka nengok lieya rajin buat makanan dayyan.

November 27, 2011 at 8:03 AM

wahh rambut dayyan! ada style lg tu hihi

November 27, 2011 at 10:30 PM

alololo si kacak ni geram untie tgk....8 kilo dah..alhamdulillah sgt ..nm sama berat dah ngan kak dicha dia haa.......muah utk dayyan kacak...

November 28, 2011 at 12:42 AM

dh besar dah si dayyan yek...makin bertambah kacak anak teruna nie...:-)

November 29, 2011 at 8:58 AM
Anonymous

biskut jenis apa yang dayyan makan tue yer

November 30, 2011 at 4:15 PM

Cepat masa berlalu...saya dah 6 months sekarang.. :D

December 2, 2011 at 8:55 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy