Friday, December 28, 2012

pekena Mee Tarik Warisan Asli Sungai Besi

hai kawan2...dah jumaat uols hik hik hik....rase cam tak puas je keje minggu ni hahaahahah ye laa mentang2 senin ngan selasa aku cuti ....hahaahah eh dah le...ari ni meh nak ajak korang same2 merasai keenakan mee tarik yg aku penah makan ni...mesti korang pelik ape tu mee tarik...teh tarik penah le dengar...gini hah...alkisahnye, opismate aku mengajak merase makan mee tarik kat Mee Tarik Warisan Asli Hassan kat sungai besi nun....menarik kat sini sebab mee tu dibuat fresh2 bile di order....selalu kite makan mee tu rase kapur ngan asid borik die kan...yg ni mmg rase natural laaa...sedap ....jom layan gambar sambil aku cerita ceriti key.....


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
V


dah due kali la aku pergi...first pergi ngan opismate, second time aku ajak laki aku pergi....gigih ni bini nak suruh laki rase same heheehehehe...



antara menu yg rajin aku snap heheheeh...byk sebenarnye...tapi aku snap mane yg aku rase nak jek laa hahaahahah...harga purata sepinggan mee rm8...bukan mee jek ade tau, nasi pun ade....menu plak sah2 le korang pun dapat agakkan bile tgk logo mee tarik nie...die ala2 chinese menu laaa....yg aku bace dari gugel, owner kedai mee tarik ni mmg datang dari cina n bukak bisnes kat sini...dieorg kat kedai ni pun mmg tak fasih bahasa melayu....ckp pun ala2 tunjuk2 jek la mcm ayam itik heheheheeh





mee bentuk kuew tiow pun ade jugak kat sini....semua dibuat fresh bile kite order..maknenye, kite order baru dieorg tarik2 mee tu...haaa kelasss kan jah!!



ni antara yg femes gak le....ape ntah name betulnye cume aku ingat 'mee fungus' .....



ni yg aku order mase mule2 try makan kat sini... mee dgn mushroom n beef...sedap jugak



menu mmg mcm2..ade yg jenis mcm aku mkn tu tak berkuah sgt, ade yg jenis berkuah gini....penin pale gak mase mule2 nak order tu




mmg nahas betol mengsluurrrrppp mee tarik dgn berfareeda ni haahahaha..jenuh nak cover bagi tudung tak kene percikan kuah hahaahahahaah




sape yg hantu pedas leh request cili potong....




lepas puas hati puas perot makan ngan kawan2...terus malam esok2nye aku ajak laki aku lak pi try.....haa kalo nak pi jgn pi lambat sgt tau sbb selalu full house gituuu...kami elok2 jek pas magrib terus kuar umah....ade la gak meja kosong 2-3 butir heeheheh




kat sini care order ala2 kopitiam...ko study le menu sampai juling2 bijik mate...lepas tu tulis nombor menu yg korang nak tuh....



ni laa hasil study kami laki bini hahaahahah....dasar tamak!



kat sini gak yg menariknye, care dieorg buat mee tu dieorg tontonkan pada umum...berlonggok le berape lame pun korang nak kat situ....mia mija suke gile tgk....kagum tgk dieorg dok tarik2 doh tu dari sebesar lengan leh jadi juraian2 mee yg halus mulus....



sementara order sampai leh le melanguk sat tgk care dieorg tarik mee



unik tgk care dieorg pakai songkok tu..sikit jek lagi jek nak jatuh tapi tak jatuh2 pun aku tgk heeheheheheh..nampak tak dieorg tgh uli doh tuh....dah mcm tarik2 kain jek aku tgk hah



sambil2 tu korang leh intai tahap kebersihan dapur gak heheehehe..jgn risau laa mmg bersih pun hasil dari pemerhatian aku heheeheh



gigih ni aku snap n zoom khas tuk blog reader aku....nampak tak, dari mee tu kasar2....



terus jadi halus2 gini...tarik punye tarik lagi...


jadi halus gini...lagi kene tarik punye kene tarik....(dey, berapa byk tarik daaaaa hehehe)



tadaaaaaaaaaaaa...terus jadi halus cun gini...dah siap mee kiter! eheheeheheh...terus die campak tuk dicelur dlm air panas....




ade gak aku rakam tuk korang tgk....sape yg jauh2 tu takleh nak mai sini rase, leh laa buat sendiri kat umah...jgn doh mee korang terbang melayang melekat kat dinding ngan siling umah dah la yeak heheeheheheh



nampak mcm senang jek dieorg buat kan....ye laa tgk mmg senang, cube ko buat heheheehh hancussss! jadi bubur mee tarik korang heheheeh



saje nak cube air chinese ba bou tea kat sini...harga dlm rm3.50 rasenye... mmg ngeri tgk maknike2 dlm air tu...tapi bile dah minum ..alaaahh ko rase mcm air teh bunga tu ...sedap gak...


ni pun pemes kat sini....toothpick lamb namenye....daging kambing yg dihiris nipis n dicucuk ngan lidi ...pastu di goreng dgn rempah ratus khas yg diimport dari china sane....mmg sedap...pedas sampai bepeluh2 aku makan heheeheh...aku dah le pencinta kambing mmg sedap le dpt mkn toothpick lamb nieh...harga rm24 tak silap aku...ingat2 lupe la sebab dah lame gak aku mkn ni sebenarnyer..tapi siyes laa kalo dpt mkn kambing ni ngan nasi panas2 pun aku rase dah cukup tuk aku....




mija tgh santap....kiteorg order sorang satu pinggan...siyes dah lupe ape name menu budak2 ni mkn...


mia pun suke...pedas2 tetap die slurpp...



jgn kate mia mija, dayyan pun tak saboo ngkooo!! tgk tuu mulut tgk bising suruh cepat papanye tarik mee boh dlm mangkuk die hehehehehe



disebabkan kuah die pedas2 sikit so tuk budak kecik ni aku kene asingkan bagi mkn mee jek...



potong2 sikit mee tu bagi kecik2..kang tercekik plak....dah le budak ni tak reti nak kunyah...die main sluurppppp...pastu telan...adoi laaa!




sedap sgt yeak dik sampai lentok2 gitu heheeheh



perut dah kenyang, hati pun dah suke, jom kite balik jom....haa ni le owner kedai tu....cer telek, pic dlm logo tu ngan die kan same heheheeheh


ekceli, lokasi mee tarik warisan asli sungai besi ni kat area pekan sungai besi lama.... kat area shop lots yg baru2 tuh...korang nampak jek speedmart 99 dah dekat la tu...kedai mee tarik ni belakang speedmart tuh..sebelah ngan dome....kirenye dah nampak speedmart tu dah betul la tu hala tuju korang....so sile laa terjah n rase sendiri hihihihi.....eh lupe nak habaq mai, kedai ni penah masuk JJCM tau....tu pasal semangat i nak pi cube huhuhuh 

alamat kedai mee tarik warisan asli hassan :

Mee Tarik Warisan Asli 
51A, Jalan Tasik Utama 3
Medan Niaga Tasik Damai
Sg. Besi 57000, KL
017-8768960 / 0390543209




** sabtu ni orientasi darjah satu tuk mija....lagi seminggu dah nak start sekolah kan....kembali busy la menguruskan anak2 sekolah lepas ni....






48 celoteh sahabat

bler bace pasal mee tarik nie...last week baru nieyl prasan..Mamee ade keluaran baru jgak..mee tarik jgk...hihihi~ yumyum...nampak semua nyer sedap2...

December 28, 2012 at 9:08 AM

Lieya..pe kata ko belanja along kat sini? muahahahahahahaha....dah mcm kat Guangzhou dah....hihihi..

December 28, 2012 at 9:09 AM

sedap-sedapnya menu dia

December 28, 2012 at 9:14 AM

lain betul rupa mee tue ngan mee yang biasa jual kt kedai kan....teringin nyer....huhuhu...kalau turun kl nnti harus dicari mee tarik nie

December 28, 2012 at 9:22 AM

pergh..memang buat terliur je rasa..:)

December 28, 2012 at 9:24 AM

Menarik laa plak nengoknyaa.. One day boleh laa try.. :)

December 28, 2012 at 9:29 AM

oh sedap nye tgk...aku mmg terliur dah ni..tp syg..jauh benor nak g..

December 28, 2012 at 9:31 AM

Ermmsss..nih iklan berbayar ker lieya..kekekekke..
Dlu kedai nih kat area bdr tasik..gerai tepi jalan jerk..tp x pnh try..dari sehari ke sehari nak pi..x gak terpegi lagi nih...harus ngajak en.suami skali nih..baru syiok..hehehhe..

December 28, 2012 at 9:33 AM

sedapnya tgk miamijadayyan mengslurpppp mee masuk mulut...

December 28, 2012 at 9:39 AM

wahhh besttnyerrr dpt nengok real diorg tarik2 mee tu...haruss kak azue JJCM pas nie....sumer pedas2 ker menu dier...k.azue nie dah ler x tahan pedas..huhuhu

December 28, 2012 at 9:42 AM

arghh terliur tgok mee kak liya...

December 28, 2012 at 9:43 AM

.:: Terbaeeeeeeeeekkkkkkkkk!!! Mi tarik kat situ memang sedap... Tapi bila time lunch hour, raaamaaaaaiiiiiiii sangat dan order akan diterima agak lambat sket (banyak order)... Oleh kerana itu, saya selalu pegi lepas balik keje pkl 5 tu... Hehehhe!!! Makan dengan tenang, aman dan damai... Wallaahhhh!!! Slurrrrrrpppppppp!!! ::.

December 28, 2012 at 9:46 AM

Teringin nak try....huhu....
Penah msuk jjcm kedai nie.....x berkesempatan lgi nak pgi....

December 28, 2012 at 9:50 AM

Wah lazat-lazat ya

December 28, 2012 at 9:54 AM

eh ni bukan tempat yang masuk jalan2 cari makan tu???? tengok pakcik buat mee tu cam kenai sbb masuk tb hehe..

December 28, 2012 at 10:21 AM

Betul-betul mee tarik lieya. Kakak sampai terasa-rasa macam ada mee dalam mulut. Adik pun pandai juga menggoda auntie tarik juga ye... slrupp betul-betul nie:)

December 28, 2012 at 10:29 AM

pergghhh memang kagum tgk dorang tarik2 mee tu kan...
selamba jer muka dorang...
tapi mee dah siap....

eeee suka lah tgk dayyan tu suap makan sendiri...
pandai ek dia sis...
bagus aaa....
memang i suka tgk anak2 u makan sis...
senang jer, semua dorang nak makan...
tak memilih...i mmg suka kids camni...

i suka yg sup2 tu sis...
memang terkecur tengok...
nak gi nak gi tapi ntah bila....

December 28, 2012 at 10:35 AM

semua menu nampak sedap2 belaka.. tp ngeri plak tengok toothpick lamb tu. bukan apa, ngeri tengok toothpick bersepah2 dalam tu, kang tersalah cucuk haru. hahahaha.. ok kalau akak lalu area sana, akak ajak abang din singgah.. nampak cam best gitu

lieya, akak tengok dayyan makin gebu tau.. sedap peluk2 ni.. pipi pun kemain gebu cam pau . hehehehe

December 28, 2012 at 10:40 AM

nampak mcm best ja...lahaiii nape la masa kita dok kl dulu kita xtau pun ada kedai ni,kalu x kompom kita g terjah!

December 28, 2012 at 10:44 AM

Lieya, tolong jadi host jjcm ganti si iqram tu..
Takbest la die jadik host...
Kalu lieya jadik, mesti ramai yg berduyunnn tibaaa (gaya juliana banos)
Kite ni pun dah terasa nak p ni...
Sebab lieya citer pun dah mcn sedaaaappp jek hehehee

December 28, 2012 at 11:09 AM

aduhaiii lieya..menjejes ailio hakak!
nasib bukan peknan kalau tidak mau itu jd alasan mahu segera kesini!! hehe

seronok tgk anak2 lieya makan..
sbb anak akk punyalah payah
kalau suruh makan haihh
naik angin dibuatnya kadang tu .

December 28, 2012 at 11:12 AM

adehai sedapnya lieya.. pakkal la jauh.. kalau x hari nih jugak daku terjah.. hehe.. menu2 pun nampak menarik..

comel je dayyan makan sendiri.. pandai dia yer..

December 28, 2012 at 11:22 AM

walaweii bestnya...fresh tu dorang2 tarik2 mee tu..

haihhh mcm tingin nk rasa ni...ko kan...huhu...

nasib baik aku x pregnant..idak mengidam jenuh gk le..

December 28, 2012 at 12:06 PM

nmpk restoren ni dlm JJCm..mmg nmpk sedap tgk ikram mkn.. lepas ni nak try jugaklah.

December 28, 2012 at 12:07 PM

mee tarik ek...kagum la die camne leh buat...org order br die buat...lme x nk tnggu? heeeee....aku nk uli roti pong x reti lg nk uli mee....mmg terbang melayang ke dinding la jwbnyer...kikikiki...dayyan mcm mayah ek...nk mkn x leh lmbt...bisinggg jek molot die kang...heh....dh nk naik sek ek...alaaaaa jln jemmm...kne bngn pagiiiiii....huwaaaaa

December 28, 2012 at 12:23 PM

something new in town.. chinese cuisine lah ni kan.. tp nak cuba jauh tu nak pegi.. sg besi. aduii.

December 28, 2012 at 12:31 PM

pernah nampak satu blogger wat entry pasal kedai ni, tapi entry ko nih lagi komprehensif nampaknya.....byk gak variety menu dia ye.....menarik utk di cuba, tgk korang makan cam best la plak

December 28, 2012 at 12:54 PM

mee tarik..... macam best jerk.....

December 28, 2012 at 1:31 PM

mee tarik ingat teh tarik je adoo...hihi..
blh try ni...

December 28, 2012 at 2:03 PM

uuuiiihhh mcm best je tarik2 tu ha..tp aku failed kalo mkn guna chopstick..hhhjeeee

kagum menengok depa buat mee depan mata sendiri ye

December 28, 2012 at 2:06 PM

seyesss nampak menarikk je mee dia dik
syok bila leh tgk macam nie .. hurmm baru kita tahu macam mana mereka buat kan ;)

macam2 jenis mee nie
kalaulah dekat .. konpermm mana sahaja ko letak dlm blog nie akak terjah
syok gak duk KL kalau rajin jalan2 cari makan macam nie .. ;)

December 28, 2012 at 2:58 PM

hahahha..serious bila makan pun kena tariiiiiiiiik mee tu...

mmg awak ni blogger tegar lah, tgh bayar kat kaunter pun boleh ambik gambar! bahahahaha

December 28, 2012 at 3:07 PM

dia orang mmg femes dgn mee tarik ni lieya...kita yg lihat pun terpegun...

sedap2 juga menunya...amboi dayyan dh pandai makan sendiri, dah besar kan..kan..

akak pg tadi anta amzar nak msk thn 1, orientasi gitu...

December 28, 2012 at 3:18 PM

wauu.. serius tertarik tgk...
jauh la pulak ayu nak makan kat sini..

December 28, 2012 at 4:11 PM

kagum akak menengoknye lieya...
dah dekat ngan rumah akak tapi tuler nak ke suami akak bawak ke sini gamaknyer.. dia kalau tak familiar payah sikit..
ni kalau peminat makanan cina sukaler.. tapi kalau yang dah lidah orang melayu nak pedas tumis2tu payahler sikitkan..

December 28, 2012 at 4:40 PM

akak...tq lawat blog saya pagi tadi... suka sgt....hehehehe

December 28, 2012 at 4:56 PM

wah... best2.. nanti blh pg.. da lama x kene mee tarik nie.. dulu kat opis ade jual.. now dah xde...

December 28, 2012 at 5:10 PM

aku aritu pergi before maghrib..pun penuh ya amat..ramai orang masuk tapi keluar balik..terlalu penuh..pastu aku tgk yg dah dpt meja pun byk lagi meja kosong tgh tgu order..errr..xpelah..next time je aku dtg..hehehe..

December 29, 2012 at 12:26 AM

xlenguh ke tangan si penarik mee tu...walah.....hehehe...

December 29, 2012 at 8:02 AM

wah.. slurrppppp..
mmg 1st time tgk me tarik ni..kat sini mee celop adala.. nmpk sedap la...

December 30, 2012 at 8:55 PM

macam menarik..tapi jauh sgt nak pegi..name tarik mcam penah dgr je..kat mane eaa...

January 1, 2013 at 12:30 AM

lepas tu leh wat cungkil gigi, hehehehe

January 3, 2013 at 11:31 AM

kagum aku camna derang buat kan??? selama ni aku dok tgk kat channel national geographic jek. now dh ada kat mesia. apsal jauh nun kat sg besi.

sedapnya tgk dayyan makannnnn..... nyam2....

January 3, 2013 at 11:51 AM

Ena tau kedai ni... tp tak penah try lg.. selalu juga makan area situ.. cuma tak pernah nerai warisan asli tu.. next time blh cuba la.. nampak sedpa je tu.. kemain dayyan slurp2 tu.. heheh..

January 4, 2013 at 2:19 PM

salam lieya..pedih-pedih perut ni kelaparan nengok mee tarik..nampak sedah weh..

lelagi kty tingin nak rasa toothpick lamb,
terbawak2 dlm mimpi nie

January 4, 2013 at 4:27 PM

giler sedap mee tarik dia...dulu kedai dia kt shah alam...mmg bole kate hari2 g...but since pindah mmg x pnah g lg...

May 29, 2013 at 3:34 PM

bleh x kasi map...nak pgi la.....klu bleh start dari stesen lrt la....baru snang nk cari....
thanks....

September 7, 2013 at 1:32 AM

InsyaAllah nak try lah nanti bila turun KL

September 17, 2013 at 11:48 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy