Tuesday, March 20, 2012

ber NASI CARROT dihujung minggu......

semalam dok update cite pasal ari sabtu pi jalan kat ikea kan....so ahadnye plak kiteorg tak kemane....siap beraku janji masing2 laki bini ckp jgn gi mane2 ari nie ...dok umah jek nak pasang siap lemari ngan meja yg beli semalam tuh ha ha ha....dpt lak anak suke psyco mak apak, pagi2 bangun si mia mija dah tanye "mama kite nak gi mane ari ni?"....terus papa jawab "takde2, arini tak gi mane...dok umah jek" ....terus muncung due badek tu hahaahahah......"takpe2, mama masak special yeak tuk miamija....kite buat nasi carrot nak?" ......gitu le mak kan...harus le cari idea pujuk anak.....so bernasi carrot le kami di hari ahad tuh.......moh layah cite moh!


*
*
*
*
*
*
*
V

memandangkan aku malas nak gi pasar so kite main kaedah korek2 selak2 celah esbok hahahaahah....seb baik le bahan cukup walaupun halia ala2 dah nak kecut hahahaahahaha.....tu pun kene sorok2 dari si mija sebab die ni pantang nampak carrot, suke noo meratah mentah2....so mase aku dok potong carrot yg ade sebatang jek tu kenelaa cover2 takut die nampak hahahaah kang tak cukup carrot die paw kang.....
meh tgk care aku masak nasi carrot versi simple mimple.....

  • bawang merah dihiris
  • bawang putih dihiris
  • halia dihiris
  • rempah 4 sekawan
  • carrot di parut2 atau dihiris nipis (tangan aku pengkor so nipis pun tak nipis wakakaakak)
  • butter
  • minyak sayur sikit
  • tomato purre 
  • susu cair
  • kismis 
  • kiub ayam seketoi
  • daun pandan







mule2 panaskan butter then  masukkan minyak sayur sikit (cukup2 buat tumis bahan2)....pastu tumis le bawang putih, bawang merah, halia ngan rempah 4 sekawan sampai naik bau.....pastu masuk beras then goreng kejap...pastu masuk tomato puree dlm 3 sudu besar....campak carrot, kismis ngan susu cair secawan, pastu tambah air ikut sukatan beras korang.....boh garam ngan daun pandan ...kalo nak boh kiub ayam pun okey.....pastu ko tanak le nasik cam biase......





tadaaaaaaaaaaaaaaa....ni le hasilnye...aku lawan kan ngan ayam tomato jek.....pedas2 pun anak aku tibai berpinggan2 hahahaahah.....sori le aku pakai beras sakura jek, beras basmathi takde kat umah....kalo pakai beras basmathi sure lagi cun nasi tu kan ......

 




pinggan laki aku nie....tapi kapasiti nasi ngan lauk tu auta jek semate2....lepas sesi amik gambar, terus tambah lagi 2 senduk nasi ngan seketul ayam he he he.....

 



aku masak awal ....kul 11 dah siap masak, so budak2 ni brunch terus.....eh brunch ape halnye....kul 11 mkn sepinggan setengah (sebab tambah sekali)...pastu pukul 2 dah mintak nasi lagi hahahaahah...suke mak ko.....

 





"mama, mija suke nasi ni sebab ade carrot"
 (bagussssssssssssss....mak ko sukeeee sangattttttt!!!)

 




"mama, kenape byk carrot dlm nasi nie, mia keluarkan bagi mija yeak?"
(grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...ini buat mak ko marah!!!)


 




mkn sambil tgk katun.....eh dayyan mane dayyan.....ye laa mane laa si gedek2 aku nieh....


 




holaaaaaa...syedapp layan matooo hah...perut dah kenyang!..mau tak, tuk die aku buat bubur ala mekdi......semangkuk bedal....kene kat suapan terakhir, die dah main korek2 mulut kuarkan bijik nasi n picit2 then leset2 kat paha die....grrrrrr budak ni mmg  nak kene hongges ngan mama die nie!


 



hokey! entry ni ade percume video lagi hahaahahahah.....mase ni kat melaka, dok cuci keter kat bhp....dayyan jakun tgk ha ha ha







** dah seminggu anak dares aku join tdo dlm bilik aku gara2 ekon bilik dieorg rosak.....pastu dieorg tau lak katil kiteorg tu kosong semenjak kiteorg dah tido bawah gara2 dayyan dah lasak....siap le lepas ni dok request nak tdo bilik mama papa ajeklaaaa!

28 celoteh sahabat

lieya..ske tgk mia mija punya meja.. beli kt mana ek?? senang camnih kan..

March 20, 2012 at 9:22 AM

wah resepi nasi baru nih...rajin ko yek... kalu aku nk bt nasi planta pun mls ahak2...
harus cube nih...terliur nengok mkn ngn ayam tomato tuh...

apasal mija nyer nasi ngn ayam lg banyak dr mija? heheheh
bgsnyer ensem boy tdo ek..tak kaco org lain mkn

* heheheh kaco daun je si mia mija nih yek mlm tdo bilik korang ahak2

March 20, 2012 at 9:55 AM

guna meja makan baru..terus semangat ek...hehehehe

March 20, 2012 at 10:02 AM

lepas ni try nasi epal lak eh lieya..

aku tgk nasi carrot kau sedap..untunglah miamija mkn carrot..anak2 aku nti dorang kutip satu2 buang..huhu..

eh..repair cepat2 ekon..kata nak anak no 4..ngehngehngeh..

March 20, 2012 at 10:02 AM

memang menyelerakan nasi carrot ko lieya... geng lak ngan ayam masak merah menyala...hehe...
bertambah miamija makan...:)
dayyan lak layan mate...penat masak nasi carrot ngan mama ke???...hehe

March 20, 2012 at 10:04 AM

@MAYA

ni meja ikea le ko...bed tray sebenarnye heheheeh....rm29 seketoi....makan ngan buat keje umah kat hall senang sikit...

March 20, 2012 at 10:21 AM

lapar tau kty nengok nasi carrot..tp kalau kty yg makan..mesti kty kutip gak carrot.buang..sbb tak makan carrot,.

March 20, 2012 at 10:24 AM

ai punya pesen buat nasik carrot suka sagat kecil2 gituew....x nampak mcm carrot cuma color oren....lama x bikin la

March 20, 2012 at 10:59 AM

tertibnya anak2 dara tu makan :D..kalo alya ni banyak tumpah dr masuk ke mulut gggrrrr...

eh..dayyan comel sungguh la..

March 20, 2012 at 11:07 AM

ish...boleh try ni...nampak sedapnya la hai ayam masak merah ko tu...terliur aku tau...huhu...

ko pun pandai guna ayat hongges ye...aku tau perkataan tu start aku kawen sbb family belah suami yg suka guna perkataan tu...kalau tak, sure aku tak tau perkataan tu...hehe..

ko org apa nok? negeri sembilan kah?

March 20, 2012 at 11:09 AM

kelasss nak terailaa...suka nasi cam ada perisa ni...mmg proven mummy pandai masaklaa...sedapnyer si dayyan bobom...comel!!

March 20, 2012 at 12:38 PM

yummeh nye tgk nasi carrot u nie...
leh try resepi nie...
tapi yg syioknya anak2 u suka makan....
my kids harapkan yg besor2 tu jer...
sapphire susah bebenor nak dok makan cam miamija...

March 20, 2012 at 12:50 PM

menariknye nasi carrot...irfan dan sayyidah pun suka carrot...carrot je la pun sayur yg diorang makan..

menarik meja tu...kat ikea ye...nak cari jugak la utk budak berdua ni...

March 20, 2012 at 1:32 PM

mcm best plak nasi carrot ni..nti js copy resipi lieya ekk...hehe

March 20, 2012 at 1:36 PM

cedapnyer nasi carrot....mengancam sungguh..... :)

March 20, 2012 at 2:41 PM

thanks for sharing the recipe...eh..makan carrot kan...tukar speaking london..hahahaha...

March 20, 2012 at 3:11 PM

rajinnya mama..siap msk sepesel tu..alahai bial nk rajin cm akak ni..hahaha asyik msak yg simple2 je..ekekeke

March 20, 2012 at 3:36 PM

lieya hi
sedapnya nasi carrot lieya ni...

gedek2 makin hensem tau! chubby geram sedap digomol2 ni!

dh lama kak t x g ikea.. bestnya. tgk gmbr lieya hati melonjak2 mahu ke sana juga.. ngeh3...
keep blogging, stay gojes, kerja dan jaga anak3 baik2 k..

love u dear!

March 20, 2012 at 3:36 PM

rajinnya masak...
suka tengok anak2 berselera mereka makan....

March 20, 2012 at 4:41 PM

Nak dijadikan cerita..akk tiru ko nyer resepi. beras ok basmati tu, kuib ayam de, semua ader ar..yg takde tomato puree. Boleh aku g masukkan sos tomato jenama kimball..hahahaha..sikit jo..
tp ok jugak ar. sebab beras tu..pastu carot sagat halus..

thanks 4 resepi yer..

March 20, 2012 at 5:57 PM

tgk lieya masak mmg terliur..cuma tgh alah ni asal mkn nasi je mesti nk muntah..seronok tgk mia mija mkn

March 20, 2012 at 6:35 PM

amboi mia mija makan xperlawa aunty..ada lagi tak??? nmpk sgt2 marvelous....

kelakar je tgk video dayyan...

March 20, 2012 at 7:21 PM

hehe...mak mithali awak ni..kagum saya...

best theyolls mkn siap ada meja lagi :)

March 20, 2012 at 9:35 PM

Kira lebih kurang buat nasik tomato la yerk...nak try lah...

Baguslah anak2 ko suka ratah carrot/....anak2 aku kalau masak carrot kena blend ...janji tak nampak ruper carrot baru nak makan..huhu

March 20, 2012 at 10:39 PM

sedapnya..leh cube ni...baguslah mija suka carrot..elok utk mata...rajin mamanya masak2...

March 20, 2012 at 11:10 PM

wah... sedapnyer nmpak..lbh krg nasi minyak gak kan.. cuma y ni ltk carrot.. blh cuba gak ni..msti aya suka.. sbb dia pon ska mkn carrot..

lieya..cun sgt meja makan miamija tu... beli kat mana yer?

March 21, 2012 at 7:47 AM

Wah2 Lieya,sesekali masuk kedapur,bukan main mengancam lagi...tengok nasi tomato tu pun kak Nur dh terliur belum lagi rasa kan???

Anak dara kat ateh tu bukan main bergaya....suka akak tengok...hehee

March 21, 2012 at 10:04 AM

Sukalah post resipi sis ni!!! I likeee!!!

March 21, 2012 at 10:47 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy