Tuesday, May 8, 2012

kisah balik kampung johor....



salam selasa semua....semalam kite tak update blog....ade yg rindu tak.....puiii!! nak gedik tanye2 gituu ha ha ha....kisahnye semalam sakit pale nooo...kat opis pun mcm takleh nak fokus wat keje....(fokus konon) ha ha ha.....kisahnye aku sakit pale sebab baru lepas buat rambut sabtu tu......balik melaka, mak mertua aku ckp dah 2-3 ari tak ujan so panas die lain mcm sikit, ye laaa dok kat opis berekon, balik umah berekon....bile balik kampung anak beranak menggelupur panas ha ha ha dasar lupe daratan tol...tu yg kerah nak gi potong rambut tu....alang2 tu buat le rambut sekali.....tu le kisahnye nape aku sakit pale...selalu okey jek ngan ubat rebonding tu, kali ni menangkap plak kat paler......adududuh......dah le meh layan ape yg ade tuk arini.....


*
*
*
*
*
*
*
*
V


dah lame gambar2 ni bertapa kat draft sebenarnye....kisah kiteorg balik johor minggu2 sudah....halal la yeak gambo sedikit basi ...alah sikit jek basinye kui kui kui.....biase laa kalo lik kampung bertolak mlm mmg kiteorg open laa seat belakang ni...bagi budak2 melengkor.....






kalo balik simpang renggam tak sah tak pekena cendol famos kat sini....erk, aku tak minat, selalu laki aku jek order semangkuk .....





papa mkn cendol, mama berposing.....kak mia ngan kak mija takde, tak hingin pun dieorg nak ikut....dok berkepit ngan atuk n maktehnyer kat umah nun....






time ni le rase mcm baru2 kawin n anak baru sorang ekekekek....berangan lebih.....






aktiviti wajib kalo balik kampung nielaaaa.....round2 kampung naik moto.....dayyan pun jakun hah....pes time la ni die naik.....mula2 steady jek muka tu, lame2 stim nak tdo sebab syok agaknye kene angin atas moto ekekekeekkkeke





tapi jgn mimpi laa nak bagi die naik bertonggok kat depan tu...dah le tak reti dok diam meloncat sane meloncat sini.....dok celah2 mak ngan apak ko.....penyet dayyan tengah kene cepit dek omak n apak gumuksnyer he he he...tengok le tangan die, kemain pegang baju papa haahhhahahah





tgk le tu muke stim si gedek2 hihihihih
rambut dah serabut aku tgk...cepat noo panjang...mlm ni pi bawak gi gunting sikit laaa.....aku tak berani dah potong sendiri...tak reti dok diam skrang....





kalo rajin kiteorg mkn besar camni.....kebetulan balik ari tu pak teh mia mija nak belanje makan...uiihh rejeki jgn ditolaaaakkk...kite sebattttttt he he he....terima kasih yeak pak teh...moga bertambah mantop bisnes pak teh yeak....amin....





cer tengok sape yg tak hingat mak bapak dah hahaahahhaa.....berkopittt jek laa ngan atuknyeee......





budak kecik ni dulu manusia paling baik, aman damai mak pak nak makan...tu duluuu laaaa...skrang dah bijak buli kiteorg......die panjat bb chair la, nak lompat bb chair laaa......so skrang ni kene layan die mcm org besar gak....kene bagi pinggan, nasi sikit.....leka laa die dok mkn sendiri.....aman damai laa mak pak ko nak menyuap makanan hihihihihi





tgk budak lupe mak bapak nie heheheeh....setiap saat setiap ketika nak dok ngan atuk...tapi bile aku tanye tinggal kampung nak tak ...sekolah kat sini, leh atuk jaga hari2....pandai plak cakap tak mo....tak best dok kampung hahahhhaha....





ni pun aktiviti wajib atuk ngan cucunyer......bile abah aku tanye nak naik moto ke keter gi kedai, budak2 ni pilih naik moto heheeheh....korang tgk yeak, si mia kemain hepi sengih2 siap buat peace....korang tgk plak si mija muncung sedepa ahaahahahaah....kesnye, si mija kalah dlm perebutan nak dok depan he he he...si kakak plak tak sedo diri besar panjang nak dok depan...kaki pun dah cecah tanah dah hahaahahhah







kah kah kah ....tak abis2 muncung si mija....lantak korang le....




tibe la waktu balik......cam biase betolak lewat petang....budak2 ni melengkor jugak.....
bye atuk n nenek...nanti mia mija dayyan balik lagi yeak....





korang tgk le dah mcm rumah setinggan dah dlm keter aku ni hahaahahaah.....semak ngan menan hasil pau maktehnyer....tu pun sebakul aku suruh tinggal.....kang kalo bawak balik putrajaya, manjang bile balik johor pau mak teh lagi....aku yg pening sbb semak noo mainan byk2 nieh......





sebelum kuar highway, kiteorg pekena pau tanjung yg femes kat sini...tapi pada aku biase2 jek...tak le sedap mane pun....


pastu tapau putu bambu berantu (putu bambu special juriah ayer hitam) yg famos gak le.....biase jek laaa pada tekak aku....ni gara2 terbace review org dlm blog laa buat kiteorg laki bini nak pi rase....ni dah rase sendiri kire puas la kan.....




org johor mane leh lari ngan treadmark lontongnyer...hehehehe...mak aku la dah ramai2 balik ni die bersemangat le buat lontong .....baru meriah sikit makannye kan....berbaloi nak masak byk2 gitu...



gitu le kisah kami balik kampung....yg pasti lepas balik je dari kampung mmg aku risau....sebab kejenye makan jek.....takut berat naik hihihihi.....tapi ape ade hal, selagi dpt mkn air tangan mak, itu laa moment terbaik dan terindah....kan kan kan....




*alkisah si gedek2 main car....khusyuk tolak pusing2 satu klinik hihihihi*





** ehem...ehem....mother's day bakal menjelma....walaupun ari2 adelah hari ibu, tapi aku tetap dirai gak bile tibe tarikh mother's day.....en papa dah bagi hint ade suprise nanti....uhuuuu!!~







30 celoteh sahabat

heheheh suka baca blog awak lia,,,, pandai wat dialog...ngeh...ngeh..ngeh

May 8, 2012 at 9:06 AM

bisalah tu Lieya bila balik kampung keje makan ajelah..tambah2 mak masak...huhuhu...akak pun dh lama x blk kg...

May 8, 2012 at 9:26 AM

bestnyer blk kg ek...aku ni dh lme x blk kg ni...adela sbln x blk....nk blk en.somi keroje jek...uhuhuhuhu...

lontong my peberet....terliur nokkkkkk...

May 8, 2012 at 9:31 AM

aku pun kalau balik kampung tak de control punya makan...mak masak mana boleh tolak...rugi woooo....

tacing pulak aku tgk atok ngan nenek lambai mia mija tu nok...huhu...

May 8, 2012 at 9:35 AM

aku suka ngan putu bambu tuh...sedap gila!

May 8, 2012 at 9:49 AM

hehehe seronok aaaa aku nengok aktiviti anak2 ko time balik kg, aiyan lum boleh ajak naik moto lg so kureng skit gmbar dia hehehe...

tp kalu blik kg budak2lah paling hepi kan, ke sana sini kalu blh sume nk pg... berkepit je ngn atuk nnk... lontong mmg peberet...kalu dpt serunding kelapa lg best

May 8, 2012 at 9:54 AM

patut la blog tak b'hapdet..mmg rindu :)

saya pun kalo sakit apa pun malas nk buat :)

sonok eh balik kampung ye..kami pun kalo balik kg mesti nk round ngan motor..ambik angin..

pastu cari makanan peberet, kdg2 bawak anak, kdg2 tinggal..depa ni kalo dah balik kg ada je kawan b'main :)

May 8, 2012 at 10:02 AM

bestnya diorg blik kg..sesekali blik kg mkn masakan mak terus tak ingat dunia kann haha..kelakar lah tgok muka dayyan naik motor tu..keciannn terkepit hahaha...

May 8, 2012 at 10:06 AM

kalo mak aku dok kg..aku pun suka balik kg..makan hasil masakan mak..best woo..sementara mak masih ada ni..enjoylah lieya..sok2 mcm aku..rindu masakan mak :)

May 8, 2012 at 10:52 AM

memang kalau balik kampung ituulah salah satu perkara yg wajib dibuat , ronda2 kampung ekkee
akk lak dah duk kg , hari2 budak2 nie ronda2 kg naik basikal ekke dah x heran jadinya ..
berani juga dayyan berdiri di dlm raga tuu .. akk lak naik seram ekeke ;)

May 8, 2012 at 10:52 AM

rindu nyer kt kampung ai
yg bestnyer nenek & atuk la
blk kg sure naik motor keliling kg ekkk

May 8, 2012 at 10:54 AM

Bestnyer balik kg..tgkanak2 ko ok je naikmotor..kalau my dotter x nak naik dgn org lain, ngan abah dia ok ah..:-)

May 8, 2012 at 10:57 AM

huhu... tgk lieya citer pasal balik kg terus winduuuuu mak abah...huhuuu... dah ler lama x balik kg...ingat nk balik cuti sekolah ni...
syok la dayyan dpt ronda kg naik motor...hehe... naik motor memang aktiviti wajib klu balik kg kan...haha...

May 8, 2012 at 10:59 AM

Seronoknyaa anak beranak nie balik kampung..yer.. lebih2 dua anak dara..tuh.. siap leh naik motor lagi ngan atuknya yer.. :)

May 8, 2012 at 10:59 AM

wahh best nya balik kg..

comel tgn dayyan dok memegang baju si abah atas moto..mesti dia syiok sgt kan pestime nek moto...

May 8, 2012 at 11:25 AM

Lieya, nak tanye ckit la.. mcm mane nak turun kan seat depan kerete tu ek?? kiteorg xreti nak wat la... husben tau leh turunkan tp die pun try2 xreti..leh bg tutorial tak kat kami ni...dah sethn gune kerete ni tp xdpt carik cara2nye...

May 8, 2012 at 11:31 AM

biasalah sis...
anak2 kita kalo balik kampung...
tak pandang dah mak bapak...
tapi bila ditanya nak tinggal...
tak nak plak kan hehehehehehe...

dayyan dah big boy...
kena lah adventure skit....
mesti dia syiooooookkkk jer naik moto tu....
hehehehe

May 8, 2012 at 11:54 AM

wah mmg mkn bsr kan kalau blk kg...hehe
mkn pun tak ingat berat pun senget je..hihi..

fuyooo baby dayyan dh blh merangkak dh..kejap je kan dh bsr...hihi

May 8, 2012 at 12:09 PM

sedapnyer tengok cendol tu... nyum nyum

May 8, 2012 at 12:52 PM

wahh.ceronoknyer balik kmpung.. suka la bdk2 tu bla balik kmpung lbh meriah kan... blh bmain sebebasnya... jauh beza dgn hdup d dbndar kan..

hoho..dayyan msti suka hirup udara fresh dgn moto

May 8, 2012 at 1:12 PM

pau dgn putu bambu tu kira signature air hitam lah..bley gitu..hehehe..
kemain miamija bekepit ngn atok ye kt kg..senang lenang tul maknye..hehe
rambut dayyan mak aih...trim skit bg lg kemas..x kan nk pnjam sepit ahkak2 ko lak kan..hehe

May 8, 2012 at 1:13 PM

La ingat ko nak buat n3 pasal balik kg mgu ni..tgok tajuk blik johor? Rupanye citer lepas..takpe2 story kita mmg takkan basi akan jd momen terindah nanti..
Lg 1 mmg best rasa masakan mak sendiri..rindu tu..ingat balik kedah t nak mkn puas..berangan tu..
Tp badan ko tu tak naik2 banyak la lieya...jgn takut ar..hehehe

May 8, 2012 at 1:23 PM

@ezan

ezan dlm manual book kan ade....tak pun cer google....kalo nak, boleh jek lieya suruh en laki ajarkan nanti lieya snap gambarnye tapi lambat la plak kan.....cer google dulu....

May 8, 2012 at 1:56 PM

seronok sgt tengok aktiviti lieya dgn family kat kampung....untung masih ada kampung....enjoy tul dayyan nak vrommmm2 yer

May 8, 2012 at 2:58 PM

syok nye dpt balik kg...akk dah lama tak balik huhuhu...mggu depan br nak jengah kg .....suka tgk pic dayyan ngan kuda tu...wesss best tu dpt surprise mother's day...i like ekekekeke

May 8, 2012 at 4:19 PM

syok mia mija dok belengkar kat blakang tu kan.. nanti tambah pulak ngan dayyan.. pitamlah... hehehe

May 8, 2012 at 4:57 PM

sesekali balik kampung mmg best la.

May 9, 2012 at 9:25 AM

meriah.....keh keh kehe
paling tak boleh blah bila tengok muncung si mija...gara2 tak dpt duduk depan..alahai kak mia, tak sesuai dah kamu duduk depan..kaki terjuntai......tp atuh, mcm mana pun tetap layan kerenah cucu2 kesayangan bila balik kan..

uissthh....lontong..sedap tu wei..dari pagi bawa ke petang bawa ke malam pun aku sanggup...

May 9, 2012 at 10:14 AM

lieya tu dalam rumah ke dalam keter : ) siap santai-santai lagi simia ngan simija tu. sedapnya lontong tu lieya , cam teringin plak tekak ni nak makan lontong. seronok tengok family lieya meriah.

May 12, 2012 at 1:07 PM

hi lieya...saya baru je upload pics kat blog masa gi makan putu bambu juriah. Kebetulan shopping2 kat Air Hitam. Rasa putu dia memang the best!!
Senang2 tu singgah la yer blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com topik sini pasal makan, makan dan makan...tak de topik lain hehe.
Dan kalu sudi tu follow ye blog saya TQ TQ

November 10, 2012 at 7:06 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy