Monday, October 3, 2011

dayyan's first solid food...

 dayyan dah mamam!!! he he he....diusia 5bulan 3minggu akhirnye dayyan mamam makanan pertamanyer.....aku buat bubur nasi + carrot + kurma + susu mama ......yummy menjilat sudu dayyan mkn....(walaupun aku rase ala2 nak muntah wakakaakakakak)....ni konon nak tgu die genap 6bulan....tapi sabtu ari tu pi bawak jumpe dr khairul kat annur bangi, doktor cek2 n ckp dayyan dah ready tuk mkn....so ape lagi....begegas ler maknye pi soping barang mkn die kat carefour alamanda ha ha ha.....





ternganga mulut nak lagi...laju die mkn.....video ade lieya rakam tapi kat henset...format 3gp takleh lak  masuk blog...aku ni bab2 IT ni selenge sikit.....so lieya upload video kat fb jek yeak heheheeh


haishhh!! tak senang shayer nak mamam...kiri kanan ade paparazi...papa dok rakam shayer mamam, kak mia plak dok snap2 pic shayer....jakun ar dieorg nieh.......




yummy...yummy....


slurrrrpppp.....


mase ni tak boh puree kurma lagi....petang tu baru letak puree kurma....lagi sedap sebab manis2.....


erm...sheeedaaaap ler mama!~


yg lawak, aku tertunggu poo poo die....nak tgk kaler ape..selalu kuning jek kan....kali kuar hijau ade bintik2 carrot hahaahaha....


suap dayyan dengan mama2 ternganga2 he he he....


baby tua pun nak rase jugak...pastu sibuk nak lagi....


si mia rase, terus buat muke nak muntah hahaahaha...die ckp tak sedapnye bubur dayyan!


khusyuk menghabiskan bubur ....alah tuk permulaan ni tak bagi byk pun....2 sudu besar jek....


arini gi sekolah aku bekalkan 3 bekas, pagi sekali, lunch sekali, petang kang sekali.....arini buat bubur nasi + pisang + kurma + susu mama....


tgk! lambat sikit suap terus tarik2 bib jilat2...abis comot tangan tu hah....


cute!!

yeay! akhirnye dayyan dah mamam .....pasni kene rajinkan diri survey menu.....macam mase mia mija dulu aku  main bantai jek....buat bubur, lepas tu lauk kiteorg mcm sayur bayam ke sawi ke ngan ikan goreng tu aku blender sekali....dengan garam bagai huhuhu....so kali ni dah belajar kat satu group solid food kat fb tu so dah ade laa ilmu sikit tentang makanan baby nieh....baru le tau siap ade dessert lagi tuk baby hahaahhah (haissssh!! anak dah 3 kot!!)...arini dessert dayyan aku bekalkan kat nurseri ..puree apple.....masam2 manis...ntah die mkn ke tak....







** jeng jeng jeng....jumaat ni bajet 2012......katenye bajet pilihanraye (sah2 byk good news)......jeng jeng jeng....










27 celoteh sahabat

dah amik solid food yer.sedap sgt tu semua pun nak tumpang sekaki...

October 3, 2011 at 9:20 AM

wahhh...pasni dayyan dah leh mam pasta laaa!

October 3, 2011 at 9:41 AM

waaaa dayyan dah makan..seronok tgk dayyan mamam nampak bersungguh2..

nampak gayangnya org gov mesti tertunggu2 jumaat ni..bestnya

October 3, 2011 at 9:46 AM

bertambah bam bam la dayyan pasni hehehe...amboi kemain dia tak sabar ye terus amik bib wat mkn kahkahkahkah

October 3, 2011 at 9:56 AM

selamat makan2 yer dayyan... acik normi tumpang seronok tgk dayyan makan tu... hehe...

October 3, 2011 at 10:10 AM

wahhh...dah besor dah haa dayyan...dah makan bubur nasi...

psst...harap2 dpt ler naik 20% ler gaji kiter kann...tapi yg x bestnya..sumer brg2 lain pun pakat naik jugakk..huhuhuhu

October 3, 2011 at 10:12 AM

kak lieya....masa fizri dulu...atie pun main bantai jer.....buat sup....buh sawi...carrot....maklumlah...tak berapa nak mahir lagi kan....tapi alhamdulillah....fizri makan...sampai skang pun dia memang suka sayur sawi.........kalaulah atie buat bubur mcm kak lieya nie...mesti dia lagi suka......tunggu anak kedua lah....hahahah

October 3, 2011 at 10:21 AM

jeng...jeng...jeng.....topik yg tu plak di sambut dulu yerk..wakakak...x sabo weh nunggu ari jumaat nih.....dub dab dub dab..... (over!!!)

alololoooo..tomeinya dayyan....jeles tau..dulu firas pun kemain laju je klu makan...la ni mmg dah slow sgt2..selalu x habis klu makan....sodih hatiku....huuuu

sama lah kita lieya...dulu masa mya/fiqa ari2 bagi bubur nasi+ayam/ikan,kentang,sawi,bayam.. (smpi muak gamaknya anak aku masa tuh...kikikiiii) skrg mama dia nak celik IT sikit (sikiiiiiiiiiit je pun celiknya...ngeee)baru lah tau rupanya blh campur2 dgn kurma,kismis,madu n segala buah2an....:)

October 3, 2011 at 11:20 AM

alor2 sedappp nya tgk dayyan tuu .. hermm akak2 punn same .. cukup tak tuu ...

dikkk rambut dayyan lebat tul kan .. geram lak akak tgk nie :)

October 3, 2011 at 11:41 AM

comel dak dayyan even tho comot... geram tgk dia ngan muka xde perasaan tu...

October 3, 2011 at 11:56 AM

pandai iye dia makan sis...
takde buat muka bagai....
nanti nie body dia makin mantapsss ler....

October 3, 2011 at 12:21 PM

wah dahsyat yek dayyan makan..tp oklah..cute jer..mata melilau je tgk bubur...aku dulu time suri mmg selalu buat bubur n puree tu utk suri..paling aku suka bagi bubur campur brokoli..terkial2 suri makan..tp abis gak..ahaks..jahat aku rasa...

October 3, 2011 at 12:36 PM

dengar2 pun bajet kali ni cam menarik isinya..

sama2 kita tunggu

October 3, 2011 at 12:39 PM

akhirnyer dayyan dh mamam ek...ank aku time aku suapkn si kecit abg2nyer pong seeebok nk mkn skali walo aku buat bubo ayam jek kdng...huuuuuu

October 3, 2011 at 1:41 PM

wah syioknyer tgok dayyan mamam yerk..... bertambah bambam lah dayyan lepas nie.....

October 3, 2011 at 2:21 PM

wahhh dayyan..siap ada puree apple gitew...hehehe..pasti dayyan akan membesar dgn sihat dan kuat (cam iklan milo plak)

October 3, 2011 at 4:30 PM

makin bambam la dayyan pasni..
hohoho, ramai peminat daayyan upenyer,
keliling mau amek gambo..

pssttt, good news? i hope so.. =)

October 3, 2011 at 6:07 PM

makin bam bam la dayyan nanti.. dan makin geram la seme yg dok nengok dayyan.. hehehe

October 3, 2011 at 6:31 PM

nyum..nyum..nyum...nmpk begitu brselera dayyan mamam.....gud boy.

October 3, 2011 at 9:12 PM

lieya bagus tu akak pun masa firdaus baby wat cam tu. budak besar ni tak boleh makan garam ngan telur lagi. ko tukar-tukarlah menu. nanti dah besar bolelah dia suka makan sayur.Insyaallah.

October 3, 2011 at 11:13 PM

salam lieya....

bestnyer dayyan makan....kalau anak suka makan maknyer pn mesti suka masak n pelbagaikan menu kan....mcm anak akak si marissa die susah sikit nak makan kadang2 kita pun dh hilang mood nak masak....lepas ni lagi montel la sidayyan ni....

October 4, 2011 at 8:51 AM

amboi kakaknya pon nk rasa jgk..dh tntulah rasanya kurang sikit kn ..hikhik

October 4, 2011 at 12:17 PM

yeah yeah dayyan da Pandai maMam...

kak, buKan meN beSO laGi bipnyER...

October 4, 2011 at 3:14 PM

yum yum..dayyan dah start makan...sedap2 menu dayyan

October 4, 2011 at 4:22 PM

RASA MACAM BARU SEMALAM JER DAYYAN LAHIR..LA NI DAH MAKAN DAH...BESTNYA..

October 4, 2011 at 4:54 PM

makin gebottt la Dayyan lepas nihh!!!!!!

sibuk je kakak2 tadah mulut nak makan gakk.. pastu tau pun komen tak sedapp.. kawos! ngahahahah

p/s: ada ngumpat Lieya dlm entry terbaru hik hik!
http://sweetomoide.blogspot.com/2011/10/ke-sushi-zanmai-lagi-yeaahaaaaaaaaaaa.html

October 4, 2011 at 5:52 PM

makin gebus la dayyan pasni. teruja aku tgk dayyan makan. terus aku cari fb solid food tu ko. preparation kot2 aku peknen nnti...insyaallah.

October 6, 2011 at 11:56 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy