Tuesday, October 18, 2011

citer hari ahad plaks.....



semalam citer ari sabtu kan...ari ni lieya cite ari ahad punye hal plak yeak heheeheh....okey le tu, ade gak modal nak update blog wakaakakakaakak.....ini budak gedek2 org time cuti2 ni nak bgn lambat....nan adonyoooo!! pukul 6 lebih die dah korek2 telinga mak die  ni sambil jerit soh bangun....haish mmg jam loceng terbaik le ko dik!!.....bangun, bawak die turun bawah bagi kudap2 sekeping biskut....senyap hah....






kemain tersentil ibu jari kaki tgk tibi sambil layan biskut dier....


die dok senyap layan tibi ngan papa, aku gi dapur prepare bubur die....kakaks die time ni tdo lagi....
wat mase ni, ni le bubur dayyan, aku tumis bawang sikit (bagi ade rase sikit bubur tu) pastu lebur sayur bayar, baby carrot ngan brokoli....pastu blend..... ayam ikan aku tak introduce lagi....tgu 7 bulan la karang.....




suap gedek2 bubur lak....mane cukup bekpes biskut jek yeak dik he he he


eksen ni tak mo minum pakai sudu, nak bercawan.....kemain!!


pastu kakaks2 dah bangun, siap2 le kiteorg gi cari bekpes....tingin nak mkn laksam kat kat mah nasi dagang kat gate 1 tu....tapi abis lak huhuhu.....cedey!! so mkn je laa nasi dagang....


mia santap...


mija ngade2...nak kene suap ....


pas elok kiteorg abis mkn, si gedek2 tdo plak.... 


singgah umah lame jap, pi collect surat....rupenye ade lagi yg tertinggal tukar alamat huhuhu..sebeban hah surat2 .....


pastu kiteorg gi pasar plaks....berkobar2 ni hah mamanye nak masak ...ha ha ha...dah lame tak masak....beras satu tong tu dah bakal dijenguk encik kutu dah.....harapkan gune buat bubur dayyan jek, mane laa luak sangat huhuhuh.....


mcm biase, kiteorg dok kat kusi tepi tu, papa gi pilih barang basah....sayur plak baru mama yg pilih he he he


plan nak lik umah terus, tup2 gi singgah tgk jualan rumah presint 15 ....kiteorg admire rumah kat sini...cantik sgt.....admire jek pun...nak beli dlm mimpi ler ha ha ha....


kecoh ar dik...sibuk nak drive jugak...lawak dayyan ni, pantang masuk keter, tangan mengepak jek nak pegang stereng he he he



tgh usha2 lot kosong....lot peberet dah ade buyer...kaye betul laa sape yg beli tu...harge public 860K tuuu  uhuk..uhuk...uhuk.....just try our luck kalo dpt tru csru....huh...nan ado....merit kiteorg jauh lagiiiiii.....kalo under csru dpt le 25%.....oh! duit! duit! duit! ha ha ha


kelako, khusuk si mija dengar  ha ha ha...


mia dah lari keluar dok usha2 bace bunting yg ade....die ni bace dah boleh, tapi laju gile bace sampai tak paham ape yg die bace...aku kene train lagi nie.....




kelepang kelepung kat jualan rumah tadi, kul 12 gak sampai umah.....berair dah ayam aku kat bonet tu hahahahaah.....ape lagi, bibik2 cepat kuar keter tolong angkat barang soping!!!... hak hak hak.... 





mesti jiran sebelah teruja dengar aku beketak ketuk kat dapur ha ha ha....agaknye die pun leh kire bape hari jek laaa aku masak dlm sebulan hahaahahah.....gigih si mija tolong kat dapur, buat sepah ikan bilis aku ade laaaa.....tumbuk kat tengah, kat tepi dah bertempiaran tekeluar....



so ni la menu ari ahad ari tu, rendang ayam, ikan tenggiri goreng ngan petola masak lemak putih....


dayyan elok tgh layan perasaan kat atas....ZZZzzzzzz


budak2 ni kalo kuah lemak putih, mmg laju makan.....banjir hah pinggan!


ayat mia : uihhh mama masak sedap sunggguuuuhhh...mia hepi mkn ari nie!
*okey! tu perli buat mak ko yg malas masak nie kui kui kui....




penyedap lauk....ikan pekasam perak...pemberian kawan opis aku 'yatt'.....dah lapo punye pasal, takde aku nak potong bawang / cili padi / asam limau kat ikan nie ha ha ha...


elok abis mkn, si gedek2 bangun....ape lagi, ramai2 kerumun die laaaa...die kan  hero pujaan dlm umah nie....


petang tu buat stok dessert dayyan tuk bekal ke nursery....so far dayyan punye poo poo okey ...ye laa aku tak kenal kan lagi ngan ikan ayam kan...sayur semate so takde laa sembelit lagi....





petang tu ujan lak, ape lagi...tdo secare berjemaah la plak....aku jek tak tdo, tak biase ar tdo petang...sakit pale nanti....


si gedek2 tgk akak2 die dah layu, dgn die2 pun nak tdo.....ni le peel sebelum tdo, kasi belai2, urutan spa  ....baru lelap....dengan papa jek laa layan urutan2 spa ni...kalo dengan aku, aku sumbat jek nenen ha ha ha


dalam kul 5 ptg, kuar pi cari magnum...ramai noo ckp sedap...meh aku try lak.....
iye laa mmg sedap! kalah tutti frutti ...ahaks!!~





kan best kalo ari2 ari sabtu dan ahad.....eh?..... ha ha ha







** menyesal tgk berita semalam, dah tertengok kisah budak 2 tahun kat china kene gilis van n lori dan dibiarkan oleh 18 org yg lalu lalang....mmg vaviii betul dieorg tu, mak budak tu pun satu bagi anak merayau tak tentu hala....huh!...tak pasal2 aku termimpi budak tu....ape laa nasib die kan, dengarnye, kepale retak parah, sistem badan tak respon dengan bantuan doktor.....biar laa die mati dari die terseksa mcm tu.....sob sob sob....








25 celoteh sahabat

padatnya aktiviti lieya hari minggu.. banyak kejekan kalau dok rumah tapi yang penting seronok..

akak tak tgk lagi video tu... tapi ada jugak terbaca.. macammanalah org ramai boleh abaikan budak tu. macam2lah.

October 18, 2011 at 9:48 AM

sonok baca xtvt ko lieya..padat dan sendat..hehe...

smpai masuk mimpi..btl2 ko menghayati klip budak kna langgo tu

October 18, 2011 at 10:23 AM

penuh aktiviti hari ahad...alahai tgk ko punya rendang ayam terliur plak. aku suka rendang.seronok dpt masak2 kan

October 18, 2011 at 10:47 AM

jeles tgk dayyan mamam hukhukhuk...pasni resepi baru tuk nawfal tu hehehehe...
aahh pasal video tu akk tak leh nak tgk la ...sedey plus geram huhuhu...mmg bkn manusia tul yg lalu kat situ huhuhu....

October 18, 2011 at 10:52 AM

cantik la umh tu

kat kl nk dpt harga murah mmg takkan dapat dah la

October 18, 2011 at 10:54 AM

wah memang padat dik
oo dayyan x makan ayam lagi ye . aah ok2 lah tuu tunggu dia 7-8 bln .. anak2 akak mcm tu lah dulu .. slow2 .. kalau tuu lieya blend bubur dan kurma pun sedap2 .. bagi dia makan sebelah petang tuu .. sure dia suke :)

wah2 mia mija kekenyangan makan lauk mak masak .. mcm tulah lieya kalau anak2 suke kita tgk punn dah kenyang kan ..

agaknya budak2 nie memang suke makan mask lemak lah .. sbb anak2 akak nina dan riena pun suke lemak kobis :)
akak x pernah buat petola lemak sbb hubby akak x makan , dia pantang , petola banyak angin :)

October 18, 2011 at 11:04 AM

memang kesian tgk budak yg kena langgar tu..

ni yg tingin nak cari magnum gak nie.

October 18, 2011 at 11:06 AM

menu bubur dayyan ngan firas sama jer... (dia org ni kembar lain mama/papa/baba...kikikiiiii ) tp cuma mama firas malas nak buatkan dia dessert mcm mama dayyan buat nih....bagi makan gitu jerk...x per lah kan firas da ada 2 btg gigi bawah...kene train gigi dia (alasan mama yg malas ni...aduiii...jgn tiru yerk)

waaaa...eskrem tu x der jual kat kedai depan...frust tul!!

October 18, 2011 at 11:25 AM

tak terkomen rasanya tapi mmg aktiviti yang padat..paling syiok tgnk menu yang u masak masakan ibu mmg terbaek...

October 18, 2011 at 11:36 AM

aktiviti hujung minggu yang best hehehe..pasal video tu nurul malas nak tengok bab takut huhuhu

October 18, 2011 at 12:26 PM

umAH kat cNi mmG la kaK.. tAK teRMAMpU naK beli hehehe

mmG LangSI kak dioRg kat cHina tu kak..tENseN sHA

October 18, 2011 at 1:05 PM

kak wa xdtg news tu tp ni ramai plak yg kasi link..akk xmo tgk la..kang teringat2

October 18, 2011 at 1:19 PM

hah tu dia..

memg gedek2 skrg ni.. hehe.. yerla mamanya rajin masak utk dier aje kan.. untung untung.. heheh..

October 18, 2011 at 1:21 PM

Meriahnyaa aktiviti hari ahad ko lieya..complete dari pagi ke petang..

Sedap plak akak tgk rendang ayam ko tuh.. :)

October 18, 2011 at 1:24 PM

panjangnya...aktiviti Lieya..seronok kan.....cantik gilos ar rumah tuh..kaler dia..sgt attractive...rasa nak beli lak..tp tgok rega...sentap mak nak...

October 18, 2011 at 2:27 PM

amboooi...berjela entry ko dik...hehehehe...seronok baca entry kawan2 yg panjang berjela nie...

October 18, 2011 at 2:36 PM

banyaknyer aktiviti adik akak ni....pack sungguh tp bestkan ari sabtu n ahad rase cam malas je nak nempuh ari isnin....dayyan tu baik sungguh smpai mama nyer leh masak rendang ayam lagik....eskrem magnum tu fav. akak sekeluarga lebih lg magnum almond memang best.....

October 18, 2011 at 2:40 PM

wah..suka giler aku baca aktiviti korang hari ahad...leh jadi teladan utk aku yg pemalas giler ni...hehehe...

aku tak tgk pun video tu..aku dgr je..tak tergamak nk tgk...aku kan mak yong..nnti aku fikir bukan2 lak...huhuhu

October 18, 2011 at 2:47 PM

sonok jerk tgok dayyan makan kan.....

October 18, 2011 at 3:51 PM

best gambo mija ngah ketuk lesung tu.

October 18, 2011 at 7:18 PM

lieya tak penat ke kulu kilir.bukan dorang je suka kuah masak lemak tu, akak pun suka , buh penuh dalam nasi kemudian hirup.

tak pernah lagi makan sekerim magnum.

October 18, 2011 at 9:40 PM

lieya..

nanti kasi email address yeh..

ena nak invite utk belog ena.. ena nak private kan dulu wat sementara ni..

antakan ke irdina2010@yahoo.co.uk

October 18, 2011 at 9:44 PM

wow...skali masak kalah chef tu lieya...hi.hi.hi....

Akak pn dh try mkn aiskrim magnum tu...oklah cz coklatnya tebal n rangup...

kt SK pn kami sibuk dok cerita ttg mimpikan budk tu..ada yg smpai ngigau2...kesian sgt2...baik budak tu mati je dr tanggung derita.....

October 19, 2011 at 5:59 PM

Time mengandung ni, kekadang pandai nak makan aiskrim....walaupun doktor nasihatkan jangan makan sejuk2. Tutti frutti buat perut tambah kembung, magnum ok lah...

October 20, 2011 at 10:14 AM

penuhnya aktiviti lieya sabtu n ahad...kita yg bkerja ni mmg sabtu ahad lah yg bz..ngan keje umah n keje nk bjalan2 kan..hehehe samalah kita lieya oiii...tp xpe yg pnting kita dpt kualiti time ngan family kita kan...

October 23, 2011 at 1:40 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy