Tuesday, August 2, 2011

kejadian ari pertama puase.....

hai...assalamualaikum....selamat berpuase semua....dah masuk ari kedua kan....tahun ni mencabar sikit aku berpuase...ye laa berpuase sambil breastfeed...mengepam lagi...kene make sure bekalan tuk dayyan mencukupi tuk bawak pi taska...so far alhamdulillah laa..semalam pam dpt laa kumpul mcm ari biase.....tekencing2 aku ni balun minum air byk2 sebelum tdo....sahur pun same.....naik kejang paru2 aku telan air sebotol besar tu....takut wei production merundum huhuhu......meh nak cite ape yg terjadi ari pertama puase semalam.....

*
*
*
*
*
*
*
V


amik2 budak2 ni dari sekolah semalam, perasan si mija asek batuk2 jek....batuk bukan sikit2 tuuu...tapi batuk non stop......tgk napas die turun naik laju...lain mcm jek .....lepas berbuka bawak pi annur.....doktor kate semput.....kene laa isap gas tu dlm 10minit.....pas amik gas tu baru laa stop batuk....pelik gak ni, budak2 ni mande ade semput....tetibe lak dpt semput.....so ari ni kene pantau lagi ....kalo napas turun naik lagi, kene bawak lagi pi annur amik gas......





ni sebab byk mkn aiskrim kot kelmarin....lepas ni kene kawal laaaa....tak leh bagi selalu.....semalam tdo pun tak bukak ekon....pakai kipas jek....mia bising2 gak panas heheeheh...ckp pasal mia, beriya2 nak puase....pagi2 sebelum gi sekolah mintak gak susu sebotol...chait!!~


e'eh terselik lak gambar kiteorg pi balun durian kat salak tinggi ari ahad lepas heehehehehe.....ni le port kiteorg kalo nak mkn durian mantap....musang king ade, ioi ade, udang merah ade, durian kampung pun ade.....mkn situ senang...isi tak best leh tukar .....abang yg dok cekak pinggang tu org sabah...die ckp, anak die 5 org....1 jek yg mkn durian.....eheheeheh siap tapau durian nak bawak balik sabah tu......pakai bekas kedap udara kot..takde le kuar baru tu dlm flite kang...pelik aku...boleh plak bawak durian naik flite kan?.....dayyan tu amik bauu jek tu.....heheheeheheh


ni plak menu bebuka semalam....kiteorg amik servis penghantaran lauk ke opis/rumah....ala mcm servis mangkuk tingkat tu......ni amik ngan org cyberjaya......lauk semalam ade ayam penyet....sedap gak...sambal tak pedas so kurang kick.....


 ade ikan masin, tahu n tempe goreng, sup tulang, kailan goreng




ulaman ngan telo asin


kuih lak ade kuih talam, pengat nangke, puff berinti...sedap!
aku mkn puff jek....pengat nangka ngan kuih talam yg ade pulut tu aku tak mkn...aku pantang lagi bende2 berangin nie...sian kat dayyan kang





sharp pukul 5 die anta kat opis....satu kepala die kire rm13...caj delivery rm5.....boleh laaaa....sampai bawak ke sahur lauknyer.....mmg tahun ni tak larat ar aku nak masak ngan anak kecik lagi...dayyan balik2 umah jek kejar nak tek huhuhuhu.....senang amik camni....tinggal hidang n mkn jek.....tak yah nak bersesak2 pi param...kat param tu kalo nasib baik dpt lauk sedap...kalo tak, dpt yg ntah ape2 rasenye.....so weekend jek laa aku masak....





ni plak 'adiah' dari nursery dayyan, siap bagi nata de coco ngan surat selamat berpuase lagi ....ekekeekekek....oh yeak, dayyan aku dah tak anta kat babysitter ...aku dah tukar anta kat nursery presint 14.....taska kreatif kampus namenye......lagi puas hati .....kat babysitter tu aku ade bende yg tak bekenan.....kuat menipu!....pastu asek bising jek ckp dayyan kuat meragam.....yg peliknye aku anta kat nursery tu okey jek...cikgu die kate takde pun meragam...nangis2 tu biase laa budak kelahi mata....susu pun berbotol2 abis...mase kat babysitter asek bising ckp dayyan tak mo botol, pakse aku pi umah die bf time lunch, dah le asek dok dlm buai jek anak aku tu...tak berkembang skill die.....serik dah nak anta kat babysitter, lagi pun babysitter dulu tu mulut jahat sikit, suke mengutuk anak org yg die jaga...uih serik aku....bile pikir2 balik mmg dari mia mija aku anta nurseri jek......hope dayyan serasi laa kat nurseri tu.....



 nie plak menu sahur aku...sebulan mmg hadap ni laaaaa.....kecuali kalo sahur kat kampung eheheheheeh
oat semangkuk ...air horlick secawan pastu kurma....lagi 5 minit nak imsak, telan air sebotol .......kembang kuncup tekak nak tahan minum air masak wakakakaakakaka...papa budak2 ni jek mkn nasi....aku tak lalu ar nak telan nasi.....






dlm byk2 cite kat atas....satu cite yg sgt2 best tauuu arini...nak tau ape die...jom! jom! main sekerol2...

**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
jeng jeng jeng
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
okey lagi sikit jek
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
 tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**


today is my day!!! my besdei.....huhuhu ...dah 29 tahun aku.....lagi setahun mau pegang angka 30 huhuhuhu.....
syukur dgn kehidupan di usia 29 ini...ade 3 org zuriat dan suami yg penyayang...semoga aku terus bahagia dan keluarga kami dimurahkan rezeki.... comey kan kek tu...mlm kang ar mkn....mlm semalam perut dah sengkak nak sumbat hihihihihihi

 












** tgh kire2 baper ari ni nak amik cuti  tuk cuti raye tahun nie ...ekeekekekekeekek
**sedikit info pasal servis penghantaran lauk pauk ke rumah atau opis.......no phone akak ni 0193623992 (lupe ar name akak ni) oh yeak, lieya order tu satu kepale rm13...maksimum amik 2 kepale...so kiteorg punye rm26 + caj delivery rm5...so total rm31...pada lieya berbaloi sebab sume depan mate...lauk pun not bad....die ade set2nye....nak cube korang call laa n boleh pilih set ape.....



















34 celoteh sahabat

ishh ye ke lieya org yg jaga dayyan tu ngutuk2? hampeh tol... patut tampor je..
pape pon epy bufday lieya.. moga hidup ko 1 family bahagian hemdekanya. Amin.

August 2, 2011 at 9:17 AM

weii lieya cam best je service mangkuk tingkat tu...bg la info skit kihkihkih...adus cian kat mija leh lak kena semput ye...get well soon dear...lieya, tak bek nye bs tu...bleh dia wat cenggitu, ni mesti kes malas n tak ikhlas ni huhuhuu...btw eppy besday ye, semoga kekal cun sokmo (^_^)

August 2, 2011 at 9:20 AM

cam kenal jerk nata de coco hijau tu.. heheheheh... alhamdullilah dah hantar dayyan kat situ.. sbb cikgu2 kat situ bagus..

psstt cer citer pasal mangkuk tingkat tu.. akk ko nie pun tak sempat nak masak.. cik nah meragam laa plak skrg nie..

August 2, 2011 at 9:27 AM

Ala siannyer Mija ...seb baik tak semput berpanjangan....sian sgt tengok budak kecik semput2 ni...

Elok lah tu..hantar Dayyan kat nursery...atleast byk mata yg tolong tgkkan...

Happy Birthday Lieya!!!....celebrate kat ner tahun ni..hehhe

August 2, 2011 at 9:28 AM

lieya memula nak wish happy bday. moga panjang umur dan murah rezeki ye.

byk betul yg servis tu anto. RM13 mmg berbaloi2 la.

sian mija. cuaca skang tak menentu kot. panas + eskrem. mmg la tu

August 2, 2011 at 9:28 AM

servis penghantaran lauk??? sangat bagus kekdahnye..

hohoho!!!! hepi beday nokss. lahai.. muda lagi yu ni...

celebrate maner hari ni??

August 2, 2011 at 9:31 AM

epi besday lalingg!!!
masih muda belia lg tu, suke tgk lieya.. masih muda dh ada 3 anak.. mak msh menten, anak beso leh jaga mak plak..
yup, bertuah awak dpt suami yg so loving!!!

btw, siannye mija.. Alya pn de mild cough baru ni, tu la asik duk men kitty aje.. skrg mak dh kuarantin si kitty tu.. panatng jupe taw, peluk, cium, gomol.. sesuka ati die..

eh, bagus la sana.. siap ada servis anto makanan lg.. takla letih sgt nk ke PARAM..

August 2, 2011 at 9:42 AM

Happy besday to lieya... moga jd mama yang bahagia hingga ke akhir hayat....

#sian mija batuk n semput... jgn mkn aiskrem dah yer mija...
#Dayyan lak seronok la dapat ramai kawan di nursery..

August 2, 2011 at 9:47 AM

Salam Ramadhan buat lieya sekeluarga....happy birthday for u and semoga sentiase diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki,diberi rahmat dan keberkatan dunia dan akhirat amin.....alahai siannyer mija moga cepat sembuh....ala sama la akak ngn lieya time weeknd je masak kalau time heri keje ni rase cam x tekejar je rasenyer dah la skrg budak tecit sorang tu x leh nampak muke ummi die asal nampak jer nangis mintak kita amek die....huhuhuhu....

August 2, 2011 at 9:49 AM

best ar.. service mangkuk tingkat tu.. sonang ko.. xpe.. ngan anak kecik.. mana menang tangan nak layan.. kalo ada kat area umah aku.. sure aku amik.. mangkuk tingkat pun x cover.. huhu..

sian mija.. maybe la kan sebab aiskrim.. hari tu nak kawan pun camtu..

hepi besday lieya.. moga panjang umo.. murah rezeki.. next week zahirul lak punye besday..

August 2, 2011 at 9:53 AM

happy b'day lieya... semoga murah rezeki..

servis mangkuk tingkat tu murahlah lieya..

August 2, 2011 at 10:04 AM

So sweet tgk kek besday tuh.. Happy Birthday Lieya.. :)

August 2, 2011 at 10:11 AM

sian ngan mija.. semoga cpt baik yer.. zana pon cumer weekend jer masak klu hari biasa terkejarkan.

murah ler makanan yg lieya order tu.. klu antar kt umah bole ker?

hapi besday lieya..

August 2, 2011 at 10:11 AM

epi bufday lieyaaaaa...ala, age is just a number..yg pnting hati kite sentiasa mude..(padahal takut jugak nk jadi 3rd series tiga tahun lagi..huhuhu)


same la kite lieya, kalu pagi hareeeemmmm selera nk makn nasik..terkulat2 tgk nasik...setakat num susu jek la..

eh, bagus ek ade service camni..senang la tuk ibu berkerjaya dan beranak kecik cam kite ni kan..yg penting dapat berbuka pose dgn aman..tak yah nk kalut masak, anak lagi..

August 2, 2011 at 10:13 AM

Happy besdsay lieya..
kty pun sahur amik cereal je..tak lalu makan nasi ..

kty kan lagi suka antar taska dr babysitter..sbb dulu masa fir..babysitternya asik ler nak pinjam duit.bosan je..tp time akak ngn adik dulu BS..nya baik..

nasib2 kot kan.

August 2, 2011 at 10:18 AM

Happy bufday Lieya...!! weh jauh muda lagi tu.. dah 3 askar.. sangat jeles okeh.. daku ni terkedek2 nak menambah ha ha.!

Ye ke BS nko camtu.. tak pe la.. seb baik nko discover awall.. & nursery pun dah accept umur dayyan.Ok la tu alhamdulillah..!!

Wehhh.. mintak service no mangkuk tingkat tuh..? cam menarikkkkkkkkkkkkk jekkkkkkkkkkkk ehehehehhe

August 2, 2011 at 10:22 AM

happy besday lieya...smuga korang sefam,ily ceria selalu cam seceria aku bce blog ko...mesti ilang tension hehehehe...eh lauk2 tu byk tu...sedap ke???bagus eks ada servis gitu...agak2 kat puchong dia nak delivery sampe ke umh tak?ekekeke

August 2, 2011 at 10:23 AM

senang je kan org tu terus anto lauk kat kita..xyah nak redah2 pasar ramadhan tu ha..
Happy birthday dik..moga senantiasa dlm rahmat dan lindungan Allah..

August 2, 2011 at 10:32 AM

heheh..

ni n3 mcm2 ada yeh lieya.. senang nak karang.. sekali jalan je yeh.. heheh..


hepi besday lieya.. best kan 29thn ada ada 3.. ena gak lom berjaya lg ngan sesi penambahan.. uwaaaaaaa... tp tak pe.. usaha lagikk.. hehe..

August 2, 2011 at 10:41 AM

alor ciann pula tgk mija tuu .. kesian lak akak tgk .. memang budak2 skrg nie ada juga yg kena semput dik , memang kena pantau tuu ..

wah2 ada service mcm nie ya .. senang kerja x yah susah2 nak masak kan .. bagus juga bagi kita2 yg bekerjaya nie .. :))

dikkk eppy bday to uuu dear ! semoga panjang umur dan dimurahkan rejeki :))

August 2, 2011 at 10:47 AM

eh bagus ko.. x yah bl cake byk2, buat camtu pun ok kannn...
yeahhh aku x leh imagine camna aku nk teguk air bergelen2 tu nanti ko. aku dh le jenis kurang minum air.

btw.. happy besday my dear prendd...

August 2, 2011 at 12:03 PM

kalo ada anak kecik mmg tak dan lah kan lieya..sbb mcm dee masak dulu..pastu baru hubby gi amik anak..lagipin dorang dah besar2..sempatlah masak..

happy birthday ye lieya..moga terus gojes..

August 2, 2011 at 12:13 PM

lieya, first and foremost.. happy birthday to u dear.. kedua, kat celah bedah mana salak tinggi daa ini tempat makan durian?? aku every week p salak tinggi u know...

August 2, 2011 at 12:17 PM

alahai sian mija....happy birtday to u...moga panjang umur & hepy2 selalu....not bad gak delivery service tu lauknya sedap2

August 2, 2011 at 12:33 PM

epy besday....
risau kalau budak2 kene semput....bahaye...kene pantau setiap mase....
agak2 berape tingkat le lauk yg dorang atr tu..byk kemain...huhuhuu...

August 2, 2011 at 12:50 PM

alaa putrajaya je ke de mangkuk tingkt tu...eh yeke tu nme die...heee best ah ko ek x yah msk...aku pong x msk gak...tapau jek kt restoran...ngeh3

hepi besday beb...sme umo dh kt....ank pong sme 3 org...hekhek

August 2, 2011 at 1:03 PM

happy besday lieya yang ke 29 , semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.

servis-servis cam ni waktu bulan puasa berbaloikan. tak delah penat.sedapnya nata de coco buh ais, minum waktu berbuka.

Lieya cuaca jerebu sekarang ni. bab makan sekerim simija tu kena pantau, takut melarat plak.

August 2, 2011 at 1:56 PM

klu bekerja ni pada lia mmg elok lah tempah mcm lieya ni...balik keje dah penat kan...dgn ragam anak2 lagik....

lia ni klu dok umah tp nak buat mcm lieya mmg nak kene ketis lah telinga...ngeee....dah namanya pun surirumah....kene lah masak2 kan...

alahai siannya mija kan tue.. (confused jap..) kene ambik neb lah pulak...afiqah ni pun skrg klu batuk lia dah x penah lg bg ubat batuk..mmg terus bagi neb jer...klu x b'botol ubat batuk telan tp batuk x kurang2 jugak....

citer pasal BS ni mcm2 lia dgr...kdg2 kesian kat kawan2 yg bekerja....dia org ni klu nak jaga anggaplah bby tu mcm anak sendiri....jgn lah fikir nak duit jer...dulu masa blm ada anak lia penah juga jaga anak kawan....sampai arini panggil lia mama.....mmg dah mcm anak lia...maklumlah dulu xder anak...menumpang kasih anak org...

huhhhh...panjang msg aku ek...kikikikiiiii.....ada lagik nih nak sambung.....


happy besday yg ke-29!!!(jauh beza rupanya umur kita ekkk..hehehee baru ku tahu...tp ok jer..no hal) w'pun dah wish kat fb tp nak wish jugak kat sini....semoga ceria n happy selalu bersama family tersayang......

August 2, 2011 at 4:05 PM

moga mija kembali sembuh yerk.....

happy 29th birthday lieya.....

August 2, 2011 at 5:07 PM

hepy birthday lieya...

byk jgk yer lauk servis tu leiya..berbaloi lah tu...

ooo dah tukar ke taska yer..moga dayyan ok2 je di taska...elok jgk di taska budak2 cpt berkembang otaknya sbb sy nmpak beza darissa bila di taska ni..dulu danish masa baby anta bbsitter so dia agak manja sikit..beza ngan darissa skrg ni agak aktif n cepat faham sesuatu..

August 3, 2011 at 12:09 AM

bagus gak ada delivery tu sis...
tak yah kerah otak nak masak apa hehehehe..
and syukur sis, nursery tu cam ok je kan....hopefully dayyan pun selesa di situ...
and hepi belated birthday ya sis...
smoga segala impian tercapai...

August 3, 2011 at 6:02 AM

bab babysiter tu gerammnyer aku dengar lieya. Pantang tul benda2 mcm ni berlaku..hopefully dayyan kt taska oklah.

Happy birthday lieya, semoga jg umur dan murah rezeki

August 3, 2011 at 10:01 AM

happi belated besday...:-)

August 4, 2011 at 9:58 AM

lieya...camner production susu bulan ramadhan... ok ke?akak dah kurang..risau ler...tapi dah minta ubat dari dr...ari ni baru cuba harap-harap menjadi ler...kena tiru lieya ..minum air masak banyak2...

August 5, 2011 at 11:20 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy