Thursday, May 3, 2012

thursday ~ random photos


yeah!!kamis datang lagi!! (ala2 tora datang lagi) hihihii....
jgn byk cakap, jgn byk membebel...jom layan entry special ari kamis..entry random photos...tapi kali ni lain sikit sebab aku buat bertema....random photos kalini bertemakan....MENCEKIK...atau bahasa sopannye MAKAN......kikiikikiki



*
*
*
*
*
*
*
*
V


  • buat ayam bakor lagi mase cuti hari buruh aritu...kali ni kite gabungkan resepi kemelayuan dan kebaratan....not bad rasenyer! dah selalu buat, dah pandai dah estimate mase bakar...perfectly masak luar dan dalam!!



  •  sonok tgk mia mija ulang2 makan....paha kepak tu dieorg dah cop dulu......



  •  santai2 tgk katun sambil kunyah kopok.....kejadian mase cuti ari buruh ari tu....syoknye lahai cuti....



  • muke khusyuk kutip keropok.....amik suap kat mama, amik lagi suap kat mama...e'eh kite belum sempat telan die dah suap yg baru....hokey! kalo mama gemuk salah dayyan yeak!...yg lawaknye, bile kite sebut "haus, nak air"....terus die pi tonyoh puting die.......huhuhu





  • org makan satey, die mkn nasi satey ekeekekekeke....dah name budak kecik sile buat care mcm budak kecik yeak!




  • 'kehantuan' sayer....asam pedas kepala mayong......ko tgk serpihan tulang yg tinggal, kucing tgk pun nangis banting2 badan kat lantai laa wakakaakakakak....




  • grrrr...abis sume donat ade cop kuku si gedek2!!(perhatikan muke tekemut2 si gedek2 khusyuk nak attack donat2 tu)




  • kejadian ntah bile, mkn kat manhantan fish market...nak mkn sini kene perut betul2 kosong sbb cepat muak pada aku.....amik platter for two ....mkn berempat...tetap tak abis!




  • budak ni tetap ngan spegeti die.....



  • eksen jek tuh...abis posing, terus campak brokoli tu hahaahahaha....(abaikan si mija yg buat muke nak muntah tgk maknye posing gedik nak kene penampo tuh)





  • kak mia n kak mija posing dgn apam bumble bee ngan ladybird...order sempena taska dayyan buat makan2 sempena besdei budak2 bulan jan - april ...dayyan dpt adiah dari cikgu2...sweet giler!




  • ngok ngek tol org kedai kek tu....aku tulis DAYYAN...die boleh tulis DAYYAM....penat mak adjust balik kat umah tulisan tuh sbb baru perasan mase dah sampai umah....ni kek mase sambut besdey kat taska....




  • kacang bali yg gile babeng sedap....makan sebijik terus jadi berpuluh bijik....huih! bahaye..bahaye....




  • takde keje amik gambar sarapan anak....roti bakar je pun!




  • bekal dayyan arini...pasta wif sweet potato sos.....dayyan tak suke sos pekat2 so tepakse buat sedikit cair....ade citer disebalik bekal dayyan nie....aku buat stok ayam tuk buat sos mlm tadi....baru tutup api, dengan panas menggelegak aku terus blend ngan potato rebus....apelagi, tekanan udara panas agaknye, aku petik jek suis blender terus meletops kababom...tak pasal2 dpt injured manje kat kulit tangan, sek baik sempat sorok wajahku hihihihi.....penat mak kemas hasil letupan kat dapur mlm tadi...pheww! tobat dah aku nak blend bende panas2......tobat! tobat!





  • adik mkn pasta...kakak2 mkn nasi goreng planta ajek.....uiks, nampak tak kat bekal dayyan tu ade nota tuk cikgu hahahaahaha...nota mengajar camne nak campurkan sos tu ngan pasta kikikiki




  • dah tunjuk makanan anak2, meh nak tunjuk makanan mak anak2 plak hihihi.....bekpes gue di pagi ini.....nasi impit, ubi rebus, kuah kacang ngan sambal sotong....pastu bilas ngan segelas besar teh tarik.....(makan laju2 sambil buat bodoh tentang jumlah kalori yg diambil pagi ni huhuhuhu)


dah! dah! abis dah.....pi wat keje balik!
(sambil pegang rotan n libas2 kiri kanan)






** suke nooo donlod lagu tuk iphone...ari2 tukar lagu...pastu sendiri lupe ringtone henset sendiri bahahaahahahaahha......PANG kat dahi sekali kang!!







35 celoteh sahabat

Amboii bab mkn2 ni yg ko yg paling tip top la... Pagi2 dah dijamu mata dgn mcm2 menu. Dak faris mintak 1 apam dia ckp adik pun nak mkn kumbang mama..hahaha..

Pasal smlm hahaha...mmg tobat pun..dah kena baru padan muka...kelakau tau. Leher kak c berparut jugak..

May 3, 2012 at 9:20 AM

kalau makan fish manhanttan tu kena syer 2-3 orang..kalau tak memang x abis..

May 3, 2012 at 9:34 AM

wahhh..x tahan tgk ayam t'golek tu..hehee..kebetulan dalam peti es ada sekoq ayam yg sedang2 saiznya..lia klu buat ayam panggang ni suka beli yg saiz kecik jerk..senang nak masak.. ^___^ tp arini x masak sbb en.suami balik malam (lps tahlil) esok kot klu rajin..huhuuu...

suka tgk2 anak2 lieya makan b/fast...klu myapika nak suruh habiskan susu segekas pun hazabnya ampunnn!!! mcm2 alasan dia...muak lah..itu lah..inilah....


bab bom kebabom...mmg kene alert lah lps ni lieya...bahaya tuh...nasib baik xder anak2 dekat situ kan...melecur pun ala2 manja je.. :) ok lah tu as a tanda mama yg rajin masak di dapur.... heheeee

May 3, 2012 at 9:43 AM

aah mkn kt FM tu mmg cpt muak kn..mmg kan btul2 prut kosong baru leh mkn situ..

* ayam mu nmpk sedap giler ok!

May 3, 2012 at 9:46 AM

uihhh terliurnya tgok kacang bali tu..dah lama tak makan...memang sedap tahap gabang lah..hehe

May 3, 2012 at 10:26 AM

geram nya tgk dayyan suap nasi sate tu..comel!

dayyan makan pasta ehh...nanti nak ajar firas gini gak..skrg tgh gigih study bab2 solid food ni....

lieya..mana leh blend masa makanan tgh panas la yang..mmg kababom lah..hehee...

May 3, 2012 at 10:31 AM

kelassss ayam golek ko lieya.. sedappp akak tgk leleh air liur ni...:)

bekfes dayyan pun akak nak jugakkkk...kihkih

May 3, 2012 at 10:32 AM

js pun pernah skali singgah kt FM tu..tp tak best dh tak gi lagi...hehe.

May 3, 2012 at 10:49 AM

perhhh ayam golek...terbaek la, dh expert ni hihihi...dayyan..tgk mama tu dah melecur dah nak wat kan food tuk dayyan...nnti cayam mama byk2 tau (^_^)

May 3, 2012 at 10:52 AM

ada petua x mcm mana nak bg si kembar dak Lisa tu suka makan?susah nak bg makan la..dh mcm2 cara buat..ke memang budak nak membesar mcm tu? tp tgok dayyan ok jer..pelik la..

May 3, 2012 at 11:27 AM

puas tgk segala gambar2.... i like tul.... psl bekal dayyan tuh... aduhla bahaya tul siap meletup yek masa blend pns2 tu... ko pun tak nyabar heheheh

May 3, 2012 at 11:33 AM

lieya.. bekal dayyan akak tgk dah teruja.. wah.. org tua yang teruja lakkan.. hehehe...

tapi bila tgk nasi impit, ubi rebus bagai tu.. terus lapar... huhuhu

May 3, 2012 at 12:09 PM

ari2 memg masak utk mia mija ekk lieya.. bagus lah... ena skrg tak deh.. dak nais tak moo sarapan pulak.. minum susu or makan cereal je.. tu pun kdg susu pun suku je dier minum... camner nak besar dengan jayanga??? adeihhhhhh...

May 3, 2012 at 12:35 PM

ayam bakar..sedapnya..bila nak jemput kty mai umah, nak rasa ayam bakar.. :)

May 3, 2012 at 12:40 PM

AUMM.AUMM..SEDAP2NYERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR...
apa2 pon..suka sgt2 tgk memek muka dayyan ..comel..geram sokmo tgk dia

May 3, 2012 at 1:18 PM

wah ayam bakar lagi..bestnye

May 3, 2012 at 1:28 PM

Ummaakk aihhh sedapnyaa tgk ayam panggang ko lieya.. selera jerk.. :)

May 3, 2012 at 1:50 PM

weh macam3 menu dalam satu entryy.. aku yg tengah kekenyangan macam ular sawa makan cantonese mee leh lapar balik nih... isk isk iskkk

macam biasa.. aksi si gedek2 dayyan tetap mencuit ati ekekekeke!

May 3, 2012 at 1:50 PM

lunch hour nie tgk all the food...
mmg terkecur...
nak nak ayam panggang tu ....

baru nak tanya nota apa kat dlm bekas tu...
bagus2...comes wif instruction :D

May 3, 2012 at 2:04 PM

tu aku igt pesan arwah mak aku sjukkan dulu jgn panas2 ko blender ini padahnya upenye..hehe

May 3, 2012 at 2:19 PM

sedapnye ayam panggang tu.. yummy!

May 3, 2012 at 3:00 PM

dapnyer ayam golek. poms ko tiap2 pagi masak bfast ke. giler rajin. bila la aku nk rajin cam ko ni.

sama la ngan aku lieya. MFM tu mmg sdp tp cpt muak. Tak larat nk abiskan.

May 3, 2012 at 3:21 PM

rajinnya Lieya buat breakfast kat bdk2 tu...kesiannya kes bom kebabom tu....hati2 yek lain kali tu...tu tanda mama rajin masak kat dapur..hehehhe

May 3, 2012 at 3:27 PM

ahahahhaha pic paling mencik akk tgk .. pic lieya tgk kenyit makan sayur tuu .. adehhhhh ekekeke

aduhhhh pedih peyut tgk pic random tema makan nie , jgn buat selalu dik , siksa kami ! .. ;))

May 3, 2012 at 3:47 PM

ko sajer jer kan....nak kasi rosak diet...aduhai semuanyer sedap2 belaka2..tetiba rasa nak berdonut lak..huhu

May 3, 2012 at 3:48 PM

Wife saya pun kalau masak some Western food, di melayu kan sikit (tambah rempah/ etc)...ala ala fusion..lebih sedapppp..di tekak kami laaa..

May 3, 2012 at 3:50 PM

Eh, Dayyan punya birthday bila? Birthday Zayyan anak saya tu, 23 May

May 3, 2012 at 3:50 PM

sila buat open house raya nnt, dan jemput aku mkn ayam bakar ko tu...aku dah terliur dah ni...hehe..

sedih tgk kek dayyan ditulis dayyam...demmm!! grrrrr!!!

nok, tu donut apa nok? sian aku tak pernah tau ada donut lain selain dunky donut, big apple n jco...cer citer sikit...sedih kat aku kan...

May 3, 2012 at 4:57 PM

heheehhe..mcm2 ada n3 ni ilikeeee..

mia mcm dicha suka spagetthi..nk ayam bkr tu boleh x?heeeeee

syoknya dyyan punye bekal..nmpak mnyelerakana..aduiiii makcik ko ni bekal dayyan pun dia leh terliur..nmpak nau kuat mkn..heeee

May 3, 2012 at 8:07 PM

paling tergoda tengok ayam bakar...

May 3, 2012 at 10:16 PM

Dalam banyak2 gambar makanan tu, ubi rebus tu yang sgt memikat selera! =)

May 3, 2012 at 11:05 PM

Mule 2 je Dah nampak Ayam.....terliur plank....donat lg,Asam pedas lg,spegeti lg,ubi rebus lg,meriahhhhhh..........huhuhuhuhhu......rambutb dayyan smart arrr.....

May 4, 2012 at 5:08 AM

semua makanan dalam gambar ni sedap, akak tertarik ngan kacang bali, first time dengar. akak pun suka makan kat manhattan fist , cepat kenyang kena makan kongsi-kongsi.dayyan comel dah femes dalam blog ko, tiba -tiba akak teringat firdaus masa kecik.

May 4, 2012 at 12:23 PM

macam2 makanan ada. ayam tu sedap betul. makan seekor pun blm tentu habis. kalau kepala ikan saya suka jugak. husben tak makan. jadik biasanya bab2 kepala ikan mesti dia bagi saya. hehehe...

May 4, 2012 at 2:15 PM

bekal dayyan pun nampak sedap dah ni

May 6, 2012 at 12:12 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy