Friday, November 18, 2011

sekitar majlis pernikahan my adik....



ingat tak pasal jemputan aku ni......alhamdulillah...akhirnye, penat lelah dengan persiapan majlis kawin adik aku, akhirnye majlis telah pun berlangsung dengan jayanyer.....dah le skrang kat johor musim hujan sentiase....boleh pulak hari langsung tu tak hujan...cuace baik betul.....abis jek majlis, malam tu baru ujan....mmg syok betul laaaaa......laukpauk kenduri pun sharp2 abis....tetamu pun ramai...hasil salam kaut pun alhamdulillah.....tapi letih tetap ade.....biase la kan...adat kenduri, tak sah kalo tak dpt letih tu he he he.....

*
*
*
*
*
*
V


pengantin lukis inai kat flower girl 




penat wooo...jumaat tu abis keje baru bertolak balik ke johor.....amik cuti isnin jek....mase ni dah pukul 1 pagi....tgk si gedek2 tu, kemain bulat mate, mane taknyer, dlm keter die dah bantai tdo 


biase le, i sponsor kek.....kek utk hantaran ...tetap setia order dengan kak ita


ikutkan takde ape sgt keje kiteorg, sebab masak2 serah kat org rewang, tuan rumah tak leh kaco....
pagi sabtu tu, kiteorg mengerjakan telur pindang yg dah direbus berjam2....




dah tak ramai nak buat telur pindang nie.....tapi family aku wajib buat...pior johorean le kate kan wakakaakakak


sedap! rase rempahan n herba2nyer...seb baik dok kampung, daun2 sume belakang umah ajek!


khemah org masak2....kalo ikut aku catering jek senang...tau2 dah bersih siap.....tapi tu laa dok kampung ni kan, masih kuat lagi tradisi rewang merewangnye...kang lain plak jadinye kalo kite amik catering.....

belakang ni tuk org pompuan rewang plak


ni bunga telur tuk malam berinai kang....


sedang santap....ni last masak le ni, lepas ni terus serah dapur kat  org2 rewang...tau2 siap jek lauk2 sume

yg kat dalam umah ni team buat kuih....buat karipap n koci
mase ni dah sibuk dah masak2 tuk majlis nikah n malam berinai mlm ari sabtu....


keje kiteorg bungkuih telur jek....abis jek bungkus masing2 lepak wat hal sendiri wakakaakaka


lepas zohor dah ramai yg  dtg nak rewang...yg potong2 bawang



yg basuh ayam ...



seb baik dok kampungkan, ade lagi tradisi rewang2 nie....
(tgh bayangkan kalo aku esok jadi mak pengantin...dok putrajaya la katekan...fuh mauu byk kuar duit ni nak cateringnye, sewa dewannyer...fuh! fuh!)..gedik awal2 dah bygkan hahaahahaha anak baru masuk darjah satu hahaahahahahaah




rajin dieorg ni....tgk le org kampung sape kan heheehehe


abah aku a.k.a bapak pengantin!


ni plak team yg masak nasi...skrang takde dah pakai periuk ni...masak nasi minyak kukus youuuuu....senang, takde dah susah2 nak basuh periuk ngan kerak nasi yg tebal tu...sedap pun sedap nasi minyak kukus nieh....


berkecah dah garaj keter huhuhu


rajin abah aku nie heheeheh


ni jek keje kiteorg.....bungkuh telor....


yg ni tukang mkn telur....berbiji2 die bedal...aku sound siap2, nak kentut pi jauh2...mau pengsan aku kang hahaahahhahaha

ni malam ari sabtu tu...ready dah nak terima delegasi2 kaum lelaki heheheheh


siap2kan ape yg patut....

kecoh nak dok atas pelamin!


pengantin kene makeup!

rinjis2 di pilis heheeheheh

pelaminan...

si gedek2 aku baik jek...tdo jek keje nye haahahahah

mama dan gedek2...


ijab dan qabul!


bacaan taklik...

batal air sembahyang...sarung cincin


sarung gelang tangan plaks...


sarung rantai plaks...

sarung cincin kat lelaki plak....

kucupan istimewa dari sang suami kepada sang isteri...auwwww!! tingat mase aku kawin2 dulu hahahaahahaha


dah le....nanti pasal majlis sanding aku buat entry lain...ni pun dah panjang berjela....kang bising korang aku buat entry panjang2 hahaahahaha.....
** kate tak mo tgk bola semalam kan....nan adonye! mak tetap terpaku depan tv oi! best gile malaysia menang...padan muke indon belagak tu hahaahahaha.....mintak2 le indon tak mara ke akhir....huhuhu







24 celoteh sahabat

kat kg akk pun cam tu lieya...mesti ada rewang ni baru ada feel gitew....tam malaysia menang yessss akk suka tp smlm tak layan pun sbb dah zzzzzzzzzzz wakakakaka

November 18, 2011 at 9:19 AM

tahniah dan selamat pengantin baru. kirim salam kat pakcik yang pakai topi koboi tgh buat air tu. hehehe

November 18, 2011 at 9:22 AM

Meriah sungguh majlis kahwin adik lieya..dan masih mengekalkan rewangkan.. best2.. :)

Selamat Pengantin Baru utk adik Lieya, Moga kekal bahagia hingga akhir hayat..

November 18, 2011 at 9:30 AM

bestnyer merewang.....baru rasa suasana kenduri kan...hehehhe..

kt kampung atie terengganu tue...still lagi merewang...tapi kt kampung husband memang dah tak der merewang nie....kurang la skit meriahnya....

November 18, 2011 at 10:00 AM

wahhh
boleh nampak sey dorang punye rewang..pakcik oldtimer tu pun nak kopek bawang jugak ke?

nanti la ko buat majlis kat bandar, ko angkut semua orang kampung ko rewang tempat ko..
kasi gempak kasi kecoh.

November 18, 2011 at 10:06 AM

cantik pelamin... sweet jerk kaler...

erm, bungkus telur tepi tilam yerk, abis bungkus telur trus wat projek memasing.... tidur... hehe

November 18, 2011 at 10:11 AM

tahniah pengantin baru...x dapat nak dtg masa tu sbb kene balik kampung plak...

tu la lieya...kat kg masih kekal dgn tradisi mcm ni kan.dulu masa adik no.4 nak kawin kami penah plan nak guna katering (sbb jarak masa adik no.3 n no.4 kawin dekat sgt..[enat pun x hilang lagik) tp ayah x stuju...dia kata kat kg lain,rewang ttp kene buat jg....

sbnrnya mmg lbh meriah bila ada rewang2 cenggini tp lps majlis tuan umah penat..huuu

November 18, 2011 at 10:17 AM

hee best kn majlis kawin pki rewang2 ni...sme mcm kt kg aku la...masih mngekalkn tradisi rewang2,angkat balai ape sume walo kemudahan kanopi ngan catering dh mlambak org buat...tp best woo rewang2 ni...walo pnat tp dpt eratkn silaturahim 1 kg ye x...heeeeeeeeee...kje aku pong besenyer isi goodies ngan bunge tlo jek..hekhek..eh lupe lak..slmt pngntin br yek kpd si pngntin...heeee

November 18, 2011 at 10:23 AM

best tau ada rewang2 nie...
zaman skarang mmg dah susah nak ada...
bestnya ada telur pindang plak tu...

selamat pengantin baru kpd adikmu....

November 18, 2011 at 10:37 AM

ayat bawah tu suka"moga moga indon tak mara" kah kah.

lieya seronoknya kenduri kahwin tanpa katering. baru dapat makan sepuas hati.sedara mara jiran terdekat ada dapatlah skit bekalan bawak balik.sambil masak boleh borak-borak.

November 18, 2011 at 10:52 AM

pakatan kt kg ko tu masih utuh tu lieya..masih ramai org tua2..sok2 dh tggl yg muda2 masing2 keja x tau la kan...

meletop majlisnya

November 18, 2011 at 11:12 AM

tahniah buat adil lieya...
seronok tgk kenduri di kampung ..masih ada aktiviti merewang... meriahh ramai datang tolong menolong... mcm ni akak suka...hehe.. sama kg akak pun masih lg ada mcm ni...

kita nnt tentu dah tak nyer rewang2 mcm ni kan lieya... huhu...

November 18, 2011 at 11:23 AM

Joohor mmg kuat dgn adat rewang nie....mmg meriah...buat kerja xseberapa ttp riuh rendahnya + makan2 tu yg best...hi.hi.hi....
akak suka telur pindang tu ttp anak2 xmkn...

cantik adik lieya...

November 18, 2011 at 1:28 PM

kak wa mmg suka beno telo pindang..ritu akk punya mjlis pun ada gak buat..

November 18, 2011 at 1:32 PM

first time tgk rebusan telur pindang, banyaknya...

selamat pengantin baru buat adik Lieya...

November 18, 2011 at 1:42 PM

selamat pengantin baru mak teh!!!
dh dpt byg betapa penatnyer kenduri kawen ni kan.. kemain lagi flower girl pun lukis inai gak ek..
comel- comel- comel.. =)

adess, lely kalo takde aral melintang pukang, majlis adik awl bln 2 2012 nnti.. dh pikir mcm2 dr skrg ni.. hrp2 ramai yg dtg nolong.. dh la maknye x wape sihat.. nampaknyer ai leh yg peluh sampai ke lutut nnti.. huhuhu..

November 18, 2011 at 3:36 PM

mcm senang jer apply inai kat tangan tu..

kat mane leh cari eh?

November 18, 2011 at 4:49 PM

rewang la best, baru kenai kawan-kawan sekampong.. kalau kat kampong panggei catering, nanti org kampong tak mau datang plak...

kampong bini aku pon sama jugak.. rewang sepanjang malam dan siang

November 18, 2011 at 5:06 PM

ALAAAA...CEPAT LA SAMBUNG..X SABOR NAK TGOK PERANTIN SANDING NI...

November 18, 2011 at 5:49 PM

Wah lieya seronoknya masih ada kerja gotong royong...dh lama kak nur tk rasa suasana kampung seperti ini...rasany rindu gitu dh lama tk lek kg.

Telur tu gedik2...puas makan nie...kalau kak nur suka telur yg bersama pulut kuning...ish sedapnya lieya...telur berempah pulak hubby akak suka sekali.

November 18, 2011 at 7:42 PM

best kan kenduri gini.. sama cam kg ena gak.. rewang gini masih ada.. ayah ena siap ditugaskan masak gulai kawah lagikkk.. ehehee.. ops!!

November 18, 2011 at 9:03 PM

masih meriah yer dgnaktiviti rewa g.. kg nieda kt ipoh tu dah kyrang dgn gotong royong ni, semua catering aje..jimat buat rewang, boleh kenal2 dgn org kg
dah selamat jadi puan adik lieya..hehe

baguspun indon kalah..langsung tak hormat kt org

November 19, 2011 at 10:24 AM

Meriah kalau kenduri kat kampung kan..ramai datang tolong merewang.Kalau zaman kita sok mcm mana la yek!!

November 20, 2011 at 10:00 AM

meriah kalu kenduri kat kampung kan..semua tolong mneolong...baguslah...

selamat pngantin br utk adik lieya...nk tgk pic bsanding plak..mesti cntik ...

November 20, 2011 at 9:15 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy